EUROLYGA 2023

Lietuviai tarp NBA žvaigždžių: Kurčio avantiūra ir 31-erių Sabas

Šį savaitgalį Toronto miestą drebina NBA „Visų žvaigždžių“ savaitgalis, kuriame gražų šou kuria ryškiausios NBA žvaigždės ir pramogų pasaulio atstovai. Šiais metais tarp žvaigždžių neišvysime nei vieno lietuvio, tačiau šioje šventėje jų yra dalyvavęs ne vienas.

R.Kurtinaitis bandė rankos taiklumą.
R.Kurtinaitis bandė rankos taiklumą.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V. Eidvilas („Lietuvos rytas“)

2016-02-13 12:09, atnaujinta 2017-06-08 05:20

Nuo Rimo Kurtinaičio iki Arvydo Sabonio ir Jono Valančiūno – pristatome jums lietuviškus motyvus NBA Žvaigždžių savaitgaliuose.

1989 m. R.Kurtinaitis. Tritaškių konkursas

Lietuvos krepšininkams langą į NBA Žvaigždžių savaitgalį 1989 metais prakirto Rimas Kurtinaitis. Jis niekada nežaidė NBA lygoje, tačiau devintajame dešimtmetyje garsas apie lietuvio taiklią ranką sklido taip plačiai, kad Šiaurės Amerikos profesionalų lygos vadovai nusprendė pakviesti olimpinį čempioną į Hjustone vykusio Žvaigždžių savaitgalio tritaškių metimų konkursą.

R.Kurtinaitis Amerikos nenustebino. Dvidešimties tūkstančių sirgalių minia, toliau nubrėžta tritaškio linija ir atsakomybė už visą likusį pasaulį paliko savo pėdsakus – lietuvis surinko tik 9 taškus ir užėmė paskutinę devintąją vietą.

Tačiau gėdytis nebuvo dėl ko – jaudulys pakirsdavo net geriausius. 1990 metais NBA legendų legenda Michaelas Jordanas tritaškių konkurse pasirodė dar prasčiau ir surinko vos 5 taškus.

1996 m. A.Sabonis. Naujokų rungtynės

Iki 1993 metų per NBA Žvaigždžių savaitgalį būdavo rengiamos legendų rungtynės. Bet 1994 metais krepšinio šventės programa buvo pakeista ir į aikštę išbėgo ne NBA legendos, o geriausi lygos naujokai.

1996 metais per San Antonijuje vykusį Žvaigždžių savaitgalį žaisti naujokų rungtynėse buvo pakviestas „Portland Trail Blazers“ klubo debiutantas A.Sabonis. 31 metų vidurio puolėjas tapo vyriausiu naujokų rungtynių dalyviu.

A.Sabonis atstovavo Vakarų komandai, bet žaidė tik 4 min. ir pelnė 8 taškus. Vakarai pralaimėjo Rytams 92:94.

1998 m. Ž.Ilgauskas. Naujokų rungtynės

A.Sabonio pėdomis žengė kitas aukštaūgis iš Kauno Žydrūnas Ilgauskas. Jis buvo pakviestas į naujokų rungtynes, kurios vyko per 1998 metų NBA Žvaigždžių savaitgalį Niujorke.

22 metų „Cleveland Cavaliers“ vidurio puolėjas tapo ryškiausiu šios savaitgalio dalies veikėju. Ž.Ilgauskas per 24 min. pelnė 18 taškų, padėjo Rytams nugalėti Vakarus 85:80 ir buvo išrinktas naudingiausiu naujokų rungtynių žaidėju. Lietuvis tapo pirmuoju šį prizą gavusiu užsieniečiu.

2002 m. Š.Marčiulionis. Trijulių turnyras

2002 metais NBA Žvaigždžių savaitgalį papildė naujas konkursas – trijulių turnyras („Hoop It Up“). Jame komandas sudarė vienas krepšininkas, viena krepšininkė, vienas buvęs garsus NBA žaidėjas ir viena ne krepšinio įžymybė.

