EUROLYGA 2023

Vasarą Lietuvos rinktinei aukosiantis Mindaugas Brazys: „Būsime gera komanda“

Nors mūsų šalies krepšinio gerbėjams Mindaugo Brazio vardas dar skamba gana paslaptingai, tačiau vasarą prie Lietuvos rinktinės trenerių štabo prisijungsiantis specialistas dėl savo atsidavimo jau spėjo užsitarnauti ir kolegų, ir žaidėjų pagarbą.

Lietuvos rinktinei vadovaus jauni specialistai<br>M. Patašiaus, M. Šiupario ir M. Kulbio nuotr.
Lietuvos rinktinei vadovaus jauni specialistai<br>M. Patašiaus, M. Šiupario ir M. Kulbio nuotr.
B. Matkevičius vaidmuo buvo svarbus ir Jono Kazlausko trenerių štabe<br>G.Šiupario nuotr.
B. Matkevičius vaidmuo buvo svarbus ir Jono Kazlausko trenerių štabe<br>G.Šiupario nuotr.
D. Adomaitis garsėja nepriekaištinga darbo etika<br>T.Bauro nuotr.
D. Adomaitis garsėja nepriekaištinga darbo etika<br>T.Bauro nuotr.
Donatas Motiejūnas neseniai pabrėžė norą atstovauti rinktinei, tačiau dėl galimybių vis dar nėra tikras<br>AFP
Donatas Motiejūnas neseniai pabrėžė norą atstovauti rinktinei, tačiau dėl galimybių vis dar nėra tikras<br>AFP
Daugiau nuotraukų (4)

Laura Ivaškaitė

Mar 1, 2017, 5:18 PM, atnaujinta Apr 8, 2017, 7:13 PM

34-erių vyras, šiuo metu „Neptūne“ dirbantis Dainiaus Adomaičio asistentu, anksčiau yra buvęs ir Kauno „Žalgiriui“ vadovavusio Joano Plazos dešiniąja ranka, o šis žymus strategas lietuviui niekada negailėjo šiltų žodžių.

Su M. Braziu artimai bendravęs ispanų treneris net yra pasakęs, jog jį laiko vienu darbščiausių specialistų, su kuriuo kada nors yra dirbęs. Turint omenyje milžinišką J. Plazos patirtį – toks įvertinimas yra daugiau nei ypatingas.

„J. Plaza man padarė didelę įtaką. Jis manimi pasitikėjo ir vienintelį iš kolektyvo prisileido labai arti, todėl metus beveik gyvenau jo gyvenimą. Supratau, kaip jis dirba, kokie jo metodai, todėl mano krepšinio supratimas tiesiog apsivertė“, – apie jam didelę įtaką turėjusį garsųjį trenerį atsiliepė dabar jau į naujus iššūkius žvelgiantis M. Brazys.

Jaučia D. Adomaičio pasitikėjimą

Akivaizdu, jog M. Brazys niekada nenorėjo užmigti ant laurų, tad visai neseniai nuskambėjęs D. Adomaičio kvietimas prieš rudenį vyksiantį Europos krepšinio čempionatą prisijungti prie rinktinės trenerių štabo jam nebuvo visiškai netikėtas.

„Mintyse anksčiau pagalvodavau, kad tokie dalykai yra įmanomi. Mano sprendimas buvo labai greitas, iškart žinojau, kad pasiūlymą priimsiu. Dabar jau apsipratau – turėjau tam laiko“, – šypsojosi M. Brazys.

Akivaizdu, jog 2015-aisias jo priimtas sprendimas palikti Pasvalio „Pieno žvaigždes“ ir išvykti į uostamiestį buvo teisingas, mat įsilieti į D. Adomaičio komandą jam nekilo jokių problemų.

„Man patinka, kad Dainius visada išklauso ir kitų nuomones. Yra daug dalykų, dėl kurių diskutuojame ir jis kartais priima mano pasiūlymus, kartais lieka prie savo idėjų – tai yra normalu.

Bet būna, kad kiti strategai mėgsta spausti ne tik krepšininkus, bet ir savo asistentus bei su jais bendrauja labai griežtai. O su Dainiumi išvis lengva dirbti, jis manimi pasitiki, per daug nespaudžia. Jis leidžia įsilieti į kolektyvą, vesti treniruotes, todėl automatiškai ir pats jaučiuosi užtikrinčiau bei turiu savotišką laisvę“, – D. Adomaičio profesionalumu džiaugėsi jis.

Būtent D. Adomaičio asistento pareigas rinktinėje užimsiantis M. Brazys atskleidė, kad dėl savo konkretaus vaidmens rinktinėje dar nėra tikras, tačiau jo nemaža patirtis krepšinyje neleidžia abejoti, jog šio specialisto galimybės labai plačios.

„Man nėra didelio skirtumo, nes esu ir pats žaidęs krepšinį, ir dirbęs su vaikais, turiu krepšinio skauto patirties. „Lietkabelyje“ paragavau ir vyriausiojo trenerio duonos, kai teko vadovauti kelioms rungtynėms. Todėl ir rinktinėje prisitaikysiu – neturėtų kilti problemų.

Bet jeigu atvirai, nuo analizės jau esu truputį pavargęs ir labiau norėtųsi pačiam treniruoti. „Žalgiryje“ šį darbą atlikau penkerius metus, todėl dabar stengiuosi tam šalia savęs turėti dar vieną žmogų ir jei galiu, pats pasidalinu savo patirtimi“, – kalbėjo savo išsamiomis ir tiksliomis analizėmis tarp kolegų garsėjantis M. Brazys.

