EUROLYGA 2023

LKF taurės intrigos: ar vėl lėks trenerių galvos?

Tris dienas 8 geriausi Lietuvos krepšinio klubai medžios pirmąjį sezono trofėjų – LKF taurę. „Prienai“ Kaune negins pernai sensacingai laimėto prizo, be kurio likę „Žalgiris“ ir „Lietuvos rytas" turėjo ieškoti naujų trenerių.

Aštuonios komandos penktadienį pradeda kovą dėl LKF trofėjaus.<br>Lrytas.lt koliažas.
Aštuonios komandos penktadienį pradeda kovą dėl LKF trofėjaus.<br>Lrytas.lt koliažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Donatas Urbonas („Lietuvos rytas“)

Feb 20, 2015, 5:30 AM, atnaujinta Jan 12, 2018, 3:53 PM

Aštuoni mačai „Žalgirio“ arenoje alsuos žvėriška konkurencija. Ir patys turnyro šeimininkai nėra tikri, ar susigrąžins trofėjų.

„Gal reikėtų vadinti favoritais mus, bet aš šiemet favoritų nematau. Bus žiauriai įdomus turnyras“, – Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) svetainei sakė Robertas Javtokas. Tai – ne mandagios 34 metų žalgiriečio kalbos, o tikras realybės atspindys.

LKL didžiojo trejeto – „Žalgirio“, „Neptūno“ ir „Lietuvos ryto“ – mūšiai šį sezoną kaip niekada atkaklūs ir nenuspėjami.

Be to, ir LKL vidutiniokai jau įkando lyderiams, todėl žūtbūtinėje kovoje gali griūti net ir didžiausieji.

„Lietuvos rytas“ pristato tris didžiausias LKF taurės turnyro intrigas.

Ar lėks trenerių galvos?

Kai pernai „Prienai“ apiplėšė „Žalgirį“ ir „Lietuvos rytą“, krito ir Kauno, ir Vilniaus ekipų trenerių galvos.

Su pralaimėjimu prieniškiams finale nesusitaikęs „Lietuvos rytas“ atleido kroatą Aleksandrą Petrovičių. Pusfinalyje „Prienams“ nusileidęs, o kitą savaitę LKL čempionate dar ir „Neptūnui“ nusilenkęs Saulius Štombergas pats atsistatydino iš „Žalgirio" trenerio posto.

Ar LKF taurė gali pareikalauti aukų stipriausiuose klubuose ir šiemet? Klaustukas kybo tik virš vieno stratego pavardės.

Vilniaus „Lietuvos rytas“ vos prieš savaitę pristatė trenerį iš Argentinos Marcelo Nicolą, todėl jo vieta sostinėje saugi.

„Neptūno“ vairą nuo 2012-ųjų patikimai laiko Kazys Maksvytis. Jis Klaipėdoje turi didžiulį autoritetą ir šiuo metu yra neišstumiamas iš savo pareigų.

„Žalgirio“ stovykloje daugiau nežinomybės.

„Lietuvos ryto“ žiniomis, prieš lemiamas Eurolygos reguliariojo sezono rungtynes su Sasario „Banco di Sardegna“ gerokai klibėjo Gintaro Krapiko kėdė. Vis dėlto didvyriškas Jameso Andersono žaidimas išplėšė pergalę prieš Italijos ekipą ir paskutinėmis akimirkomis ištraukė bilietą į „Top 16“ varžybas.

Puikiu žaidimu sezono pradžioje džiuginęs „Žalgiris“ vėliau ėmė buksuoti.

Eurolygos „Top 16“ etape Lietuvos čempionai su 2 pergalėmis ir 5 pralaimėjimais yra priešpaskutiniai.

LKL čempionate sekmadienį Klaipėdoje nutrūko 23 iš eilės „Žalgirio“ laimėtų rungtynių serija. Žalgiriečiai 65:67 nusileido „Neptūnui“, o G.Krapikas po mačo nervingai svaidėsi žaibais ant teisėjų.

G.Krapikas dar nėra laimėjęs LKF taurės ir jei šio trofėjaus po savaitgalio neatsiras Kauno klubo apdovanojimų lentynoje, „Žalgirio“ direktoriaus Pauliaus Motiejūno kabinete gali būti karšta.

