EUROLYGA 2023

Eurolygos savaitė: „Žalgirio“ katastrofa ir protestas Malagoje

„Žalgirio“ komanda sužaidė vieną prasčiausių mačų Eurolygoje.<br>P.Mantauto nuotr. iš archyvo
„Žalgirio“ komanda sužaidė vieną prasčiausių mačų Eurolygoje.<br>P.Mantauto nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

Nov 28, 2015, 12:35 PM, atnaujinta Oct 2, 2017, 9:20 AM

Eurolygos čempionai tapo grupės autsaideriais, naujasis Sardinijos klubo treneris užkūrė pirtį Rusijos milžinams, Pirėjo ir Vitorijos krepšininkai pusę kėlinio nepelnė nė taško, Andalūzijos sirgaliai protestavo prieš Eurolygos politiką, o Lietuvos čempionai patyrė vieną gėdingiausių pralaimėjimų.

Tai buvo įdomiausi įvykiai vyrų krepšinio Eurolygos septintąją savaitę, po kurios kelialapius į „Top 16“ etapą užsitikrino septyni klubai.

Lietuviai

Pirmasis iš lietuvių galimybę po Naujųjų metų žaisti dar 14 Eurolygos rungtynių užsitikrino Mindaugas Kuzminskas, su komandos draugais iš Malagos „Unicaja“ jau iškovojęs kelialapį į „Top 16“ etapą.

„Unicaja“ ketvirtadienį nugalėjo šį sezoną labai prastai žaidžiantį Tel Avivo „Maccabi“ klubą 82:68, o M.Kuzminskas per 20 min. pelnė 14 taškų (6/11 dvitaškių, 0/2 tritaškių, 2/3 baudų). M.Kuzminskas šią savaitę vienintelis tarp lietuvių pelnė dviženklį skaičių taškų. Kauno „Žalgiryje“ rezultatyviausias Lietuvos krepšininkas buvo vos 3 iš 11 metimų pataikęs (2/7 dvitaškių, 1/4 tritaškių, 1/2 baudų) ir 8 taškus surinkęs Paulius Jankūnas.

Kiti žalgiriečiai žaidė dar prasčiau, o Mantas Kalnietis (0/1 dvitaškio, 0/2 tritaškių), Martynas Pocius (0/3 dvitaškių) ir Edgaras Ulanovas (0/2 dvitaškių) į krepšį nepataikė nė karto.

M.Pocius taškų nepelnė jau ketvirtose rungtynėse, o jo rezultatyvumo vidurkis yra vos 1,6 taško. Penktadienį „Žalgirio“ lietuviai pelnė 18 iš 50 komandos taškų, o Lietuvos čempionai gėdingai pralaimėjo Krasnodaro „Lokomotiv“ ekipai 50:80.

Labai prastai žaidžia ir Madrido „Real“ puolėjas Jonas Mačiulis. Rugsėjį į geriausių Europos pirmenybių krepšininkų penketą išrinktas J.Mačiulis penktadienį per 18 min. taškų nepelnė (0/2 dvitaškių, 0/2 tritaškių), o „Real“ buvo pažemintas Serbijos sostinėje, kur nusileido Belgrado „Crvena Zvezda“ ekipai 88:94.

Situacija

Per septynis turus kelialapius į „Top 16“ etapą užsitikrino Stambulo „Fenerbahce“ (A grupė), Pirėjo „Olympiakos“ (B grupė), „Barcelona“, Krasnodaro „Lokomotiv“ (C grupė), Maskvos CSKA, Malagos „Unicaja“ ir Bambergo „Brose“ (D grupė).

Šešios pirmosios ekipos per septynerias rungtynes iškovojo po šešias pergales, o „Brose“ užteko penkių laimėjimų.

