EUROLYGA 2023

Būsimos Europos čempionato žvaigždės, apie kurias galbūt net negirdėjote

Šiais laikais Europos krepšinyje visi visus puikiai pažįsta. Dėl to per žemyno pirmenybes, skirtingai nei praėjusiame amžiuje, ne tik krepšinio specialistams, bet ir paprastiems sirgaliams nebūna didelių atradimų.

 Isaiah Hartensteinas, (55 nr.)<br>M.Patašiaus nuotr.
 Isaiah Hartensteinas, (55 nr.)<br>M.Patašiaus nuotr.
 Isaiah Hartensteinas, (55 nr.)<br>M.Patašiaus nuotr.
 Isaiah Hartensteinas, (55 nr.)<br>M.Patašiaus nuotr.
Arielis Filloy <br> AFP nuotr.
Arielis Filloy <br> AFP nuotr.
 Furkanas Korkmazas<br> AFP nuotr.
 Furkanas Korkmazas<br> AFP nuotr.
 Draganas Benderis<br> AFP nuotr.
 Draganas Benderis<br> AFP nuotr.
Lauri Markkanenas <br> AFP nuotr.
Lauri Markkanenas <br> AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

2017-08-31 14:48, atnaujinta 2017-08-31 15:08

Vis dėlto daugelyje komandų yra beveik negirdėtų ar visai negirdėtų krepšininkų, kuriems Europos čempionatas – puiki proga pirmą kartą prisistatyti plačiajai krepšinio visuomenei arba ženkliai pakelti savo autoritetą.

Tryggvi Hlinasonas

Tryggvi Hlinasonas lankyti krepšinio treniruotes pradėjo vos prieš ketverius metus, kai nuošaliame ūkyje gyvenantis tėvai išsiuntė paauglį mokytis į Akureirio miestelį. Ketverių metų jam užteko, kad taptų didžiausia Islandijos krepšinio viltimi, debiutuotų šalies vyrų rinktinėje ir pasirašytų sutartį su vienu stipriausių Europos klubų.

Rudenį 20-ąjį gimtadienį pažymėsiantis 216 cm ūgio milžinas praėjusį sezoną Islandijos lygoje atstovaudamas Akureirio „Thor“ klubui pelnydavo 11,6 taško, o prieš kelias savaites tapo Europos vaikinų čempionato atradimu. T.Hlinasonas jaunųjų krepšininkų turnyre įmesdavo 16,1 taško, atkovodavo 11,6 kamuolio ir padėjo Islandijos vaikinų rinktinei pakilti į jos mastais fantastišką aštuntąją vietą.

Vyrų rinktinėje T.Hlinasonas debiutavo dar pernai, bet per Europos čempionato atrankos rungtynes nepelnė nė taško. Užtat šią vasarą per draugiškas rungtynes įsidrąsinęs jaunuolis jau buvo vienas rezultatyviausių Islandijos vyrų rinktinės žaidėjų.

Dar vienas T.Hlinasono karjeros šuolis – irgi šią vasarą pasirašyta keturių sezonų sutartis su „Valencia“ klubu. Tiesa, debiutuoti ACB lygoje ir Eurolygoje islandas dar neturėtų. Jis veikiausiai bus skolinamas kuriai nors žemesnės lygos ekipai.

Arielis Filloy

Keistų istorijų krepšinyje – nors vežimu vežk... Neįprastą savo karjeros istoriją gali papasakoti ir 30-metis argentinietis Arielis Filloy, kuris vos prieš ketverius metus žaidė Italijos antrojoje lygoje ir tuo metu nė nesvajojo, kad kada nors bus pakviestas į Italijos rinktinę.

A.Filloy iš gimtosios Argentinos į Italiją persikėlė dar būdamas paauglys. Jis atstovavo Italijos 20-mečių rinktinei ir praėjusį dešimtmetį buvo sudaręs ilgalaikę sutartį su Milano „Emporio Armani“ klubu. Tačiau tada A.Filloy talentas nebuvo įvertintas – gynėjas buvo skolinamas silpnesnėms komandoms ir ilgai rungtyniavo Italijos antrojoje ar dar žemesnėse lygose.

