EUROLYGA 2023

Eurolygos lietuviai. Liūdnas „Žalgirio“ ir linksmas legionierių startas

19-ojo šiuolaikinės vyrų krepšinio Eurolygos sezono atidarymas buvo liūdnas Lietuvos čempionui Kauno „Žalgiriui“, tačiau linksmas visiems trims užsienio klubams, kuriuose žaidžia lietuviai. Tiesa, iš dvylikos Eurolygoje registruotų Lietuvos krepšininkų pirmajame ture rungtyniavo tik aštuoni.

 „Žalgirio“ lietuviams nenusisekė startas Eurolygoje.<br>M.Patašiaus nuotr.
 „Žalgirio“ lietuviams nenusisekė startas Eurolygoje.<br>M.Patašiaus nuotr.
 „Žalgirio“ lietuviams nenusisekė startas Eurolygoje.<br>M.Patašiaus nuotr.
 „Žalgirio“ lietuviams nenusisekė startas Eurolygoje.<br>M.Patašiaus nuotr.
 „Žalgirio“ lietuviams nenusisekė startas Eurolygoje.<br>M.Patašiaus nuotr.
 „Žalgirio“ lietuviams nenusisekė startas Eurolygoje.<br>M.Patašiaus nuotr.
 „Žalgirio“ lietuviams nenusisekė startas Eurolygoje.<br>M.Patašiaus nuotr.
 „Žalgirio“ lietuviams nenusisekė startas Eurolygoje.<br>M.Patašiaus nuotr.
 L.Birutis pelnė septynis taškus.<br>M.Patašiaus nuotr.
 L.Birutis pelnė septynis taškus.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Oct 13, 2018, 7:42 AM

„Žalgiris“

Kauno klubas penktadienį galėjo pasidžiaugti nebent tuo, kad į „Žalgirio“ areną atėjo 15107 žiūrovai – daugiausiai pirmajame Eurolygos ture. Tačiau sirgaliams teko skirstytis rūškanais veidais, nes jų palaikoma komanda pralaimėjo Vitorijos „Baskonia“ ekipai 79:87.

Nors „Žalgiris“ žaidė namie, per pirmąsias rungtynes nesubūrė viso dvyliktuko ir registravo tik vienuolika krepšininkų. Jauniausias Kauno komandos paraiškoje esantis žaidėjas Rokas Jokubaitis tą patį vakarą atstovavo dubleriams NKL čempionate, o Antanas Kavaliauskas rungtynių dieną patyrė kojos traumą.

Vienas registruotas žaidėjas Donatas Sabeckis į aikštę nebuvo įleistas, o penki „Žalgirio“ lietuviai pelnė truputį daugiau nei pusę komandos taškų – 41 iš 79.

Dviem žalgiriečiams šis vakaras turėtų įsiminti dėl to, kad jie debiutavo Eurolygoje. Abu naujokai Marius Grigonis ir Laurynas Birutis pelnė po 7 taškus. Artūras Milaknis įmetė 12 taškų, Edgaras Ulanovas – 9, Paulius Jankūnas – 6.

Tačiau P.Jankūnas visus 6 taškus įmetė ketvirtajame kėlinyje, o A.Milaknis 8 iš 12 taškų pelnė per paskutines 7 min., kai varžovai buvo nutolę tiek, kad realios viltys laimėti jau buvo išgaravusios.

„Baskonia“ komandoje šį sezoną taip pat yra vienas lietuvis Tadas Sedekerskis, bet jis negali žaisti dėl nugaros traumos.

Legionieriai

Sezono pradžioje rezultatyviai žaidė abu Milano „Olimpia“ aprangą vilkintys lietuviai. Mindaugas Kuzminskas pelnė 12 taškų, Artūras Gudaitis pridėjo 11 taškų, o „Olimpia“ išvykoje nugalėjo po ilgos pertraukos į Eurolygą grįžusią Podgoricos „Budućnost“ komandą 82:71.

