EUROLYGA 2023

„Lietuvos ryto“ varžovai iš Vengrijos: viskas, ką turite žinoti

Europos taurės turnyre Vilniaus „Lietuvos rytas“ iškovojo dvi pergales, tačiau dar nė karto nelaimėjo namie. Nutraukti šią nesėkmių seriją vilniečiai bandys trečiadienį per rungtynes su Vengrijos čempionu Solnoko „Olaj“ klubu, kurį spalio viduryje nugalėjo jo arenoje.

„Lietuvos rytas“ pirmąjį mačą prieš „Olaj“ laimėjo, bet dabar tai mėgins padaryti namuose.<br>B.Janos nuotr.
„Lietuvos rytas“ pirmąjį mačą prieš „Olaj“ laimėjo, bet dabar tai mėgins padaryti namuose.<br>B.Janos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

Nov 25, 2015, 7:30 AM, atnaujinta Oct 3, 2017, 12:11 AM

Vengrai. Vengrijos klubai Lietuvoje nėra dažni svečiai. Vengrijos krepšinis šiuo metu smarkiai atsilieka nuo žemyno lyderių, todėl šios šalies komandos nežaidžia Eurolygoje ir netgi ne kiekvieną sezoną yra kviečiamos kovoti Europos taurės turnyre.

Vis dėlto anksčiau „Lietuvos ryto“ ir vengrų klubų keliai buvo susikirtę, o vienos rungtynės pateko į Vilniaus komandos rekordų knygą. 2002 metų spalio 1 dieną 25 taškus įmetusio Arvydo Macijausko vedamas „Lietuvos rytas“ savo aikštėje sutriuškino Pakšo „Atomeromu“ ekipą net 56 taškų skirtumu 118:62. 118 pelnytų taškų ir pergalė 56 taškų skirtumu iki šiol yra Vilniaus klubo rekordai Europos turnyruose.

Iki šio sezono dvikovų su „Olaj“ klubu „Lietuvos rytas“ su Vengrijos komandomis žaidė šešerias rungtynes ir per jas iškovojo penkias pergales. Vilniečiai po du kartus nugalėjo Pakšo ir Kermendo ekipas bei pasidalijo po pergalę su Sėkešfehėrvaro klubu.

Čempionai. Visi trys anksčiau Vilniuje apsilankę klubai yra ne kartą tapę Vengrijos čempionais ir šiuo metu taip pat kovoja dėl nacionalinių pirmenybių apdovanojimų. Vis dėlto pastaraisiais metais jie dažniausiai lieka už šešiskart Vengrijos čempiono „Olaj“ nugaros.

Pirmąjį titulą „Olaj“ iškovojo dar 1991 metais, kai keičiantis visuomenės sanklodai Vidurio Europos sporte kilo chaosas ir daugelyje komandinių žaidimų staiga iškilo visiškai nauji klubai. Toks klubas buvo ir „Olaj“, tik 1989 metais iškovojęs teisę debiutuoti pirmojoje Vengrijos krepšinio lygoje, bet per du sezonus sugebėjęs pasidabinti auksu.

Solnoko klubo sėkmė buvo siejama su Krymo totorių kilmės Estijos krepšininku Rašidu Abeljanovu. Buvęs ilgametis Talino „Kalev“ vidurio puolėjas karjeros pabaigoje perėjo į „Olaj“ ir tapo viena ryškiausių Vengrijos lygos žvaigždžių, o baigęs žaisti dar kelis sezonus treniravo Solnoko komandą ir tik vėliau grįžo namo į Estiją.

Antrojo titulo 75 tūkstančius gyventojų turinčiam Solnokui teko laukti daug ilgiau – iki 2007 metų. O šiame dešimtmetyje „Olaj“ jau yra aiškus Vengrijos krepšinio lyderis ir per praėjusius penkis sezonus čempionu tapo keturis kartus (2011, 2012, 2014 ir 2015 m.).

Adrija. Sutvirtėti Solnoko klubui padėjo ir trys Adrijos lygoje praleisti sezonai. Vardinį kvietimą į buvusios Jugoslavijos šalių turnyrą „Olaj“ pirmą kartą gavo 2012 metais. Adrijos lygos vadovai liko patenkinti bendradarbiavimu su Vengrijos čempionais ir paskui vardinio kvietimo galiojimą pratęsė dar dukart.

Iš trijų Adrijos lygoje žaistų sezonų Solnoko klubui sėkmingiausias buvo paskutinis – 2015 metais „Olaj“ užėmė septintąją vietą. Tačiau šiais metais Adrijos lyga nusprendė nebekviesti komandų iš už buvusios Jugoslavijos ribų, todėl vengrai šiame turnyre nebežaidžia.

„Olaj“ pasiekė neblogų rezultatų ir „FIBA Europe“ Iššūkio taurės turnyre, kuriame dukart pateko į finalo ketvertą (2012 ir 2014 m.).

Lietuviai. Šią savaitę į Vilnių su Vengrijos čempionais atvyko ir vienas lietuvis – „Olaj“ trenerio padėjėju dirbantis Andrius Jurkūnas. Jis praėjusį dešimtmetį pats žaidė Solnoko komandoje, o baigęs krepšininko karjerą priėmė pasiūlymą likti klube.

