EUROLYGA 2023

Nauja J. Valančiūno karjeros stotelė – puikus šansas, kuriuo reikia pasinaudoti

Nuo kovos dėl NBA čempionų žiedų iki ten, kur galima pakovoti nebent dėl geresnės asmeninės statistikos bei asmeninio tobulėjimo.

 J.Valančiūnas Toronto komandos buvo iškeistas į Memfio klubą.<br> Lrytas.lt montažas
 J.Valančiūnas Toronto komandos buvo iškeistas į Memfio klubą.<br> Lrytas.lt montažas
 J.Valančiūnas po sezono galės tapti laisvuoju agentu.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 J.Valančiūnas po sezono galės tapti laisvuoju agentu.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 M.Gasolis buvo pagrindinis idurio puolėjas žaidžiantis po daugiau nei 30 minučių.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 M.Gasolis buvo pagrindinis idurio puolėjas žaidžiantis po daugiau nei 30 minučių.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 J.Valančiūno žaidimas priklausys ir nuo to, kaip susižais su M.Conley.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 J.Valančiūno žaidimas priklausys ir nuo to, kaip susižais su M.Conley.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 J.Valančiunui turėtų būti palankus Memfio komandos trenerio žaidimo braižas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 J.Valančiunui turėtų būti palankus Memfio komandos trenerio žaidimo braižas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 J.Valančiūnas nuo šiol žais Memfyje.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 J.Valančiūnas nuo šiol žais Memfyje.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 J.Valančiūnas nuo šiol žais Memfyje.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 J.Valančiūnas nuo šiol žais Memfyje.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 J.Valančiūnas nuo šiol žais Memfyje.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 J.Valančiūnas nuo šiol žais Memfyje.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Feb 8, 2019, 12:30 PM, atnaujinta Feb 8, 2019, 1:08 PM

NBA mainų karuselė yra neprognozuojama ir tuo ketvirtadienį puikiai galėjo įsitikinti „Toronto Raptors“ ekipai septynerius metus atstovavęs 26-erių, 213 cm ūgio vidurio puolėjas Jonas Valančiūnas.

Lietuvis dar kelios kelios valandos prieš mainus žurnalistams aiškiai pareiškė, kad jis nori likti Toronte, tačiau pačiai komandai tai nė kiek nerūpėjo. 

Krepšininkas kartu su dar pora komandos draugų buvo išsiųstas į vieną NBA autsaiderių – „Memphis Grizzlies“ komandą, o už tai Toronto ekipa gavo 34-erių, 216 cm ūgio veteraną Marcą Gasolį.

Iš karto po mainų pasipylė kalbos apie gana logišką „Raptors“ sprendimą. Klubo vadovybės poelgis  argumentuojamas tuo, kad jiems reikia rezultato čia ir dabar. Bus žaidžiamas „Va bank" –  arba pavyks, arba ne.

M.Gasolis yra patyręs puolėjas, kuris universalesnis nei J.Valančiūnas, o kartu su Kawhi Leonardu turėtų sudaryti solidų duetą, kuris, kaip tikimąsi, atves į aukštumas. Abu šie žaidėjai po sezono galės tapti laisvaisiais agentais. Taigi, jeigu „Raptors“ nepavyks šį sezoną, ko gero, kito šanso teks laukti dar labai ilgai.

Tačiau esminis ir labiausiai rūpimas klausimas Lietuvos krepšinio gerbėjams, kur keliauja J.Valančiūnas ir kas jo laukia? O žvelgti galima ir reikia ne iš neigiamos pusės. Lietuvio laukia šansas, kurį tinkamai išnaudojus viskas gali gautis labai gerai.

Sprendimas bus paties rankose

J.Valančiūno kontraktas baigiasi jau po šių metų, tačiau puolėjas galės pratęsti sutartį kurios vertė siektų daugiau nei 17 mln. JAV dolerių.

Tai reiškia, kad aukštaūgis galės pasirinkti ir kitą variantą – ne ramiai ruoštis sezonui, o nerti į laisvųjų agentų rinką ir belaukiant pasiūlymų nuspręsti, kur jis nori žaisti toliau.

Išlaikius gerą statistiką lietuvis gali prisijungti prie garsių pavardžių laisvųjų agentų rinkoje ir tikėtis jam tinkamo pasiūlymo. Memfyje belieka pasigerinti statistiką ir parodyti, ko yra vertas.

Taip. Apmaudas yra tikrai ne vienam asmeniui, kadangi dauguma tikėjosi išvysti Joną besistumdantį po krepšiais NBA finale, o galbūt ir pirmą kartą šalies istorijoje iškovojant čempiono titulą. Bet nuoskaudas teks greitai pamiršti.

Atviras ir, ko gero, dar ilgai kamuosiantis klausimas lieka toks – ar dar išvysime J.Valančiūną žaidžiant komandoje, kuri kovos dėl aukščiausių vietų?

Vaidmuo išaugs

Su 22 pergalėmis ir 33 pralaimėjimais Vakarų konferencijoje „Grizzlies“ užimą priešpaskutinę, 14-ąją vietą. Ir kovą dėl atkrintamųjų jau seniai pamiršo.

