EUROLYGA 2023

S. Jovaiša jau žino – įvardijo naują Lietuvos krepšinio rinktinės trenerį

Treneris Jonas Kazlauskas Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) prezidento Arvydo Sabonio lūpomis atsisveikino su nacionaline komanda. Pirmadienį renginyje Vilniuje moksleivių ekipas ir jaunimo rinktines sveikinęs A.Sabonis vos ne įsižeidęs aiškino, kad visiems jau seniai buvo akivaizdu ir aišku, kad garsusis 61-erių strategas iš Panevėžio baigė savo darbą rinktinėje ir LKF spalio 25-ąją pirštu durs į naująjį Lietuvos krepšinio rinktinės trenerį. „Sakysime, tai yra lyg ir šioks toks savisaugos elementas: jei manyti, kad Rio de Žaneire Lietuvos rinktinė pasirodė nesėkmingai, tai tokiam treneriui kaip J.Kazlauskui dvi nesėkmės būtų skaudus smūgis karjeroje. Tad geriau išeiti anksčiau“, – kalbėjo Seimo narys ir krepšinio specialistas Sergejus Jovaiša.

S.Jovaiša ir LKF prezidentas Arvydas Sabonis<br>T.Bauro nuotr.
S.Jovaiša ir LKF prezidentas Arvydas Sabonis<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 27, 2016, 6:46 PM, atnaujinta May 11, 2017, 10:22 PM

Ne vieną garsų Europos klubą bei kelias nacionalines ekipas treniravęs J.Kazlauskas savo pasirodymą su Lietuvos rinktine baigė ties 84-mis oficialiomis rungtynėmis. Tiek daug mačų komandai nėra vadovavęs nė vienas prie Lietuvos ekipos vairo stovėjęs specialistas: garsusis Kauno „Žalgirio“ treneris Vladas Garastas nacionalinei komandai dirigavo „tik“ 59 kartus.

Per beveik septynerius metus, nuo 1997-ųjų iki 2001 metų ir nuo 2013-ųjų iki 2016 metų rugsėjo, J.Kazlauskas džiaugėsi 56 laimėjimais ir 28 kartus buvo priverstas palikti aikštę susikrimtęs. Per visą šį laikotarpį treneris su komanda sugebėjo 2000-siais laimėti Sidnėjaus žaidynių bronzą bei 2013 metų ir 2015-ųjų Europos čempionatų sidabrą. Tiesa, buvo ir karčių akimirkų – 2001 metais jis su komanda Europos čempionate Turkijoje neperžengė aštuntfinalio, o šių metų olimpiadoje Rio suklupo ketvirtfinalyje.

„Jonas Kazlauskas dirbo, kaip sakoma, ant geriausio rezultato ribos – per trejus metus išspausti du Europos sidabro medalius, ketvirtąją vietą pasaulio čempionate, tai ne kiekvienam duota. Jam reikia tik padėkoti už tokį fantastišką rezultatą. Bet tai matomoji medalio pusė – kaip sakoma, ji būtina sirgaliams. Dar labiau treneriui reikia nusilenkti, kad jis palieka rinktinę jau parengtą kitų metų čempionatui“, – tikino praeityje garsus krepšininkas.

S.Jovaiša įsitikinęs, kad naujam treneriui nereikės kurti planų, mąstant apie komandos branduolį ir kartų kaitą.

„Mes lyg ir nepastebėjome, tačiau J.Kazlauskas ant lėkštutės padėjo naujam treneriui visiškai atnaujintą komandą – net nereikės galvoti dėl kartų kaitos. Per dvejus metus jis neskausmingai pakeitė žaidėjus ir turime tą branduolį, kuris tikrai dar penkerius metus ves į priekį rinktinę“, – konstatavo S.Jovaiša.

Į pagrindinį klausimą, kuris bus aktualus iki spalio 25-ąją vyksiančio Lietuvos krepšinio federacijos Vykdomojo komiteto posėdžio – kas bus įvardintas naujuoju rinktinės strategu, krepšinio specialistas be jokių apmąstymų pasakė: „Numeris vienas yra visiems žinomas – tai Rimas Kurtinaitis. Tai treneris, kuris turi patirties, yra pasiekęs tam tikrų rezultatų, bet jam bus atrištos rankos – po metų Europos čempionate iš jo bus tikimąsi, tačiau nereikalaujama“.

- Tai vienintelė kandidatūra į Lietuvos krepšinio rinktinės trenerio postą?lrytas.lt paklausė S.Jovaišos.

– Ne. Antras eilėje yra jau iki nacionalinės komandos vedlio kėdės savo potencialu tempiantis dabartinis Klaipėdos „Neptūno“ treneris Dainius Adomaitis. Trečias – Kauno „Žalgirio“ treneris Šarūnas Jasikevičius. Šie vyrai taip pat galėtų pasivaržyti su R.Kurtinačiu dėl posto.

- Negali atsitikti taip, kad trečiasis kandidatas taptų rinktinės treneriu?

– Lietuvos krepšinio rinktinių istorijoje buvo ne vienas kartas, kai viskas krypo netikėta linkme – prisiminkime, kaip treneriais buvo paskirti tikrai ne pagrindiniai favoritai Ramūnas Butautas ar Kęstutis Kemzūra. Jie jau pirmuosiuose savo pasirodymuose pelnė medaliu, tačiau po to sekė fiasko.

Aš net neatmesčiau galimybės, kad Š.Jasikevičius galėtų būti rinktinės vedliu – J.Kazlauskas palieka tikrai gerą įdirbį ir su esamais žaidėjais įmanoma padaryti nemažai rimtų darbų.

Kitą vertus, man kirba tik vienas klausimas: ar visi šie kandidatai yra tokie pat tikslo siekiantys, kaip buvęs treneris. Juk tik J.Kazlauskui sekėsi tuo momentu, kai labiausiai reikėjo, tik J.Kazlauskas sugebėdavo minusus paversti pliusais. Kol kas matau, kad arčiau šio standarto yra R.Kurtinaitis.

- Kitais metais vyks „Eurobasket 2017“. Būsimam strategui tai bus labai didelis iššūkis...

– Kodėl? Jūs matote vieną ar kelias rinktines, kurios nuo savo kelio šluotų varžovus? Nematau nė vienos ekipos, su kurią negalėtume žaisti Europos čempionate. Taip, lietuviai yra konservatyvūs ir nori tik pergalių, tačiau būsimam treneriui sėkmę garantuos trijų metų J.Kazlausko darbas. Svarbiausia, nesugriauti kurto rinktinės modelio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: kandidatų komentarai po pirmojo prezidento rinkimų turo