EUROLYGA 2023

Eurolyga: savaitės lietuvis, nusivylimas ir R.Kurtinaitis

Željko Obradovičius pranoko buvusį ilgametį komandos draugą Aleksandarą Džordževičių, nesustabdomi Malcolmas Delaney ir Aleksejus Švedas vedė į pergales Rusijos klubus, Rimas Kurtinaitis nuliūdino dar vieną savo buvusią ekipą, Vokietijos ir Serbijos čempionai išvykose neišsaugojo dviženklės persvaros prieš favoritus, o Kauno „Žalgiryje“ per beviltiškai pralaimėtas rungtynes debiutavo 19-metis aukštaūgis.

„Chimki“ komanda nukovė CSKA krepšininkus.<br>AFP/Scanpix nuotr.
„Chimki“ komanda nukovė CSKA krepšininkus.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

Dec 31, 2015, 11:48 AM, atnaujinta Sep 26, 2017, 11:44 AM

Tokia buvo pirmoji Eurolygos „Top 16“ etapo savaitė.

Lietuviai

Priešpaskutinę metų dieną pailgėjo Eurolygoje žaidžiančių lietuvių sąrašas. Trečiadienį svarbiausiame žemyno turnyre debiutavo 19-metis Kauno „Žalgirio“ aukštaūgis Martynas Sajus. Tiesa, jis į aikštę buvo įleistas tik rungtynių pabaigoje ir žaidė vos 4 sek.

M.Sajus savo akimirkos sulaukė, kai dvikovos baigtis nekėlė abejonių – vyresnieji komandos draugai nesugebėjo sukurti intrigos ir „Žalgiris“ savo aikštėje gėdingai 68:89 pralaimėjo Vitorijos „Laboral Kutxa“ ekipai.

Ypač silpnai žaidė Mantas Kalnietis ir Lukas Lekavičius. M.Kalnietis aikštėje praleido 12 min. ir varė į neviltį trenerį Gintarą Krapiką nesuprantamais sprendimais bei netaikliais metimais (1/5 dvitaškių, 0/1 tritaškio, 2 taškai), o L.Lekavičius pasirodė ne ką geriau ir pelnė tik 1 tašką (0/1 tritaškio, 1/4 baudų).

Kiti trys „Žalgirio“ lietuviai Paulius Jankūnas (14 taškų), pirmąjį karjeros dvigubą dviženklį surinkęs Edgaras Ulanovas (12 taškų ir 10 atkovotų kamuolių) bei Martynas Pocius (8 taškai) savo užduotis daugmaž atliko, bet jiems neretai irgi trūko pasitikėjimo savimi bei agresyvumo.

Trečiadienį iniciatyvos drąsiai ėmėsi Madrido „Real“ puolėjas Jonas Mačiulis.

Tačiau jo metimai tikslo dažniausiai nepasiekdavo – J.Mačiulis per 24,5 min. pelnė 4 taškus (1/3 dvitaškių, 0/4 tritaškių, 2/2 baudų). O „Real“ vos išnešė sveiką kailį per rungtynes su Bambergo „Brose“ ekipa, kurią nugalėjo tik 82:79.

Geriausiai šią savaitę žaidė Mindaugas Kuzminskas. Jis buvo vienas naudingiausių Malagos „Unicaja“ komandoje ir per 27,5 min. į Stambulo „Darussafaka“ ekipos krepšį įmetė 15 taškų (2/7 dvitaškių, 2/4 tritaškių, 5/6 baudų). M.Kuzminskas net 10 taškų pelnė trečiajame kėlinyje, kuriame „Unicaja“ perėmė iniciatyvą ir pirmą kartą išsiveržė į priekį. Paskui Malagos ekipa dar padidino persvarą ir nugalėjo 70:62.

Savaitės mūšis

Du garsiausi klubai (be gimtojo „Žalgirio“), kurių aprangą per krepšininko karjerą vilkėjo Rimas Kurtinaitis, buvo „Real“ ir Maskvos CSKA. Šį sezoną „Chimki“ ekipą treniruojančiam lietuviui su abiem buvusiais klubais jau teko susidurti Eurolygos turnyre. Pirmajame etape R.Kurtinaičio auklėtiniai laimėjo abejas rungtynes su „Real“, o antradienį pergale prieš CSKA komandą 91:89 pradėjo „Top 16“ etapą.

