EUROLYGA 2023

Ukrainietis apie savo rinktinę: pasas, pinigai ir miškų gaisrai

„Koks krepšinis, kai šaliai tankų reikia. Ne iki mūsų“, – tokiais žodžiai padėtį Ukrainos krepšinyje apibendrino prieš trejetą mėnesių iš buvusio garsaus krepšininko Aleksandro Volkovo šios sporto šakos federacijos prezidento kėdę perėmęs Michailo Brodskis.

Naujasis Ukrainos krepšinio rinktinės natūralizuotas ukrainietis J.Randle'as<br>APF nuotr.
Naujasis Ukrainos krepšinio rinktinės natūralizuotas ukrainietis J.Randle'as<br>APF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Modestas Krukauskas, specialiai lrytas.lt, Ryga (Latvija)

Sep 4, 2015, 7:45 PM, atnaujinta Oct 17, 2017, 11:40 AM

Prisijunkite prie lrytas.lt sportas sirgalių komandos ir tapkite nariu „Facebook“ tinkle. Spauskite PATINKA arba LIKE.

Ir išties – „EuroBasket“ čempionatą dėl Rusijos agresijos Kryme ir neramumų Donbase praradusi Ukraina į pirmenybių D grupės kovas Rygoje atvyko tyliau nei tyliai ir apie savo pasirodymą varžybose kalba miglotai: nuo kuklaus patekimo į kitą turnyro etapą – atkrintamuosius mačus iki 6-osios vietos čempionate, kuri leis Ukrainai kovoti dėl papildomų kelialapių į 2016-ųjų Rio de Žaneiro olimpiadą.

„Privalome tęsti pastarųjų dviejų metų tradiciją – kelti vis aukštyn Ukrainos krepšinio lygį. Ekipa 2013 metais buvo net šešta, pirmą kartą kitąmet kovojo pasaulio čempionate, tad dabar ir vėl reikia taikytis į šeštąją vietą. Tokia yra užduotis“, – savo šalies krepšinio sirgalius ir visuomenę tikino M.Brodskis.

Jis tik primiršo paminėti, kad per metus Ukrainos krepšinis visomis prasmėmis nukraujavo... Nacionalinei ekipai padėti atsisakė keturis metus komandai vadovavęs JAV specialistas ir NBA komandų strategas Mike'as Fratello, dalis geriausių šalies žaidėjų dėl vienų ar kitų priežasčių taip pat nusisuko nuo komandos.

Savo „ne“ rinktinei pasakė aukštaūgiai Amerikos krepšinio ragavę Viačeslavas Kravcovas, Kyrilas Natiažka su žvaigžde Aleksejumi Leniu. Jų keliu pasuko ir ekipos ramsčiai Serhijus Gladyrius bei Serhijus Lisčiukas. Neliko ekipoje ir natūralizuoto ukrainiečio Eugene'o Jetero, tad ukrainiečiai suskubo „įsigyti“ dar vieną atakų specialistą iš JAV Jerome'ą Randle'ą.

„Atvažiavo tokia rinktinė, kad net sunku pasakyti, ką ji gali nuveikti, – tikino ketvirtadienį savo šalies nacionalinę ekipą atlydėjęs portalo „planeta basketbol“ redaktorius Oleksandras Proshuta. – Juokingiausia, kad iš atsakiusiųjų padėti komandai būtų galima surinkti dar vieną rinktinę, kuri tikrai pasiektų didelių rezultatų. Tad dabar aiški situacija? Turime rinktinę, kuri nėra tikroji rinktinė ir galima sudaryti rinktinę iš nenorėjusių būti rinktinėje“.

Į Rygą Ukrainos komanda atskrido ne be nuotykių. Net kilo klausimas ar apskritai ji ketvirtadienį pasieks Latvijos sostinę ir pradės treniruotes. Mat šiomis dienomis aplink Kijevą dega miškai ir valdžia vangokai kovoja su šia stichine nelaime.

