EUROLYGA 2023

Rinktinę kainavusios antrojo NBA sezono viltys: dėl ko pluša Domantas Sabonis?

Kol Lietuvos rinktinei Europos čempionate nepadėsiantis Domantas Sabonis ruošiasi savo antrajam NBA sezonui, „Indiana Pacers“ nekantrauja išbandyti neseniai atvykusio puolėjo galimybes aikštėje. 

D.Sabonis vasarą dirbs individualiai.<br> G.Šiupario nuotr.
D.Sabonis vasarą dirbs individualiai.<br> G.Šiupario nuotr.
 Oklahomoje D.Sabonis sulaukdavo kritikos dėl dažnai skylėtos gynybos.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Oklahomoje D.Sabonis sulaukdavo kritikos dėl dažnai skylėtos gynybos.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 D.Sabonio pristatymas Indianoje.<br> AP nuotr.
 D.Sabonio pristatymas Indianoje.<br> AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2017-07-28 14:07, atnaujinta 2017-07-28 14:33

Indianoje 21-erių D.Sabonis atsirado kiek netikėtai, kai po debiutinio sezono „Oklahoma City Thunder“ ekipoje jį mainų vėjai nunešė būtent į šią valstiją. 

„Thunder“ panorus tarp savo žaidėjų matyti „Pacers“ lyderį Paulą George'ą, lietuvis ir dar vienas jo komandos draugas – Victoras Oladipo taip pat buvo iškeisti. 

Nors dauguma „Pacers“ sirgalių nebuvo itin patenkinti dėl tokios įvykių eigos, tačiau klubo rekomendacijų praleisti Europos čempionatą paklausiusį D.Sabonį priėmė šiltai ir suskubo ieškoti stipriųjų bei silpnųjų jaunojo puolėjo pusių. 

Pliusai: universalumas ir perspektyvos puolime 

Pirmasis D.Sabonio sezonas NBA buvo gana įprastas naujokui – tai bylojo tiek jo statistika, tiek dažnokai išlįsdavusios klaidos akistatose su pajėgesniais varžovais. 

Kiek neįprasta buvo tik tai, kad puolėjas net 66 rungtynes pradėjo „Thunder“ starto penkete. 

D.Sabonis jau nuo sezono pradžios pateisindavo tokį trenerio pasitikėjimą atlikdamas ne tik gana svarbų vaidmenį arčiau krepšio, bet ir taikliai šaudydamas iš toli. Per pirmąsias 21 rungtynes jo tritaškių pataikymas siekė 46 procentus.

Toks patikimas tolimų metimų rodiklis leisdavo išplėsti „Thunder“ žaidimą ir taip suteikdavo daugiau erdvės komandos lyderių judėjimui. 

Panašaus D.Sabonio vaidmens galima tikėtis ir „Pacers“, jei tik šios ekipos strategas Nate'as McMillanas suteiks žaidėjui pakankamai laisvės. 

Kitu atveju, puolėją dažniau naudojant po krepšiu, jam teks išnaudoti gerai įvaldytą žaidimą nugara, kuriuo D.Sabonis džiugino jau nuo „Gonazaga Bulldogs“ laikų. 

Tiesa, „Thunder“ nebuvo linkę pasitikėti šia lietuvio stiprybe ir jis įprastai rungtyniaudavo sunkiojo krašto puolėjo pozicijoje. 

„Pacers“ situacija turėtų būti kiek kitokia ir D.Sabonį greičiausiai dažniau išvysime arti krepšio bei metantį iš vidutinių distancijų. 

Minusai: prasta gynyba ir dažnos pražangos 

Kai pasirodė žinia apie D.Sabonio prisijungimą prie „Pacers“, šios ekipos sirgaliai dėl ne pačių geriausių gynybinių jo sugebėjimų pernelyg nesijaudino – juokaujama, kad Indianoje tai senokai tapo įprasta. 

Visgi gana dideliu klaidų kiekiu ir lėtoku sprendimų priėmimu krepšininkas išsiskyrė ir „Thunder“ gretose, nors tai neturėtų labai stebinti. 

NBA debiutantams dažnai prireikia poros ar net daugiau sezonų prisitaikyti prie agresyvaus ir greito šios lygos žaidimo stiliaus, o D.Sabonis nėra išimtis. 

JAV žiniasklaida sezono metu ne kartą akcentavo, jog lietuviui vis dar trūksta ryžtingesnių sprendimų bei kovingumo, kuriuo jis nusileisdavo labiau patyrusiems varžovams. 

Dar viena svarbi detalė – pakankamai didelis pražangų kiekis. Praėjusį sezoną aikštėje praleisdamas po vidutiniškai 20 minučių, D.Sabonis prasižengdavo po 2,5 karto. 

Būtent dėl šios priežasties „Thunder“ būdavo neparanku svarbesniais rungtynių momentais mesti D.Sabonį į aikštę. 

Kol kas sunku prognozuoti, kaip jis atrodys „Pacers“ žaidimo schemose, tačiau vasarą rinktinėje paaukojęs žaidėjas antruosius NBA metus pasitiks patobulėjęs, ir, galbūt, atsikratęs didžiausių savo trūkumų.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.