Prasčiausia sezono komanda yra nė sykio nelaimėjusi Sasario „Banco di Sardegna“. D grupės autsaiderė pirmoji prarado galimybes patekti į „Top 16“ ir pereis į Europos taurės turnyrą. Vos po vieną pergalę turi Zeliona Guros „Stelmet“ (C grupė) ir Tel Avivo „Maccabi“ (D grupė). A ir B grupėse net ir silpniausios komandos jau laimėjo bent po du kartus. A grupės absoliučia autsaidere tapo Eurolygos čempionės vardą ginanti Madrido „Real“ ekipa. Jos sąskaitoje – vos dvi pergalės.

„Žalgiris“ per septynis turus laimėjo tris kartus ir C grupėje užima ketvirtąją vietą. Kauniečiai kitą trečiadienį (gruodžio 2 d.) namie susitiks su dvi pergales turinčia ir penktojoje pozicijoje esančia Izmyro „Karsiyaka“.

Jei „Žalgiris“ nugalės, jis užsitikrins kelialapį į „Top 16“. Tačiau jei Lietuvos čempionai pralaimės didesniu skirtumu negu laimėjo Izmyre (Turkijoje Kauno komanda buvo stipresnė 68:66), atsidurs labai sudėtingoje padėtyje. Nesėkmės rungtynėse su „Karsiyaka“ atveju, „Žalgiriui“ duris į „Top 16“ etapą greičiausiai atvertų tik pergalės per abejas paskutiniąsias reguliariojo sezono rungtynes su „Barcelona“ (svečiuose) ir Atėnų „Panathinaikos“ (namie).

Savaitės mūšis

Žvelgiant į septintojo turo tvarkaraštį atrodė, kad mažiausiai tikėtina sulaukti atkaklių rungtynių Maskvoje – į svečius pas favoritus CSKA krepšininkus atvyko prasčiausia Eurolygos ekipa „Banco di Sardegna“.

Tačiau Rusijos sostinėje dar kartą suveikė naujo trenerio efektas ir Sardinijos komanda su „kariškiais“ lygiai kovojo beveik visas 40 minučių.

„Banco di Sardegna“ prieš savaitę atsisveikino su jos didžiausių pergalių kalviu Romeo Sacchetti ir pakvietė Marco Calvani – 52 metų specialistą, kuris iki tol daugiausia dirbo Italijos antrosios bei trečiosios lygų klubuose.

Debiutuodamas Eurolygoje M.Calvani nepabūgo grėsmingojo CSKA. Svečiai iš Sasario ilgai mynė šeimininkams ant kulnų ir sugebėjo atsitiesti net tada, kai maskviečiai trečiojo kėlinio pabaigoje per didžiausius vargus susikrovė dviženklę persvarą.

Ketvirtojo kėlinio viduryje „Banco di Sardegna“ įmetė 11 taškų be atsako ir išlygino rezultatą 82:82. Nė vienas taškas komandų neskyrė ir prasidėjus paskutiniajai minutei (86:86), bet pabaigoje truputį tiksliau žaidė Maskvos krepšininkai, kuriems pavyko iškovoti pergalę 93:87.

Jiems gerai

„Crvena Zvezda“ muša lankomumo rekordus, bet penktadienį „Real“ klubą turėjo priimti ne „Beogradska“ arenoje, o triskart mažesnėje „Pionir“. Į ją susigrūdę 6744 laimingųjų Belgrado sirgalių pamatė, kaip jų palaikoma komanda beveik visas rungtynes diktavo sąlygas ir nugalėjo Eurolygos čempionus 94:88. Svečiai geriau žaidė tik trečiajame kėlinyje, kuriame sugebėjo ne tik persverti rezultatą, bet ir nutolti 10 taškų skirtumu 60:50. Tačiau šeimininkai dar iki kėlinio pabaigos ištirpdė varžovų pranašumą ir nustūmė trečią iš eilės pralaimėjimą patyrusį „Real“ į A grupės dugną.

