EUROLYGA 2023

Ką ispanai rašo Europos čempionato finalo dieną?

Ieškant naujienų apie Europos krepšinio čempionato finalą, tenka gerokai paklaidžioti Ispanijos spaudos puslapiuose. Net ir sporto spaudos puslapiuose sekmadienį dienos Europos čempionato finalas tarp Ispanijos ir Lietuvos anaiptol neužima svarbiausios vietos.

Ispanai nenuvertina Lietuvos rinktinės.
Ispanai nenuvertina Lietuvos rinktinės.
Daugiau nuotraukų (1)

Kristina Nastpokaitė

Sep 20, 2015, 4:14 PM, atnaujinta Oct 14, 2017, 10:07 PM

Ispanijoje krepšinis yra tik blankus futbolo šešėlis, todėl, kalbėdami apie Lietuvos rinktinę, Ispanijos sporto žurnalistai iš Lilio nuolat pabrėžia, kad Lietuvoje krepšinis yra religija, kad čia žmonės yra nuo krepšinio priklausomi, o krepšininkai Lietuvoje yra tikri herojai. Vienas didžiausių Ispanijos dienraščių „Mundo“ apžvelgia Lietuvos krepšinio realijas straipsnyje „Penkios priežastys, kodėl Lietuva yra krepšinis“.

Išskirtinį dėmesį Ispanijos spauda skiria Lietuvos rinktinės sirgaliams – pasak žurnalistų, tai yra patys ištikimiausi sirgaliai pasaulyje. „Kaip visada, be vietinės publikos, tarptautiniuose čempionatuose daugiausia būna sirgalių iš Lietuvos. Jų pergalių šventimai yra tiesiog antologiniai, galbūt kartais net perdėti. Lietuvos sirgaliai visuomet spalvingi ir energingi, net ir pralaimėjus Lietuvai, lietuvių visuomet gausu tarptautinių turnyrų finaluose“ rašo Ispanijos sporto dienraštis „As“, apžvelgiantis Lietuvos krepšinio istoriją straipsnyje pavadinimu „Lietuva: 10 medalių tik trims milijonams“.

Kovoje prieš Ispaniją Lietuva turės dar daugiau sirgalių, nei įprasta. Dėl politinių priežasčių su Ispanija nesutariantys ir nepriklausomybės siekiantys katalonai šiandien vakare palaikys Lietuvos rinktinę. Sirgti už Ispanijos rinktinės priešininką – Katalonijos separatistų tradicija. Taip nepriklausomybės trokštantys katalonai keršija Madridui už tai, jog Katalonijai draudžiama turėti savo nacionalines rinktines.

„As“ dienraštis taip pat publikuoja „15min“ sporto žurnalisto Donato Urbono straipsnį ispanų kalba apie Lietuvos rinktinę, pavadinimu „Lietuva neturi ko prarasti“. „Ši Lietuva išeis į žaidimo aikštelę, neturėdama ko prarasti prieš Ispaniją, taip, kaip ir turnyro pradžioje: kukliai ir nieko nesitikint. Tačiau jei ši Lietuva rungtyniaus taip pat, kaip rungtyniavo su Italija ir Serbija, kas žino, kaip viskas gali baigtis?“ – ispanų dienraščiui rašo Lieutuvos sporto žurnalistas.

Prieš šio vakaro finalą Ispanijos spauda prisimena Ispanijos ir Lietuvos susitikimų trajektoriją. Ispanai su kartėliu prisimena Europos čempionatą Švedijoje, kai Šarūno Jasikevičiaus vadovaujama rinktinė išplėšė pergalę iš Pau Gasolio rinktinės. Tačiau, guodžiasi ispanai, iš tuometinės Ispanijos rinktinės yra belikę tik P Gasolis ir Felipe Reyes. Vis tik Ispanijos spauda pabrėžia, jog per pastaruosius dvylika metų rinktinės buvo susitikusios net trylika kartų ir „bendras rezultatas byloja Ispanijos naudai.“

„As“ dienraščio antraštė „Ispanija viršesnė: svaras po svaro“ patvirtina, jog ispanai yra įsitikinę, kad jų rinktinė yra viršesnė už lietuvius. „Tačiau P. Gasoliui vis viena reikia kaupti jėgas ginantis prieš Joną Valančiūną, Sergio Llull turi kaip visada daug stengtis, kad Mantas Kalnietis prarastų milijoną kamuolių, o visa komanda turi sergėti įtūžusios trijulės- Mimdaugo Kuzminsko, Pauliaus Jankūno bei Jono Mačiulio – puolimą. Lietuvos gynyba ne tokia pavojinga – ji iš Čekijos, Gruzijos bei Italijos gavo daugiau nei po 80 taškų. Be to, lietuviai – rinktinė, daugiausia iš viso turnyro komandų leidžianti kristi priešininkų tritaškiams į savo krepšį.

Sporto dienraštyje „Mundo deportivo“ Rudy Fernandezas nenuvertina Lietuvos rinktinės. „Mums bus labai sunku. Tai tikra kareivių komanda, kurioje visi sunkiai ir vieningai dirba – sako R. Fernandezas. „Jie niekad nepasiduoda“ – priduria Felipe Reyesas.

Lietuvius giria ir turnyro žvaigždė P. Gasolis. „Lietuviai, kaip ir mes, finalą užsidirbo patys. Jie nugalėjo du priešininkus, prieš kuriuos pirmoje fazėje mes pralaimėjome (Italiją ir Serbiją). Lietuviai tikrai nusipelnė finalo, niekas jiems nieko nedovanojo ir reikia juos už tai be galo gerbti“ – sako P. Gasolis.

Garsiausia šios dienos citata Ispanijos sporto puslapiuose – iš Klinto Istvudo filmo „Mergina, verta milijono“. Ispanijos rinktinės treneris Sergio Scariolo savo žaidėjams finalo rungtynėse pasirinko K. Istvudo žodžius. Filme boksininkės treneris jai sako, jog, kaudamasi vien iš aistros, ji pralaimės. „Reikia galvos“ – pataria K. Istvudas savo mokinei ir S. Scariolo savo žaidėjams. „Mes turime būti maksimaliai susikoncentravę, mūsų galva turi suktis apie priešininką ir mes turime žaisti protingai“ – sakoma, jog tokius žodžius Ispanijos rinktinės žaidėjai girdės iš savo trenerio pokalbyje prieš šio vakaro dvikovą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.