EUROLYGA 2023

Trileris Vilniuje: kaip rusų krepšininkai gaudė JAV rinktinės trenerį iki kraujo sumušusius sostinės banditus

Suėjo dešimt metų, kai kovą su vėžiu pralaimėjo vienas iš garsių SSRS krepšinio rinktinės narių, Seulo čempionas bei Maskvos žaidynių bronzos medalių savininkas Aleksandras Belostenas. Planetos čempionas, triskart Europos pirmenybių laimėtojas 214 cm ūgio ukrainietis užgeso seniausio Vokietijos Vokietijos miesto Tryro ligoninėje. Jis Vokietijoje gyveno nuo 1991 metų.

Prieš daugiau kai kaip 40 metų vyko tarptautinis krepšinio turnyras Vilniuje, kur žaidė tiek garsusis Earvinas „Magic“ Johnsonas, tiek ir Anapilin iškeliavęs Aleksandras Belostenas, sugebėjęs susitvarkyti su banditais<br> lrytas.lt koliažas
Prieš daugiau kai kaip 40 metų vyko tarptautinis krepšinio turnyras Vilniuje, kur žaidė tiek garsusis Earvinas „Magic“ Johnsonas, tiek ir Anapilin iškeliavęs Aleksandras Belostenas, sugebėjęs susitvarkyti su banditais<br> lrytas.lt koliažas
 Aleksandras Belostenas<br> youtube.com
 Aleksandras Belostenas<br> youtube.com
 Vilniaus sporto rūmuose vyko ne vienas krepšinio turnyras
 Vilniaus sporto rūmuose vyko ne vienas krepšinio turnyras
Earvinas „Magic“ Johnsonas<br> Si/Scanpix.com nuotr.
Earvinas „Magic“ Johnsonas<br> Si/Scanpix.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2020-05-27 07:16

Rusų portalas „MačTV“ skyrė didžiausią straipsnį Odesoje gimusiam, 51 metus gyvenusiam ir 2010 metų gegužės 24-ąją Anapilin iškeliavusiam A.Belostenui.

Cituojant SSRS rinktinės trenerio Aleksandro Gomelskio sūnaus Vladimiro knygą apie tėvą „Papa. Didis treneris“, portalas pateikė gan netikėtą faktą apie įvykius Vilniuje – garsųjį jauną Earviną „Magic“ Johnsoną sostinės gatvėse, sumuštą Lietuvos sostinėje JAV rinktinės trenerį ir A.Belosteno gaudynes.

Artėjant 1980 metų Maskvos olimpiadai Lietuvos sostinėje buvo nuspręsta surengti šešių rinktinių turnyrą Sporto rūmuose ir į varžybas atvyko JAV studentų rinktinė, vedama būsima NBA žvaigžde 19-mečio Earvino „Magic“ Johnsono.

Sporto rūmuose Jurijaus Gagarino memorialiniame turnyre su JAV studentais kovojo Meksikos, dvi SSRS rinktinės, Čekoslovakijos atstovai ir Lietuvos krepšininkai.

Iš viso Earvnas „Magic“ Johnsonas su savo tautiečiais Lietuvos sostinėje viešėjo beveik dvi savaites ir sužaidė septynerias rungtynes – dvejas parodomąsias ir penkerias oficialias. Tai buvo pirmieji M. Johnsono žingsniai profesionaliajame krepšinyje.

„Juodaodžiui vaikinui atvykti į SSRS buvo keista. Krepšininkai yra įpratę, kad į juos žiūri oro uostuose ar viešbučių vestibiuliuose, bet ką mums ten teko patirti, buvo tiesiog absurdiška. Į tave tiesiog badė pirštais, žiūrėjo kaip į ateivius.

Ir valgis buvo tragiškas – tas pats per tą patį. Kaip mes džiaugiamės, kai galėjome sugrįžę namo suvalgyti po mėsainį“, – tikino būsima žvaigždė.

Itin pasipiktinęs Vilniaus Sporto rūmų diktoriumi dėl pavardžių iškraipymo buvo vienas iš JAV rinktinės trenerių Mussas Wollsonas.

„Juk žaidėjas nėra Earvinas Johnsonas. Jis yra Earvin Johnson. Kodėl būtina iškraipyti pavardes?“, – SSRS rinktinės treneriams priekaištus bėrė treneris ir kartu delegacijos vadovas.

M.Wollsonas SSRS buvo ir 1973 metais, kai šioje šalyje vyko pasaulinė universiada.

Tuomet jis pateko į muštynių sūkurį – varžybų pusfinalyje varžėsi JAV ir Kubos rinktinės.

Vienas iš kubiečių itin grubiai sužaidė prieš amerikietį, šis nieko nelaukęs vožė iš peties skriaudikui ir prasidėjo muštynės komanda prieš komandą.

Maža to – įširdęs Kubos studenčių nacionalinės rinktinės treneris, kuri prieš šį mačą taip pat skaudžiai pralaimėjo JAV krepšininkėms, išbėgo į aikštę, stvėrė nuo sekretoriato stalo stiklinį vandens grafiną, jį trenkęs į kampą su likusiomis rankoje aštriomis stiklo dalimis puolė į peštynes.

