EUROLYGA 2023

J. Kazlauską trauktis privertęs A. Kraulinis: „Man dėl to gaila“

Lyg prakeikimas – du garsūs vyrai negali būti vienoje vietoje... Jei jie atsiduria toje pačioje arenoje, Lietuvos krepšinio rinktinei tai būna skausmingas susitikimas. Taip buvo 2001-aisiais Ankaroje (Turkija), taip įvyko ir praėjusį pirmadienį Rygoje. „Su Jonu Kazlausku mačiausi per tą čempionatą, po to prieš ketvertą metų prasilenkėme ir dabar Rygoje susitikome“, – ramiu, sodriu balsu kalbėjo buvęs Latvijos krepšinio rinktinės strategas Armandas Kraulinis, prieš 14 metų privertęs J.Kazlauską trauktis iš nacionalinės ekipos stratego posto.

Buvęs Latvijos krepšinio rinktinės treneris A.Kraulinis stebi „EuroBasket“ mačus Rygoje svečių ložėje.<br>G.Šiupario nuotr.
Buvęs Latvijos krepšinio rinktinės treneris A.Kraulinis stebi „EuroBasket“ mačus Rygoje svečių ložėje.<br>G.Šiupario nuotr.
Buvęs Latvijos krepšinio rinktinės treneris A.Kraulinis stebi „EuroBasket“ mačus Rygoje svečių ložėje.<br>G.Šiupario nuotr.
Buvęs Latvijos krepšinio rinktinės treneris A.Kraulinis stebi „EuroBasket“ mačus Rygoje svečių ložėje.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Modestas Krukauskas, specialiai lrytas.lt, Ryga (Latvija)

Sep 8, 2015, 5:37 PM, atnaujinta Oct 16, 2017, 8:45 PM

Prisijunkite prie lrytas.lt sportas sirgalių komandos ir tapkite nariu „Facebook“ tinkle. Spauskite PATINKA arba LIKE.

Vienas garsiausių Latvijos krepšinio trenerių 76-erių A.Kraulinis pirmadienį kraipė galvą ir negalėjo suprasti, kaip Lietuvos rinktinė Europos čempionato D grupės mače Rygoje sugebėjo padovanoti pergalę Belgijai.

„Lietuvos komanda yra kur kas geresnė, ji turi talentingesnius žaidėjus, patį geriausią Europos trenerį J.Kazlauską – ir toks nesusipratimas. Juk lietuviai – ne latviai“, – retoriškai ir rinkdamas žodžius kalbėjo garsusis Armandas. Draugai ir kolegos šį vardą mini su itin didele pagarba.

Tačiau 2001-aisiais būtent A.Kraulinis buvo tas žmogus, kuris privertė iš savo kėdės kristi tuometinį Lietuvos rinktinės strategą J.Kazlauską.

Po triumfo 2000-ųjų Sidnėjaus olimpiadoje J.Kazlausko surinkta kariauna, kurioje buvo visas žvaigždynas: Šarūnas Jasikevičius, Saulius Štombergas, Darius Songaila, Ramūnas Šiškauskas ir net vis dar žaidžiantis Robertas Javtokas, 2001-aisiais Turkijoje šturmavo Europos krepšinio čempionato kalną. Ir aštuntfinalyje atsimušė į Latvijos uolą.

Dar prieš „EuroBasket 2001“ lietuviai lyg tyčia kvietė latvius, kuriuos treniravo A.Kraulinis, pažaisti du kontrolinius mačus – tuometinėje nedidelėje „Lietuvos ryto“ arenoje mūsiškiai abu kartus daugiau kaip 20 taškų skirtumu įveikė varžovus, o Ankaroje per pirmenybių aštuntfinalį gavo skaudų atkirtį: latviai į miltus sumalė J.Kazlausko ekipą 94:76.

„Nepabijokime to žodžio. Tuomet tai buvo sensacija. Kaip ir jūsų mače su Belgija“, – tikino A.Kraulinis.

Tuomet Lietuvos komandai pirmenybės buvo baigtos, o namo sugrįžęs J.Kazlauskas jau Vilniaus oro uoste paskelbė atsistatydinantis.

Latvijos rinktinė nuskrido tęsti Europos čempionato kovų į Stambulą, o prieš ketvirtfinalį su tuometine Jugoslavija A.Kraulinis arenoje prieš kelis šimtus lietuvių stovėjo ir tik sakė: „Supraskite, tai tik žaidimas. Mes labiau norėjome laimėti. Jei galite, nepykite.“ Ir lietuviai nepyko – net plojo beviltiškai pralaimintiems latviams. Stambule jie taip daugiau ir nelaimėjo.