Rezultatyviausias praėjusio sezono Graikijos lygos krepšininkas Aleksandras Vezenkovas dar nesulaukė savo valandos „Barcelona“ komandoje. Tačiau savo minučių 20-metis bulgarų kilmės Kipro krepšinio auklėtinis kartais sulaukia. Tai atsitiko per rungtynes, kuriose „Barcelona“ išvykoje sutriuškino „Stelmet“ ekipą 93:64. Treneris Xavieras Pascualis leido pasireikšti jaunesniems žaidėjams ir A.Vezenkovas per 22 min. surinko 15 taškų (1/1 dvitaškio, 3/3 tritaškių, 4/4 baudų). Iki šios savaitės jis Eurolygoje buvo pelnęs vos 7 taškus.

Po įspūdingos pergalės Maskvoje prieš CSKA ekipą „Unicaja“ pralaimėjo trejas iš eilės Ispanijos lygos ir Eurolygos rungtynes. Visus tris pralaimėjimus Malagos krepšininkai patyrė išvykose, bet vos grįžę namo parodė savo gerąją versiją ir sutriuškino „Maccabi“ klubą 82:68. Nugalėtojus lėmė pirmojo kėlinio pabaigoje Nemanjos Nedovičiaus pradėtas spurtas 20:0. Įsibėgėjęs N.Nedovičius darbą pratęsė antrojo kėlinio pirmoje pusėje ir 16-ąją min. „Unicaja“ jau pirmavo 43:20.

Kroatas Jasminas Repeša jo treniruojamoje Milano „Emporio Armani“ ekipoje iki šios savaitės labiausiai pasigedo dviejų Kroatijos rinktinės žaidėjų Krunoslavo Simono ir Oliverio Laffayette‘o indėlio. Kroatiškasis duetas pratrūko tik per rungtynes su Stambulo „Anadolu Efes“ komanda. K.Simonas pelnė 17 taškų, natūralizuotas amerikietis O.Lafayette‘as – 15 (abu pasiekė sezono rekordus) ir „Emporio Armani“, kuriai negalėjo padėti rezultatyviausias šio sezono Eurolygos krepšininkas Alessandro Gentile, nutraukė penkių pralaimėjimų seriją. Lombardijos ekipa namie laimėjo 88:84.

Jiems blogai

„Žalgiris“ tapo pirmąja komanda, šį sezoną pralaimėjusia dvejas rungtynes 30 ir didesniu taškų skirtumu. Lapkričio viduryje „Panathinaikos“ sutriuškino kauniečius 91:56, o šiame ture „Lokomotiv“ nugalėjo 80:50. 50 taškų yra „Žalgirio“ mažiausio rezultatyvumo rekordas ne tik šiuolaikinėje Eurolygoje, bet ir per visą Europos turnyrų istoriją. Iki tol Kauno ekipa prasčiausiai puolė žaisdama su Sankt Piolteno SUBA (1996 m. namie pralaimėjo 51:71) ir „Panathinaikos“ (2008 m. svečiuose pralaimėjo 51:78).

Malagos sirgaliai pasipiktino tuo, kad po planuojamos Eurolygos reformos „Unicaja“ klubas negaus nuolatinės vietos svarbiausiame žemyno turnyre. Andalūzai prieš rungtynes su „Maccabi“ surengė protesto akciją: nušvilpė Eurolygos himną ir pakėlė turnyro rengėjų politiką smerkiančius plakatus. Dauguma plakatų atrodė kaip dolerio banknotai, bet juose George‘o Washingtono portretas buvo pakeistas Eurolygos vadovo Jordi Bertomeu atvaizdu.

Šeštajame ture „Lokomotiv“ gynėjas Malcolmas Delaney per pusę kėlinio vienas pelnė 20 taškų.

