EUROLYGA

Svaraus pastiprinimo iš NBA ir Eurolygos sulaukė ne visos rinktinės

Per praėjusių metų lapkritį ir šių metų vasarį vykusias pasaulio vyrų krepšinio čempionato atrankos turnyro rungtynes daugelis rinktinių nebuvo panašios į tikrąsias rinktines. Nacionalinės komandos kovojo be NBA ir Eurolygos klubuose žaidžiančių krepšininkų, todėl treneriams teko pasitelkti rezervą, kartais net gana tolimą.

 Lietuvos rinktinė sulaukė NBA žaidėjų pagalbos.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Lietuvos rinktinė sulaukė NBA žaidėjų pagalbos.<br> G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 28, 2018, 2:55 PM

Birželio pabaigoje klubų sezonas jau yra pasibaigęs, todėl didelių kliūčių į rinktines atvykti NBA ir Eurolygoje žaidusiems krepšininkams neliko. Vis dėlto svaraus pastiprinimo sulaukė anaiptol ne visos rinktinės.

Lietuviai nugaros neatsuko

Lietuvos rinktinės treneris Dainius Adomaitis būtų nudžiugęs, jei per šią savaitę vyksiančias rungtynes Lenkijoje ir Vengrijoje būtų galėjęs pasitelkti Kauno „Žalgirio“ puolėjus Paulių Jankūną ir Edgarą Ulanovą, o galbūt ir Kinijos lygoje žaidusį Donatą Motiejūną.

Šie krepšininkai per pasaulio čempionato atrankos mačus vėl nežais. Tačiau lietuvių vairininkas neturi dėl ko smarkiai skųstis – mūsų šalies komanda, palyginti su praėjusiomis rungtynėmis, bus viena labiausiai sustiprėjusių. Rinktinės aprangą po neilgos pertraukos apsivilko net septyni NBA ir Eurolygos komandų žaidėjai.

Pasibaigus NBA čempionatui iš užjūrio grįžo Jonas Valančiūnas („Toronto Raptors“) ir Domantas Sabonis („Indiana Pacers“), prie rinktinės taip pat prisidėjo sezoną tarp NBA ir Eurolygos perskėlęs Mindaugas Kuzminskas (Milano „Olimpia“), Eurolygoje rungtyniavę Artūras Gudaitis, Mantas Kalnietis (abu „Olimpia“), Lukas Lekavičius (Atėnų „Panathinaikos“) ir Jonas Mačiulis (sezoną pradėjo Madrido „Real“, bet paskui perėjo į Krasnodaro „Lokomotiv“).

Jiems sustiprinus Lietuvos rinktinę, krepšininkams, gynusiems šalies garbę lapkritį ir vasarį, vietų liko ne tiek ir daug.

Atvyko ne vien dėl atrankos

Nežaidžiant NBA ir Eurolygos krepšininkams, pasitelkti tolimiausią rezervą reikėjo Ispanijos, Graikijos ir Prancūzijos rinktinių treneriams. Ispanijos ir Graikijos komandos net pasibaigus klubų sezonui beveik nepasipildė, o Prancūzijos ekipa, palyginti su praėjusiomis atrankos rungtynėmis, sustiprėjo labiausiai.

Į trenerio Vincent‘o Collet kvietimą teigiamai atsiliepė NBA klubų žaidėjai Nicolas Batumas („Charlotte Hornets“), Evanas Fournier („Orlando Magic“) ir Rudy Gobert‘as („Utah Jazz“), kuris šoko į lėktuvą vos atsiėmęs geriausiai besiginančiam NBA krepšininkui skirtą prizą, taip pat Eurolygos komandoms atstovavę Fabienas Causeur (Madrido „Real“), Nando De Colo (Maskvos CSKA), Thomas Heurtelis, Edwinas Jacksonas (abu „Barcelona“), Mathias Lessort‘as (Belgrado „Crvena Zvezda“) ir Vincent‘as Poirier (Vitorijos „Baskonia“).

Ryškiausias prancūzų žvaigždes skirti porą savaičių rinktinei paskatino ir tai, kad po pasaulio čempionato atrankos rungtynių komanda kelioms dienoms keliaus į Gvadelupę, kur bus pagerbti iš šio užjūrio krašto kilę buvę ilgamečiai „mėlynųjų“ žaidėjai Florent‘as Pietrus ir Mickaelis Gelebale‘is.

Pastiprinimas bus nežymus

Ispanijos rinktinei rudenį ir žiemą neatstovavo nė vienas 2017 metų Europos pirmenybėse žaidęs krepšininkas. Tačiau ir šią savaitę Ispanijai kovos, galima sakyti, rezervine sudėtimi, kurioje bus vos vienas pernai Europos pirmenybėse dalyvavęs žaidėjas Juancho Hernangomezas („Denver Nuggets“).

