EUROLYGA 2023

Kauno „Žalgiris“ varžovus gali stumtelti nepageidaujamo rekordo link

Kauno „Žalgirio“ krepšininkai penktadienį bandys „padėti“ savo varžovei Stambulo „Darussafaka“ ekipai tapti Eurolygos rekordininke. Savo ruožtu svečiai iš Turkijos darys viską, kad to išvengtų, nes tapti rekordininkais visai negeidžia – „Darussafaka“ pretenduoja tapti daugiausiai rungtynių per vieną Eurolygos sezoną pralaimėjusia komanda.

„Darussafaka“ klubą pralaimėjimas „Žalgiriui“ gali dar labiau priartinti iki nemalonaus antirekordo.
„Darussafaka“ klubą pralaimėjimas „Žalgiriui“ gali dar labiau priartinti iki nemalonaus antirekordo.
Sasario „Dinamo“ krepšininkai viešėjo ir Kaune, kur pralaimėję padovanojo žalgiriečiams kelialapį į kitą etapą.<br>M.Kulbio nuotr.
Sasario „Dinamo“ krepšininkai viešėjo ir Kaune, kur pralaimėję padovanojo žalgiriečiams kelialapį į kitą etapą.<br>M.Kulbio nuotr.
Stambulo „Anadolu Efes“ šį sezoną visiškai neprimena tos komandos, kuri buvo praėjusiame.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Stambulo „Anadolu Efes“ šį sezoną visiškai neprimena tos komandos, kuri buvo praėjusiame.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 21, 2019, 7:40 PM, atnaujinta Mar 21, 2019, 8:17 PM

Pernai Europos taurę iškovojusi ir į Eurolygą grįžusi „Darussafaka“ šį sezoną savo gerbėjų nedžiugina. Turkijos lygoje ši Stambulo komanda nepatenka tarp aštuonių geriausiųjų ir yra stumiama tolyn nuo atkrintamųjų varžybų, o Eurolygoje iškart įsitaisė turnyro lentelės apačioje ir per 27 rungtynes iškovojo vos 4 pergales.

23 pralaimėjimus patyrusi „Darussafaka“ jau pakartojo pernai kitos Stambulo komandos „Anadolu Efes“ pasiektą rekordą. Tačiau „Anadolu Efes“ krepšininkai 23 kartus pralaimėjo per visą sezoną, kuris trunka 30 rungtynių, o „Darussafaka“ šį pavasarį laukia dar trejos rungtynės.

Absoliutiems šio sezono autsaideriams išvengti blogiausio visų laikų rezultato bus labai sunku.

„Darüşşafaka“ bent jau negresia kitas nemalonus rekordas – mažiausiai per sezoną laimėtų rungtynių. Šiuolaikinėje Eurolygoje, kol varžybos vyko kita sistema, buvo komandų, kurios tarptautinį sezoną baigė neiškovojusios nė vienos pergalės.

Toks likimas ištiko keturias komandas. Pirmajame po Europos krepšinio pertvarkos sezone (2000-2001 m.) visas 10 rungtynių pralaimėjo „Ovarense“, 2001-2002 metų sezone per 14 rungtynių pergalės džiaugsmo nepatyrė „London Towers“, 2010-2011 metų sezone per 10 rungtynių nė sykio nelaimėjo Zagrebo „Cibona“, o 2015-2016 metų sezone visas 10 rungtynių pralaimėjo Sasario „Banco di Sardegna“.

Šiais laikais sunku įsivaizduoti, kad kuri nors Eurolygos komanda nuo rudens iki pavasario nelaimėtų nė karto. Anuomet Eurolygoje žaisdavo daugiau komandų, o amžiaus pradžioje turnyras apskritai buvo atviresnis ir į jį galėdavo patekti klubai iš stiprių krepšinio lygų neturinčių šalių. Tokie, kaip visiems varžovams taškus daliję „Ovarense“ iš Portugalijos ar „Towers“ iš Anglijos.

Be pergalių likęs Londono klubas 2001-2002 metų sezone taip pat pasiekė ilgiausios pralaimėjimų serijos rekordą.

Tuomet atrodė, kad šis rekordas sunkiai pakartojamas, bet 2012-2013 metų sezone tą padarė Bambergo „Brose“. Bambergo klubas pateko į „Top 16“ etapą, bet jame pralaimėjo visas 14 rungtynių.

Ilgiausios pralaimėjimų serijos rekordas netgi buvo pablogintas. Vis dėlto naujuoju liūdno rekordo savininku tapęs Stambulo „Galatasaray“ gali pasiguosti, kad jo nesėkmių serija netilpo į vieną sezoną. 2014-2015 metų sezono „Top 16“ etapo pabaigoje „Galatasaray“ pralaimėjo 11 rungtynių paeiliui, o paskui penkiais iš eilės pralaimėjimais pradėjo 2016-2017 metų sezoną (2015-2016 m. sezone šis klubas Eurolygoje nežaidė).

Iš viso „Galatasaray“ krepšininkai Eurolygoje nepajėgė laimėti 16 iš eilės rungtynių.

Pirmasis klubas, per Eurolygos sezoną pralaimėjęs 20 ar daugiau rungtynių, buvo „Brose“. Bambergo krepšininkai savo sirgalius taip liūdino minėtame 2012-2013 metų sezone.

Jo pirmajame etape „Brose“ laimėjo tik 3 iš 10 rungtynių, bet grupėje užėmė ketvirtąją vietą ir pateko į „Top 16“ etapą. Antroje turnyro dalyje tuometiniai Vokietijos čempionai nebelaimėjo nė sykio. Iš viso Bambergo komanda tą sezoną žaidė 24 rungtynes, ir iškovojo vos 3 pergales.

Kadangi silpniausios komandos būdavo nusijojamos ir po pirmojo etapo, ir po „Top 16“ etapo, beviltiškas bavarų rezultatas buvo išskirtinis. „Ilgajame“ „Top 16“ etape (laikotarpiu, kai šiame etape buvo sudaromos dvi grupės po aštuonias komandas) „Brose“ buvo vienintelė nė karto nelaimėjusi komanda.

Viskas pasikeitė, kai 2016 metais Eurolyga pakeitė varžybų sistemą. Nuo tada net silpniausios komandos žaidžia 30 rungtynių, o autsaideriai per visą turnyrą nesukrapšto nė dešimties pergalių.

Pirmąjį sezoną po reformos (2016-2017 m.) dvi silpniausios komandos Milano „Olimpia“ ir Kazanės „Uniks“ patyrė po 22 pralaimėjimus. Praėjusį sezoną (2017-2018 m.) naują nesėkmių rekordą pasiekė 23 kartus varžovams nusileidęs „Anadolu Efes“.

Kad atsikratytų nepageidaujamo rekordininko vardo, „Anadolu Efes“ trūksta labai nedaug – vos vieno „Darussafaka“ pralaimėjimo.Eurolyg

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.