A.Jurkūnas – ne vienintelis „Olaj“ aprangą vilkėjęs lietuvis. Kartu su juo Solnoko ekipoje žaidė Donatas Sabaliauskas ir Nerijus Varnelis, dar anksčiau – Rytis Vaišvila, Artūras Masiulis ir Antanas Vilčinskas.

2007 metais A.Jurkūnas ir D.Sabaliauskas padėjo Solnoko ekipai iškovoti Vengrijos pirmenybių aukso medalius.

Permainos. Per pirmąsias „Lietuvos ryto“ ir „Olaj“ rungtynes A.Jurkūnas patarinėjo treneriui Draganui Aleksičiui. Tačiau dabar šio serbų specialisto prie komandos suolo nebėra. Po dviejų nesėkmių Europos taurės turnyre ir dviejų pralaimėjimų Vengrijos lygoje D.Aleksičius teko rašyti atsistatydinimo prašymą.

Serbą pakeitė po trejų metų pertraukos į „Olaj“ grįžęs Peteris Poras. Solnoke gimęs P.Poras jau treniravo gimtojo miesto komandą 2004-2012 metais ir tuomet ją iš Vengrijos lygos vidutiniokės pavertė čempione.

Grįžus P.Porui komandoje įvyko dar viena permaina – lapkričio pradžioje „Olaj“ nutraukė sutartį su lūkesčių nepateisinusiu amerikiečiu Rodney Greenu. Šis gynėjas Vengrijos lygoje įmesdavo 13,2 taško, Europos taurės turnyre – 6,3 taško, tačiau treneris buvo nepatenkintas tuo, kad R.Greenas aikštėje nevykdo jo nurodymų ir žaidžia savanaudiškai.

Vietoj R.Greeno buvo įsigyti kiti du gynėjai. Į Solnoką persikėlė ukrainietis Oleksandras Lypovyj ir Peteris Kovacsas.

Beje, Solnoko klube liko dar du amerikiečiai, bet jų indėlis yra stebėtinai kuklus. Europos taurės turnyre Dino Gregory pelno vos 3,5 taško, Aaronas Craftas – 2,8 taško.

„Olaj“ atstovaujantis buvęs „Lietuvos ryto“ vidurio puolėjas Kyrylas Natiažka Europos taurės turnyre įmeta 10,7 taško, Vengrijos lygoje – 10,4 taško.

Lyderiai. Nors „Olaj“ yra Vengrijos čempionas, varžovai nacionalinėse pirmenybėse pergalių jam lengvai neatiduoda. O kai kurie pergalių visai neatiduoda – Solnoko komanda per septynis turus patyrė jau du pralaimėjimus.

Tiesa, kiti lygos lyderiai irgi klumpa, tad „Olaj“ su tiek pat taškų turinčiomis Sombathejaus „Falco“ ir Pakšo „Atomeromu“ ekipomis dalijasi pirmąją vietą. O iškart už lyderių trijulės rikiuojasi dar trys komandos, laimėjusios po šešis kartus: Zalaegersego „Zalakeramia“, Kermendo „Egis“ ir Sėkešfehėrvaro „Alba“.

Solnoko krepšininkai dvi nesėkmes patyrė žaisdami su „Atomeromu“ (išvykoje) ir „Zalakeramia“ (namie).

„Atomeromu“ ir „Olaj“ susirėmimas buvo kone atkakliausias tarp visų Europoje šį sezoną žaistų rungtynių. Pakšo komanda pergalę išplėšė tik po trijų pratęsimų 118:107.

55 minučių trukmės trileryje net penki abiejų komandų krepšininkai nesulaukė finalo sirenos dėl penkių pražangų, šeši žaidė ilgiau nei 40 minučių, o „Olaj“ lyderis Davidas Vojvoda pelnė 42 taškus (11/15 dvitaškių, 4/11 tritaškių, 8/10 baudų).

Autsaideriai. Prieš Europos taurės turnyro pradžią atrodė, kad Vengrijos čempionai bus aiškūs E grupės autsaideriai. Pirmieji keturi turai prognozes visiškai patvirtino – „Olaj“ sąskaitoje nebuvo nė vieno taško.

Tačiau tada Solnoko krepšininkai netikėtai parodė, jog su jais negalima nesiskaityti, ir iškovojo dvi pergales paeiliui. Iš pradžių buvo nugalėta Saratovo „Avtodor“ ekipa 83:79, paskui – ir Salonikų PAOK komanda 78:69. Abu varžovus „Olaj“ įveikė savo aikštėje.

Nugalėti Salonikų ekipą, ko gero, padėjo itin palankios aplinkybės. Vengrijoje daugiau nei pusę PAOK krepšininkų pakirto virusinė infekcija ir jie negalėjo žaisti visa jėga. Graikų negalavimai buvo išties rimti – dėl tos pačios infekcijos savaitgalį buvo nukeltos Graikijos lygos rungtynės tarp PAOK ir Atėnų „Panathinaikos“.

Situacija. Per šešis turus ir „Lietuvos rytas“, ir „Olaj“ iškovojo po dvi pergales. Taip pat dvi pergales turi PAOK. Šios trys komandos dalijasi ketvirtąją vietą E grupėje (kaip žinia, į kitą etapą pateks keturios iš šešių grupėje žaidžiančių komandų).

Vilniaus ir Solnoko ekipos nebeturi teisės klysti. Kiekvienas pralaimėjimas gali būti pražūtingas, tad „Siemens“ arenoje trečiadienį užvirs žūtbūtinė kova.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.