Tiesa, prie rinktinės prisidėjo ir trys Eurolygos klubų žaidėjai Alberto Abalde („Valencia“), Alberto Diazas (Malagos „Unicaja“) ir Santiago Yusta (Madrido „Real“), bet jie anksčiau niekada neatstovavo savo šaliai oficialiose rungtynėse.

Treneris Sergio Scariolo į rinktinę kvietė dar tris Eurolygos komandų krepšininkus Sergio Rodriguezą (Maskvos CSKA), Victorą Claverį ir Pierre‘ą Oriolą (abu „Barcelona“). Tačiau paklaustas, kodėl jie neatvyko, S.Scariolo pateikė tik miglotą paaiškinimą, po kurio aiškiau netapo.

Žymaus pastiprinimo nesulaukė ir Graikijos rinktinė, į kurią šią savaitę atvyko vos du Eurolygos komandų krepšininkai Vangelis Mantzaris (Pirėjo „Olympiakos“) ir Thanasis Antetokounmpo (Atėnų „Panathinaikos“). NBA rungtyniaujančių Giannio Antetokounmpo, Kostos Koufo ir Tylerio Dorsey, taip pat keleto kitų „Panathinaikos“ ir „Olympiakos“ žaidėjų graikų treneris Thanasis Skourtopoulos nesulaukė.

Iš pernai Europos čempionate dalyvavusių krepšininkų šią savaitę žais tik V.Mantzaris, Th.Antetokounmpo bei Giannis Bourousis, kuris iš Kinijos lygos buvo atvykęs ir per rudenį bei žiemą vykusias atrankos rungtynes.

Th.Skourtopoulą smarkiai supykdė kandidatų sąraše buvęs, bet „dėl fizinio ir psichologinio nuovargio“ padėti rinktinei atsisakęs „Olympiakos“ puolėjas Giannis Papapetrou. Treneris pareiškė, jog be rimtos priežasties neatvykdamas į nacionalinę komandą krepšininkas ženkliai sumažino savo galimybes patekti į dvyliktuką per pasaulio čempionatą.

Treneriai išgirdo daug „ne“

Be daugelio garsiausių krepšininkų vėl rungtyniaus ir Serbijos rinktinė, į kurią iš NBA lygos atvyko tik Bobanas Marjanovičius („Los Angeles Clippers“), iš Eurolygos – Nemanja Nedovičius (Malagos „Unicaja“) ir trys Belgrado „Crvena Zvezda“ žaidėjai.

Tuo tarpu nuostolių sąraše eilučių labai daug. Treneris Aleksandaras Džordževičius nesulaukė Milošo Teodosičiaus ir Bogdano Bogdanovičiaus, Nemanjos Bjelicos ir Nikolos Jokičiaus, Nikolos Milutinovo ir Miroslavo Raduljicos, Nikolos Kaliničiaus ir Marko Guduričiaus.

Beje, N.Nedovičius nėra vienintelis atrankos rungtynėms besirengiantis buvęs Vilniaus „Lietuvos ryto“ žaidėjas. Serbijos garbę taip pat gins Stevanas Jelovacas.

Italijos rinktinėje vėl trūks dviejų NBA krepšininkų Danilo Gallinari ir Marco Belinelli bei dviejų Stambulo „Fenerbahče“ žaidėjų Luigi Datome ir Nicolo Melli. Pakviesti į rinktinę, jie delsė atsakyti, o treneris Romeo Sachetti pareiškė, jog nesirengia įkalbinėti nė vieno krepšininko.

Vienintelis svarus italų pastiprinimas palyginti su praėjusiomis rungtynėmis bus Danielis Hackettas (Bambergo „Brose“).

Kroatams reikia gelbėtis

Dauguma stipriausių Europos komandų rudenį bei žiemą puikiai žaidė ir be pajėgiausių krepšininkų. Lietuvos, Ispanijos, Prancūzijos, Graikijos, Italijos, Vokietijos rinktinės atrankos turnyre iki šiol laimėjo visas ketverias rungtynes.

Tuo tarpu Kroatijos rinktinei jau svyla padai. Kroatai iškovojo vos vieną pergalę ir D grupėje užima paskutinę vietą. Dar vienas pralaimėjimas – ir kroatai nepateks net į antrąjį atrankos etapą!

Gelbėti komandą atvyko trys NBA krepšininkai Bojanas Bogdanovičius („Indiana Pacers“), Dario Šaričius („Philadelphia 76ers“) ir Ivica Zubacas („Los Angeles Lakers“). „Esame čia dėl vieno tikslo. Visi suprantame, kad padėtis nepavydėtina, bet esame pasiryžę laimėti abejas rungtynes ir užsitikrinti geresnę poziciją prieš antrąjį etapą“, – sakė B.Bogdanovičius.

Vis dėlto prisikviesti dar trijų NBA žaidėjų Mario Hezonjos, Antės Žižičiaus ir Dragano Benderio kroatams nepavyko.

