EUROLYGA 2023

Lietuvos krepšininkai dėl aukso kovoja šešiose užsienio lygose

 

Jonas Mačiulis ir<br>Twitter nuotr.
Jonas Mačiulis ir<br>Twitter nuotr.
 Marius Grigonis<br>D.Umbraso nuotr.
 Marius Grigonis<br>D.Umbraso nuotr.
 Lukas Lekavičius<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Lukas Lekavičius<br>G.Bitvinsko nuotr.
V. Čižauskas<br>M. Patašius
V. Čižauskas<br>M. Patašius
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 1, 2018, 4:01 PM

Lietuvoje aostogauti dar nepradėjo apie pusšimtis krepšininkų, kurie atstovauja keturioms LKL pusfinalyje kovojančioms komandoms. Prasidėjus vasarai prakaitą krepšinio aikštėse dar lieja ir keliolika užsienio klubuose rungtyniaujančių lietuvių, kurie kovoja dėl apdovanojimų Italijos, Grakijos, Vokietijos, Rumunijos, Latvijos ir Austrijos lygose.

Pradės finalo serijas

Šis sezonas nebuvo sėkmingas dviejose stipriausiose Europos šalių nacionalinėse lygose žaidusiems Lietuvos krepšininkams. Nė vienas lietuvis nepateko nei į Ispanijos, nei į Turkijos pirmenybių atkrintamąsias varžybas. Mūsų šalies atstovų neliko ir Vieningoje lygoje, kurios ketvirtfinalyje nesėkmę patyrė Krasnodaro „Lokomotiv“ su Jonu Mačiuliu.

Lietuvos krepšininkams geriau sekėsi kitose pajėgiose lygose. Keturi mūsiškiai šiuo metu rengiasi pradėti Italijos, Graikijos ir Vokietijos pirmenybių finalo serijas.

Ypač svarbus mūšis laukia Mariaus Grigonio iš Berlyno ALBA komandos, kuri finale kovos ne tik dėl bundeslygos aukso, bet ir dėl Vokietijos čempionams skirto kelialapio į Eurolygą. Lemiamoje serijoje ALBA iki trijų pergalių varžysis su reguliariojo sezono nugalėtoju Miuncheno „Bayern“ klubu. Finalas prasidės sekmadienį.

Pusfinalyje ALBA įveikė Liudvigsburgo „Riesen“ komandą 3:0, „Bayern“ pranoko čempiono vardą gynusį ir šį sezoną Eurolygoje žaidusį Bambergo „Brose“ klubą 3:1.

Lukas Lekavičius iš Atėnų „Panathinaikos“ dalyvaus Graikijos krepšinio milžinų mūšyje. Irgi sekmadienį prasidėsiančiame pirmenybių finale čempiono vardą ginantis „Panathinaikos“ iki trijų pergalių kovos su Pirėjo „Olympiakos“ klubu.

Beje, „Panathinaikos“ pakeliui į finalą Graikijos lygoje laimėjo visas 31 rungtynes (26 – reguliariajame sezone, 5 – atkrintamosiose varžybose). Pusfinalyje „Panathinaikos“ įveikė Salonikų PAOK komandą 3:0, „Olympiakos“ – pirmą kartą tarp keturių stipriausių patekusį Patrų „Prometheas“ klubą – irgi 3:0.

Antradienį prasidės Italijos lygos finalas, kuriame žais Milano „Olimpia“ aprangą vilkintys Artūras Gudaitis ir Mindaugas Kuzminskas. „Olimpia“ iki keturių pergalių kovos su Trento „Dolomiti Energia“ komanda.

Milano klubui taip pat priklauso Mantas Kalnietis, jau tapęs Italijos čempionu 2016 metais. Tačiau šį sezoną patyręs Lietuvos rinktinės gynėjas „Serie A“ nežaidė nė vienerių rungtynių.

Pusfinalyje „Olimpia“ nugalėjo pirmą kartą tarp keturių geriausių patekusią Brešos „Germani“ komandą 3:1, „Dolomiti Energia“ tokiu pat rezultatu 3:1 įveikė praėjusių metų Italijos čempionę Venecijos „Umana“ ekipą, kuriai dėl sausio mėnesį patirtos sunkios traumos negalėjo padėti Gediminas Orelikas.

Lietuviai – abiejose pusėse

Jau aišku, kad Lietuvos krepšininkai šią vasarą tikrai taps Rumunijos ir Latvijos čempionais.

