EUROLYGA

Eurolygos lietuviai: ko iš jų tikėtis naujajame sezone?

Eurolygos klubai šį rudenį į paraiškas įtraukė trylika Lietuvos krepšininkų. Devyni lietuviai sezonui rengėsi Kauno „Žalgirio“ stovykloje, dar keturi mūsų šalies krepšinio auklėtiniai atstovauja užsienio komandoms.

Eurolygos lietuviai: ko tikėtis iš jų naujajame sezone? <br>Lrytas.lt nuotr.
Eurolygos lietuviai: ko tikėtis iš jų naujajame sezone? <br>Lrytas.lt nuotr.
R.Jokubaičiui veikiausiai nereikės jaudintis dėl vietos dvyliktuke.<br>G.Šiupario nuotr.
R.Jokubaičiui veikiausiai nereikės jaudintis dėl vietos dvyliktuke.<br>G.Šiupario nuotr.
Praėjusį sezoną R.Giedraitis tarp rezultatyviausių Eurolygos krepšininkų užėmė 11-ąją vietą.<br> „Baskonia“ nuotr.
Praėjusį sezoną R.Giedraitis tarp rezultatyviausių Eurolygos krepšininkų užėmė 11-ąją vietą.<br> „Baskonia“ nuotr.
M.Grigonis nuo praėjusių metų lapkričio nežaidė dėl pėdos traumos.<br> M.Patašiaus nuotr.
M.Grigonis nuo praėjusių metų lapkričio nežaidė dėl pėdos traumos.<br> M.Patašiaus nuotr.
Pernai į „Žalgirį“ grįžęs L.Lekavičius praėjusį sezoną žaidė rezultatyviausiai Eurolygos karjeroje.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Pernai į „Žalgirį“ grįžęs L.Lekavičius praėjusį sezoną žaidė rezultatyviausiai Eurolygos karjeroje.<br>G.Bitvinsko nuotr.
 A.Milaknio ant suolo leidžiamas laikas turėtų pailgėti.<br>G.Bitvinsko nuotr.
 A.Milaknio ant suolo leidžiamas laikas turėtų pailgėti.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

2020-09-28 08:42

Tarp tų, kurie šią savaitę žengs į aikštę per Eurolygos pirmojo turo rungtynes, yra ir žalio jaunimo, ir daug šilto bei šalto mačiusių veteranų, bet taip pat yra keli pačiame jėgų žydėjime esantys krepšininkai, kurių pavardes šį sezoną dažnai kartos ne vien Lietuvos, bet ir visos Europos sirgaliai.

Rokas Giedraitis

„Baskonia“, 28 metai, 200 cm.

Eurolygoje. 1 sezonas, 25 rungtynės, 344 taškai.

Praėjusį sezoną. Berlyno ALBA (13,8 atk.kam., 4 atk.kam. Eurolygoje; 10,9 tšk., 3,5 atk.kam. Vokietijos lygoje).

Per pandemiją Vokietijos čempionu tapęs R.Giedraitis nusprendė nelikti ALBA komandoje ir šių metų vasarą priėmė pelningesnį „Baskonia“ pasiūlymą. Tai – žingsnis į priekį, o Lietuvos rinktinės puolėjas turi gerą galimybę ir naujoje komandoje būti puolimo lyderis.

Naujosios Ispanijos čempionės „Baskonia“ treneris Duško Ivanovičius per priešsezonines ir pirmąsias oficialias rungtynes vos ne besąlygiškai pasitikėjo naujoku iš Lietuvos. O ir šio trenerio krepšinio filosofija suteikia vilčių, kad R.Giedraitis žais daug, žais rezultatyviai ir gaus didelę veiksmų laisvę.

Savo ruožtu R.Giedraitis jau yra pakankamai patyręs, kad aikštėje priimtų teisingus sprendimus, įgyvendintų savo sumanymus ir pateisintų puolimo lyderio vardą.

