EUROLYGA 2023

S. Jovaiša „Lietuvos ryto“ nelaidoja: „Tai būtų gėdinga baigtis“

Vilniaus „Lietuvos rytas“ atsidūrė per žingsnį nuo vienos didžiausių nesėkmių per visą klubo istoriją. Vilniečius, kurie visą sezoną kalbėjo apie finalą su Kauno „Žalgiriu“ ir grįžtančias pergales, Lietuvos krepšinio lygos (LKL) pusfinalyje kaip reikiant šokdina Klaipėdos „Neptūnas“ ir Dainius Adomaitis.

„Neptūnas“ serijoje pirmauja 2:0.<br>Indrė Pix nuotr.
„Neptūnas“ serijoje pirmauja 2:0.<br>Indrė Pix nuotr.
„Neptūnas“ serijoje pirmauja 2:0.<br>Indrė Pix nuotr.
„Neptūnas“ serijoje pirmauja 2:0.<br>Indrė Pix nuotr.
„Neptūnas“ serijoje pirmauja 2:0.<br>Indrė Pix nuotr.
„Neptūnas“ serijoje pirmauja 2:0.<br>Indrė Pix nuotr.
„Neptūnas“ serijoje pirmauja 2:0.<br>Indrė Pix nuotr.
„Neptūnas“ serijoje pirmauja 2:0.<br>Indrė Pix nuotr.
„Neptūnas“ serijoje pirmauja 2:0.<br>Indrė Pix nuotr.
„Neptūnas“ serijoje pirmauja 2:0.<br>Indrė Pix nuotr.
„Neptūnas“ serijoje pirmauja 2:0.<br>Indrė Pix nuotr.
„Neptūnas“ serijoje pirmauja 2:0.<br>Indrė Pix nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

2016-05-15 09:43, atnaujinta 2017-05-25 13:29

Klaipėdiečiai šeštadienį savo arenoje 70:68 nugalėjo svečius ir serijoje iki trijų pergalių netikėtai pirmauja 2:0. Jiems teliko žingsnis iki sensacijos.

„Neptūnas“ parodė ypatingai aukštą ištvermę, nes psichologiškai tai buvo labai svarbios rungtynės. Jie yra arti sensacijos, bet dar ne viskas čia baigta. Pamatėme, kad abi komandos gali bet kur laimėti“, – mano legendinis krepšininkas Sergejus Jovaiša.

„Neptūno“ kapitono Martyno Mažeikos reakcija po antrosios pergalės pasako viską. Apsikabinęs Danielį Ewingą jis sušuko: „Važiuokite namo!“.

Klaipėdiečiai patys antradienį atvyks į Vilnių ir pamėgins dar kartą pasiųsti vilniečius namo.

„Tai būtų ne tik tragedija, bet ir gėdinga baigtis. Dar neprognozuokime to, bet horizonte toks paveikslas matomas. Galima dar viską pataisyti.

Žaidėjai nepasitiki savimi, yra įsprausti į kampą, bet pažiūrėsime, kaip jie atsikratys blogo jausmo ir gelbės seriją. Matėme daug stebuklų, bet pralaimint 0:2, jų – retenybė. Pamenu „Žalgirio“ ir „Atleto“ atvejį 1996 metais, bet daugiu – ne.

„Lietuvos rytas“ turi galimybių atsitiesti, žiūrint į krepšininkų pajėgumą“, – pridūrė jis.

Bėdų – daug

Kas nutiko vilniečiams, kurie prieš pusfinalį pagarbiai atsiliepė apie „Neptūną“, bet kartu svajojo ir apie greitą pusfinalio serijos baigtį savo naudai ir galimybę geriau pasirengti finalui?

Juk ir Tomas Pačėsas bemaž pusę metų rengėsi finalui su „Žalgiriu“, mainė žaidėjus, kurie tiktų būtent kovai su kauniečiais.

„Vilniečiai tiesiog neatranda visų savo galimybių. Man keista, nes pirmame mače Vilniuje „Lietuvos rytas“ turbūt atliko daugiausiai keitimų šiame sezone. Tai ne ledo ritulys!

