EUROLYGA 2023

Vilniuje spindėjęs Tyrone'as Nesby spjovė į didįjį sportą: „Krepšinis nėra mano gyvenimas“

„Norėjau išeiti kaip čempionas“ , – prisiminęs anksti pasibaigusią karjerą teigė vienas ryškiausių visų laikų „Lietuvos ryto“ legionierių Tyronas Nesby.

Tyrone'o Nesby karjerą vainikavo su „Lietuvos rytu“ 2005-aisiais iškovota Europos taurė.<br>M. Kulbio ir „Facebook“ nuotr.
Tyrone'o Nesby karjerą vainikavo su „Lietuvos rytu“ 2005-aisiais iškovota Europos taurė.<br>M. Kulbio ir „Facebook“ nuotr.
T. Nesby didžiuojasi krepšininko kelią pasirinkusiu sūnumi.<br>„Facebook“ nuotr.
T. Nesby didžiuojasi krepšininko kelią pasirinkusiu sūnumi.<br>„Facebook“ nuotr.
Dabar T. Nesby vadovauja savo vardo krepšinio mokyklai.<br>„Facebook“ nuotr.
Dabar T. Nesby vadovauja savo vardo krepšinio mokyklai.<br>„Facebook“ nuotr.
2000-2001 metais „Wizards“ rungtyniavusių M. Jordano ir T. Nesby draugystė nenutrūko.<br>AFP/Scanpix nuotr.
2000-2001 metais „Wizards“ rungtyniavusių M. Jordano ir T. Nesby draugystė nenutrūko.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Laura Ivaškaitė

Apr 2, 2017, 10:27 AM, atnaujinta Apr 14, 2017, 11:43 AM

Prieš daugiau nei dešimtmetį Vilniaus ekipos gerbėjus džiuginęs T. Nesby klubo istorijoje užima išskirtinę vietą – legionieriaus vedama komanda 2005-aisias pirmą kartą iškovojo ilgai lauktą Europos taurę.

Tačiau dabar 41-erių sulaukęs vyras neslepia, jog krepšinio niekada nelaikė savo gyvenimu, o iškovoti titulai, žvaigždės gyvenimas Lietuvoje ir pažintys su tokiomis legendomis, kaip Michelas Jordanas, tėra malonus praeities etapas.

Įspūdingus dėjimus demonstravęs 198 cm ūgio amerikietis šiuo metu mėgaujasi kur kas ramesniu gyvenimo būdu ir visai nesigaili, krepšinio aikštę gana anksti iškeitęs į verslo pasaulį.

Įkūrė jau kelias kompanijas

Po puikaus sezono „Lietuvos ryte“ T. Nesby tarsi dingo iš krepšinio pasaulio – sužaidęs dar vieną sezoną pusiau profesionalioje JAV lygoje, žaidėjas pakabino batelius ant vinies.

Amerikietis jau palikdamas Lietuvą žinojo, kad savo tikslus išpildė, o triumfas Europos taurėje jam leis ramiai palikti profesionalų sportą.

„Pasakiau sau, kad kai laimėsiu trofėjų, sustosiu. Tai buvo mano tikslas, nes norėjau išeiti, kaip čempionas. Nė kiek nesigailiu – rungtyniauti man buvo smagu ir aš myliu krepšinį, bet tai tikrai nėra mano gyvenimas“, – atviravo vos 31-erių karjerą baigęs krepšininkas.

T. Nesby pasakojo, jog net paskelbus, kad nebeketina daugiau rungtyniauti, jo telefonas netilo nuo agentų skambučių.

„Po to, kai puikiai užbaigiau karjerą, agentai man nuolat skambinėjo ir prašė, kad atvykčiau žaisti į Ispaniją, tačiau atsisakiau, nes man to nebereikėjo.

Aš mėgstu daugelį dalykų, o krepšinis yra tik vienas iš jų. Nenorėjau sulaukti keturiasdešimties ir vis dar lakstyti po aikštę“, – sakė jis.