Vyras atskleidė, kad krepšinio analitikos subtilybių ir naudojimosi specialiomis programomis jis dažniausiai mokėsi savarankiškai, tačiau anot M. Brazio, tokie dalykai beverčiai, neturint elementaraus krepšinio supratimo.

„Pats susirasdavau įvairių programų, žiūrėjau, kaip dirba kiti ir pamažu mokiausi. Pradėjęs dirbti „Žalgiryje“, nuvykau į Eurolygos organizuojamą seminarą, kur buvo pristatinėjama speciali programa ir išmokau ja naudotis.

Kaip bebūtų, vienas dalykas yra mokėti naudotis technine programa, o kitas dalykas yra mokėti suprasti krepšinį. Jeigu to neturi – jokia programa neišgelbės“, – tikino treneris.

Profesionali komanda

D.Adomaičio asistentais taip pat bus ir „Boston Celtics“ skautas Benas Matkevičius bei kol kas trenerio patirties neturintis buvęs krepšininkas Ramūnas Šiškauskas. Nors toks pasirinkimas kiek nustebino visuomenę, tačiau tiek pats D. Adomaitis, tiek M. Brazys tiki, jog trenerių kolektyvas neturėtų nuvilti.

„D. Adomaitis yra kalbėjęs, kad aš ir B. Matkevičius esame jauni specialistai, todėl patirtis praverstų. Reikėjo žmogaus, kuris turėtų autoritetą tarp žaidėjų, tad apsvarsčius kandidatūras buvo pakviestas ir R. Šiškauskas. Manau, Dainius neblogai jį pažįsta, įžvelgė jame trenerio savybių ir pasakė, kad komandoje nori matyti būtent Ramūną.

O Benas daug analitikos patirties gavo dirbdamas Maskvos CSKA, gal dabar jo darbo specifika kiek kitokia. Kol kas nesu su juo dirbęs, bet manau, jog bus labai įdomu ir galėsime vienas kitą papildyti. Galvoju, kad su treneriais apskritai būsime gera komanda“, – sakė pozityviai nusiteikęs M. Brazys.

Darboholiko etiketę užsitarnavęs specialistas pasakojo, jog nors iki liepos 21-os dienos, kai Palangoje pirmą kartą susirinks geriausi mūsų šalies krepšininkai, dar yra labai daug laiko, tačiau iki paskutinės sekundės pasiruošimo darbų atidėlioti jis nelinkęs.

„Jei esi atsakingas už varžovo analizę, tai jau kurį laiką prieš turnyrus pradedi stebėti tų šalių krepšininkus, kas kaip žaidžia, kas gauna traumas, kokie krepšininkai bus pakviesti. Kartais pasižiūri kažką iš anksčiau, jei komandos treneris nepasikeitė. Labai svarbu pasiruošti į priekį.

Kadangi su jaunimo rinktinėmis esu praėjęs čempionatų ciklus, žinau, kad jei atvažiuosi nepasiruošęs – teks labai didelis krūvis. Bent buvusias varžovų grupėje rungtynes stengiesi peržiūrėti dar iki čempionato ir taip palengvinti savo darbą“, – teigė jis.

Ateitis lieka mįslinga

Kalbėdamas apie didžiausią artėjantį galvosūkį – sprendimą dėl rinktinės sudėties, M. Brazys prognozavo atsargiai. Nors vyras viliasi, jog geriausi mūsų šalies krepšininkai neatsisakys galimybės atstovauti Lietuvai, tačiau sutinka, kad jų atstovaujamų klubų pageidavimai ne visada būna nuspėjami.

„Nėra aišku, kas galės prisijungti prie rinktinės. Nors kol kas niekas nepasakė „ne“, tačiau be šimtaprocentinių garantijų sunku ką nors spręsti.

NBA klubų interesas visada yra išlaikyti savo krepšininkus kuo arčiau, bet mūsų, kaip rinktinės tikslas yra surinkti kuo stipresnę sudėtį. Atsiranda ir pačių krepšininkų norai: ar jie nori pailsėti, ar padirbėti individualiai, ar atstovauti savo šaliai. Bet tikiuosi, kad visi krepšininkai atvyks ir galėsime išsirinkti maksimaliai stiprią sudėtį“, – į ateitį žvelgė specialistas.

Visgi dar tolimesnis, po Europos čempionato seksiantis gyvenimas, M. Braziui išlieka nežinomas – su „Neptūnu“ turima sutartis baigiasi jau šį sezoną.

„Mano artimiausi planai yra pabaigti sezoną su „Neptūnu“, o po to prasidės rinktinės reikalai, todėl apie ateitį net neturiu laiko galvoti (juokiasi). Kaip ir kiekvienas treneris, norėčiau kada nors vadovauti ekipai, tačiau tikrai niekur neskubu. Manau, tas laikas anksčiau ar vėliau ateis.

Be to, tiek mano, tiek D. Adomaičio sutartys baigiasi po šio sezono, todėl čia jau yra klubo reikalas, ar jie savo vizijoje mato mus toliau, ar nemato. Jei gausime pasiūlymą, jį apsvarstysime, ir žiūrėsime, ar viską bus įmanoma suderinti“, – apibendrino jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.