Sutvirtėjusios latvių gretos

Palyginti su praėjusiomis atrankos rungtynėmis labai sustiprėjo Latvijos rinktinė. Tiesa, ryškiausia latvių žvaigždė Kristapas Porzingis nežais ir šią savaitę, bet treneris Arnis Vecvagaras sulaukė kelių kitų pajėgių krepšininkų. Rinktinės aprangą vėl vilkės praėjusius atrankos mačus praleidę broliai Davis Bertanas („San Antonio Spurs“) ir Dairis Bertanas (Milano „Olimpia“), Janis Strėlniekas (Pirėjo „Olympiakos“), Janis Timma (Vitorijos „Baskonia“), debiutuoti rinktinėje ketina Rinaldas Malmanis („Baskonia“).

Į trumpą treniruočių stovyklą atvyko du pastarąjį sezoną Lietuvos klubuose žaidę latviai Žanis Peineris (Panevėžio „Lietkabelis“) ir Artūras Ausėjas (Pasvalio „Pieno Žvaigždės“) bei du anksčiau LKL rungtyniavę krepšininkai Janis Blūmas ir rinktinės trenerio sūnus Kasparas Vecvagaras.

„Net šeši mūsų krepšininkai ilgai užtruko nacionalinių lygų finaluose. Tai trukdė pasirengti rinktinei, bet kita vertus, tai rodo aukštą mūsų žaidėjų meistriškumą ir stiprias pozicijas Europos krepšinio rinkoje“, – sakė treneris A.Vecvagaras.

Atvyko NBA žaidėjai

Turkijos rinktinei Eurolygos varžybos nekliudė, nes Stambulo „Fenerbahče“ ir „Anadolu Efes“ net sezono viduryje išleido savo krepšininkus („Fenerbahče“ – Melihą Mahmutoglu ir Bobby Dixoną, „Anadolu Efes“ – Dogušą Balbay ir Birkaną Batuką) į pasaulio čempionato atrankos rungtynes.

O šią savaitę Ufuko Saricos treniruojamą komandą sustiprins du NBA žaidėjai Cedi Osmanas („Cleveland Cavaliers“) ir Furkanas Korkmazas („Philadelphia 76ers“). Be to, rinktinėje debiutuos Scottie Wilbekinas (Stambulo „Daruššafaka“), kuris pakeis kitą natūralizuotą amerikietį Bobby Dixoną.

Pastiprinimo iš NBA sulaukė dar kelios rinktinės. Prie Vokietijos komandos prisidėjo Dennisas Schroderis („Atlanta Hawks“) ir Maximilianas Kleberis („Dallas Mavericks“), Suomijos – Lauri Markkanenas („Chicago Bulls“), Austrijos –Jakubas Poltlis („Toronto Raptors“), Rusijos – Timofejus Mozgovas („Brooklyn Nets“).

Slovėnai – be žvaigždžių

Vis dėlto nemažai krepšininkų nuvylė savo šalių sirgalius ir rinktinių trenerius.

Čekijai neatstovaus nei NBA žaidžiantis Tomašas Satoransky, nei Stambulo „Fenerbahče“ aukštaūgis Janas Vesely, kuris net nesiteikė pranešti nacionalinės federacijos vadovams, ar ketina atvykti į rinktinę.

Bosnijos ir Hercegovinos krepšinio federacijos vadovams panašių problemų kelia Mirza Teletovičius, o rinktinėje šią savaitę nebus ne tik jo, bet ir kito NBA žaidėjo Jusupo Nurkičiaus bei šių metų NBA naujokų biržoje pakviesto Džanano Musos. Tiesa, į tėvynę grįžęs J.Nurkičius aplankė tautiečius treniruočių stovykloje ir pažadėjo, kad žais rinktinėje rudenį.

Juodkalnijos rinktinė turės verstis ir be NBA rungtyniaujančio Nikolos Vučevičiaus, ir be Eurolygoje žaidusių Bojano Dubljevičiaus, Marko Todorovičiaus ir Dino Radončičiaus. O vienintelis pastiprinimas – buvęs „Lietuvos ryto“ žaidėjas Milko Bjelica, kuris praėjusio sezono viduryje iš Belgrado „Crvena Zvezda“ išvyko į Saragosos „Tecnyconta“ klubą.

Vos vienas Eurolygos krepšininkas prisidėjo prie Europos čempionės Slovėnijos rinktinės. Į ją atvyko Aleksejus Nikoličius (Bambergo „Brose“). Tuo tarpu Gorano Dragičiaus, Lukos Dončičiaus, natūralizuoto amerikiečio Anthony Randolpho pagalbos slovėnai nesulaukė. Maža to, jau treniruočių stovykloje iš rikiuotės iškrito traumą patyręs komandos kapitonas Gašperis Vidmaras.

Beje, kol kas tik dvi pergales iškovojusios Slovėnijos rinktinės padėtis yra gana sudėtinga. Tiesa, naujo trenerio Rado Trifunovičiaus vadovaujami slovėnai beveik nerizikuoja nepatekti į antrąjį atrankos etapą, bet jame Europos čempionų starto pozicija gali būti labai prasta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.