Vasarą nuo laimėjimų žvilgančius sportbačius ant vinies pakabinęs Šarūnas Jasikevičius tapo dešiniąja G.Krapiko ranka.

Kol treneris talkino Jonui Kazlauskui Lietuvos rinktinėje, 38 metų asistentas laikė „Žalgirio“ vairą draugiškuose turnyruose.

Š.Jasikevičius „Žalgirio" treniruočių bazėje daugiausia darbuojasi su jaunaisiais įžaidėjais Luku Lekavičiumi ir Vaidu Kariniausku, padeda G.Krapikui visais įmanomais būdais ir nebando užgožti vyriausiojo trenerio.

Bet kai tik Š.Jasikevičius prisidėjo prie „Žalgirio" trenerių štabo, jo skyrimas vyriausiuoju treneriu ateityje atrodo lyg užprogramuotas.

Kas pakeis Prienų maištininkus?

Pernai LKF taurė turėjo savo Robiną Hudą – Prienų klubą, kuris atvažiavo į Panevėžį lengvabūdiškai svajodamas apie staigmeną ir „Cido“ arenoje paguldė Lietuvos krepšinio milžinus.

Bet kai iš Prienų miškų į sostinę persikėlė buvę klubo vedliai Virginijus Šeškus ir Aurimas Bartuška, prieniškių magija išgaravo. „Prienų“ krepšininkai po dviejų LKL ratų nepateko tarp aštuonių stipriausių komandų ir kovas dėl jiems priklausančio trofėjaus „Žalgirio“ arenoje stebės tik per televizorių.

Komandų meistriškumo skirtumas LKL kasmet vis panašėja, todėl Kaune visi tikisi ne dviejų, o trijų Lietuvos čempionato lyderių – „Žalgirio“, „Neptūno“ ir „Lietuvos ryto“ kautynių.

Šį sezoną „Žalgiris“ kol kas yra stipriausias, bet klaipėdiečių pergalė sekmadienį parodė, kad čempionas nėra neįveikiamas.

„Žalgiris“ du kartus nugalėjo „Lietuvos rytą“ (91:77 Kaune ir 84:82 Vilniuje), o „Neptūnui“ leido laimėti pastarąjį mačą Klaipėdoje (67:65). Ankstesnės dvikovos baigėsi „Žalgirio“ pergalėmis 86:48 Kaune ir 80:76 Klaipėdoje.

„Lietuvos rytas“ ir „Neptūnas“ apsikeitė pergalėmis: Klaipėdoje laimėjo vilniečiai (73:65), o sostinėje – uostamiesčio klubas (94:90).

„Neptūnas“ klupo tik prieš LKL didžiojo trejeto komandas. „Žalgiris“ paslydo su Utenos „Juventus“ (75:76), o „Lietuvos rytas“ nelauktai krito prieš Pasvalio „Pieno žvaigždes“ 85:87.

Favoritus skriaudusios komandos bus Kaune. Kuris iš penkių klubų – „Juventus“, „Pieno žvaigždės“, Alytaus „Dzūkija“, „Šiauliai“ ar Panevėžio „Lietkabelis“ – pajėgiausias įkąsti LKL lyderių trejetui?

„Manau, kad „Pieno žvaigždės“, – spėjo „Lietuvos ryto" trenerio asistentas V.Šeškus. Jis geriau negu bet kas kitas galėtų patarti sensacijas medžiojantiems LKL vidutiniokams. – Jei LKL lyderiai prieš vidutiniokų ekipą rungtynių pabaigoje pirmauja 4–5 taškais, jiems tai labai blogai.

Priešininkas pajunta, kad gali laimėti, o tada vienas kitas tritaškis gali viską apversti aukštyn kojomis.“

Ar baigsis titulų badas?

Kai Vilniaus krepšinis pastarąjį kartą džiaugėsi trofėjumi, „Lietuvos ryto“ aprangą dar vilkėjo aštuonioliktąjį gimtadienį ką tik atšventęs išstypęs Jonas Valančiūnas, o nurodymus žaidėjams dalijo Rimas Kurtinaitis.

Tai buvo seniai – pirmojoje 2010 metų pusėje. „Lietuvos rytas" tada susižėrė LKF taurę ir LKL trofėjų, tačiau kiti sezonai auksu nežvilgėjo.