Tik sulaukęs brandaus amžiaus A.Filloy įsitvirtino „Serie A“, o praėjusį sezoną padėjo Venecijos „Umana“ komandai susigrąžinti Italijos čempionės vardą. Nors A.Filloy statistika nebuvo iš kojų verčianti (tik 7,2 taško), gynėjo žaidimas padarė gerą įspūdį Italijos rinktinės treneriui Ettore Messinai. Patyręs strategas pakvietė argentinietį į Italijos rinktinę ir skyrė jam svarbų vaidmenį – keliuose draugiškuose mačuose A.Filloy buvo vienas rezultatyviausių komandos žaidėjų.

Dino Radončičius

Bendraamžiai slovėnas Luka Dončičius ir juodkalnietis Dino Radončičius (šiuodu 18-mečius skiria 51 diena) prieš keletą metų buvo laikomi vos ne vienodai perspektyviais Madrido „Real“ talentais. 2015 metų spalį abu vaikinai debiutavo Eurolygoje, tačiau paskui jų karjeros kreivės išsiskyrė: jei L.Dončičius jau tapo vienu „Real“ vyrų komandos lyderių, tai D.Radončičius per du sezonus ACB lygoje žaidė vos 6 rungtynes (pelnė 3 taškus) ir daugiausiai laiko praleido „Real“ dublerių komandoje Ispanijos ketvirtojoje lygoje, kurioje praėjusį sezoną pelnydavo 14,8 tšk.

Jei ne palyginimai su L.Dončičiumi, D.Radončičiaus stabtelėjimas tikriausiai net nebūtų pastebėtas. Juk jis taip pat jau pernai, būdamas 17-os, debiutavo savo šalies vyrų rinktinėje ir atrankos turnyre prisidėjo prie pergalių, užtikrinusių juodkalniečiams kelialapį į Europos čempionato baigiamąjį turnyrą.

Šiais metais Juodkalnijos rinktinės treneriui Bogdanui Tanjevičiui nekilo abejonių, ar verta vežtis D.Radončičių į Klužą. Tiesa, jis tikriausiai nebus labai svarbus žaidėjas, bet jaunajam puolėjui Europos čempionatas yra šansas parodyti „Real“ vadovams, jog jis jau pasirengęs žengti į aukštesnį lygį.

Emmanuelis Lecomte‘as

Belgų talento Emmanuelio Lecomte‘o debiuto Europos čempionate buvo laukiama užpernai. Tačiau dėl mokslų Bayloro universitete gynėjas negalėjo rudenį likti Europoje ir vyrų rinktinės marškinėlius atidėjo į šalį.

Iš tikrųjų, būtų buvę daug įdomiau, jei E.Lecomte‘as vyrų rinktinėje būtų debiutavęs dar 2015-aisiais. Tais metais jis tapo Europos 20-mečių vaikinų čempionato rezultatyviausiu krepšininku ir buvo išrinktas į to turnyro geriausių žaidėjų penketą.

Paskui belgo pažanga stabtelėjo, nes dėl perėjimo iš Majamio universiteto į Bayloro universitetą jis 2015-2016 metų sezone negalėjo žaisti NCAA čempionate. Vis dėlto praėjusį sezoną E.Lecomte‘as parodė, ko yra vertas – jis įmesdavo 12,2 taško ir padėjo Bayloro studentams patekti į NCAA čempionato aštuntfinalį.

Europos vyrų krepšinyje 22 metų 180 cm ūgio įžaidėjas dar niekuo nepasižymėjo, tad Europos čempionatas taps jo prisistatymo turnyru.

Furkanas Korkmazas

Nemažai turkų krepšininkų švaisto talentą už didelius pinigus sėdėdami ant galingųjų Stambulo klubų atsarginių suolo. Buvęs visų amžiaus grupių Turkijos vaikinų rinktinių lyderis Furkanas Korkmazas pasielgė kitaip: neįsitvirtinęs „Anadolu Efes“ ekipoje, pernai išvyko į Bandirmos „Banvit“ komandą ir joje tapo vienu pagrindinių žaidėjų, o šiais metais sudarė sutartį su „Philadelphia 76ers“ klubu.

Praėjusį sezoną Turkijos taurę iškovojusioje ir į Čempionų lygos finalą patekusioje „Banvit“ ekipoje F.Korkmazas pelnydavo 10,8 taško (rezultatyviau žaidė tik Gediminas Orelikas ir viso Europos krepšinio atradimu tapęs amerikietis Jordanas Theodore‘as).