Praėjusį sezoną R.Giedraitis tarp rezultatyviausių Eurolygos krepšininkų užėmė 11-ąją vietą ir buvo rezultatyviausias tarp lietuvių. Nors dabar jis pateko į aukštesnius tikslus keliančią ir apskritai Europoje aukščiau vertinamą komandą, „Baskonia“ naujokas gali žaisti taip pat rezultatyviai ir naudingai, kaip žaidė Berlyno ekipoje.

Marius Grigonis

„Žalgiris“, 26 metai, 198 cm.

Eurolygoje. 2 sezonai, 44 rungtynės, 411 taškų.

Praėjusį sezoną. „Žalgiris“ (11,5 tšk., 4 išpr.praž. Eurolygoje; 6,9 tšk. Lietuvos lygoje).

M.Grigonis nuo praėjusių metų lapkričio nežaidė dėl pėdos traumos. Trauma gynėją sustabdė tuo metu, kai jis buvo rezultatyviausias „Žalgirio“ žaidėjas (tik vėliau M.Grigonį pagal taškų vidurkį aplenkė sezono viduryje įsibėgėjęs Zachas LeDay), tad jo praradimas buvo labai didelis nuostolis visai komandai.

Per neįprastai ilgą tarpsezonį M.Grigonis turėjo laiko atsigauti ir vėl sustiprėti, o vasarą krepšinio skonį pajuto trumpoje Lietuvos rinktinės stovykloje ir per draugiškas rungtynes Taline. Estijos sostinėje žalgirietis buvo rezultatyviausias rinktinės rinktinės žaidėjas ir, parodęs, jog neprarado nei taiklumo, nei veržlumo, padėjo neblogus naujo sezono pamatus.

26 metų krepšininko karjeros kreivė kyla. Šio sezono pradžioje yra visos prielaidos manyti, kad savimi visuomet pasitikinčiu gynėju pasitikės ir naujasis treneris Martinas Schilleris, o M.Grigonis bus rezultatyviausias Kauno komandos žaidėjas.

Artūras Gudaitis

„Zenit“, 27 metai, 208 cm.

Eurolygoje. 5 sezonai, 96 rungtynės, 862 taškai.

Praėjusį sezoną. Milano „Olimpia“ (7,3 tšk., 4,4 atk.kam. Eurolygoje; 7,6 tšk., 4,6 atk.kam. Italijos lygoje).

Du praėjusius sezonus A.Gudaičiui apkartino traumos, dėl kurių jis ilgus mėnesius praleido be krepšinio kamuolio. Net ir grįžęs į aikštę tuometinis „Olimpia“ krepšininkas buvo aiškiai išmuštas iš ritmo, o jo pagrindiniai statistikos vidurkiai praėjusį sezoną buvo vos ne dukart prastesni negu užpraėjusį.

Didelį nerimą kelia tai, kad šio sezono pradžią A.Gudaitis irgi praleido dėl traumos. Būtent sveikata tikriausiai bus svarbiausias veiksnys, nulemsiantis, kaip Lietuvos rinktinės vidurio puolėjas žais šį sezoną. Jis turi visas savybes, kad taptų vienu labiausiai dominuojančių vidurio puolėjų, bet grėsmių – labai daug.

Jei A.Gudaitis bus sveikas, turės puikią galimybę tapti aiškiu „Zenit“ lyderiu, nes šios komandos sudėtis, ypač priekinė linija, yra silpna. Kita vertus, tai irgi kelia pavojų, nes A.Gudaitis nepasižymi didele ištverme, o naujoje komandoje jam tikriausiai reikės žaisti gerokai daugiau, negu žaisdavo Milano ekipoje.

„Zenit“ treneriui Xavi Pascualiui nebus lengva apskaičiuoti A.Gudaičio krūvį taip, kad lietuvis ir nepervargtų, ir būtų maksimaliai naudingas.

Lukas Lekavičius

„Žalgiris“, 26 metai, 180 cm.

Eurolygoje. 6 sezonai, 166 rungtynės, 1020 taškų.

Praėjusį sezoną. „Žalgiris“ (10,5 tšk., 2,8 rez.perd. Eurolygoje; 6,4 tšk., 3,8 rez.perd. Lietuvos lygoje).

