EUROLYGA 2023

Pasiruoškite rinktinės dvikovai: Lietuvos varžovė – Estija

Po vienos poilsio dienos Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė sugrįžta į Europos čempionato mūšių karštį. Rygoje Lietuvos rinktinė 21 valandą 30 minučių susitiks su Estijos komanda. Lietuviai D grupėje po trijų turi dvi pergales ir vieną pralaimėjimą, o estai – du pralaimėjimus ir pergalę, kurią iškovojo prieš Ukrainą.

S.S.Vene tempia estus į priekį.<br>Gintaro Šiupario nuotr.
S.S.Vene tempia estus į priekį.<br>Gintaro Šiupario nuotr.
Estai pirmąją pergalę įsirašė trečiajame ture, kai nugalėjo ukrainiečius.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Estai pirmąją pergalę įsirašė trečiajame ture, kai nugalėjo ukrainiečius.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Rolandas V.Eidvilas

Sep 9, 2015, 4:15 PM, atnaujinta Jul 13, 2022, 3:53 PM

Valstybė. Oficialus pavadinimas – Estijos Respublika (Eesti Vabariik). Plotas – 45,3 tūkst. kv.km. Gyventojų – 1,3 mln. Sostinė – Talinas (436 tūkst. gyventojų). Valstybės vadovas – prezidentas Toomasas Hendrikas Ilvesas.

Europos čempionatai. Dalyvauja 5-ąjį kartą. 1937 ir 1939 m. užėmė 5-ąją vietą, 1993 m. – 6-ąją, 2001 m. – 14-ąją.

Pasaulio čempionatai. Nedalyvavo nė karto.

Olimpinės žaidynės. Dalyvavo 1 kartą. 1936 m. pirmajame olimpiniame krepšinio turnyre užėmė 9-ąją vietą.

FIBA reitingas. Neklasifikuota.

Atranka. Kelialapį į šių metų Europos čempionatą iškovojo 2013 m. vasarą vykusiame atrankos pirmajame etape (jame nerungtyniavo komandos, dalyvavusios praėjusiame Europos čempionate). Grupės varžybose aplenkė Portugaliją ir Nyderlandus, pusfinalyje nugalėjo Baltarusiją 70:76 ir 79:61, finale – Bulgariją 55:58 ir 61:49.

Lietuva prieš Estiją. Šios komandos žaidė 7 oficialias rungtynes. Visas laimėjo Lietuvos rinktinė. Lietuviai nugalėjo 1937 ir 1939 m. Europos čempionatuose, o šalims atkūrus nepriklausomybę komandos susitiko tik olimpinių žaidynių ar Europos pirmenybių atrankos turnyruose. Pastarosios oficialios rungtynės vyko 1998 m.

Treneris. T.Sokkas rinktinės treneriu dirba nuo 2004 m. (su pertrauka 2007-2009 m.). Būdamas krepšininkas jis dar su SSRS rinktine tapo 1988 m. olimpiniu čempionu ir dukart pasaulio vicečempionu, o per trenerio karjerą vadovavo tik Estijos klubams ir rinktinei. Estijos rinktinėje T.Sokkas žaidė tik karjeros pabaigoje, o iki tol atsisakydavo atstovauti savo šaliai, nes turėjo Graikijos pilietybę.

Lyderiai. Į rinktinę atvyko visi geriausi Estijos krepšininkai, tačiau tik du iš jų yra prasimušę Europoje. Tai – Kauno „Žalgirio“ puolėjas S.S.Vene ir Eurolygoje trumpai žaidęs K.Kanguras. Be lyderių dueto užsienio klube praėjusį sezoną žaidė tik trenerio sūnus S.T.Sokkas, kuris atstovavo Rusijos antrosios lygos Maskvos „Dinamo“ (beje, T.Sokkas sovietmečiu porą sezonų irgi žaidė „Dinamo“ klube).

Laukimas. Estijos rinktinė, pirmadienį įveikusi Ukrainos komandą, pergalę Europos čempionate iškovojo po 22 metų pertraukos. Praėjusį kartą estai čempionate dalyvavo 2001 m., bet tada pralaimėjo visas trejas rungtynes. Pergalės estai laukė nuo 1993 m. žemyno pirmenybių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.