Nors Rusijos klubų dvikovos šeimininkas buvo „Chimki“, labiau namie žaidė CSKA. Eurolyga uždraudė rengti rungtynes reikalavimų neatitinkančiame Chimkų krepšinio centre, todėl Pamaskvio komanda svečius priima Maskvos „Krylatskoje“ sporto rūmuose. „Chimki“ šioje arenoje žaidžia truputį dažniau, bet pusę tribūnų užpildę sirgaliai daug triukšmingiau palaikė CSKA krepšininkus.

Galbūt ir dėl palaikymo „armiečiai“ pirmojoje pusėje užgožė formalius šeimininkus. Maskvos ekipa jau pirmajame kėlinyje įgijo dviženklę persvarą ir užtikrintai pirmavo iki didžiosios pertraukos. „Chimki“ iniciatyvą perėmė tik trečiajame kėlinyje, kuriame net 15 taškų pelnė brangiausias Pamaskvio komandos žaidėjas Aleksejus Švedas. Jo vedama „Chimki“ sumažino atsilikimą, o ketvirtajame kėlinyje, po spurto 15:1, išsiveržė į priekį.

Vis dėlto nugalėtojus nulėmė paskutinės akimirkos ir likus 1,2 sek. A.Švedo pataikytas dvitaškis. Beje, likus 42 sek. (rezultatas tuo metu buvo lygus 89:89) A.Švedas gavo teisę mesti dvi baudas, bet abu jo metimai buvo netaiklūs.

Jiems gerai

Pirmuoju krepšininku, šį sezoną per Eurolygos rungtynes pelniusiu 30 ar daugiau taškų, tapo Krasnodaro „Lokomotiv“ gynėjas Malcolmas Delaney. Jis įsisiautėjo per dvikovą išvykoje su Zagrebo „Cedevita“ komanda, į kurios krepšį įmetė 31 tašką. Amerikietis pirmajame kėlinyje pelnė 14 iš 16 komandos taškų, po dviejų kėlinių jo sąskaitoje jau buvo 24 taškai, o M.Delaney vedamas „Lokomotiv“ įtikinamai nugalėjo 89:75. Iki šios savaitės Eurolygos sezono rezultatyvumo rekordas priklausė net keturiems pirmajame etape po 28 taškus pelniusiems krepšininkams: Mattui Lojeski (Pirėjo „Olympiakos“), Gianniui Bourousiui („Laboral Kutxa“), Ante Tomičiui („Barcelona“) ir A.Švedui („Chimki“).

Buvusių komandos draugų dvikovoje Željko Obradovičius pranoko Aleksandarą Džordževičių. Šiedu serbai prieš tris dešimtmečius septynis sezonus kartu žaidė Belgrado „Partizan“ ekipoje, o dabar treniruoja Eurolygos milžinus: Ž.Obradovičius – Stambulo „Fenerbahce“, A.Džordževičius – Atėnų „Panathinaikos“. Stambule vykusios šių komandų dvikovos scenarijų rašė Ž.Obradovičius, kurio auklėtiniai iškart išsiveržė į priekį 14:0 ir varžovams trumpam persverti rezultatą leido tik trečiajame kėlinyje. Vis dėlto „Fenerbahce“ greitai susigrąžino iniciatyvą ir šventė pergalę 82:75.

Edwino Jacksono šou ketvirtajame kėlinyje nulėmė pirmąją „Unicaja“ pergalę „Top 16“ etape. Namie žaidę Malagos krepšininkai po trijų kėlinių prieš „Darussafaka“ ekipą pirmavo tik 54:53, bet vos prasidėjus paskutinei daliai E.Jacksonas surengė spurtą 10:0 (svečiai atrišti varžovų krepšio negalėjo net 5 min.), o per ketvirtąjį kėlinį pelnė 13 iš 16 komandos taškų. Iš viso E.Jacksonas įmetė 20 taškų ir „Unicaja“ nugalėjo 70:62. Šeimininkai pirmojoje pusėje pataikė tik 29,4 proc. metimų (8/24 dvitaškių ir 2/10 tritaškių), antrojoje – 59 proc. (6/11 dvitaškių ir 8/14 tritaškių).