Pernai į „Žalgirį“ grįžęs L.Lekavičius praėjusį sezoną žaidė rezultatyviausiai Eurolygos karjeroje, bet toli gražu nepasiekė savo galimybių ribos. Jo sugebėjimas rasti mažiausią tarpelį varžovų gynyboje ir įgūdžiai žaisti du prieš du ne visada būdavo panaudojami, todėl gynėjas, negalėdavęs atlikti visko, ką moka, kartais jausdavosi lyg į krantą išmesta žuvis. O jo rezultatyvumo kreivė šokinėjo nuo 0 iki 23 taškų.

Atrodo, kad šį sezoną „Žalgiris“ dažniau žais vienas prieš vieną ir du prieš du. Tai palanku L.Lekavičiui, kuriam bus sudarytos geresnės sąlygos atsiskleisti.

Visiškai atsikratyti įpročio siausti aikštėje Lietuvos rinktinės gynėjui turbūt nepavyks niekada, todėl pasitaikys ir prastų rungtynių. Vis dėlto „Žalgirio“ sirgaliai gali turėti pagrįstų lūkesčių, kad L.Lekavičiaus įgyta patirtis padės save sutramdyti ir neįsivelti į pernelyg padriką žaidimą, o gerų rungtynių šį sezoną bus daug daugiau.

Edgaras Ulanovas

„Fenerbahce“, 28 metai, 199 cm.

Eurolygoje. 6 sezonai, 175 rungtynės, 1253 taškai.

Praėjusį sezoną. „Žalgiris“ (8,3 tšk., 3,3 atk.kam. Eurolygoje; 9,6 tšk., 3,3 atk.kam. Lietuvos lygoje).

Po šešių „Žalgiryje“ praleistų sezonų E.Ulanovas pirmą kartą pasirašė sutartį su užsienio klubu ir nuo šiol kovoja dėl „Fenerbahce“ pergalių.

„Geltonų-mėlynų“ gretose prieš šį sezoną įvyko daug permainų, tad naujoje vietoje reikia pratintis ne vien E.Ulanovui, bet ir dar pustuziniui krepšininkų, o naujam „Fenerbahce“ treneriui Igorui Kokoškovui reikia susipažinti ne vien su komandos naujokais, bet ir su senbuviais.

Susipažinimo procesas, regis, vyko sklandžiai. Per priešsezonines rungtynes I.Kokoškovas pasitikėjo puolėju iš Lietuvos, kuris nebuvo labai rezultatyvus, bet žaidė gana daug. Galima nuspėti, kad E.Ulanovas Stambulo komandoje darys tą patį, ką darė „Žalgiryje“, ir bus pagrindinio penketo žaidėjas, iš kurio nereikalaujama, kad jis kiekvieną vakarą rinktų dviženklį taškų skaičių.

Tikėtina, kad ir E.Ulanovo vaidmuo, ir žaidimo stilius, ir statistika bus panašūs kaip kelis praėjusius sezonus „Žalgiryje“, kur jo vidurkis buvo apie 7-8 taškus.

Paulius Jankūnas

„Žalgiris“, 36 metai, 205 cm.

Eurolygoje. 17 sezonų, 341 rungtynės, 3047 taškai.

Praėjusį sezoną. „Žalgiris“ (3 tšk., 3,1 atk.kam. Eurolygoje; 6,1 tšk., 4,4 atk.kam. Lietuvos lygoje).

Kelis praėjusius sezonus traumų kamuotam P.Jankūnui ilga pandemijos pertrauka turėjo būti naudinga. Per ją buvo laiko ir pailsėti, ir apsigydyti įsisenėjusias žaizdas.

Tikėtina, kad puolėjas atgavo fizines jėgas, o prieš 18-ąjį Eurolygos sezoną jis turėtų būti ir palankesnėje psichologinėje terpėje. „Žalgirio“ priekinė linija stipri, todėl į veteraną nebus žiūrima kaip į galimą gelbėtoją ir reikalavimai jam bus mažesni.

Kita vertus, P.Jankūnas vis dar gali žaisti po keliolika minučių per kiekvienas rungtynes ir būti gerokai naudingesnis negu du praėjusius sezonus, per kuriuos jo vidurkiai drastiškai krito (2017-18 m. sezone jis pelnydavo 11,3 taško, užpraėjusį – 6,2 taško, praėjusį – 3 taškus).