Rengėjai į pirmąjį trijulių turnyrą Filadelfijoje pakvietė ir Šarūną Marčiulionį, kuris žaidė Tarptautinėje Sakramento komandoje kartu su „Sacramento Kings“ žaidėju turku Hedo Turkoglu, „Sacramento Monarchs“ žaidėja portugale Ticha Penicheiro ir kanadiečiu aktoriumi Tomu Cavanaghu.

Ši ketveriukė tapo „Hoop It Up“ nugalėtoja. Tarptautinė komanda pusfinalyje nugalėjo Los Andželo krepšininkus 25:13, o finale – Filadelfijos ekipą 12:9 (po pratęsimo). Š.Marčiulionis pusfinalyje pelnė net 15 taškų.

2003 m. Ž.Ilgauskas. Žvaigždžių rungtynės

Ž.Ilgauskas yra ilgiausiai NBA žaidęs ir daugiausiai Šiaurės Amerikos lygoje pasiekęs lietuvis. Jis taip pat yra vienintelis Lietuvos krepšininkas, pakviestas į pagrindinį Žvaigždžių savaitgalio renginį Rytų ir Vakarų komandų Žvaigždžių rungtynes.

„Cavaliers“ vidurio puolėjas Žvaigždžių rungtynėse debiutavo 2003 metais Atlantoje. Per starto penketų rinkimus lietuvis užėmė trečiąją vietą tarp Rytų konferencijos vidurio puolėjų. Jis smarkiai atsiliko nuo lyderio Beno Wallace‘o, tačiau gavo kvietimą į Rytų komandą kaip atsarginis.

Rytai, kuriems paskutinį kartą atstovavo Michaelas Jordanas, pralaimėjo 145:155, o Ž.Ilgauskas žaidė tik 4 min., vos kartą metė į krepšį ir buvo vienintelis taškų nepelnęs krepšininkas.

2005 m. Ž.Ilgauskas. Žvaigždžių rungtynės

Per 2005 metų Žvaigždžių rungtynių starto penketų rinkimus Ž.Ilgauskas tarp Rytų vidurio puolėjų vėl užėmė trečiąją vietą, bet antrą kartą buvo pakviestas į komandą kaip atsarginis ir savo pozicijoje keitė NBA superžvaigždę Shaquille‘ą O‘Nealą.

Denveryje „Cavaliers“ vidurio puolėjas gavo daug daugiau progų pasižymėti negu prieš dvejus metus Atlantoje. Lietuvis žaidė 17 min., pelnė 12 taškų (5/8 dvitaškių, 2/2 baudų) ir atkovojo 7 kamuolius, o Rytai pasiekė pergalę 125:115.

2006 m. Š.Jasikevičius. Naujokų rungtynės

Likus porai savaičių iki 30-ojo gimtadienio geriausių NBA naujokų rungtynėse žaidė „Indiana Pacers“ gynėjas Šarūnas Jasikevičius. Per 2006 metais Hjustone surengtą krepšinio šventę jis atstovavo Pirmamečių komandai, kuri 96:106 nusileido Antramečių ekipai. Š.Jasikevičius žaidė 13 min. ir pelnė 3 taškus.

2014 m. J.Valančiūnas. Naujokų rungtynės

„NBA Kylančių žvaigždžių iššūkis“. Taip 2014 metais buvo vadinamos naujokų rungtynės, per kurias komandoms vadovavo TNT televizijos apžvalgininkai Grantas Hillas ir Chrisas Webberis – buvusios NBA lygos žvaigždės.

Tarp 18 geriausių pirmą arba antrą sezoną žaidžiančių naujokų pateko Jonas Valančiūnas, Naujajame Orleane atstovavęs G.Hillo komandai. „Toronto Raptors“ vidurio puolėjas žaidė 19 min. ir pelnė 4 taškus, o jo komanda nugalėjo 142:136.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.