„Atsimenu tą čempionatą, atsimenu tas rungtynes. Iš jų man liko  nuoskauda tik dėl to, kad J.Kazlauskas po pralaimėjimo Latvijai atsistatydino. Mano galva, J.Kazlauskas yra pats protingiausias treneris, kokį turėjo Lietuvos rinktinė. Juk Jonas vienas iš retų Europos specialistų, kuris stažavosi NBA klube – o tai tiktai yra labai svarbus karjeros žingsnis“, – šnekėjo po to dar dvejus metus nacionalinei ekipai vadovavęs A.Kraulinis.

Prieš metus iš didžiojo krepšinio pasitraukęs latvis motyvavo savo nuomonę paprastu pavyzdžiu – Vilniaus „Statyboje“ žaidžiantį taikliarankį J.Kazlauską jis, tuomet jau patyręs treneris A.Kraulinis, kvietė į antrąją SSRS rinktinę, kurią treniravo net penkerius metus.

„Jis ir tuomet jau buvo labai protingas žaidėjas. Nepaimti į antrąją SSRS rinktinę aš jo negalėjau. Taktiškai Jonas žaidė galvodamas, todėl tokio krepšininko man reikėjo. Jis draugavo su savo galva. Ko negaliu pasakyti apie šių dienų Latvijos rinktinės trenerį“, – kalbėjo A.Kraulinis, metęs sunkoką akmenį į Latvijos nacionalinės komandos trenerio daržą.

Kas iš Baltijos šalių žurnalistų buvo pirmenybėse Turkijoje, žinojo, kad A.Kraulinis su komanda surengė lažybas – jei Stambule ekipa pakils aukščiau šeštosios vietos, jis nusiskus galvą plikai. Negausi Latvijos žiniasklaidos grupelė tik ir laukė to momento, tačiau vidiniai nesutarimai neleido kirpėjo mašinėlei „pasivaikščioti“ po A.Kraulinio plaukus.

„Na, turėjome būti septinti, tačiau labai gerą pataikymo procentą turėjęs Ainaras Bagatskis prieš kovą su slovėnais pareiškė, kad jam skauda pirštą, jis žaisti negali. Na, suprantate, geras pataikymas gali lemti padorią sutartį. Žodžiu, jis nežaidė, nors Lietuvai tada įmetė 25 taškus. Gudrus“, – prisiminė A.Bagatskis.

- Jūsų auklėtinis A.Bagatskis dabar jau yra Latvijos stratego kėdėje. Lietuviai be vargo įveikė Latviją. Tai jums buvo netikėta?lrytas.lt paklausė A.Kraulinio.

– Kas čia netikėto? Tai, kad latviai tik vieną kėlinį sugebėjo sužaisti?  Kol metimai krito, tol žaidė. Lietuviai, net nepaisant rezultato, žaidė kur kas protingiau, sumaniau. Kai tik mūsiškiams pradėjo nekristi, komanda tapo tais istoriniais revoliuciniais „latvių šauliais“ – „šaudė“ metimus kas norėjo ir kaip norėjo, tačiau klišai... Tuo ir baigėsi Latvijos krepšinio rinktinės žaidimo piešinys. O lietuviai kovojo kitaip – apgalvoti metimai, žaidimas per didelius žmonės.

Galiausiai esu nusivylęs A.Bagatskiu – tiek žmonių, tūkstančiai latvių sirgalių, o jis, kai jau pralaiminėjome 14 taškų, į aikštę išleido atsarginius žaidėjus. Nepagarba aistruoliams akivaizdi. Tai kovok – visi žino, kad Lietuvos komanda labai stipri, žaisk, o ne elkis kaip Latvijos čempionate.

- Ar D grupės komandos gali kovoti dėl „Eurobasket 2015“ medalių?

– Manau, kad Lietuvos ekipa, net ir pralaimėjusi Belgijai, tikrai turi kur kas daugiau šansų kovoti dėl apdovanojimų nei Latvija ir kitos Rygoje žaidžiančios rinktinės. Kodėl? Manau, kad Latvijai bus sunku, nes ji nesigina – A.Bagatskis pats kaip krepšininkas buvo silpnas ginantis. O dabar jis sako – geriausia gynyba yra puolimas. Aš su tuo nesutinku. Manau, nesutinka su tuo ir J.Kazlauskas – todėl jo komanda atrodo geriau.

- Koks Lietuvos rinktinės žaidimo piešinys? Kokie akcentai?

– Manau, jūsų komandoje daug dėmesio skiriama atkovotiems kamuoliams – taip, jūsų ekipa dažniausiai laimi kovą po lenta, tačiau sėkmingam pasirodymui čempionate reikia dominuoti šioje statistikoje. Tad reikėtų pasitempti. Nors turite greitų krepšininkų, visiškai nesinaudojate kontratakomis – jos Lietuvos rinktinei labai padėtų. Tai tokie akcentai, tačiau universalios formulės juk nėra – su kiekvienu varžovu reikia kovoti pagal situaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.