EUROLYGA 2023

Naujasis „Zenit“ treneris X. Pascualis grūmoja ir „Žalgiriui“: „Per ateinančius keturis mačus mes žaisime tik pergalei“

Dviejų ispanų rokiruotė – taip galima vadinti praėjusią savaitę Sankt Peterburgo „Zenit“ ekipoje įvykusias permainas. VTB lygoje ir Eurolygoje šlubuojantį „Zent“ krepšinio klubą perėmė 47-erių Xavi Pascualis, kuris šiame poste pakeitė 56-erių Joaną Plazą.

 Xavi Pascualis<br>P.Mantauto nuotr.
 Xavi Pascualis<br>P.Mantauto nuotr.
 Xavi Pascualis<br>P.Mantauto nuotr.
 Xavi Pascualis<br>P.Mantauto nuotr.
 Xavi Pascualis<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Xavi Pascualis<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Xavi Pascualis<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Xavi Pascualis<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Xavi Pascualis<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Xavi Pascualis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Feb 17, 2020, 9:02 PM, atnaujinta Feb 17, 2020, 9:36 PM

Kaip tikino naujojo stratego aplinka, ispanas pasirašė kuklią pagal rusus finansine prasme sutartį iki kito sezono pabaigos. Konstatuojama, kad X.Pascualis per mėnesį gaus 40 tūkst. eurų atlygį.

X.Pascualis be darbo buvo nuo 2018-ųjų, kai sezone paliko Atėnų „Panathinaikos“ klubą, o dabar jam teks „Zenit“ ekipą traukti iš pralaimėjimų dumblo: su 7 pergalėmis ir 17 pralaimėjimų rusai Eurolygoje užima 17-18 vietas, VTB lygoje (6/10) klubas yra tik 11 pozicijoje.

Jau po dviejų savaičių – kovo 5 dieną – „Zenit“ namie žais Eurolygos dvikovą su Kauno „Žalgiriu“ ir X.Pascualis tikino, kad ekipa jau turės savo veidą ir sieks įvykdyti visus klubo vadovybės iškeltus uždavinius – kovoti dėl vietos Eurolygos aštuonete bei prasibrauti į VTB atkrintamuosius mačus.

Maža to, strategas tikna, kad jo ekipa per pirmus keturis mačus sieks laimėti keturias pergales, tad žalgiriečiai yra potenciali rusų ekipos auka.

– Ką žinojote iki sutarties apie „Zenit“ komandą, – iz.ru paklausė jauniausią Eurolygos čempionų trenerį, su „Barcelona“ klubu 2010-siais laimėjo prestižinį Europos turnyrą.

– Kaip profesionalas aš privalau sekti ir žinoti apie visus svarbiausius Europos krepšinio įvykius. Pavyzdžiui, aš mačiau ne vieną „Zenit“ mačą, ypač Eurolygoje.

Daugelyje rungtynių Sankt Peterburgo krepšininkai kovojo iki pabaigos. Ne visada sekėsi, bet dėl noro kovoti priekaištų žaidėjams neturiu. Man tai naujasis iššūkis, kurį aš priimu su didžiausiu dėkingumu.

Dėkui komandos vadovybei už tokį sprendimą. Keisti trenerį viduryje sezono – visada drąsus žingsnis, bet kartu tai ir parodo rimtus ekipos ketinimus kažką pasiekti.

– Jumis domėjosi ir kitos komandos. Kodėl pasirinkote Rusiją?

– Pasiūlymas, kuris atėjo iš ekipos, buvo labai patrauklus finansiškai. Aš visada sau keliu klausimą: kuo galiu padėti klubui, ar mano atėjimas duos rezultatą.

Ir dažnai sau atsakau – „ne“. Šį kartą pajutau, kad galiu padėti Rusijos komandai įvykdyti visas keliamas užduotis. Jaučiu, tai mano vieta, mano klubas ir mūsų laukia didelė ateitis.

– Ar kalbėjotės apie ekipą su atleistu J.Plaza?

– Mes nesikalbėjome. Supraskite teisingai, tai labai slidus momentas. Vieną yra situacija, kai tu bendrauji su treneriu po sezono, kai yra gero tono tradicija savo pamainininkui aiškinti apie visus klubo niuansus.

Kitą – kai vyksta sezonas ir aš puikiai suprantu buvusį trenerį: jis apgailestauja, kad nepavyko realizuoti ekipos potencialo ir jis net nenori kalbėtis šia tema.

Antra – turiu per mažai laiko prieš debiutą, kad galėčiau ilgai įsivažiuoti. Bet noriu pasakyti, kad visada palaikiau J.Plazą kaip trenerį. Atsimenu jo periodus „Unicaja“ ir „Žalgirio“ komandose – jam būnant pastarosios labai progresavo. Aš įsitikinęs, kad mes jį dar pamatysime ekipoje, kuri sprendžia aukštus uždavinius.

– Turite trečią geriausią pergalių procentą Eurolygoje po Zeljko Obradovičiaus ir Ettore Messina. Kokie jūsų darbo pagrindiniai principai?

– Man labai svarbu būti rimtu visuose gyvenimo aspektuose – ir trenerio darbas nėra išimtis. Pagal mane, puolime mes darome tik tai, apie ką kalbėjomės iki rungtynių, gynyboje – maksimaliai susikoncentravę, kad praleistume kuo mažiau taškų.

Taip pat aš palaikau tokią darbų sistemą, kurį atsiremia į žodžius „žingsnis po žingsnio“. Per ateinančius keturis mačus mes, žinoma, žaisime tik pergalei, bet nesitikėkite, kad atėjus Pascualiui „Zenit“ visus įveiks dvidešimties taškų skirtumu. Aš nesu burtininkas, bet atpažįstamas komandos stilius tikrai atsiras.

– Rusijoje jūs galėjote atsidurti dar anksčiau – girdėjome, kad jumis 2019-ųjų vasarą domėjosi ir aktyviai kvietė Krasnodaro „Lokomotiv“.

– Po to, kai mane atleido „Panathinaikos“, turėjau ne vienas derybas su komandomis. Kaip patyrę žurnalistai jūs puikiai turite žinoti, kad man neverta ir neapsimoka vardinti tuos klubus.

Tai labai uždara informacija. Bet imkime ir susikoncentruokime ties tuo, kad dabar esu „Zenit“ treneris ir esu patenkintas, kad taip yra.

– Trys žodžiai, kurie apibūdina Rusiją.

– Sunkus klausimas. Pradėsiu nuo to, kad jūsų šalis asocijuojasi su šalčiu. Man agentas liepė pasiimti su savimi daug šiltų rūbų (juokiasi). Antra – krepšinis, o trečią – labai rimti žmonės.

Aš nežinau jūsų mentaliteto, bet toks jausmas, kad jūs esate visada susikoncentravę spręsti kažkokias rimtas užduotis ir visiškai neskraidote padebesiais bei negalvojate apie siestą ar poilsį. Man tai patinka.

– J. Plaza garsėja kaip rašytojas. Kokie jūsų pomėgiai?

– Aš garbinu padelio tenisą. Taip pat mėgstu žvejoti, vaikščioti, žiūrėti kiną ir, žinoma, futbolą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.