Neseniai 20-ąjį gimtadienį pažymėjęs F.Korkmazas jau dalyvavo viename Europos čempionate, bet užpernai jam buvo parengta vieta tik atsarginių suolo gale. Šiais metais F.Korkmazas vis dar yra jauniausias Turkijos rinktinės žaidėjas, bet per draugiškas rungtynes jau spėjo parodyti, kad jaunas amžius nėra kliūtis imtis lyderio naštos. Būtent F.Korkmazas, kartu su dvejais metais vyresniu Cedi Osmanu, beveik visose pasirengimo rungtynėse buvo rezultatyviausi „12 milžinų“ krepšininkai.

Broliai Hernangomezai

Vis daugiau jaunų europiečių patraukia į NBA net nepalikę bent kiek ryškesnio pėdsako Senojo žemyno krepšinyje. Pernai užkariauti Ameriką nusprendė ir ispanai broliai Guillermo (Willy) ir Juanas Antonio (Juancho) Hernangomezai, peršokę kelias karjeros pakopas ir sudarę sutartis su stipriausios pasaulio lygos klubais.

Negalima teigti, kad jie Europoje buvo visai nežinomi – W.Hernangomezas užpraėjusį sezoną žaidė Madrido „Real“ klube, tačiau kukli statistika (4,3 taško Eurolygoje ir 5,7 taško ACB lygoje) kėlė nemažai abejonių jo galimybėmis greitai įsitvirtinti NBA lygoje. Tačiau „New York Knicks“ aprangą apsivilkęs aukštaūgis paneigė skeptikų prognozes ir NBA čempionate savo vidurkį pakėlė kone dukart – iki 8,2 taško.

J.Hernangomezas į Ameriką išvyko iš Madrido „Estudiantes“ klubo, kuriame užpraėjusį sezoną pelnydavo 9,7 taško. Jis tapo „Denver Nuggets“ žaidėju ir praėjusį sezoną NBA lygoje įmesdavo 4,9 taško.

Rudenį 22-ąjį gimtadienį pažymėsiantis J.Hernangomezas yra Europos pirmenybių debiutantas. Tuo tarpu 23-ejų W.Hernangomezas jau žaidė praėjusiame Europos čempionate. Tiesa, žodis „žaidė“ gal ir per skambus, nes jaunasis vidurio puolėjas į aikštę buvo leidžiamas ne per kiekvienas rungtynes ir tik labai trumpam.

Šiais metais Ispanijos rinktinėje broliams Hernangomezams irgi nebus skiriamas svarbiausias vaidmuo, tačiau jiedu yra pagrindinė pamaina kitam brolių duetui Pau ir Marcui Gasoliams.

Draganas Benderis

Kroatas Draganas Benderis pasielgė panašiai, kaip broliai Hernangomezai – vos apšilęs kojas Europos vyrų krepšinyje, pernai pakėlė sparnus skrydžiui per Atlantą ir nutūpė NBA lygoje.

Bosnijoje ir Hercegovinoje gimęs, bet garsiojoje Splito krepšinio mokykloje žaidimo paslapčių mokęsis jaunuolis prieš išvykdamas į Ameriką vieną sezoną (2015-2016 m.) atstovavo Tel Avivo „Maccabi“ komandai, bet jai mažai kuo padėjo – Eurolygoje žaidė tik 7 rungtynes ir per jas pelnė 15 taškų.

Tačiau to užteko, kad 2016 metų NBA naujokų biržoje kroatą ketvirtuoju šaukimu pakviestų „Phoenix Suns“ klubas. Tiesa, kol kas atrodo, kad D.Benderis geriausiu atveju yra investicija į ateitį. Jis praėjusį sezoną vienoje silpniausių NBA komandų „Suns“ žaidė tik apie pusę rungtynių ir pelnydavo 3,4 taško.

Vis dėlto šią vasarą pirmą kartą apsivilkęs Kroatijos vyrų rinktinės marškinėlius, 19-metis 216 cm ūgio milžinas treneriui Aleksandarui Petrovičiui parodė, jog gali kovoti su labiau patyrusiais varžovų aukštaūgiais.

Giorgos Papagiannis

Dar vienas tuo pačiu keliu nuėjęs europietis – 20-metis graikas Giorgos Papagiannis. Jis užpraėjusį sezoną debiutavo Eurolygoje atstovaudamas Atėnų „Panathinaikos“ komandai (per 6 rungtynes pelnė 9 taškus), pernai išgirdo savo pavardę NBA naujokų biržoje (graiką tryliktuoju šaukimu pasirinko ta pati „Phoenix Suns“) ir iškart išvyko į Ameriką.