Į Rumunijos lygos finalą pateko „Oradea“ ir Bukarešto „Steaua“ komandos. „Oradea“ atstovauja Vaidas Kariniauskas ir Artūras Valeika, „Steaua“ – Marius Runkauskas. Du iš šių krepšininkų jau yra laimėję Rumunijos pirmenybių aukso medalius, bet tuomet žaidė kitose komandose: V.Kariniauskas – Klužo „Banca Transilvania“ (2017 m.), M.Runkauskas – Ploješčio „Asesoft“ (2015 m.). M.Runkauskas netgi buvo išrinktas naudingiausiu finalo serijos žaidėju.

„Oradea“ ir „Steaua“ mūšis, kuriame bus kovojama iki trijų pergalių, prasidės pirmadienį.

Latvijos lygos finale grumiasi „Ventspils“ ir Rygos VEF klubai. „Ventspils“ gretose šį sezoną yra Julius Jucikas, VEF – Arnas Labuckas. Tiesa, A.Labuckas jau kelis mėnesius negali žaisti dėl sunkios traumos.

Serijoje, kurioje kovojama iki keturių pergalių, sužaistos trejos rungtynės. Po jų rezultatu 2:1 pirmauja čempiono vardą ginantis VEF klubas.

Beje, Latvijos lygos bronzos medalius pirmą kartą laimėjo „Jūrmala“, kuriai pasiekti šią aukštumą padėjo Denisas Krestininas.

Austrijos lygos finale kovoja Povilas Gaidys iš Gmundeno „Swans“. Reguliariajame sezone „Swans“ užėmė tik trečiąją vietą, bet pusfinalyje įveikė aikštės pranašumą turėjusią Traiskircheno „Lions“ komandą, o finale per dvejas pirmąsias rungtynes pasidalijo po pergalę su čempiono vardą ginančiu Kapfenbergo „Bulls“ klubu. Finale žaidžiama iki keturių pergalių.

Kovoja žemesnėse lygose

Dar keli lietuviai rungtyniauja žemesnių lygų atkrintamosiose varžybose.

Į Ispanijos antrosios lygos finalą prasibrovė tik pernai iš ACB lygos iškritusi Manresos ICL, kurioje žaidžia Jokūbas Gintvainis. Grįžti į stipriausią šalies lygą bandanti Manresos komanda finale iki trijų pergalių varžysis su „Melilla“. Svarbiausia sezono serija prasidės penktadienį.

Beje, antrosios lygos čempione tapusioje Lugo „Breogan“ komandoje (ji užėmė pirmąją vietą reguliariajame sezone ir nedalyvavo atkrintamosiose varžybose) sezono pabaigoje trumpai žaidė Rimantas Daunys.

Į Prancūzijos antrosios lygos pusfinalį iškopė „Rouen“, kuriame žaidžia Ovidijus Varanauskas. Ruano klubas neturėdamas aikštės pranašumo laimėjo ketvirtfinalio mačą ir dabar rengiasi pusfinalio akistatai su Pajūrio Foso „Provence“ komanda.

Keturi lietuviai kovoja Prancūzijos trečiosios lygos pusfinalyje. Patekti į finalą bando Mantas Ruikis iš Šartro „Union“, Žilvinas Petraitis iš Bulonės „Maritime“ bei Ronaldas Rutkauskas ir Dominykas Milka iš Lorjano CEP. Tiek „Union“ – „Maritime“, tiek CEP – „St.Quentin“ dvikovoje bus žaidžiamos lemiamos trečiosios rungtynės.

Auksą laimėjo treneris

Nors maždaug pusėje Europos šalių nacionalinės krepšinio pirmenybės jau baigėsi, tapti čempionu kol kas nepavyko nė vienam Lietuvos krepšininkui.

Tiesa, čempionu tapo Lietuvos treneris. Sezonui įsibėgėjus prie Talino „Kalev-Cramo“ vairo stojęs Donaldas Kairys buvo apdovanotas Estijos pirmenybių aukso medaliu. Estijos čempiono vardą apgynęs „Kalev-Cramo“ finalo serijoje 4:0 nugalėjo „Tartu Ulikool“ komandą, kurioje žaidė Vytenis Čižauskas ir Julius Kazakauskas.

Beje, „Kalev-Cramo“ aprangą šį sezoną trumpai vilkėjo Martynas Mažeika. Tačiau jis dar rudenį, komandai iškritus Čempionų lygos atrankoje, iš Estijos išvyko į Vokietiją.

Rusijos antrosios lygos finale žaidė „Samara“ komandai atstovavęs Linas Lekavičius. „Samara“ tapo reguliariojo sezono nugalėtoja, bet finalo serijoje nusileido Vladivostoko „Spartak“ klubui 2:3 ir tenkinosi antrąja vieta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.