Jiems blogai

„Barcelona“ krepšininkams abi išvykos į Graikiją šį sezoną baigėsi labai liūdnai. Pirmajame etape „mėlyni-granatiniai“ nerado priešnuodžių „Panathinaikos“ ekipai, o antradienį beviltiškai pralaimėjo „Olympiakos“ komandai 62:74. Pirėjo krepšininkai jau antrajame kėlinyje nutolo dviženkliu skirtumu ir po pertraukos visą laiką tvirtai kontroliavo situaciją. „Barcelona“ pirmojoje rungtynių pusėje kovą dėl atšokusio kamuolio pralaimėjo net 9:23.

„Brose“ buvo arti tikslo, bet Vokietijos lygos lyderiams nepavyko pirmą sykį išvykoje nugalėti „Real“ klubo. „Brose“ pirmavo daugiau nei tris kėlinius, vienu metu turėjo dviženklį pranašumą, bet 33-ąją min. ilgai vijęsis „Real“ pirmą kartą persvėrė rezultatą, o pabaigoje madridiečių pergalę nulėmė geriausias sezono rungtynes sužaidusio Sergio Rodriguezo metimai. „Karališkasis“ klubas nugalėjo 82:79.

Labai ilgai pirmavusi Belgrado „Crvena Zvezda“ neapsigynė nuo paskutinės Stambulo „Anadolu Efes“ atakos ir pripažino varžovų pranašumą 84:85. Išvykoje žaidę „raudoni-balti“ antrajame kėlinyje išsiveržė į priekį ir nuo tada pirmavo iki pat paskutiniųjų sekundžių. Tačiau viską apvertė likus 3 sek. iš aikštės kampo pataikęs „Anadolu Efes“ puolėjas Dario Šaričius ir paskutinę akimirką varžovo metimą blokavęs kitas šeimininkų aukštaūgis Bryantas Dunstonas.

Savaitės skaičiai

3

„Žalgiris“ jau trečią kartą pralaimėjo didesniu nei 20 taškų skirtumu. Pirmajame etape kauniečiai dukart buvo bejėgiai išvykose žaisdami su „Panathinaikos“ ir „Lokomotiv“, o „Top 16“ etapą pradėjo savo aikštėje beviltiškai pralaimėdami „Laboral Kutxa“ ekipai.

6

„Top 16“ etapo pirmajame ture šeimininkai laimėjo 6 rungtynes. Visas 6 pergales namie žaidusios komandos iškovojo vienženkliu skirtumu. Tuo tarpu svečių („Lokomotiv“ ir „Laboral Kutxa“) pranašumas buvo dviženklis.

13

CSKA komanda pralaimėjo po 13 iš eilės pergalių (skaičiuojant visus turnyrus). Praėjusį kartą „armiečiai“ suklupo lapkričio 13 d. per rungtynes namie su „Unicaja“. Šią savaitę nutrūko dar viena ilga serija – „Panathinaikos“ pralaimėjo po 10 paeiliui laimėtų mačų.

Savaitės citatos

Xavieras Pascualis („Barcelona“ treneris po pralaimėjimo Pirėjuje): „Šias rungtynes nagrinėti labai lengva. Jų baigtis buvo nulemta per tris paskutines antrojo kėlinio minutes“.

Rimas Kurtinaitis („Chimki“ treneris po pergalės prieš CSKA): „Per pertrauką pagalvojau, kad mums truputį nesiseka. Ir antrojoje rungtynių pusėje mums pradėjo sektis“.

Andrea Trinchieri („Brose“ treneris po pralaimėjimo Madride): „Mūsų pralaimėjimą nulėmė nuostabus Sergio Rodriguezo tritaškis, kurį jis įmetė per 210 cm ūgio varžovo rankas. Todėl privalau pasakyti: „Bravo, Sergio!“

Savaitės penketas

Sergio Rodriguezas („Real“). Ispanas gelbėjo savo komandą nuo pralaimėjimo „Brose“ klubui. Jis pataikė svarbiausius metimus ir per 30 min. pelnė 22 taškus (4/7 dvitaškių, 3/7 tritaškių, 5/6 baudų) bei atliko 8 rezultatyvius perdavimus.

Edwinas Jacksonas („Unicaja“). Prancūzo auka tapo „Darussafaka“ komanda. E.Jacksonas vien per ketvirtąjį kėlinį pelnė 13 taškų, o iš viso per 20,5 min. įmetė 20 taškų (3/5 dvitaškių, 3/4 tritaškių, 5/6 baudų).

