EUROLYGA 2023

LKL mūšio didžioji intriga: buvę įžaidėjai su kaklaraiščiais

Tomas Pačėsas ir Šarūnas Jasikevičius pirmąkart susikaus žiniomis, idėjomis ir sprendimais, kai sekmadienį „Siemens“ arenoje susitiks jų treniruojami Vilniaus „Lietuvos ryto“ ir Kauno „Žalgirio“ krepšininkai.

T.Pačėsas (viršuje) ir Š.Jasikevičius buvo aukšto lygio įžaidėjai, o dabar – perspektyvūs treneriai.
T.Pačėsas (viršuje) ir Š.Jasikevičius buvo aukšto lygio įžaidėjai, o dabar – perspektyvūs treneriai.
Anksčiau įžaidėjo pozicijoje rungtyniavę T.Pačėsas (nuotr.) ir Š.Jasikevičius – dabar valdingi ir reiklūs komandų treneriai.<br>R.Lukoševičiaus nuotr.
Anksčiau įžaidėjo pozicijoje rungtyniavę T.Pačėsas (nuotr.) ir Š.Jasikevičius – dabar valdingi ir reiklūs komandų treneriai.<br>R.Lukoševičiaus nuotr.
Š.Jasikevičius prieš savaitę tapo „Žalgirio“ treneriu.<br>P.Mantauto nuotr.
Š.Jasikevičius prieš savaitę tapo „Žalgirio“ treneriu.<br>P.Mantauto nuotr.
T.Pačėsas būdamas krepšininku yra tapęs Rusijos ir Lenkijos čempionu.
T.Pačėsas būdamas krepšininku yra tapęs Rusijos ir Lenkijos čempionu.
Š.Jasikevičius 2003 metais su Lietuvos rinktine laimėjo Europos čempionato auksą.<br>M.Kulbio nuotr.
Š.Jasikevičius 2003 metais su Lietuvos rinktine laimėjo Europos čempionato auksą.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Kęstutis Rimkus („Lietuvos rytas“)

Jan 16, 2016, 4:00 AM, atnaujinta Jun 11, 2017, 12:58 AM

Prieš 18 metų jie abu atstovavo Lietuvos rinktinei pasaulio pirmenybėse, o sekmadienio vakarą spaus ranką vienas kitam jau būdami dviejų stipriausių mūsų šalies krepšinio ekipų treneriai.

„Būdami krepšininkai jie buvo savo komandų generolai, – sakė ir su T.Pačėsu, ir su Š.Jasikevičiumi rungtyniavęs 2003 metų Europos čempionas Virginijus Praškevičius. – Net ne treneriai, o jie patys dažnai nuspręsdavo, ką daryti aikštėje.

Abu buvo įpratę valdyti komandą, ieškoti teisingų sprendimų ir jiems gerai sekdavosi.

Manau, ir trenerio darbą jie abu atliks taip pat gerai, kaip būdami įžaidėjai.“

Ne draugai, bet ir ne priešai

„Lietuvos ryto“ treneris 44 metų T.Pačėsas per titulais nusagstytą krepšininko karjerą atstovavo dešimt klubų.

Penkeriais metais jaunesnio Š.Jasikevičiaus, kuris šią savaitę tapo pagrindiniu „Žalgirio“ treneriu, dar įspūdingesnis žaidėjo kelias irgi pravingiavo per dešimt komandų.

Nors abu ilgai žaidė tuo pačiu laikotarpiu, ryškios krepšinio asmenybės nesusidurdavo aikštėje ir netapo bičiuliais.

„Nesami artimi draugai, bet nesame ir priešai“, – prieš rungtynes su „Žalgiriu“ sakė T.Pačėsas.

Tarp jų buvo daug panašumų.

„Abu įpratę iš savęs reikalauti maksimumo. Abu – krepšinio fanatikai, – sakė buvęs Lietuvos rinktinės puolėjas Tomas Masiulis, kuriam teko su T.Pačėsu žaisti Lenkijos klube, o su Š.Jasikevičiumi – Lietuvos rinktinėje. – Šarūnas buvo labiau talentingas kūrėjas, visiems aukštaūgiams būdavo gera su juo žaisti, ypač man, nes buvau judrus ir įkirtęs į baudos aikštelę galėdavau gauti kamuolį.