„Dabar visas Kijevas skendi dūmuose – degančių miškų dūmuose. Rinktinei buvo pasakyta, kad dėl gaisrų lėktuvai nekils iš Kijevo oro uosto – na, bent tol, kol nepasikeis vėjo kryptis. Komanda sėdėjo ir laukė – kas beliko. Po beveik valandos įvyko tai, ko buvo laukta – vėjas pasikeitė, dūmai „pasitraukė“ ir tik tada ekipa išskrido“, – pasakojo žurnalistas.

Jis patvirtino, kad Ukrainos komandoje, kurią jau pirmame „EuroBasket 2015“ D grupės mače egzaminuos Europos vicečempionė Lietuva, svarbiausiais žaidėjais yra prieš pat čempionatą ukrainietišką pasą gavęs amerikietis J.Randle'as ir Kyrilo Fesenka.

„Vienaip mes atrodome, kai jų nėra aikštėje, kitaip – kai jie yra. Dar šiam tandemui gali padėti Oleksandras Mišulia. Kiti yra labai jauni žaidėjai“, – kalbėjo O.Proschuta.

Žurnalistas sakė, kad vienu metu buvo kilusi baimė, kad naujasis rinktinės atakų dirigentas J.Randle'as negaus Ukrainos paso – mat šalies federacija jau nuo birželio siekė natūralizuoti amerikietį ir tik paskutiniuoju momentu – likus 12 dienų iki čempionato – šalies prezidentas Petro Porošenka padėjo parašą po įsakymu skirti Ukrainos pilietybę.

Ankščiau A.Volkovo pastangų dėka, kai jis gyrė dabar jau buvusį bei pabėgusi Ukrainos vadovą Viktorą Janukovičių, ukrainičių krepšinio federacija maudėsi piniguose.

Gal net ir todėl, vien tik būsimo Europos krepšinio čempionato rengimui, A.Volkovas iš valdžios buvo gavęs pažadą, kad Ukraina „EuroBasket 2015“ turnyrui „įkiš“ nei daug, nei mažai – 40 milijonų JAV dolerių.

Dabar situacija Ukrainos krepšinyje – kaip vanduo Sacharoje. Valstybė Ukrainos krepšiniui šiemet skyrė 12 milijonų grivnų (apie 500 tūkst. eurų), o kol pinigai keliavo iki federacijos, 2 milijonus atsirėžė Kijevo sporto rūmai – mat kelios krepšinio rinktinės juose žaidė ir treniravosi į kreditą.

„Savo laiku, kai nacionalinę komandą ketverius metus treniravo M.Fratello, jo ir padėjėjų alga, neoficialiais duomenimis, buvo 1 milijonas JAV dolerių. Pusė priklausė rinktinės treneriui, kita dalis – pagalbininkams“, – pasakojo O.Proshuta.

Tačiau žurnalistas pasidžiaugė, kad ir su tokiais pinigais vyksta darbai.

„Jums, lietuviams, juokinga, tačiau galiu pasakyti, kad pirmą kartą per visą čempionatų istoriją buvo Ukrainos rinktinės palydėtuvės į čempionatą Rygoje. Žinoma, jos simbolinės – atėjo prie viešbučio, kuriame gyveno komanda, apie 30 sirgalių, gavo autografų, palinkėjo sėkmės ir viskas. Be to, galiausiai greit pasirodys nacionalinės komandos žaidėjų marškinėliai – iki tol niekas iš fanų neturėjo galimybės užsivilkti aprangą su vieno ar kito krepšininko pavardę, nes tokių nebuvo. Suprantate, reikėjo eiti pas žaidėją ir prašyti jo marškinėlių, tačiau šis juk taip pat turi šeimą, draugus, pažįstamus“, – linksmai aiškino Ukrainos žurnalistas.

Apie šeštadienio „EuroBasket“ mačą su Lietuva O.Proshuta buvo lakoniškas: „Su tokia sudėtimi, kurią turime, apie pergalę kalbėti būtų juokinga. Bet mūšis bus – kiek ilgai mūsų jaunimas atsilaikys prieš lietuvišką presą, sunku pasakyti, bet mano šalies krepšininkai nenuleidžia rankų net ir beviltiškose rungtynėse“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką reiškia kandidato R. Žemaitaičio pasitraukimas iš Seimo?