EUROLYGA 2023

Istorija: Fortūna veidu atsisuka tai į lietuvius, tai į serbus

Jei tarpusavio rungtynėse su ketvirtfinalio varžove Italijos komanda Lietuvos rinktinė turėjo ir toliau turi didelį pranašumą, tai santykiai su serbais klostosi daug sudėtingiau.

Lietuviai sieks bilieto į finalą.<br>Gintaro Šiupario nuotr.
Lietuviai sieks bilieto į finalą.<br>Gintaro Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V. Eidvilas

Sep 18, 2015, 5:35 PM, atnaujinta Oct 15, 2017, 4:31 AM

Prisijunkite prie lrytas.lt sportas sirgalių komandos ir tapkite nariu „Facebook“ tinkle. Spauskite PATINKA arba LIKE.

Tiesa, su tokios Serbijos, kokia ji yra dabar, rinktine mūsų šalies krepšininkai oficialiose varžybose pasidalijo po dvi pergales.

Tačiau anksčiau per šešerias rungtynes su Jugoslavijos bei Serbijos ir Juodkalnijos rinktinėmis, kurių didžiąją dalį sudarė serbų krepšininkai, lietuviai laimėjo tik dukart.

Atėnų dvikovos

Lietuvai grįžus į FIBA, Jugoslavijos rinktinė ilgai buvo sunkiausiai įveikiama varžovė. Nuo 1995 iki 1997 metų Lietuvos ir Jugoslavijos komandos žaidė net keturis kartus, bet mūsiškiai taip ir nepatyrė pergalės skonio.

Pirmą kartą komandos susidūrė 1995 metų Europos pirmenybių pirmajame etape. Lietuviai nusileido 61:70, bet turėjo progą atsirevanšuoti dar tame pačiame turnyre. Daugiau niekam nepralaimėję Lietuvos ir Jugoslavijos krepšininkai nužygiavo iki finalo ir Atėnų olimpinėje arenoje vėl susitiko per paskutines čempionato rungtynes.

Deja, revanšas neįvyko. Prieštaringo teisėjavimo sugadintame mače pergalę 96:90 šventė Jugoslavijos komanda (beje, daugiau taškų į lietuvių krepšį per visą Europos pirmenybių istoriją nėra įmetusi nė viena varžovė).

Varžovų gretose siautė dabartinis Serbijos rinktinės treneris Aleksandaras Džordževičius. Jis pataikė net 9 iš 12 tritaškių ir pelnė 41 tašką.

Prieš serbo superšou nublanko net Šarūno Marčiulionio įmesti 32 taškai...

Keturios nesėkmės paeiliui

Kituose dviejuose turnyruose Lietuvos ir Jugoslavijos rinktinės vėl žaidė atkrintamosiose varžybose. Ir vėl stipresni buvo jugoslavai, pergalių tarpusavio dvikovose seriją pratęsę iki keturių.

1996 metų Atlantos olimpinių žaidynių pusfinalyje Jugoslavijos rinktinė nugalėjo 66:58.

Varžovams pavyko pristabdyti ir Š.Marčiulionį (5 taškai, 2/9 metimų), ir Arvydą Sabonį (14 taškų, 6/15 metimų), o Jugoslavijos komandoje vėl sėkmingai atakavo A.Džordževičius (16 taškų), už kurį rezultatyviau žaidė tik Predragas Danilovičius (19 taškų).

Vis dėlto ant garbės pakylos Atlantoje pakilo abi komandos. Jugoslavijos krepšininkai džiaugėsi sidabro, Lietuvos – bronzos medaliais.

Jugoslavai dominavimą prieš lietuvius pratęsė 1997 metų Europos čempionate Katalonijoje, kur prie mūsų šalies rinktinės vairo debiutavo Jonas Kazlauskas. Jugoslavijos rinktinė ketvirtfinalyje įveikė Lietuvos komandą 75:60.

Pirmosios pergalės

Kitus dvejus metus Lietuvos krepšininkai ir sirgaliai nuo nuolatinių skriaudikų galėjo pailsėti – penktoji šių komandų dvikova įvyko tik 2000 metų Sidnėjaus olimpinių žaidynių ketvirtfinalyje.

Prieš eilinį mūšį visa Lietuva stipriai jaudinosi, bet puikiai žaidę Gintaras Einikis (26 taškai) bei Šarūnas Jasikevičius (18 taškų) išsklaidė abejones ir Lietuvos rinktinė įtikinamai nugalėjo 76:63.

Tai buvo paskutinės lietuvių rungtynės su Jugoslavijos rinktine. 2003 metais Jugoslavijos Federaciją sudariusios Serbija ir Juodkalnija peržiūrėjo savo santykius ir dviejų valstybių sąjunga pakeitė pavadinimą.

O Lietuvos krepšininkai 2003 metų Europos pirmenybių ketvirtfinalyje pirmą ir vienintelį kartą žaidė su Serbijos ir Juodkalnijos komanda.

Pasikeitęs pavadinimas nepakeitė jėgų santykio. Stokholme nesustabdoma Lietuvos rinktinė dar sykį įtikinamai įveikė varžovus 98:82. Serbijos ir Juodkalnijos krepšininkai galėjo tik stebėti, kaip juos skandina Ramūnas Šiškauskas (27 taškai), Š.Jasikevičius (21 taškas ir 11 rezultatyvių perdavimų) bei Arvydas Macijauskas (20 taškų).

Su Serbija – permainingai

Su dabartinės Serbijos rinktine lietuviai pirmą kartą susitiko 2009 metų Europos pirmenybėse. Jose mūsų šalies komanda žaidė labai blogai, o daugiausia iš jaunų krepšininkų sudaryta ir patyrusio Dušano Ivkovičiaus treniruojama Serbijos ekipa skriejo lyg su sparnais.

Per rungtynes su lietuviais naujasis varžovų lyderis Milošas Teodosičius pelnė 20 taškų ir atliko 12 rezultatyvių perdavimų, o serbai pasiekė pergalę 89:79.

Lietuviai atsirevanšavo jau kitais metais. Revanšas buvo itin saldus, nes 2010 metų pasaulio pirmenybėse Stambule serbus pavyko nugalėti rungtynėse dėl trečiosios vietos. Linas Kleiza baigė turnyrą į serbų krepšį įmesdamas 33 taškus ir švieslentėje buvo įamžintas Lietuvos rinktinei bronzinį atspalvį turėjęs rezultatas 99:88.

Dviejuose praėjusiuose Europos čempionatuose Lietuvos ir Serbijos komandos kovojo grupės varžybose. 2011 metais Vilniuje antrajame etape nugalėjo lietuviai 100:90, 2013 metais Jesenicėse pirmajame etape laimėjo serbai 63:56.

Lietuvos rinktinėje per dvejas praėjusias rungtynes rezultatyviausiai žaidė Mantas Kalnietis. Jis Lietuvoje į serbų krepšį įmetė 19 taškų, Slovėnijoje – 17.

Mūsų šalies komandai abukart daugiausia bėdų pridarė Nenadas Krstičius, pelnęs 21 ir 20 taškų. Tačiau šiame čempionate varžovams kovoti su ilgamečiu „erelių“ kapitonu nebereikia – N.Krstičius po praėjusių metų pasaulio pirmenybių baigė karjerą Serbijos rinktinėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: A. Valinskas ir A. Zuokas apie rinkimus ir vatnikus