Šią savaitę dvi komandos „Olympiakos“ ir Vitorijos „Laboral Kutxa“ kartu per pusę kėlinio nepelnė nė taško! Puolimo sausra Pirėjo arenoje prasidėjo pirmojo kėlinio viduryje „Olympiakos“ pirmaujant 12:6. Antroje kėlinio pusėje krepšininkai nepataikė nė vieno iš 13 metimų ir padarė 8 klaidas. Antrojo kėlinio pradžioje šeimininkai padidino persvarą iki 18:6, paskui nė sykio neleido svečiams išsiveržti į priekį ir nugalėjo 59:52. Beje, „Olympiakos“ žaidė be traumuotų Giorgo Printezio, Matto Lojeski ir Patricko Youngo.

Rimo Kurtinaičio treniruojamai „Chimki“ komandai Miuncheno „Bayern“ klubas šį sezoną yra neįveikiamas varžovas. Pirmajame rate beviltiškai pralaimėję išvykoje, Rusijos vicečempionai bavarams jokių problemų nesukėlė ir namie, kur nusileido 70:81. „Chimki“ tik pirmajame kėlinyje trumpai pirmavo, o kovą dėl atšokusių kamuolių pralaimėjo baisiu skirtumu 29:49. Skaičiuojant visus turnyrus, „Chimki“ per pastarąsias penkerias rungtynes laimėjo vos kartą. Tiesa, toji pergalė iškovota prieš Eurolygos čempioną „Real“.

Savaitės skaičiai

1 ir 100

Zeliona Guros komanda per rungtynes su Barselonos ekipa metė vos 1 baudos metimą. Mateuszas Ponitka jį pataikė, tad „Stelmet“ baudos metimų taiklumas buvo 100 procentų.

4

„Maccabi“ pralaimėjo 4-ąsias iš eilės Eurolygos rungtynes. Neskaičiuojant atkrintamųjų varžybų, tai – ilgiausia Tel Avivo klubo nesėkmių serija šiuolaikinėje Eurolygoje.

10

„Olympiakos“ iškovojo 10-ąją pergalę iš eilės. Po to, kai spalio 23 d. suklupo Vitorijoje, Pirėjo krepšininkai po 5 kartus laimėjo Eurolygoje ir Graikijos lygoje. Tai – ilgiausia besitęsianti Eurolygos klubų pergalių serija.

30

„Karsiyaka“ gynėjas Joshas Carteris per septynerias rungtynes pelnė vos 30 taškų. Amerikietis šį sezoną pataiko tik 13,3 proc. dvitaškių (2/15) ir 15,6 proc. tritaškių (5/32).

Savaitės citatos

Svetislavas Pešičius („Bayern“ treneris po pergalės prieš „Chimki“): „Svečiuose mes gerai žaidėme ir su „Fenerbahce“, ir su „Real“. Bet pabaigoje mums pritrūkdavo jėgų, todėl nelaimėdavome. Žaidėjai buvo labai nusivylę. Užtat dabar jie gali didžiuotis užsidirbę šią pergalę. Patys matėte, kaip jie kovojo nuo pirmos iki paskutinės minutės“.

Joanas Plaza („Unicaja“ treneris po pergalės, užtikrinusios kelialapį į „Top 16“): „Mes vėl parodėme savo gerąją versiją, o kai tą padarome, sugebame žaisti kaip komanda: keičiamės vaidmenimis ir teisingai paskirstome puolimą tarp antrosios ir priekinės linijų“.

Giannis Sfairopoulos („Olympiakos“ treneris po pergalės, kuriai užteko 59 taškų): „Kontroliavome rungtynes ir žaidėme taip, kaip planavome. Mūsų gynyba buvo stulbinama, turbūt geriausia nuo tada, kai pradėjau treniruoti komandą. Puldami kartais nepataikydavome laisvi, bet tai atsitikdavo dėl nuovargio ir per didelio noro“.