Tiesa, G.Papagiannis netapo D.Benderio komandos draugu. „Suns“ iškeitė graiką į „Sacramento Kings“ klubą, kuriam atstovaudamas 217 cm ūgio vidurio puolėjas žaidė pirmąsias NBA rungtynes. G.Papagiannis NBA čempionate įmesdavo 5,6 taško, bet didelę sezono dalį praleido NBDL čempionate.

Prieš keletą metų G.Papagiannis spindėjo jaunųjų krepšininkų turnyruose. Jis buvo išrinktas į Europos 16-mečių ir 18-mečių čempionatų geriausių žaidėjų penketus, o Graikijos vyrų rinktinėje žaidžia pirmą kartą.

Lauri Markkanenas

Nuo rudens Suomijos krepšinio sirgaliai vėl labiau domėsis NBA varžybomis. Po kelerių metų pertraukos stipriausioje pasaulio lygoje rungtyniaus Suomijoje subrandintas krepšininkas – Lauri Markkanenas. Jis šiais metais NBA naujokų biržoje buvo pakviestas septintuoju šaukimu ir sudarė sutartį su „Chicago Bulls“ klubu.

Buvusių krepšininkų šeimoje užaugęs L.Markkanenas į Ameriką išvyko dar pernai ir vieną sezoną atstovavo Arizonos universiteto komandai. Tačiau NCAA turnyre suomis buvo pernelyg ryški žvaigždė (įmesdavo 15,6 taško ir atkovodavo 7,2 kamuolio), todėl nusprendė nešvaistyti laiko žemesnio lygio varžybose ir padavė prašymą dalyvauti NBA naujokų biržoje.

20-metis L.Markkanenas yra Suomijos vyrų rinktinės debiutantas, bet anksčiau puikiai žaidė vaikinų rinktinėse. Pernai 213 cm ūgio puolėjas tapo rezultatyviausiu Europos 20-mečių čempionato žaidėju.

Rosco Allenas

Pirmą kartą šiame amžiuje į Europos čempionatą patekusi Vengrijos rinktinė pastiprinimą rado pakvietusi JAV krepšinio auklėtinį Rosco Alleną.

Tiesa, pirmuosius krepšininko žingsnius R.Allenas žengė dar gimtajame mieste Budapešte, bet būdamas dvylikos su motina paliko Vengriją, išvyko gyventi į JAV ir žaidimo paslapčių mokėsi už Atlanto. Pernai R.Allenas baigė Stanfordo universitetą ir grįžo į Europą – praėjusį sezoną jis atstovavo Kompostelos Santjago „Rio Natura“ komandai ir ACB lygoje pelnydavo 10,7 taško.

Šią vasarą 24 metų 208 cm ūgio puolėjas, kuris yra žaidęs Vengrijos vaikinų rinktinėje, bet vyrų rinktinei atstovauja pirmą kartą, sudarė sutartį su Čempionų lygos nugalėtoju Lagunos San Kristobalio „Iberostar“ klubu.

Isaiah Hartensteinas

Vokietis Isaiah Hartensteinas praėjusį sezoną praleido kukliai sėdėdamas ant Kauno „Žalgirio“ atsarginių suolo ir per visą Eurolygos turnyrą tik penkeriose rungtynėse gavo trenerio Šarūno Jasikevičiaus leidimą žengti į aikštę.

Tačiau vasara 19-mečiui vokiečiui buvo kupina svarbių įvykių. Iš pradžių jį NBA naujokų biržoje 43-iuoju šaukimu pakvietė „Houston Rockets“ klubas, o paskui 213 cm ūgio puolėjas sulaukė ir Vokietijos rinktinės trenerio Chriso Flemingo dėmesio.

Ch.Flemingas nebuvo įtraukęs I.Hartensteino į pirmąjį kandidatų sąrašą, bet suteikė jaunuoliui šansą paaiškėjus, kad į treniruočių stovyklą neatvyks keli labiau patyrę aukštaūgiai. Per draugiškas rungtynes I.Hartensteinas ryškiai nežibėjo, bet padarė pakankamai gerą įspūdį, kad patektų į galutinį dvyliktuką ir galėtų debiutuoti Europos čempionate.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.