Komanda neranda žaidėjų, kurie atliktų užduotis sėkmingai. Nematau pasitikėjimo iš vidaus, sėkmingi penketai atrandami loterijos būdu. Abejonių kelia pasirinkta strategija, kurie žaidėjai, ką turi atlikti. Viskas daroma atsitiktinai“, – pastebi S.Jovaiša.

Nemato braižo

S.Jovaiša labiausiai stebisi tuo, kad vilniečių žaidime nesimato jokio braižo – kai visos komandos žino savo stipriąsias puses, jas išnaudoja, o minusus slepia, vilniečiai to nedaro.

Po pralaimėjimų T.Pačėsas baksnojo į statistiką. Trenerio teigimu „Lietuvos rytą“ žudė per didelis klaidų skaičius ar pramestos baudos.

„Nereikia nurašyti visko pramestoms baudoms ar klaidoms. Tokio kalibro komanda turėtų rodyti daugiau užtikrintumo, aiškios žaidybinės krypties, išnaudotų pranašumus, kurių dabar nematome tiesiog.

Dar gal anksti priekaištauti, bet žaidimas per daug chaotiškas. Gynyboje stengiasi, bet patys nerenka taškų, gaila net žiūrėti į puolimą. Improvizacija žaidėjų silpnoka, kuo daugiau improvizuoja, tuo dažniau klysta. Turi ir gerą priekinę liniją, metikus, bet poziciniame krepšinyje – irgi nieko“, – stebėjosi jis.

Kur bėda?

Vilniečiai atėjus T.Pačėsui atliko daug veiksmų – išsiuntė iš komandos Žygimantą Janavičių, Roką Giedraitį, Julių Juciką, juos pakeitė kitais krepšininkais, kurie turėjo aiškias užduotis – stabdyti tam tikrus „Žalgirio“ krepšininkus.

„Sunku pasakyti ar pasistiprino ar tik pasipildė, palikime tai spręsti komandai“, – nusijuokė S.Jovaiša.

Buvęs krepšininkas bandė ieškoti prasto vilniečių žaidimo priežasčių, tačiau rasti tikslų atsakymą – sunku.

„Pagal energiją gynyboje neatrodo, kad žaidėjai būtų pavargę. Matėme agresyvią gynybą prieš Danielį Ewingą, bet jis vis tiek pelnė 20 taškų. Reikia ne tik stipriai dirbti, bet ir šaltai galvoti.

Pataikymas baisus, kame bėda? Gal yra baimė? T.Pačėsas ruošė komandą įvairaus kalibro rungtynėse ir gal juntama įtampa dėl jo būdo. Žaidėjai gali būti nepratę prie drastiško spaudimo taikymo, gal psichologiškai daugiau pažeidžiami, kai kalbame apie rėkimą, keitimus už kiekvieną klaidą. Tai rimtose rungtynėse ir atsiliepia“, – svarstė jis.

Gyrė D.Adomaitį

Kol žaidėjai kariauja aikštėje, trenerių dvikovą akivaizdžiai laimi Dainius Adomaitis.

„Pirmose rungtynėse jam geriau sekėsi, buvo atsipalaidavęs, dabar turėjo labiau rizikuoti. Kai kuriose pozicijose atsiranda skylės „Neptūno“ žaidime, bet D.Adomaitis manevruoja taip, kad netektys nebūtų skaudžios ir „Lietuvos rytas“ jomis nesinaudotų, neperimtų kontrolės.

Jam yra žymiai sunkiau“, – pastebi S.Jovaiša.

Jis pastebi, kad „Neptūnas“ į pusfinalį žengė be įtampos – niekas jų nelaikė favoritu. Nelaikys ir per likusias rungtynes, tačiau dabar ir klaipėdiečiai nesijaus psichologiškai ramūs.

„Įdomu, ar jie susidoros su psichologine našta? Dabar ji tikrai bus. Iš pradžių jie norėjo garbingai kovoti, o dabar jų užduotis – pasinaudoti situacija, neapsikvailinti. „Neptūnas“ ir toliau nėra dvikovos favoritai, bet reikia neišsigąsti dabar“, – įsitikinęs specialistas.

Ar vilniečiai išsigelbės kaip Kauno „Žalgiris“, kuris 1996 metais serijoje prieš „Atletą“ atsiliko 0:2, bet galiausiai laimėjo 3:2, parodys laikas. Artimiausios rungtynės – antradienį Vilniuje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.