Tiesa, abiejų lietuvių statistika buvo daug gražesnė negu žaidimas. Ir A.Gudaitis, ir M.Kuzminskas į aikštę buvo įleisti, kai Milano ekipa jau buvo susikrovusi dviženklę atsargą, o žaidžiant lietuviams „Olimpia“ persvara dažniausiai mažėjo. Išimtimi tapo paskutinė minutė, per kurią visus 6 taškus pelnė lietuvių duetas. A.Gudaitis pataikė dvi baudas, M.Kuzminskas – du dvitaškius ir Italijos čempionai atsikratė ant kulnų lipusių varžovų (rezultatas paskutinės minutės pradžioje buvo 76:71).

Atėnų „Panathinaikos“ gynėjas Lukas Lekavičius per atkaklias rungtynes su Tel Avivo „Maccabi“ klubu treneriui Xavierui Pascualiui buvo beveik nereikalingas. Lietuvis, antrajame kėlinyje trumpam pakeitęs Niką Kalathį, žaidė tik 3,5 min. ir nė karto nemetė į krepšį, bet atliko 2 rezultatyvius perdavimus. „Panathinaikos“ namie iškovojo pergalę 89:84.

Savaitės lietuviai

Laurynas Birutis („Žalgiris“). 21 metų Eurolygos debiutantas aikštėje jautėsi net drąsiau negu per pirmąsias šio sezono LKL rungtynes ir buvo geriausias „Žalgirio“ priekinės linijos žaidėjas. Tiesa, gindamasis jis dažnokai atsidurdavo ne toje vietoje, kurioje reikėjo, bet kėlė nemažą grėsmę varžovų krepšiui ir per 11 min. pelnė 7 taškus (3/3 dvitaškių, 1/3 baudų). Vis dėlto treneris Š.Jasikevičius vylėsi, kad pagal galimybes pradės žaisti kiti aukštaūgiai, ir po pertraukos L.Biručio į aikštę beveik neleido. Per didelis pasitikėjimas patirtimi šįkart nepasiteisino.

Mindaugas Kuzminskas („Olimpia“). Kitą savaitę 29-ąjį gimtadienį pažymėsiantis puolėjas į aikštę žengė tik antrojo kėlinio pradžioje, kai jo komanda jau pirmavo 11 taškų skirtumu. M.Kuzminskas daugiausia individualiais veiksmais išsprendė nemažai „Olimpia“ puolimo problemų ir per 19 min. pelnė 12 taškų (6/8 dvitaškių, 0/2 tritaškių) bei atkovojo 5 kamuolius, tačiau komandos gynybos nesustiprino.

Artūras Gudaitis („Olimpia“). Varžovams buvo sunku sustabdyti 25 metų vidurio puolėją, kuris pakilo nuo suolo pirmojo kėlinio viduryje ir per 20,5 min. pelnė 11 taškų (3/5 dvitaškių, 5/8 baudų), atkovojo 5 kamuolius ir išprovokavo 5 pražangas. Tačiau savoje baudos aikštelėje A.Gudaitis buvo visiškai bejėgis ir nesugebėjo sutrukdyti „Budućnost“ aukštaūgiams, kurie ne tik žaidė rezultatyviai, bet ir po „Olimpia“ krepšiu atkovojo net 20 kamuolių.

Savaitės nusivylimas

Paulius Jankūnas („Žalgiris“). Praėjusį sezoną į Eurolygos geriausių krepšininkų antrąjį penketą išrinktam „Žalgirio“ kapitonui naujas sezonas prasidėjo labai prastai. P.Jankūnas jau 4-ąją min. gavo antrąją pražangą, antrojo kėlinio viduryje – trečiąją, o pirmuosius taškus pelnė tik ketvirtajame kėlinyje. Iš viso 34 metų puolėjas žaidė beveik 13 min., pelnė 6 taškus (2/4 dvitaškių, 2/3 baudų), gavo 4 pražangas ir neatkovojo nė vieno kamuolio. P.Jankūnas nuo 2015 metų kovo mėnesio 94 iš eilės Eurolygos rungtynėse atkovodavo bent po vieną kamuolį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.