J.Valančiūnui irgi reikia kuo greičiau pamiršti tai, kas įvyko bei atsižvelgti į naudą, kurią gaus Memfyje. O jos ten tikrai turėtų netrūkti.

M.Gasolis be didesnės konkurencijos buvo pagrindinis vidurio puolėjas, kuris aikštėje praleisdavo po daugiau nei 30 minučių, o po mainų į jo vietą taip pačiai atsistoti turėtų ir Lietuvos rinktinės puolėjas.

Pastarąjį sezoną J.Valančiūno laikas aikštėje nesiekė net 20 minučių, todėl galima daryti prielaidą, kad padidėjęs minučių skaičius, nepaisant to, kad komanda ir nekovos dėl aukštų vietų, turėtų smarkiai prisidėti prie statistikos augimo ir  tobulėjimo.

Juolab, kad pagrindinis konkurentas vidurio puolėjo pozicijoje komandoje yra prancūzas Joakimas Noah, kuris per vienerias rungtynes aikštėje vidutiniškai praleisdavo vos po 13,3 minutės ir pelnydavo po 4,5 taško.

Jeigu pavyks susižaisti, tai aukštaūgį kamuoliais gerai maitinti turėtų „Grizzlies“ įžaidėjas Mike'as Conley, kurio rezultatyvių perdavimų statistika šį sezoną siekia 6,4 per rungtynes.

Konkurencijos komandoje nėra tiek daug, kaip buvo Toronte, o tai dar vienas rodiklis, kad lietuvio vaidmuo turėtų išaugti. Jis turėtų tapti vienu pagrindinių „Grizzlies“ ginklų po krepšiu.

Taip galima manyti žvelgiant į tai, kad lietuvį „Raptors“ komandoje puolime užgožė taškų rinkėjai tokie kaip Kyle'as Lowry, Kawhi Leonardas ar tas pats aukštaūgis Serge'as Ibaka.

O „Grizzlies“ lyderis pagal taškus yra Mike'as Conley, kuris vidutiniškai pelno po 20,3 taško. Tai net septyniais mažiau, nei Toronto šiemetinio vedlio K.Leonardo.

„Grizzlies“ jau nebe pirmi metai yra vienas geriausiai besiginančių klubų lygoje, o tai taip pat gali tapti erdve, kurioje J.Valančiūnas patobulės, kadangi per savo karjerą krepšininkas ne kartą buvo gavęs pastabų dėl prasto darbo stabdant varžovų puolėjus.

M.Gasolis Memfyje su 15,7 taško per rungtynes buvo antras pagal rezultatyvumą ir J.Valančiūnas Toronte per žymiai mažesnį minučių skaičių aikštėje pastarąjį sezoną sugebėdamas pelnyti vos trimis mažiau (po 12,8 taško), turės puikų šansą įrodyti, kad gali dar geriau.

J.Valančiūnui atsiveria plačios erdvės tiek kovoje po krepšiu, tiek rezultatyvumo gerinime, tiek gynyboje. Reikia tik tinkamai išnaudoti minutes, kurių, galima net neabejoti, tikrai netruks.

Be to, aukštaūgiui gali būti palankios ir komandos trenerio J.B.Bickerstaffo žaidimo schemos, kadangi šio stratego vadovaujama komanda kur kas daugiau renka taškų iš baudos aikštelės, nei tolimais metimais.

Be didelių žvaigždžių, bandys dairytis į ateitį

Memfio ekipa vakarų konferencijoje su 22 pergalėmis lenkia tik autsaiderę „Phoenix Suns“ ekipą ir, ko gero, kad dėl aukštesnių vietų per daug ir nesiplėšys, mat žemesnė vieta garantuos aukštesnį šaukimą NBA naujokų biržoje.

Komanda neturi NBA superžvaigždžių ir panašu, kad kiti metai taip pat bus tie, kurie neatneš įspūdingų rezultatų. O dar prieš praėjusį sezoną „Grizzlies“ buvo nuolatinė atkrintamųjų dalyvė.

Vienas veiksnių, kuris nemažai galėjo įtakoti „Grizzlies“ padėtį, buvo 2017-2018 metų sezone komandos lyderio M.Conley gauta trauma dėl kurios jis viso labo sužaidė vos 12 rungtynių.

Ar gerai bus J.Valančiūnui komandoje, kuri dabar dairosi į ateitį ir žino, jog NBA atkrintamosios yra tik svajonė, kuri, ko gero, tokia pati bus ir kitą sezoną?

Galima sakyti, kad ir taip, ir ne. Teks tik įveikti psichologinius barjerus.

Tačiau akivaizdu, kad susiklosčius atitinkamoms aplinkybėms, šis sezonas lietuviui taps dideliu lūžiu karjeroje.

Jono Valančiūno profesionalaus krepšininko karjera (metai, klubas): 

2008-2010 m. Vilniaus „Perlas“

2010-2012 m. Vilniaus „Lietuvos rytas“

2012-2019 m. „Toronto Raptors“

Nuo 2019 m. „Memphis Grizzlies“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.