Tuomet „Lietuvos ryte“ rezultatyviausiai rungtyniavo Martynas Gecevičius (vid. 14,5 tšk.). Jis yra vienas pagrindinių Vilniaus komandos vedlių ir šį sezoną.

„Kartais pakalbame su žmonėmis, kurie tada žaidė ekipoje.

Visi supranta situaciją, bet nieko nepakeisi. Tiesiog lieka žiūrėti į priekį, – sakė 26-erių „Lietuvos ryto“ senbuvis. – Jaučiame didžiulį norą laimėti.“

Kad pergalės grįžtų į sostinę, „Lietuvos ryto“ vadovai visai neseniai pakeitė vyriausiąjį trenerį.

M.Nicola debiutavo užtikrinta pergale prieš „Šiaulius“ 89:71. Varžovai iškart įžvelgė agresyvesnę nei įprasta vilniečių gynybą.

Pats 43 metų argentinietis kalbėjo apie daugiau pokyčių, kuriuos turėtume pamatyti „Žalgirio“ arenoje. Naujas „Lietuvos ryto“ pergalių receptas su itališkais, ispaniškais ir argentinietiškais prieskoniais (šių valstybių pilietybę turi M.Nicola. – Red.) varžovams gali tapti nemalonia staigmena.

„Permainų tikrai netrūksta – varžovai pamatys naujų dalykų. Patys dar bandome kuo greičiau viską perprasti. Tai pamatysime Kaune“, – sakė M.Gecevičius.

• Ketvirtfinalis (Penktadienis)

13 val. Utenos „Juventus“ – Pasvalio „Pieno žvaigždės“

15 val. 30 min. Vilniaus „Lietuvos rytas“ – Alytaus „Dzūkija“

18 val. Klaipėdos „Neptūnas“ – „Šiauliai“

20 val. 30 min. Kauno „Žalgiris“ – Panevėžio „Lietkabelis“

• Pusfinalis (Šeštadienis)

11 val. 30 min. – 16 val. MKL Žvaigždžių diena 

18 val. „Juventus“/“Pieno žvaigždės“ – „Žalgiris“/“Lietkabelis“

20 val. 30 min. „Lietuvos rytas“/“Dzūkija“ – „Neptūnas“/ „Šiauliai“

• Finalas (Sekmadienis)

13 val. LKF moterų taurės mažasis finalas: Klaipėdos „Fortūna“ – Kauno rajono „Hoptrans-Sirenos“

15 val. 30 min. LKF moterų taurės finalas: „Utena“ – Marijampolės „Sūduva“

18 val. Vyrų LKF taurės mažasis finalas

20 val. 30 min. Vyrų LKF taurės didysis finalas

LKF taurės finalai

2007 m. „Žalgiris“ – „Lietuvos rytas“ 84:65.

2008 m. „Žalgiris“ – „Lietuvos rytas“ 83:72.

2009 m. „Lietuvos rytas“ – „Žalgiris“ 84:82.

2010 m. „Lietuvos rytas“ – „Žalgiris“ 77:65.

2011 m. „Žalgiris“ – „Lietuvos rytas“ 81:69.

2012 m. „Žalgiris“ – „Pieno žvaigždės“ 99:62.

2013 m. „Prienai“ – „Pieno žvaigždės“ 75:77 ir 81:60.

2014 m. „Prienai“ – „Lietuvos rytas“ 92:91.

LKF finalo aštuoneto dalyviai

Kauno „Žalgiris“

LKL užima 1-ąją vietą (24 ir 2).

Lyderiai. J.Andersonas – 12,6 tšk., A.Milaknis 10,8 tšk., A.Gudaitis – 9,7 tšk., 5,9 atk. kam. (8 v.), 1,3 bl. (3 v.), L.Lekavičius – 9,3 tšk., P.Jankūnas – 8,7 tšk.

Kiti turnyrai. Eurolygos reguliariojo sezono grupėje užėmė 3-iąją vietą (5 ir 5), „Top 16“ grupėje užima 7-ąją vietą (2 ir 5).

Klaipėdos „Neptūnas“

LKL užima 2-ąją vietą (23 ir 3). Lyderiai. D.Gailius – 11,2 tšk., M.Mažeika – 10,4 tšk., M.Girdžiūnas – 10,2 tšk., M.Shakuras – 9,1 tšk., 3,7 rez. perd. (6 v.), D.Zavackas – 8,1 tšk.

