EUROLYGA 2023

„Lietuvos ryto“ kelias Europos taurėje: „Žalgirio“ numylėtinis ir rusų iššūkis

Su beveik visais lyderiais atsisveikinęs Pamaskvio klubas, nuosmūkį išgyvenanti Vokietijos sostinės ekipa ir du Ispanijos krepšinio vidutiniokai. Tai – Vilniaus „Lietuvos ryto“ varžovai Europos taurės turnyro B grupėje.

M.Popovičius vienerioms rungtynėms grįš į Lietuvą.<br>G.Šiupario nuotr.
M.Popovičius vienerioms rungtynėms grįš į Lietuvą.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V. Eidvilas

Oct 12, 2016, 1:43 PM, atnaujinta May 11, 2017, 1:03 AM

Praėjusį dešimtmetį dukart Europos taurę iškovojęs „Lietuvos rytas“ su šiomis komandomis varžysis dėl keturių kelialapių į antrąjį etapą.

„Chimki“

Praėjusį sezoną. Iš Eurolygos iškrito „Top 16“ etape. Vieningos lygos reguliariajame sezone užėmė 4-ąją vietą, pusfinalyje pralaimėjo Maskvos CSKA 0:3.

Optimalus penketas. J.Pullenas (JAV, 27, 185), A.Švedas (28, 195), J.Carteris (JAV, 29, 193), N.Boungou-Colo (Prancūzija, 28, 202), M.Todorovičius (Juodkalnija, 24, 210). Treneris D.Ivanovičius (Juodkalnija).

Ką parengė per vasarą. Kelis praėjusius sezonus pristatant Chimkų komanda vienas pirmųjų, jei ne pirmas, būdavo minimas treneris Rimas Kurtinaitis. Tačiau pavasarį rezultatais nusivylę „Chimki“ vadovai nutraukė penkerius metus dirbusio lietuvio erą ir komandą perdavė į kito garsaus krepšinio žmogaus juodkalniečio Duško Ivanovičiaus rankas.

Kai D.Ivanovičius pakeitė R.Kurtinaitį, „Chimki“ dar žaidė Eurolygoje. Bet dar sykį iškovoti kelialapį į stipriausią žemyno turnyrą nepavyko ir vasarą klubo vadovams reikėjo ieškoti pamainos daugumai svarbiausių krepšininkų.

Į kitus klubus išvyko Tyrese‘as Rice‘as, Petteri Koponenas, Zoranas Dragičius, Jamesas Augustine‘as, Paulas Davisas, Tyleris Honeycuttas.

Atsinaujinusi komanda buvo lipdoma aplink senbuvius Aleksejų Švedą ir Sergejų Monią. „Chimki“ pavyko sudaryti neblogą gynėjų grandį, kurią papildė Jacobas Pullenas, E.J.Rowlandas ir Justinas Carteris, bet priekinė linija bus aiškiai silpnesnė negu praėjusį sezoną. Šį sezoną daug svarbesnes užduotis gaus pernai R.Kurtinaitį nuvylęs Marko Todorovičius, o naujokui Nobeliui Boungou-Colo dar reikės įrodyti, kad gali naudingai žaisti ne vien Prancūzijos klubuose.

Berlyno ALBA

Praėjusį sezoną. Europos taurėje pateko į aštuntfinalį ir jame pralaimėjo Miuncheno „Bayern“. Vokietijos lygos reguliariajame sezone užėmė 6-ąją vietą, pusfinalyje pralaimėjo Frankfurto „Skyliners“ 0:3. Vokietijos taurės finale nugalėjo Miuncheno „Bayern“ 67:65.

Optimalus penketas. E.Atsuras (Turkija, 32, 189), D.Milosavljevičius (Serbija, 27, 196), D.Johnsonas (JAV, 29, 191), T.Gaffney (JAV, 32, 206), E.Kikanovičius (Bosnija ir Hercegovina, 28, 210). Treneris C.Ahmetas (Turkija).

Ką parengė per vasarą. Kelis sezonus Eurolygoje žaidusi ir šį dešimtmetį dukart į „Top 16“ etapą patekusi ALBA pamažu išsikvepia. Pavasarį ALBA smarkiai atsiliko nuo Vokietijos lygos lyderių, o tarpsezoniu įvykę pokyčiai nesukelia optimizmo, kad padėtis pagerės ir Berlyno ekipa pajėgs priešintis dviem Bavarijos klubams Bambergo „Brose“ bei Miuncheno „Bayern“.

ALBA vadovai liko ištikimi daugiametei strategijai ir komandos branduolį sudarė iš JAV bei Pietų slavų šalių krepšininkų, kuriems padės keli vokiečiai. Vis dėlto žaidėjų pavardės nėra tokios skambios, kaip prieš keletą metų – komandą į priekį turės vesti senbuviai bosnis Elmedinas Kikanovičius ir serbas Draganas Milosavljevičius bei naujokai amerikiečiai Dominique‘as Johnsonas, Paytonas Siva ir Tony Gaffney, kurie iki šiol žaidė tik vidutinio stiprumo Europos klubuose.

