EUROLYGA 2023

Didžioji Donato Motiejūno kova: kokie iššūkiai slegia pečius?

„Hjustone, mes nebeturime problemos“, – taip perfrazavęs vieną žinomiausiu pasakymų pasaulyje apie savo sugrįžimą paskelbė Donatas Motiejūnas. Vėlų antradienio vakarą beveik devynis mėnesius dėl nugaros traumos nuošalėje likęs 25 metų 213 cm ūgio krepšininkas pasitelkė kine gimusią frazę ir išreiškė džiaugsmą.

D.Motiejūnas gali sugrįžti jau kitą savaitę.
D.Motiejūnas gali sugrįžti jau kitą savaitę.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 3, 2015, 6:48 PM, atnaujinta Oct 1, 2017, 10:55 AM

Medikai uždegė žalią šviesą aukštaūgiui ir šis jau gali treniruotis su „Houston Rockets“ komanda. Jeigu reikalai klostysis gerai, jis gali rungtyniauti jau kitą savaitę.

Tačiau sugrįžimas – atsakingas žingsnis. D.Motiejūnui plojo ne tik sirgaliai, liaupsino jį ir krepšinio specialistai, žurnalistai,  sveikino D-Mo sugrįžimo proga.

O sugrįžusio D.Motiejūno laukia rimti iššūkiai.

lrytas.lt pateikia penkis svarbiausius D.Motiejūno iššūkius.

Sugrįžti į išvažinėtas vėžes

D.Motiejūnas prieš patirdamas traumą spėjo sužavėti NBA specialistus. Liaupses jam skyrė ir prestižinis JAV žurnalas „Sports Illustrated“. Praėjusį sezoną D.Motiejūnui trauma užkirto kelią į atkrintamąsias varžybas. Reguliariajame sezone jis sužaidė 71 mačą, vidutiniškai žaidė 28,7 minutės ir vidutiniškai rinko po 12 taškų, atkovodavo 5,9 kamuolio, atlikdavo 1,8 rezultatyvaus perdavimo. Jis pataikydavo 50 procentų savo metimų. 62 mačus D.Motiejūnas pradėjo starto penkete, ir dar iki šio sezono nebuvo abejojama, kad būtent jame ir vėl suksis lietuvio pavardė.

2013–2014 metų sezoną D.Motiejūnas žaidė 62 mačus ir tik tris pradėjo starto penkete. Jis vidutiniškai žaidė 15,4 minutės ir pelnė 5,5 taško. Šio sezono skaičiai labai stipriai nuo pirmojo – 2012–2013 metų sezono – nesiskyrė.

Tačiau tai, ką Donatas pasiekė per 2014 metų vasarą,  sukėlė daug kalbų. D.Motiejūnas gerokai pagerino savo žaidimą, o tuomet sulaukė savojo šanso, kai traumą patyrė Dwightas Howardas. Suspindėjęs D.Motiejūnas neužleido pozicijų ir net po traumos figūravo antraštėse.

Savojo žaidimo kartelę jis iškėlė aukštai, ir sirgaliai svarsto, ar jam pavyks greitai atgauti tą pačią formą. Juk D-Mo išsiilgę aistruoliai nori pamatyti žvėrišką lietuvio žaidimą.

Prisitaikyti prie trenerio

Kai D.Motiejūnas patyrė traumą, prie „Rockets“ vairo stovėjo Kevinas McHale'as. Tačiau lapkričio viduryje „Rockets“ nežaidė taip, kaip norėjo vadovai, ir K.McHale'ui buvo ištarta „sudie“. Į jo vietą atsistojo J.B.Bickerstaffas. 36 metų specialistas nuo 2011 metų dirbo „Rockets“ komandoje, todėl D.Motiejūną pažįsta puikiai.

J.B.Bickerstaffas – laikinasis „Rockets“ treneris, tačiau manoma, kad jis gali dirbti iki sezono pabaigos. Jis NBA yra dirbęs tik trenerio asistentu, tad dar tik formuoja savąjį stilių. Tačiau ne kartą yra užsiminęs, kad jam patinka „Rockets“ kryptis į greitą krepšinį ir sistemos pritaikymą prie krepšininkų gabumų, o ne atvirkščiai. J.B.Bickerstaffas yra pareiškęs, kad laukia sugrįžtančio D.Motiejūno, o tokie žodžiai – gera žinia lietuviui. Kita vertus, laikinojo trenerio etiketė ateityje gali sujaukti planus.

Atsikovoti minutes

Tai – vienas svarbiausių iššūkių D.Motiejūnui. Kol lietuvis gydėsi traumą, jo minutes išsidalijo 23 metų 206 cm ūgio amerikietis Terrence'as Jonesas ir 21 metų 208 cm ūgio šveicaras Clintas Capela. T.Jonesas šį sezoną per trylika rungtynių aštuoniskart jas pradėjo starto sudėtyje. Vidutiniškai jis pelno 10,4 taško, atkovoja 5,3 kamuolio, o aikštėje praleidžia 25,5 minutės. C.Capela per 18 rungtynių 8 kartus jas pradėjo starto penkete. Aikštėje jis vidutiniškai praleidžia 19,1 minutės, pelno 8,5 taško ir atkovoja 6,7 kamuolio.

D.Motiejūnui teks parodyti raumenis ir apkarpyti šių žaidėjų minutes.

Pateisinti lūkesčius

Praėjusį sezoną į kitą lygį pakylėtas D.Motiejūno žaidimas sukūrė ir naujų atsakomybių. Kai tik šį sezoną „Rockets“ prasčiau sužaisdavo, pasigirsdavo kalbų apie lietuvio trūkumą.

„Rockets“ su D.Motiejūnu sugebėjo keisti žaidimo ritmą, o ne tik žvalgėsi į Jamesą Hardeną. D.Motiejūnas yra geriausias klubo žaidėjas, kai puolama arčiau krepšio, todėl suteikdavo įvairesnį puolimo stilių. „Rockets“ trūksta lietuvio tam, kad galėtų veikti puolimas“, – rašė spacecityscoop.com tinklalapis.

Ir pats faktas, kad treneris su nekantrumu nori pamatyti lietuvį aikštėje, lūkesčių svorio nesumažina. „Rockets“ sirgaliai jau dabar nori matyti efektingą D.Motiejūną, todėl kyla klausimas, kiek jie lauks, kol lietuvis įsižais. Lūkesčiai tokie dideli, kad su D.Motiejūno žaidimu „Rockets“ turėtų lengvai skinti pergales. Ar taip ir bus? Parodys laikas.

Užsitikrinti sutartį

Trauma D.Motiejūnui sutrukdė jau šią vasarą pasirašyti sutartį su „Rockets“. Klubas tiesiog nenorėjo nieko siūlyti, kol nebuvo aišku, koks lietuvis atsigaus. Tad D.Motiejūnui naštą didina ir tai, kad jam reikia žaisti taip, jog klubas siūlytų tikrai gerus pinigus. Vasarą D.Motiejūnas taps laisvuoju apribotu agentu, tad tikėtina, kad „Rockets“ norės pasilikti lietuvį. Svarbiausias klausimas – kokia suma bus įrašyta sutartyje, ir būtent dėl to šį sezoną D.Motiejūnui ir reikės pakovoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.