M.Wollsonas stūmė savo krepšininkus į persirengimo kambarį, o kol vietos milicija sprendė, ar verta kištis į muštynes, dar kaip reikiant ir nukentėjo.

Į finalinį mačą su SSRS rinktinę jis įžengė su perrišta galva ir subintuota ranka.

„Ir štai puikus bei ramus europietiškas miestas Vilnius“, – pasakojama apie 1978 metų įvykį knygoje „Papa. Didis treneris“.

Kartu su JAV studentų komanda M.Wollsonas prisikasė iki turnyro finalo. Treneris vakare nutarė vienas pasivaikščioti po miestą ir... prie jo priėjo trejetą girtų vyrukų.

Jų prašymas buvo standartinis: „Duok cigaretę, dėdule“. JAV treneris jokia kita kalba nei angliškai kalbėti nemokėjo, o pagėrę vyrukai taip pat nemokėjo angliškai paaiškinti savo norų.

Baigėsi viskas tuo, kad krepšinio specialistas buvo apstumdytas ir galva trenkėsi į vitriną, kurią tik ką apžiūrinėjo. Pasipylė kraujas iš kaktos ir nosies. Pamatę, kad skriaudžiamasis nėra vietinis, pagėrę vyrukai nutarė, jog reikia dėl šventos ramybės dingti ir pradėjo bėgti.

„Antras kartas SSRS ir antrą kartą man paleidžia kraują. Ir antrą kartą į finalą aš turiu eiti su perrišta galva – to jau per daug.

Iš manęs mano broliai tikrai juoksis – sakys, kokio velnio tu varai į tą šalį. Ką tu ten pametei?“, – po šios istorijos linksmai apie įvykį pasakojo M.Wollsonas, kuris taip ir nepateikė jokių pretenzijų skriaudikams.

Taigi, o kaip tiek girti vyrukai? Apie tai reikia taip pat išsamiai parašyti. Tuo metu Neries pakrante ramiai vakare vaikščiojo ir finalams rengėsi SSRS rinktinės žaidėjai aukštaūgis A.Belostenas, įžaidėjas Stanislavas Jeriominas ir puolėjas Anatolijus Myškinas.

Jie suprato, kad pro juos skuodžianti vyrų trijulė padarė kažką negero ir juos galimai turėtų vytis milicija.

Greičiausias iš visų buvo A.Myškinas, kuris pradėjo vytis prasižengusiuosius ir prisivijęs pirmąjį uždėjo jam ranką ant kaklo bei pastūmė į priekį. Šis krito, o krepšininkas nesustodamas vijosi likusius du vyrukus ir atliko tą patį „vertimo“ procesą.

A. Belostenui ir S.Jeriominui tereikėjo tik suvystyti bėglius ir po penkių minučių šie jau buvo milicininkų rankose.

Kuo baigėsi kovos Vilniaus Sporto rūmuose?

Vos po metų nuo vizito Lietuvoje Earvinas „Magic“ Johnsonas pirmu naujokų biržos šaukimu pravers NBA duris ir jau debiutiniame sezone iškart tapo čempionu, lemiamose rungtynėse įmetęs net 42 taškus bei gavęs finalo naudingiausio žaidėjo prizą.

Sausakimšuose Vilniaus sporto rūmuose, į kuriuos sugužėjo puspenkto tūkstančių žiūrovų, jis taip pat buvo JAV rinktinės lyderis ir per susitikimą vidutiniškai pelnė po 15,2 taško.

Ko gero, būtų rinkęs ir daugiau, bet amerikiečiai pirmas tris dvikovas laimėjo bendru net 101 taško skirtumu.

Amerikiečiai 106:68 sutriuškino Lietuvą, 118:87 – antrąją Sovietų Sąjungos komandą ir 118:86 – Meksiką.

Tačiau tada JAV atstovams jau teko paprakaituoti. Jie nelengvai 112:104 įveikė Čekoslovakiją ir galiausiai stojo į kovą su pagrindine Sovietų Sąjungos rinktine, kurios sąskaitoje buvo taip pat tik pergalės.

Lemiamoje akistatoje įpusėjus finalui priekyje vienu tašku buvo amerikiečiai – 54:53, bet po pertraukos SSRS persvėrė rezultatą savo naudai ir triumfavo 104:99.

Nugalėtojų gretose pelnydamas 10 taškų pasižymėjo 23-ejų metų Sergejus Jovaiša.

Taigi J. Gagarino taurė buvo įteikta SSRS krepšininkams ir jų kapitonui Sergejui Belovui, antra vieta atiteko Amerikai, trečia – Čekoslovakijai.

Lietuvos komanda, kurios garbę gynė Rimantas Girskis, Algimantas Pavilonis ir kiti, tenkinosi vienintele pergale prieš Meksiką ir penktąja vieta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.