EUROLYGA 2023

Suirutė: A.Kirilenka kalba vieną, V.Putino patikėtinis daro kitą

Rusijos krepšinis lyg išgąsdintas zuikis mėtosi tarp FIBA ir ULEB Eurolygos turnyrų, nors šios šalies krepšinio federacijos prezidentas Andrejus Kirilenka yra oficialiai pareiškęs, kad Rusija palaiko FIBA organizaciją. Savaitgalį Jungtinės lygos vadovybė trejiems metams sukirto rankomis ULEB Eurolygos vadovu Jordi Bertomeu – rusų komandos gavo ne tik papildomą vietą Eurolygoje, tačiau ir tris pozicijas Europos taurėje.

Rusijos prezidento administracijos vadovas S.Ivanovas turi savo nuomonę, kur turi žaisti Rusijos krepšinio klubai.<br>AFP nuotr.
Rusijos prezidento administracijos vadovas S.Ivanovas turi savo nuomonę, kur turi žaisti Rusijos krepšinio klubai.<br>AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 29, 2016, 9:29 AM, atnaujinta Jun 6, 2017, 3:37 AM

Netikėta, tačiau ketvirtadienio Eurolygos „Top 16“ etapo mačą Maskvoje, kur kovėsi dvi rusų ekipos – CSKA ir Rimo Kurtinaičio vedamas Maskvos srities „Chimki“ – stebėjo ir Eurolygos prezidentas 57-erių ispanas J.Bertomeu. Jau savaitgalį Rusijos spauda suskubo pranešti, kad Jungtinės lygos vadovybė sutiko geranoriškai pratęsti sutartį su Eurolyga. Pastaroji pažadėjo papildomą vietą Jungtinės lygos ekipai ir dar tris vietas Europos taurėje.

„Galiu pasakyti, kad su Jungtinės lygos vadovu Sergejumi Kuščenka pasirašėme su Eurolyga susitarimą, kad mums būtų skirta dar viena vieta prestižiniame turnyre. Noriu pabrėžti, kad vieta skiriama ne rusų ekipai, o lygai ir ją galės naudoti antroji geriausia Jungtinės lygos komanda“, – pareiškė Rusijos prezidento Vladimiro Putino administracijos vadovas Sergejus Ivanovas.

Pagal sutartį su Eurolyga, Jungtinė lyga galės deleguoti net 2 komandas – jei pirmąją vietą šiame turnyre užims A licenciją turintis CSKA, į Eurolygą ir B licenciją gaus antroji turnyro ekipa.

Taip pat į Europos taurę kvietimus gaus trečią-penktą vietas Jungtinėje lygoje laimėjusios ekipos.

Ši sutartis skaudžiai kerta per Rusijos krepšinio federacijos ir FIBA nuostatas – oficialiai tikinama, kad rusai palaiko FIBA organizaciją.

Tarp Eurolygos ir FIBA nepaskelbtas karas vėl įsiliepsnojo 2015 metų vasarą, kai „FIBA-Europe“ padalinys pranešė, kad organizuos tarptautinį turnyrą, kuris vadinsis Čempionų lyga, kuriame kovos 16 klubų. Jis neva turi pakeisti Eurolygą, kurioje nuo kito sezono žais 16 klubų. Tarp jų bus ir Kauno „Žalgiris“.  Čempionų lygos turnyro pristatymas vyks kovo 20-21 dienomis, o rengėjų manymu, jis labiausiai atitinka lūkesčius ir yra pagrįstas sportiniais principais.

„Jordi Bertomeu pozicija Rusijos klubų ir rinktinės atžvilgiu – absoliutus blogis, – neseniai sakė Rusijos krepšinio federacijos prezidentas A.Kirilenka. – Mūsų pozicija paprasta: maksimalus Rusijos klubų skaičius turi dalyvauti Europos turnyruose, o rinktinė turi sulaukti geriausių žaidėjų. Todėl mes vienareikšmiškai palaikome FIBA. Eurolyga nenumato savo tvarkaraštyje „langų“ rinktinių varžyboms. Vadinasi, jeigu mūsų rinktinei reikėtų žaisti jau šį vasarį, treneris Sergejus Bazarevičius neturėtų krepšininkų iš Maskvos CSKA, „Chimki“, Krasnodaro „Lokomotiv“, taip pat – Mozgovo ir Karasiovo iš NBA. Tai ne toks rinktinės variantas, apie kurį visi svajoja“.

Rusijos krepšinio vedlys A.Kirilenka dar praėjusią savaitę pabrėžė, kad tik FIBA rengiamos varžybos yra oficialios, o Eurolyga – komercinis turnyras.

„Žinoma, federacija nežada nurodinėti klubams, kur jiems žaisti – Eurolygoje, FIBA Čempionų lygoje ar dar kur nors. Tegul žaidžia nors ir NBA, jei šį atidarys pas mus savo atstovybę. Tiesiog reikia paisyti rinktinės interesų. Todėl stipriausiems Rusijos klubams privalu apsispręsti dėl ateities“, – kalbėjo A.Kirilenka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.