Šiuo metu T. Nesby gyvena Pensilvanijos valstijoje bei rūpinasi jaunųjų žaidėjų rengimu – amerikiečiui priklauso jo vardu pavadinta krepšinio akademija.

„Jau labai seniai, daugiau nei dvidešimt metų, galvojau įkurti akademiją, skirtą gerai paruošti vaikus koledžo krepšiniui. Nors aš pats dabar dažniausiai atlieku vadybinį darbą, tačiau kartais tenka ir pačiam treniruoti žaidėjus“, – pasakojo vyras.

„Norėčiau pakilti karjeros laiptais ir vieną dieną treniruoti koledžo komandą – tai mano svajonė“, – pridėjo jis.

Daug veiklos turintis krepšininkas neslėpė, jog tolimesnio gyvenimo planus susidėliojo dar gerokai prieš baigdamas karjerą.

„Baigęs sportuoti nepajutau jokio šoko, nes jau anksčiau pradėjau kurti savo verslus. Galima sakyti, kad tiesiai iš aikštės išėjau į darbą“, – juokėsi amerikietis.

Jau septynerius metus gyvuojanti krepšinio mokyklą nėra pirmasis T. Nesby verslas –  iki tol jis kurį laiką buvo JAV mėgėjų lygoje rungtyniaujančio „Las Vegas Venom“ klubo savininkas, taip pat turėjo informacinių technologijų bei automobilių prekybos kompanijas.

„Po visų šių bandymų mane labai sudomino nekilnojamojo turto rinka. Nuo tol joje sukuosi daugiau nei dešimt metų ir iki šiol šis verslas yra mano pagrindinis pajamų šaltinis“, – teigė T. Nesby.

Su M. Jordanu bendrauja iki šiol

Gana vėlai sportu susidomėjęs žaidėjas į krepšinio padangę iššovė 1998-aisiais, kai negavęs NBA naujokų biržos šaukimo, sulaukė viliojančio „Los Angeles Clippers“ pasiūlymo.

Persikėlimas į stipriausią pasaulio lygą T. Nesby praėjo lengvai – jau pirmą sezoną jis vidutiniškai rinko po 10,1 taško bei 3,5 atkovoto kamuolio.

Visgi gera forma žaidėjui negarantavo ateities Los Andžele ir 2000–2001 metų sezone, kai „Clippers“ gerokai sustiprino savo gretas ir T. Nesby minutės ištirpo, jis buvo iškeistas į „Washington Wizards“ ekipą.

Amerikietis neabejoja, jog būtent čia praleido geriausią savo sezoną – Vašingtono komandoje tuomet rungtyniavo ir M. Jordanas.

„Buvo puiku žaisti su Michaelu. Jo talentas akivaizdus – aikštėje iškart pastebėjau jo išskirtinį krepšinio intelektą. Kai į jį žiūri, atrodo, jog krepšinis yra labai paprastas, tačiau taip tikrai nėra“, – su šypsena prisiminė T. Nesby.

Artimai su legendiniu krepšininku bendravęs amerikietis pabrėžė, jog M. Jordanas niekada nesijausdavo didele žvaigžde ir negailėjo patarimų komandos draugams.

„Džiaugiausi, galėdamas paprašyti jo pagalbos ar tiesiog pasikalbėti. Klausinėdavau visko – ar jam patinka, kaip aš žaidžiu, ką labiausiai reikėtų patobulinti.

Nors aikštėje Michaelas labai rimtas, tačiau už jos ribų viskas pasikeičia – nuolat juokaudavome ir linksmindavomės. Dabar kartais irgi pasikalbame, nes iki šiol neblogai sutariame“ – kalbėjo T. Nesby.

Atstovaudamas „Wizards“ M. Jordanas savo ruožtu taip pat yra šiltai atsiliepęs apie T. Nesby, kurio galimybės jam tuomet nekėlė abejonių.

