EUROLYGA 2023

MVP lenktynės: kas ir kaip renka naudingiausią NBA žaidėją?

MVP apdovanojimo lenktynėse – du ryškiausi lyderiai<br>AFP/Scanpix
MVP apdovanojimo lenktynėse – du ryškiausi lyderiai<br>AFP/Scanpix
B.Donovanas mano, jog vien treneriai ir žaidėjai negalėtų tinkamai išrinkti naudingiausio lygos žaidėjo.<br>AFP/Scanpix nuotr.
B.Donovanas mano, jog vien treneriai ir žaidėjai negalėtų tinkamai išrinkti naudingiausio lygos žaidėjo.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Praėjusį sezoną MVP apdovanojimu džiaugėsi ryškia persvara rinkimus laimėjęs S.Curry.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Praėjusį sezoną MVP apdovanojimu džiaugėsi ryškia persvara rinkimus laimėjęs S.Curry.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Taip šiuo metu atrodo Vakarų konferencijos lentelės viršūnė.<br>NBA.com lentelė
Taip šiuo metu atrodo Vakarų konferencijos lentelės viršūnė.<br>NBA.com lentelė
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Mar 28, 2017, 10:21 AM, atnaujinta Apr 7, 2017, 1:20 AM

NBA sezonui artėjant link kulminacijos, naudingiausio žaidėjo titulo lenktynės darosi vis aršesnės, o dėl lyderių didelių klausimų nekyla – rimčiausia kova verda tarp trigubus dublius štampuojančio Russello Westbrooko ir „Rockets“ visapusiškai žibančio Jameso Hardeno.

Gana skirtingo profilio žaidėjai sirgaliams ir krepšinio specialistams užminė sunkų klausimą: Kaip turėtų būtų skiriamas MVP apdovanojimas? Ar R.Westbrooko gebėjimas išlaikyti „Thunder“ aukštame lygyje net praradus Keviną Durnatą pranoksta J.Hardeno stabilų ir su pačiu LeBronu Jamesu lyginamą žaidimą?

„Į šį klausimą nėra vieno teisingo atsakymo – kiekvienas vadovaujasi savo kriterijais“, – kalbėjo jau daugelį metų naudingiausią lygos žaidėją renkantis „Boston Globe“ žurnalistas ir krepšinio analitikas Bobas Ryanas.

Balsavimo tvarka

NBA lyga balsavimui pasirenka daugiau nei šimtą asmenų – juos sudaro JAV ir Kanados žiniasklaidos atstovai, kurie savo nuožiūra nurodo penkis, jų nuomone geriausiai šį sezoną pasirodžiusius krepšininkus.

Tuomet penki pasirinkti žaidėjai surikiuojami eilės tvarka nuo geriausio iki prastesnių, jiems atitinkamai skiriant po 10-7-5-3-1 balus. Susumavus visus balus, lyga išrenka naudingiausią sezono žaidėją.

Kadangi jokios nusistovėjusios tvarkos, kaip išrinkti pačius balsuotojus, vis dar nėra, lyga kiekvienais metais renkasi kartu su klubų atstovais bei apsisprendžia dėl labiausiai kompetetingų žmonių.

Todėl jei žurnalistas vienais metais yra pasirenkamas atiduoti savo balsą, visai nereiškia, kad kitą sezoną jis automatiškai vėl turės tokią teisę.

Nuo 1969-ųjų krepšinį analizuojantis B.Ryanas teigė, jog per šį laikotarpį yra balsavęs penkioliką kartų, tačiau iki šiol nėra tikras, ką tiksliai MVP pavadinime, kuris pažodžiui verčiamas „labiausiai vertinamas žaidėjas“, turėtų reikši žodžiai „labiausiai vertinamas“.

„Iš pradžių šis terminas pradėtas vartoti beisbole. Tuomet jis nurodydavo ryškiai iš kitų išsiskiriantį žaidėją. Šis būdavo renkamas galvojant apie tai, kaip komanda atrodytų jį išėmus iš žaidimo. Tai turi būti nepakeičiamas žmogus“, – aiškino B.Ryanas.

Galvojama apie sistemos keitimą

Iki pat 1979-1980 metų sezono MVP rinkdavo patys krepšininkai, ir tik po to juos pakeitė ryškiausi žiniasklaidos atstovai.

Dar naujovių į šią situaciją įneš NBA kolektyvinėje sutartyje (CBA) numatyta taisyklė, kuri nurodo krepšininkams, laimėjusiems svarbiausius asmeninius apdovanojimus, tarp jų ir naudingiausio žaidėjo titulą, taikyti atskirtą finansinio vertinimo sistemą.

Neseniai NBA atstovai vėl pradėjo svarstyti, ar tokio krepšininko rinkimui spaudos atstovai yra tinkamiausi žmonės, mat akivaizdu, jog jie paprasčiausiai negali vienu metu gilintis į daugelio krepšininkų pasirodymus, o statistika ir pavieniai mačai dažnai neatskleidžia realios situacijos.

„Manau, kad treneriai ir patys žaidėjai šiuose dalykuose nusimano kur kas geriau. Nenoriu nuvertinti nė vieno žurnalisto, tačiau NBA yra mūsų pasaulis.

Treneriai nuolat analizuoja kiekvienas rungtynes, peržiūri valandų valandas vaizdo įrašų. Taip pat visiems aišku, jog žaidėjai natūraliai vienas kitą pažįsta geriau, nei aplinkiniai“, – svarstė „Philadelphia 76-ers“ strategas Brettas Brownas.

Domanto Sabonio atstovaujamos „Oklahoma City Thunder“ treneris Billy Donovanas kolegai pritarė tik iš dalies.

„Nežinau, kaip išspręsti šį klausimą. Būtų nesąžininga sprendimą leisti priimti žmonėms, kurie tiesiog neturi galimybių stebėti visas rungtynes. Aš, pavyzdžiui, nuolat matau R.Westbrooko žaidimą, tačiau tikrai taip gerai nepažįstu daugelio kitų krepšininkų ir kasdien nežiūriu jų rungtynių“, – kalbėjo B.Donovanas.   Apsispręsti nelengva

Nors 2016-2017 sezonas artėja link atkrintamųjų, tačiau daugiau aiškumo dėl to, R.Westbrookas ar J.Hardenas yra labiau vertas MVP apdovanojimo, vis dar nėra.

Abu krepšininkai savo komandose yra tiesiog nepakeičiami – J. Hardenas „Rockets“ atvedė tarp Vakarų konferencijos lyderių, o R.Westbrookas apskritai yra vienintelis aiškiai išreikštas „Thuder“ vedlys, be kurio dabartinė šeštoji turnyro lentelės vieta ekipai būtų sunkiai įsivaizduojama.

Nors tarp kitų kandidatų į šį titulą taip pat yra minimos ir Stepheno Curry, Kevino Durnato, L.Jameso, Kawhi Leonardo ar Isaiah Thomaso pavardės, tačiau bent kol kas specialistai apie juos kalba atsargiai.

Apskritai, kai kurių žurnalistų manymu, ką nors spręsti kol kas išvis yra per anksti, o kovoje dėl MVP apdovanojimo didžiausią reikšmę, žinoma, turės lemiamas NBA čempionato etapas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.