Tomas labiau mėgo žaisti pozicinį krepšinį. Jis viską pasiekė savo darbu.

Buvo sakiusių, kad iš jo nieko nebus, bet Tomas labai daug dirbo ir prasimušė.“

T.Pačėsas iškovojo Atlantos olimpiados bronzą 1996-aisiais, kai tuomet 20-mečiam Š.Jasikevičiui Lietuvos rinktinės treneris Vladas Garastas nerado vietos komandoje.

Abu įžaidėjai buvo drauge Lietuvos rinktinėje 1998 m. pasaulio čempionate, kur septintą vietą užėmusiai ekipai atstovavo net trys šio sekmadienio mačo dalyviai – tarp jų ir Darius Maskoliūnas, prieš keletą dienų prisidėjęs prie Š.Jasikevičiaus asistentų štabo „Žalgiryje“.

Š.Jasikevičius ir T.Pačėsas kartu treniravosi Lietuvos rinktinėje ir prieš 1999-ųjų, ir 2001-ųjų Europos pirmenybes, bet Jonas Kazlauskas abu sykius į galutinį dvyliktuką vyresnio įžaidėjo neįtraukė.

Vėliau T.Pačėsas nesulaukė iš J.Kazlausko rinktinės vairą perėmusio trenerio Antano Sireikos palankumo.

Mokėsi pas žinomus strategus

Abu įžaidėjai per karjerą turėjo progų susipažinti su įvairiausių krepšinio mokyklų treneriais.

T.Pačėso treneriai buvo Henrikas Giedraitis ir Vladas Garastas, rusas Sergejus Belovas, slovėnas Andrejus Urlepas, lenkas Eugeniuszas Kijewskis.

Pakeitęs E.Kijewskį Sopoto „Prokom“ klube T.Pačėsas, pats būdamas labai jaunas treneris – 36-erių, pateko į Eurolygos ugnį, bet ten nesudegė.

Vadovaujant lietuviui „Prokom“ ne tik keturis kartus (2008–2012 m.) tapo Lenkijos čempionu, bet ir vienintelį sykį per klubo istoriją pasiekė Eurolygos ketvirtfinalį (2010 m.).

Kaip treneris T.Pačėsas jau yra įveikęs „Žalgirį“, kai treniravo „Prokom“ Eurolygos varžybose.

Jis taip pat buvo paruošęs kietus spąstus Š.Jasikevičiui – atstovaudamas „Panathinaikos“ Šaras prieš „Prokom“ komandą sužaidė savo prasčiausią Eurolygos mačą, kai nepelnė nė taško ir surinko minus 8 naudingumo balus. Tiesa, „Panathinaikos“ tąsyk vis tiek laimėjo.

Š.Jasikevičiui per jo profesionalo karjerą yra vadovavę Alfredas Vainauskas, Šarūnas Sakalauskas, slovėnas Zmago Sagadinas, ispanas Aito Garcia Renesesas, serbas Svetislavas Pesičius, žydas Pini Gershonas ir jo padėjėjas Davidas Blattas, amerikiečiai Rickas Carlisle’as, Donas Nelsonas, serbai Željko Obradovičius ir Aleksandras Trifunovičius, kroatas Nevenas Spahija, katalonas Xavieras Pascualis, Saulius Štombergas ir galiausiai Gintaras Krapikas, kurį Š.Jasikevičius pakeitė prieš savaitę po slogaus „Žalgirio“ starto Eurolygos „Top 16“ etape.

Lietuvos jaunimo ir vyrų rinktinėje Šarą treniravo J.Kazlauskas, taip pat A.Sireika, Ramūnas Butautas ir Kęstutis Kemzūra.

Auksinė dovana gynėjams

Visą karjerą ilgai sukdavęs galvą prieš pasirinkdamas klubą Š.Jasikevičius, regis, nenusiteikęs keisti savo įpročių.

Dar būdamas krepšininkas jis atsisakė Atėnų „Panathinaikos“ vilionių 2012 metų vasarą, kai pas jį į namus su netikėtu pasiūlymu pasibeldė Graikijos klubo vadovai, ieškantys kuo pakeisti Ž.Obradovičių.