Gintaras Krapikas („Žalgirio“ treneris po rungtynių, kuriose jo komanda įmetė vos 50 taškų): „Sunku ką nors pakeisti, kai nuo pat pradžių jauti, jog komanda netiki pergale. Žaidėjai prarado dvasią sužinoję, kad Mantas Kalnietis nežais arba žais ne visa jėga. Iškart atrišome „Lokomotiv“ žaidėjams rankas ir už tai sumokėjome. Man liūdna ne dėl to, kad pralaimėjome, o dėl to, kad nekovojome“.

Savaitės penketas

Davidas Loganas („Banco di Sardegna“). Rezultatyviausias Italijos lygos žaidėjas Eurolygoje šį sezoną retai pasiekia jam įprastą normą. Tik Maskvoje D.Loganui pavyko suderinti taikiklį ir jis per 31 min. pelnė 21 tašką (3/7 dvitaškių, 5/8 tritaškių).

Jamelas McLeanas („Emporio Armani“). Amerikietis per dvikovą su „Anadolu Efes“ ekipa puikiai pavadavo susižeidusį A.Gentile. J.McLeanas per 28 min. pelnė 26 taškus (9/10 dvitaškių, 8/11 baudų) ir pagerino asmeninį rezultatyvumo rekordą. Be to, jis atkovojo 5 kamuolius ir išprovokavo 9 pražangas. 36 balus surinkęs puolėjas buvo pripažintas naudingiausiu savaitės žaidėju.

Quincy Milleris („Crvena Zvezda“). Amerikietis lyderio vaidmens ėmėsi vienintelėje atkarpoje, kurioje varžovas „Real“ parodė dantis – trečiajame kėlinyje. Per jį Q.Milleris pataikė tris iš eilės tritaškius ir pelnė 11 taškų. Iš viso jis žaidė 28,5 min., įmetė 24 taškus (2/3 dvitaškių, 5/7 tritaškių, 5/6 baudų) ir atkovojo 7 kamuolius.

Maikas Zirbesas („Crvena Zvezda“). Vokietis ketvirtajame kėlinyje su „Real“ aukštaūgiais tvarkėsi kaip su darželinukais ir vien per šią rungtyniųi dalį pelnė 15 taškų. Iš viso jis žaidė 26,5 min., pelnė 26 taškus (10/12 dvitaškių, 6/6 baudų) ir atkovojo 5 kamuolius.

Johnas Bryantas („Bayern“). Iš šalies žvelgiant nerangus amerikietis užtikrino pranašumą prieš „Chimki“ aukštaūgių grandį. J.Bryantas per 20,5 min. pelnė 17 taškų (6/9 dvitaškių, 1/1 tritaškio, 2/2 baudų) ir atkovojo 6 kamuolius.

Savaitės lietuvis

Mindaugas Kuzminskas („Unicaja“). Per 20 min. 14 taškų (6/11 dvitaškių, 0/2 tritaškių, 2/3 baudų) pelnęs M.Kuzminskas šiame ture nežaidė labai gerai, bet visi kiti lietuviai žaidė arba blogai, arba labai blogai.

Savaitės nusivylimas

Mike‘as Jamesas ir Fabienas Causeur („Laboral Kutxa“). Šeštajame ture šiedu gynėjai kartu pelnė 40 taškų ir rungtynių su „Emporio Armani“ pirmojoje pusėje pataikė visus 7 tritaškius. Šią savaitę Pirėjuje M.Jamesas nepelnė nė taško (0/4 dvitaškių, 0/1 tritaškio), F.Causeur įmetė 2 taškus (1/5 dvitaškių, 0/1 tritaškio) ir 5 kartus suklydo.

Eurolyga. 7-asis turas.

A grupė

„Chimki“ – Miuncheno „Bayern“ 70:81. J.Augustine‘as 14, Z.Dragičius ir P.Koponenas po 11/ J.Bryantas 17, A.Renfroe 14, D.Savanovičius 11. 2000 žiūrovų.

Stambulo „Fenerbahce“ – Strasbūro SIG 81:64. J.Vesely 20, E.Udoh 15, B.Bogdanovičius 13/ M.Collinsas, R.Beaubois ir V.Golubovičius po 14. 8212 žiūrovų.