Malcolmas Delaney („Lokomotiv“). Šio Eurolygos sezono rezultatyvumo rekordą pasiekęs amerikietis užtikrino pergalę prieš „Cedevita“ ekipą. Jis vien iki pertraukos pelnė 24 taškus, o iš viso per 36 min. įmetė 31 tašką (6/6 dvitaškių, 5/9 tritaškių, 4/5 baudų), atliko 8 rezultatyvius perdavimus ir išprovokavo 7 pražangas. M.Delaney surinko 41 balą ir buvo pripažintas naudingiausiu savaitės krepšininku.

Aleksejus Švedas („Chimki“). Per rusišką dvikovą su CSKA klubu rusas pakartojo asmeninį rezultatyvumo rekordą. Jis žaidė 30 min., pelnė 28 taškus (4/7 dvitaškių, 4/8 tritaškių, 8/10 baudų), atliko 5 rezultatyvius perdavimus ir išprovokavo 9 pražangas.

Maikas Zirbesas („Crvena Zvezda“). Vokietis pralaimėtose rungtynėse su „Anadolu Efes“ ekipa pasiekė antrąjį dvigubą dviženklį šį sezoną: per 31 min. pelnė 22 taškus (9/16 dvitaškių, 4/5 baudų) ir atkovojo 12 kamuolių.

Savaitės lietuvis

Mindaugas Kuzminskas („Unicaja“). M.Kuzminskas truktelėjo komandą į priekį trečiajame kėlinyje, per kurį į „Darussafaka“ krepšį įmetė 10 taškų. Iš viso jis per 27,5 min. surinko 15 taškų (2/7 dvitaškių, 2/4 tritaškių, 5/6 baudų) ir buvo vienas pagrindinių pergalės kalvių.

Savaitės nusivylimas

Juanas Carlosas Navarro („Barcelona“). Katalonijos ekipos dvasinis lyderis šįkart tempė saviškius žemyn. Jis žaidė 15 min., bet pasižymėjo tik netaikliais tritaškiais ir per rungtynes su „Olympiakos“ ekipa pelnė vos 1 tašką (0/5 tritaškių, 1/2 baudų).

Eurolyga. „Top 16“ etapo 1-asis turas.

E grupė

Malagos „Unicaja“ – Stambulo „Darussafaka“ 70:62. E.Jacksonas 20, M.Kuzminskas 15, R.Hendrixas 13/ S.Erdenas 15, 11 atk.kam. 7438 žiūrovai.

Stambulo „Anadolu Efes“ – Belgrado „Crvena Zvezda“ 85:84. B.Dunstonas 21, J.Grangeris ir J.Diebleris po 13, D.Šaričius 12/ M.Zirbesas 22, 12 atk.kam., Q.Milleris 12. 2626 žiūrovai.

Zagrebo „Cedevita“ – Krasnodaro „Lokomotiv“ 75:89. J.White‘as 14, M.Bilanas ir L.Žoričius po 12/ M.Delaney 31, Ch.Singletonas 16. 4500 žiūrovų.

Stambulo „Fenerbahce“ – Atėnų „Panathinaikos“ 82:75. E.Udoh 16, L.Datome 15, P.Antičius, J.Vesely ir B.Bogdanovičius po 12/ M.Raduljica ir J.Gistas po 14. 9172 žiūrovai.

F grupė

„Chimki“ – Maskvos CSKA 91:89. A.Švedas 28, T.Rice‘as 22, J.Augustine‘as 12/ N.De Colo 20, M.Teodosičius 18, C.Higginsas 16. 3500 žiūrovų.

Pirėjo „Olympiakos“ – „Barcelona“ 74:62. V.Spanoulis 11, O.Hunteris 10/ A.Tomičius 16, T.Satoransky 12. 12000 žiūrovų.

Madrido „Real“ – Bambergo „Brose“ 82:79. S.Rodriguezas 22, J.Carrollas 13, F.Reyesas 11/ J.Strėlniekas 16, B.Wanamakeris 14, N.Zisis 13, L.Radoševičius 12. 9283 žiūrovai.

Kauno „Žalgiris“ – Vitorijos „Laboral Kutxa“ 68:89. O.Hanlanas 16, P.Jankūnas 14, I.Vougioukas 13, E.Ulanovas 12, 10 atk.kam./ D.Adamsas 16, M.Jamesas 15, F.Causeur 13, T.Šengelia 12. 12690 žiūrovų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.