Anot Izraelio spaudos, Š.Jasikevičius neatsiliepė į Tel Avivo „Maccabi“ šauksmus, kai sėkmę pametęs klubas žvalgėsi naujo trenerio pernai rudenį.

Jis dirbo asistentu pusantrų metų ir jau yra vadovavęs Kauno krepšininkams per ikisezonines rungtynes, kai G.Krapikas būdavo išvykęs su Lietuvos rinktine.

„Šarūnas labai daug padeda gynėjams – tai aukso dovana jiems, nes kaip buvęs įžaidėjas jis gali duoti labai daug naudingų patarimų, – sakė „Lietuvos ryto“ vidurio puolėjas Artūras Gudaitis. – Š.Jasikevičius ir man yra labai daug padėjęs, ypač kai dar pats rungtyniavo „Žalgiryje“.

Jis padarydavo, kad du prieš du – paprasta, bet geniali krepšinio klasika – taptų labai veiksminga.

Įstrigo, kad Šarūnas yra nugalėtojas. Visada nori laimėti ir, matyt, dėl to išsiveržia jo emocijos.“

T.Pačėsas sudėjo visus taškus

A.Gudaitis yra vienintelis krepšininkas, kuriam jau teko pažinti abu trenerius – Š.Jasikevičių ir T.Pačėsą.

„Tiesa, Š.Jasikevičius tuomet dar buvo antrasis treneris, o tai nėra tas pat. Pirmasis daugiau nurodinėja, o antrasis labiau pataria iš šalies, – sakė aukštaūgis. – Bet ir Š.Jasikevičius, ir T.Pačėsas yra charizmatiški, impulsyvūs ir abu puikiai išmano žaidimo detales. Abu matė daug krepšinio.“

Nuo 2012-ųjų iki 2015-ųjų gruodžio tik vieną vasarą su Lietuvos jaunimo rinktine treneriu dirbęs T.Pačėsas, regis, neprarado treniravimo įgūdžių.

„T.Pačėsas – tai geriausia, kas galėjo nutikti mūsų komandai šį sezoną“, – įsitikinęs A.Gudaitis.

„Lietuvos ryto“ vidurio puolėjas teigė, kad prieš mėnesį į Vilnių atvykęs treneris suteikė komandos žaidimui taip trūkusios drausmės ir sureguliavo gynybą.

„Galima sakyti, kad jis sudėliojo visus taškus“, – pažymėjo A.Gudaitis.

Niekam ne paslaptis, kad Š.Jasikevičius ir T.Pačėsas nėra tie treneriai, kurie su krepšininkais šneka tyra lietuvių kalba.

Tačiau A.Gudaitis mano, kad pakeltas tonas nėra baisi blogybė, nes priverčia susitelkti kai kuriuos žaidėjus, o jei tai lemia gerus rezultatus, vadinasi, tikslas pateisina priemones.

Anot „Lietuvos ryto“ aukštaūgio, abu treneriai būna griežti ir reiklūs per pratybas, bet palaido juokelių po treniruotės.

A.Gudaičiui pačiam labai įdomu, kaip pasikeis Š.Jasikevičius, nuo asistento kėdės peršokęs į trenerio postą.

„Kiek pastebėjau, paprastai tokiu atveju treneriai labai pasikeičia, – sakė A.Gudaitis. – Tai natūralu, nes pasikeitus atsakomybei jie ima daugiau reikalauti.“

Žvilgsnis kryps ir į ateitį

Tad sekmadienio dvikova LKL bus įdomi ne vien dėl Lietuvos pirmenybių lentelės, kurioje „Žalgiris“ dviem pergalėmis lenkia antroje vietoje žengiantį „Lietuvos rytą“.

Du ryškūs treneriai pirmąsyk susitiks vienas prieš kitą ir tai tikrai nebus paskutinė jų dvikova.

Stebėti dviejų buvusių krepšininkų taktinius manevrus bus įdomu ir dairantis į tolimus horizontus – galbūt kažkuris jų ateityje sugrįš į Lietuvos rinktinę būdamas nebe įžaidėjas, o pagrindinis treneris.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.