Belgrado „Crvena Zvezda“ – Madrido „Real“ 94:88. M.Zirbesas 26, Q.Milleris 24, S.Jovičius 12/ G.Ayonas ir S.Rodriguezas po 16, T.Thompkinsas 14, F.Reyesas 12. 6744 žiūrovai.

Rikiuotė: 1. „Fenerbahce“ – 6, 2. „Chimki“ – 4, 3. „Bayern“ – 3, 4. „Crvena Zvezda“ – 3, 5. SIG – 3, 6. „Real“ – 2.

B grupė

Limožo CSP – Zagrebo „Cedevita“ 69:78. H.Schaffartzikas 17, 11 rez.perd., Y.Diawara 13/ L.Babičius 19, M.Bilanas ir L.Žoričius po 10. 4420 žiūrovų.

Milano „Emporio Armani“ – Stambulo „Anadolu Efes“ 88:84. J.McLeanas 26, K.Simonas 17, O.Lafayette‘as 15, S.Baračas 12/ B.Batukas 17, D.Šaričius 15, J.Diebleris 13, Th.Heurtelis 12. 8323 žiūrovai.

Pirėjo „Olympiakos“ – Vitorijos „Laboral Kutxa“ 59:52. V.Spanoulis 10, V.Mantzaris 9/ G.Bourousis 16, 15 atk.kam., J.Blažičius ir D.Adamsas po 11. 8000 žiūrovų.

Rikiuotė: 1. „Olympiakos“ – 6, 2. „Laboral Kutxa“ – 4, 3. „Cedevita“ – 4, 4. „Anadolu Efes“ – 3, 5. „Emporio Armani“ – 2, 6. CSP – 2.

C grupė

Krasnodaro „Lokomotiv“ – Kauno „Žalgiris“ 80:50. J.Voronovas 14, R.Broekhoffas 12, A.Randolphas 11/ I.Vougioukas 15, B.Motumas 14, P.Jankūnas 8. 3783 žiūrovai.

Zeliona Guros „Stelmet“ – „Barcelona“ 64:93. Mat.Ponitka 11/ A.Abrinesas 16, A.Vezenkovas ir C.Arroyo po 15, A.Tomičius 12. 5002 žiūrovai.

Izmyro „Karsiyaka“ – Atėnų „Panathinaikos“ 66:69. C.Iversonas 14, C.Altintigas 12, Jus.Carteris 11/ J.Feldeine‘as 17, J.Gistas 14, M.Raduljica 11. 5000 žiūrovų.

Rikiuotė: 1. „Barcelona“ – 6, 2. „Lokomotiv“ – 6, 3. „Panathinaikos“ – 3, 4. „Žalgiris“ – 3, 5. „Karsiyaka“ – 2, 6. „Stelmet“ – 1.

D grupė

Malagos „Unicaja“ – Tel Avivo „Maccabi“ 82:68. W.Thomasas 20, M.Kuzminskas 14, R.Hendrixas 11, 12 atk.kam./ J.Farmaras, D.Smithas ir T.Rochestie po 13. 8548 žiūrovai.

Maskvos CSKA – Sasario „Banco di Sardegna“ 93:87. M.Teodosičius 21, N.De Colo 17, C.Higginsas 11/ D.Loganas 21, Ch.Eyenga 19, M.Haynesas 14. 4437 žiūrovai.

Stambulo „Darussafaka“ – Bambergo „Brose“ 54:65. J.Gordonas 13, M.Slaughteris 12/ D.Theisas 13, B.Wanamakeris 11. 3852 žiūrovai.

Rikiuotė: 1. CSKA – 6, 2. „Unicaja“ – 6, 3. „Brose“ – 5, 4. „Darussafaka“ – 3, 5. „Maccabi“ – 1, 6. „Banco di Sardegna“ – 0.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.