Kiti turnyrai. Eurolygos reguliariojo sezono grupėje užėmė 5-ąją vietą (4 ir 6). Europos taurės „Last 32“ grupėje užėmė 4-ąją vietą (1 ir 5).

Vilniaus „Lietuvos rytas“

LKL užima 3-iąją vietą (21 ir 4).

Lyderiai. G.Orelikas – 16,2 tšk. (1 v.), A.Kavaliauskas – 12,5 tšk., 5,4 atk. kam., K.Lavrinovičius – 12,1 tšk., M.Gecevičius – 11 tšk., 4 rez. perd. (2 v.), A.Juškevičius – 10 tšk., 3,3 rez. perd., 1,8 per. kam. (2 v.).

Kiti turnyrai. Europos taurės reguliariojo sezono grupėje užėmė 1-ąją vietą (8 ir 2), „Last 32“ grupėje – 2-ąją vietą (3 ir 3).

Utenos „Juventus“

LKL užima 4-ąją vietą (16 ir 11).

Lyderiai. R.Broadusas – 14,6 tšk. (2 vt.), 3,6 rez. perd. (8 v.), A.Šikšnius – 11,5 tšk., 4,6 išpr. praž. (2 v.), S.Buterlevičius – 9,5 tšk., 5,3 atk. kam., S.Kulvietis – 8,6 tšk., V.Čepukaitis – 7,4 tšk., 5,9 atk. kam. (9 v.), 1,6 bl. (1 v.).

Kiti turnyrai. Baltijos lygos grupėje užėmė 1-ąją vietą (7 ir 1), aštuntfinalyje nugalėjo Rygos „Barons“ ekipą.

Pasvalio „Pieno žvaigždės“

LKL užima 5-ąją vietą (15 ir 11).

Lyderiai. M.Dixonas – 16,3 tšk. (8 v.), 3,5 rez. perd. (9 v.), L.Kisielius – 13 tšk. (7 v.), E.Kairys – 11,5 tšk., 6,5 atk. kam. (4 v.), 1,6 bl. (1 v.), 4,6 išpr. praž. (1 v.), A.Oriakhi – 10,2 tšk., 6,8 atk. kam. (3 v.), G.Sirutavičius – 9,9 tšk.

Kiti turnyrai. Baltijos lygos grupėje užėmė 1-ąją vietą (8 ir 2), aštuntfinalyje nugalėjo Rakverės „Tarvas“ ekipą.

Alytaus „Dzūkija“

LKL užima 6-ąją vietą (15 ir 12).

Lyderiai. F.Dmitrijevas – 12,1 tšk., V.Dilys – 11,4 tšk., P.Dambrauskas – 11,1 tšk., M.Paliukėnas – 8,1 tšk., 2,3 per. kam. (1 v.), A.Jomantas – 7,1 tšk., 6,3 atk. kam. (5 v.).

Kituose turnyruose nedalyvauja.

„Šiauliai“

LKL užima 7-ąją vietą (11 ir 15).

Lyderiai. R.Giedraitis – 13,1 tšk. (6 v.), J.Jucikas – 12,8 tšk. (10 v.), J.Lee – 11,3 tšk., 3,8 rez. perd. (4 v.), V.Šulskis – 9,7 tšk., G.Leonavičius – 8,6 tšk.

Kiti turnyrai. Iššūkio taurės reguliariojo sezono grupėje užėmė 3-iąją vietą (3 ir 3). Baltijos lygos aštuntfinalyje nugalėjo „Parnu“ ekipą.

Panevėžio „Lietkabelis“

LKL užima 8-ąją vietą (8 ir 19).

Lyderiai. E.Žabas – 12,4 tšk., 1,6 per.kam. (5 v.), D.Šalenga – 10,9 tšk., 1,8 per. kam. (3 v.), I.Neliubovas – 10,8 tšk., 5 atk. kam., J.Vladovičius – 9,9 tšk., N.Dahlmanas – 8,2 tšk., 6,2 atk. kam. (6 v.).

Kiti turnyrai. Baltijos lygos grupėje užėmė 2-ąją vietą (9 ir 3), aštuntfinalyje nugalėjo Talino „Kalev“ ekipą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.