Abejotina, ar jie yra gera pamaina iš Berlyno išvykusiems Willui Cherry, Robertui Lowery ir Krešimirui Lončarui.

Daugelį tikriausiai stipriai nustebino ALBA sprendimas renkantis trenerį – praėjusį sezoną užduočių neįvykdžiusį Sašą Obradovičių pakeitė iki šiol Turkijos lygos vidutiniokus treniravęs Ahmetas Ceki.

Bilbao „Dominion“

Praėjusį sezoną. Iš Europos taurės iškrito „Last 32“ etape. Ispanijos lygos reguliariajame sezone užėmė 10-ąją vietą ir nepateko į atkrintamąsias varžybas.

Optimalus penketas. J.Tabu (Belgija, 31, 183), S.Bamforthas (JAV, 27, 188), A.Mumbru (37, 202), A.Hervelle‘is (Belgija, 33, 205), I.Buva (Kroatija, 25, 208). Treneris C.Duranas.

Ką parengė per vasarą. Bilbao klubas jau ne vienerius metus išgyvena nesibaigiantį finansinės nežinomybės laikotarpį. Sunkumai sudarant biudžetą trukdo kurti ilgalaikius planus ir krepšininkai komandoje keičiasi kiekvieną vasarą. Pastarasis tarpsezonis nebuvo išimtis ir iš pernykštės sudėties, kurioje kelis mėnesius buvo ir lietuvis Tautvydas Šležas, „Dominion“ gretose liko tik trupiniai.

Tiesa, du senbuviai 37-erių Alexas Mumbru ir 33-ejų Axelis Hervelle‘is, kaip buvo, taip ir liks pagrindiniai „Dominion“ žaidėjai. O kartu su jais rezultatus labiausiai lems du vyresnės kartos naujokai: 31-erių Jonathanas Tabu ir 36-erių Javieras Salgado.

Dauguma kitų Bilbao komandos žaidėjų dar tik ieško vietos po krepšinio saule. Amerikietis Scottas Bamforthas, kroatas Ivanas Buva ar Michealas Ericas iš Nigerijos jau nėra jauni, bet kol kas nieko ypatingo nepasiekė. Autoriteto Europos krepšinyje dar neturi ir naujasis „Dominion“ treneris Carlesas Duranas, anksčiau daugiausia dirbęs įvairių ACB lygos klubų trenerio padėjėju.

Fuenlabrados „Montakit“

Praėjusį sezoną. Europos turnyruose nežaidė. Ispanijos lygos reguliariajame sezone užėmė 8-ąją vietą, ketvirtfinalyje pralaimėjo „Barcelona“ 0:2.

Optimalus penketas. C.Cabezasas (36, 187), M.Popovičius (Kroatija, 34, 185), I.Pauničius (Serbija, 29, 195), D.Wearas (JAV, 26, 208), B.Sekuličius (Juodkalnija, 34, 210). Treneris J.Cuspinera.

Ką parengė per vasarą. Madrido priemiesčio komandos tikslai dažniausiai būna kuklūs: pagrindinis – neiškristi iš ACB lygos, maksimalus – patekti į atkrintamąsias varžybas. Į Europos turnyrus Fuenlabrados krepšininkai prasiveržia labai retai, bet praėjusį sezoną jiems pavyko šalies pirmenybėse patekti į stipriausių aštuonetą, o už tai „Montakit“ buvo apdovanota kelialapiu į Europos taurės turnyrą.

Per tarptautines rungtynes „Montakit“ primins sirgaliams apie kelis galbūt šiek tiek jau primirštus Europos krepšinio veteranus. Fuenlabrados ekipos smogiamoji jėga turėtų būti aukščiausią karjeros tašką jau perlipę, bet parako dar turintys 36-erių Carlosas Cabezasas, 34-erių Marko Popovičius (buvęs Kauno „Žalgirio“ žaidėjas) ir 34-erių Blagota Sekuličius.

Fuenlabrados komandoje yra ir jaunesnių žaidėjų, tarp kurių pirmiausia pažymėtini „Barcelona“ klubo paskolinti švedas Ludde Hakanssonas ir senegalietis Moussa Diagne.

Europos taurės turnyras bus didelis iššūkis ir treneriui Jotai Cuspinerai. Jis daug metų dirbo Madrido „Estudiantes“ direktoriumi ir Madrido „Real“ trenerio padėjėju, o šį sezoną, būdamas jau 46-erių, pirmą kartą tapo vyrų komandos vyriausiuoju treneriu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.