EUROLYGA 2023

Lietuvos krepšinio lygos juodadarbiai: kas geriausiai ginasi?

Geriausiai besiginantis žaidėjas – vienas prestižiškiausių apdovanojimų NBA, tačiau Europoje, o ypač Lietuvoje, į tokį įvertinimą žiūrima pro pirštus. Dažnai šio apdovanojimo visai nėra.

A.Lapeta.<br>R.Lukoševičiaus nuotr.
A.Lapeta.<br>R.Lukoševičiaus nuotr.
A.Jomantas.<br>R.Lukoševičiaus nuotr.
A.Jomantas.<br>R.Lukoševičiaus nuotr.
A.Marei.<br>G.Šiupario nuotr.
A.Marei.<br>G.Šiupario nuotr.
V.Šulskis.<br>P.Mantauto nuotr.
V.Šulskis.<br>P.Mantauto nuotr.
S.Buterlevičius.<br>kklietkabelis.lt nuotr
S.Buterlevičius.<br>kklietkabelis.lt nuotr
Daugiau nuotraukų (6)

Edgaras Pulkovskis (krepsinis.net)

Apr 29, 2016, 1:04 PM, atnaujinta May 27, 2017, 4:52 AM

Žinoma, NBA populiarumas ir statistinės galimybės yra nelyginamai geresnės, tačiau mums Lietuvoje nereikia sekti kiekvienos komandos, kiekvieno žaidėjo pasirodymus 82 reguliariojo sezono rungtynėse. Ir krepšininkų pas mus ne 450, o tik apie 120.

Krepsinis.net sudarė penketą LKL žaidėjų, kurie galėtų pretenduoti laimėti geriausiai besiginančio žaidėjo prizą, jeigu tik toks egzistuotų.

Adamas Lapeta, Vilniaus „Lietuvos rytas“ (7,9 tšk., 6,6 atk. kam., 1 blk.)

 217 cm ūgio lenkas dar sezono pradžioje žaidė į nieką nepretenduojančioje Alytaus „Dzūkijoje“, bet dabar jau yra Karaliaus Mindaugo taurės laimėtojas ir neabejotinai bus svarbi figūra LKL finale, kur „Lietuvos rytas“ bandys mesti iššūkį Kauno „Žalgiriui“.

Ilgos rankos ir patikima gynyba būtent ir yra savybės, dėl kurių T.Pačėsas pasikvietė šį žaidėją. Apie šio „centro“ svarbą gynyboje geriausiai galėtų papasakoti Andrejus Urlepas, kadangi išvykus A.Lapetai „Dzūkijos“ klubas iš gynybinės komandos tapo vos ne prasčiausiai besiginančia LKL.

Artūras Jomantas, Vilniaus „Lietuvos rytas“ (9,8 tšk., 5,2 atk. kam., 2,6 rez. perd., 1,3 per. kam.)

Dar vienas „Lietuvos ryto“ krepšininkas, savo vardą ir vertę užsitarnavęs daugiau gynybiniais sugebėjimais nei talentu puolant. Universalus puolėjas, galintis gintis bene prieš visų pozicijų žaidėjus, yra labai naudingas.

A.Jomantas taip pat patenka tarp dešimt daugiausiai kamuolių perimančių lygos žaidėjų. Dvimetrinis žaidėjas yra tarp penkiolikos daugiausiai kamuolių atkovojančių krepšininkų. Į šią statistikos kategoriją dažnai atkreipiama dėmesį NBA, kur analitikai mėgsta pabrėžti, kad komanda apsigynė tik tada, kai atsikovojo kamuolį.

Tomas Pačėsas ne veltui pasikvietė šį žaidėją į savo treniruojamą komandą.

Simas Buterlevičius, Panevėžio „Lietkabelis“ (10,3 tšk., 3,4 atk. kam., 2,4 rez. perd., 1 per. kam.)

26-erių 200 cm ūgio vilnietis gali rungtyniauti bene trijose pozicijose – nuo įžaidėjo iki lengvojo krašto puolėjo.

Kazys Maksvytis patiki S.Buterlevičiui gintis prieš varžovų lyderius ir jis tai daro pakankamai sėkmingai. Tikras kovotojas ir niekada rankų nenuleidžiantis S.Buterlevičius aikštėje varžovams gerokai apsunkina užduotis puolant. Tokio žaidėjo norėtų daugelis LKL komandų.

Assemas Marei, „Šiauliai“ (12 tšk., 7,8 atk. kam., 1,1 rez. perd., 1,1 per. Kam., 0,8 blk.)

Geriausias lygos kovotojas dėl atšokusių kamuolių ir šeštas pagal blokuotus metimus. Egiptietis šiemet debiutavo LKL ir vasarą buvo dvejonių, ar 202 cm ūgio „centras“ susitvarkys su savo užduotimis, bet jis puikiai tinka šiai lygai, kur didelius vidurio puolėjus turi grandai ir dar kelios ekipos, o vidutiniokės remiasi daugiau mobiliais vidurio puolėjais.

A.Marei puikiai žaidžia prieš aukštus ir lėtapėdžius varžovus. Šio žaidėjo įsigijimas buvo labai geras „Šiaulių“ ėjimas.

Vytautas Šulskis, Prienų–Birštono „Vytautas“ (13,6 tšk., 6,7 atk. kam., 2,6 rez. perd., 1,6 per. kam.)

 “Vytauto“ puolėjas lygoje pirmauja pagal perimtus kamuolius ir yra antras pagal atkovotus kamuolius. 200 cm ūgio V.Šulskis gynyboje susitvarko su savo tiesioginiais oponentais, kadangi yra pakankamai greitas, o kovoje dėl kamuoliu jam pasitarnauja ne tik sugebėjimai atsitverti varžovus, bet ir gera uoslė atšokusiam kamuoliui.

Ant V.Šulskio pečių laikosi ne tik dalis „Vytauto“ puolimo, bet ir gynybos. Apskritai 27-erių atletas žaidžia geriausią sezoną per savo karjerą.

Verti paminėjimo: Mindaugas Lukauskis, Chavaughnas Lewisas, Edgaras Ulanovas, Paulius Jankūnas, Gintaras Leonavičius, Žygimantas Janavičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.