EUROLYGA 2023

Lietuvos ir Ispanijos mūšiai: kaip sekėsi lietuviams?

Lietuvos ir Ispanijos rinktinės nepraleidžia svarbiausių krepšinio turnyrų ir juose beveik visada kovoja dėl aukščiausių vietų. Vis dėlto neretai lietuvių ir ispanų keliai prasilenkia, ir sekmadienį vakare Lilyje šios komandos susitiks po netrumpos ketverių metų pertraukos.

Lietuvos ir Ispanijos draugiška dvikova 2011 metais.<br>M.Kulbio nuotr. iš archyvo
Lietuvos ir Ispanijos draugiška dvikova 2011 metais.<br>M.Kulbio nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

Sep 20, 2015, 3:14 PM, atnaujinta Oct 14, 2017, 10:07 PM

Mūsų šalies krepšininkams Ispanijos rinktinė yra viena sunkiausiai įveikiamų.

Kol kas lietuviai laimėjo vos dvejas iš devynerių oficialių rungtynių. Tiesa, viena iš dviejų pergalių iškovota Europos čempionato finale.

Trys J.Kazlausko nesėkmės

Lietuviai pirmą kartą su ispanais kovojo 1997 metais Katalonijoje vykusiame Europos čempionate, kuriame komandos susitiko nieko svarbaus nelėmusiose rungtynėse dėl penktosios vietos. Medaliai jau buvo pralaimėti, bet abi komandos iškovojo kelialapius į kitų metų pasaulio pirmenybes.

Ispanijos rinktinei tada pavyko Barselonoje po atkaklios kovos laimėti paskutines turnyro rungtynes 94:93, o Jono Kazlausko treniruojamų lietuvių neišgelbėjo net 32 taškai, kuriuos įmetė Artūras Karnišovas.

Lietuviai pralaimėjo ir 1998 metų pasaulio čempionate. Pirėjuje kelialapius į ketvirtfinalį užsitikrinusios komandos susigrūmė antrojo etapo paskutiniame ture, o ispanai nugalėjo po pratęsimo 86:80.

Dar viena labai atkakli dvikova įvyko 1999 metų Europos pirmenybių ketvirtfinalyje Paryžiuje. Ten Lietuvos rinktinė patyrė vieną skaudžiausių nesėkmių 72:74. Mūsų šalies krepšininkai nesustabdė 28 taškus pelniusio Alberto Herreroso, o varžovai išsprendė Arvydo Sabonio problemą. Į Inaki De Miguelio bei Alfonso Reyeso gniaužtus patekęs mūsų milžinas sužaidė vienas prasčiausių karjeros rungtynių, per 16 minučių gavo penkias pražangas ir pelnė vos 3 taškus.

Visuose trijuose turnyruose Lietuvos rinktinei vadovavo J.Kazlauskas. Jis pirmąjį darbo su nacionaline komanda etapą baigė nė sykio neįveikęs ispanų.

Auksinė A.Sireikos pergalė

Lietuviai ispanus pirmą kartą nugalėjo 2003 metų Europos pirmenybėse. Revanšas už visas iki tol patirtas nesėkmes buvo itin saldus, nes Antano Sireikos treniruojama rinktinė iškovojo pergalę čempionato finale.

Lietuvos krepšininkai dominavo visą mačą ir nugalėjo 93:84, o rezultatyviausiai tarp čempionų žaidė Arvydas Macijauskas (21 taškas), Eurelijus Žukauskas (18), Darius Songaila ir Š.Jasikevičius (po 10).

Lietuvos rinktinėje dabar nebėra nė vieno prieš tuziną metų žaidusio krepšininko. Tuo tarpu ispanams vis dar atstovauja Pau Gasolis (aname finale pelnė 36 taškus) ir Felipe Reyesas (0).

Per kitas rungtynes, kurios įvyko 2006 metų pasaulio pirmenybėse Saitamoje, A.Sireikai pakartoti to paties nepavyko. Lietuviai ketvirtfinalyje nusileido ispanams 67:89. Viskas baigta buvo jau pirmajame kėlinyje, kurį P.Gasolio (25 taškai) ir Juano Carloso Navarro (22) vedama varžovų komanda laimėjo 28:11.

Drama ir sutriuškinimas

Daug įdomesnis mačas įvyko 2008 metų Pekino olimpinių žaidynių pusfinalyje. Jame ispanai po permainingos kovos palaužė Ramūno Butauto vadovaujamus Lietuvos krepšininkus 91:86.

Komandos beveik visą laiką kovojo lygiai, bet varžovai įgijo nedidelį pranašumą po ketvirtojo kėlinio viduryje Lino Kleizos gautos antros nesportinės pražangos. L.Kleiza buvo pašalintas iš aikštės (beje, jis tose rungtynėse žaidė tik 11 min. ir taškų nepelnė) ir Lietuvos rinktinė nesugebėjo atimti iš varžovų trapios persvaros.

Ispanijos komandoje vėl naudingiausiai žaidė P.Gasolis (19 taškų), bet nemažai bėdų lietuviams pridarė ir Rudy Fernandezas (18) bei F.Reyesas (13).

Mūsų šalies rinktinėje po 19 taškų pelnė Š.Jasikevičius ir Simas Jasaitis.

Antrasis R.Butauto bandymas 2009 metų Europos pirmenybėse buvo dar prastesnis. Grupės varžybų antrajame etape Lodzėje lietuviai puikiai pradėjo rungtynes ir po pirmojo kėlinio pirmavo 24:15, bet antrajame kėlinyje pradėjo grimzti ir pralaimėjo 70:84.

Pakilo iš gilios duobės

Pralaimėjimų rungtynėse su ispanais seriją Lietuvos rinktinė nutraukė 2010 metų pasaulio pirmenybėse. Pirmajame etape Izmyre Kęstučio Kemzūros treniruojami Lietuvos krepšininkai pakilo iš gilios duobės ir iškovojo įspūdingą pergalę 76:73.

Per šias rungtynes atrodė, kad bus pakartotas Lodzės scenarijus – trečiajame kėlinyje Lietuvos rinktinė atsiliko 18 taškų skirtumu. Tačiau L.Kleiza (17 taškų), Jonas Mačiulis (13), Martynas Pocius (13), Mantas Kalnietis (12) bei kiti nenuleido rankų ir atėmė pergalę iš Marco Gasolio (18), J.C.Navarro (18) bei jų komandos.

Per praėjusias tarpusavio rungtynes ispanai žiauriai sutriuškino lietuvius. 2011 metų Europos pirmenybių pirmajame etape Panevėžyje svečiai iš Ispanijos nugalėjo 91:79. Galutinis skirtumas buvo nedidelis, bet lietuviai jau pirmajame kėlinyje atsiliko 12:31, po antrojo – 36:62.

Šių metų Europos čempionate Lietuvai atstovauja vos keturi prieš ketverius metus rungtyniavę krepšininkai: Jonas Valančiūnas (tąkart pelnė 13 taškų), Paulius Jankūnas (8), M.Kalnietis (7) ir Robertas Javtokas (7).

Ispanijos rinktinė nuo tada pasikeitė perpus. Lietuvoje vykusiame turnyre dalyvavo ir Europos čempionais tapo P.Gasolis (į lietuvių krepšį įmetė 17 taškų), R.Fernandezas (8), Sergio Llullis (5), F.Reyesas (4), Victoras Claveris ir Fernando San Emeterio (du pastarieji su lietuviais nežaidė).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.