„Komandos vadovai turi padaryti viską, kad išsaugotų šį vyruką – jo potencialas milžiniškas“, – 2001-aisias sakė M. Jordanas.

Bet tokių palinkėjimų neužteko ir nusprendęs jėgas išbandyti Europoje, T. Nesby pasuko į vidutinio pajėgumo Graikijos, Italijos bei Serbijos ekipas, o 2004-aisais sulaukė „Lietuvos ryto“ dėmesio.

Susitraumavus pagrindiniam vilniečių lyderiui Frederikui House'ui, komandos naujokas T. Nesby užtikrintai perėmė jo vaidmenį ir Europos taurėje rinkdamas po vidutiniškai 16,3 taško padėjo „Lietuvos rytui“ iškovoti išsvajotą Europos taurę.

Krepšininkas atskleidė, jog šis etapas jam kelia geriausius prisiminimus, o Lietuva jo atmintyje išliko ne tik dėl laimėtų medalių.

„Rungtyniavimas Europos taurėje buvo vienas geriausių mano karjeros momentų. Jau ne kartą sakiau – sunku nupasakoti, kaip man apskritai patiko Lietuva. Ypač myliu jos žmones – jie tiesiog nuostabūs“, – kalbėjo buvęs krepšininkas.

Bėdų su JAV teisėsauga išvengė

Nors T. Nesby Vilniuje praleido tik porą metų, tačiau sirgalių atmintyje spėjo įstrigti ne tik dėl pasiekimų krepšinyje, bet ir dėl muzikinės karjeros.

Repą mėgstantis vyras įrašė dainą su garsiuoju „Žalgirio“ legionieriumi Tanoka Beardu bei išleido nemažo populiarumo Lietuvoje sulaukusį albumą.

„Labai myliu muziką, bet dabar kuriu kiek mažiau, nes Amerikoje išgarsėti tikrai sunku. Šiuo metu repuoju tik savo malonumui“, – pasakojo jis.

Du sūnus ir dukrą auginantis vyras visą laisvą laiką skiria šeimai ir džiaugiasi, jog neseniai 18-kos sulaukęs Tyronas jaunesnysis nusprendė sekti jo pėdomis.

„Mano jaunėlis nuo pat mažens žaidžia krepšinį ir aš labai tikiuosi, kad jis taps profesionalu. Dabar Tyrone'as baiginėja mokyklą, todėl ieškome jam koledžo.

Kol kas jis dar nesugeba įveikti manęs aikštėje, bet neabejoju, jog vieną dieną pasieks daugiau nei aš“, – sūnų gyrė T.Nesby.

Nors pastaruoju metu amerikietis džiaugiasi puikiais santykiais su šeima, tačiau prieš daugiau nei dešimtmetį jam grėsė rimti nemalonumai – spaudoje mirgėjo pranešimai, kad 600 tūkst. eurų alimentų nesumokėjęs T. Nesby yra ieškomas Ilinojaus valstijoje.

Dabar didelio atgarsio sulaukusią situaciją prisiminęs amerikietis tvirtina, jog viskas buvo tiesiog didelis nesusipratimas.

„Problemos prasidėjo dar 2003-iasiais, kai išvykau žaisti į Europą. Palikęs Ameriką, turėjau susitvarkyti popierius, bet kadangi visiškai nieko apie juos nežinojau, todėl taip ir atsitiko.

Vėliau tiesiog pasirūpinau šiais dalykais, tad jokios bausmės negavau“, – pasakojo į teisėsaugos akiratį pakliuvęs vyras.

Tačiau jis kaip mat patikino – praeities istorijos jo nebedomina, o iš ankstesnių laikų jį lydi tik užsitarnautas vardas.

„Dabar tiesiog galvoju apie ateitį: nekilnojamo turto verslas sekasi puikiai, o ir vaikai greitai auga. Džiaugiuosi, kad kol kas mano žinomumas, kurį susikūriau Lietuvoje ir NBA,  man dar padeda“, – šypsojosi T. Nesby.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.