Artūras Milaknis

„Žalgiris“, 34 metai, 195 cm.

Eurolygoje. 10 sezonų, 209 rungtynės, 1465 taškai.

Praėjusį sezoną. „Žalgiris“ (7,4 tšk. Eurolygoje; 7,6 tšk. Lietuvos lygoje).

„Žalgiris“ šiais metais vėl pratęsė sutartį su savo senbuviu, kurio pagrindinė savybė yra nenuspėjamumas. Niekas niekada negali žinoti, ar A.Milaknis pažers kelių tritaškių seriją, ar keliskart iš eilės nepataikys būdamas visai laisvas, ar pradės dvejoti ir apskritai nemes į krepšį.

Suprantama, 11-ąjį Eurolygos sezoną pradedančio veterano žaidimo braižas nesikeis. Jo gerų rungtynių skaičius ir praėjusiais sezonais nebuvo didelis, o Kauno komandoje netrūksta pataikyti galinčių krepšininkų, todėl A.Milaknio ant suolo leidžiamas laikas turėtų pailgėti. Vis dėlto sirgaliai tikriausiai sulauks keleto rungtynių, per kurias būtent šio krepšininko metimai privers juos pakilti iš vietų.

Martinas Gebenas

„Žalgiris“, 25 metai, 208 cm.

Eurolygoje. 1 sezonas, 20 rungtynių, 71 taškas.

Praėjusį sezoną. „Žalgiris“ (3,5 tšk., 1,9 atk.kam. Eurolygoje; 8 tšk., 4,3 atk.kam. Lietuvos lygoje).

Praėjusį sezoną M.Gebenas daug galimybių gaudavo tik Lietuvos lygoje. Nacionalinėse pirmenybėse atsarginis „Žalgirio“ vidurio puolėjas sėkmingai grūmėsi su varžovais, bet per dvikovas su užsienio komandomis nuo suolo pakildavo retai.

Jei Kauno komandos aukštaūgiai bus sveiki (o rizika, kad bus priešingai, yra atsižvelgiant į Joffrey Lauvergne‘io ir P.Jankūno karčią patirtį), M.Gebeno žaidimo laikas gali ir nepailgėti, tačiau Eurolygoje jau apsitrynęs vidurio puolėjas jam suteikiamomis minutėmis turėtų pasinaudoti geriau negu pernai.

Rokas Jokubaitis

„Žalgiris“, 19 metų, 193 cm.

Eurolygoje. 2 sezonai, 22 rungtynės, 53 taškai.

Praėjusį sezoną. „Žalgiris“ (2,2 tšk. Eurolygoje; 7,4 tšk. Lietuvos lygoje).

Lapkričio viduryje 20-ąjį gimtadienį pažymėsiantis R.Jokubaitis pradeda jau trečiąjį Eurolygos sezoną. Du praėjusius sezonus jis žaisdavo arba labai trumpus tarpsnius, arba tada, kai rungtynių baigtis nekeldavo abejonių. Jaunasis gynėjas jaučiasi galintis nuveikti daugiau, tačiau trenerius slegia atsakomybė dėl rezultatų, todėl pasikliaujama labiau patyrusiais krepšininkais.

Kad vertas ilgiau žaisti per Eurolygos rungtynes, R.Jokubaitis, kaip ir praėjusiais sezonais, turės įrodinėti LKL pirmenybėse. Padėtis palanki bent tuo, kad net ir per Eurolygos rungtynes R.Jokubaičiui veikiausiai nereikės jaudintis dėl vietos dvyliktuke.

Tadas Sedekerskis

„Baskonia“, 22 metai, 200 cm.

Eurolygoje. 2 sezonai, 15 rungtynių, 21 taškas.

Praėjusį sezoną. „Neptūnas“ (4,6 tšk., 3,6 atk.kam. Čempionų lygoje; 8,3 tšk., 5,4 atk.kam. Lietuvos lygoje).

T.Sedekerskis ilgai trypčioja ant „Baskonia“ pagrindinės komandos slenksčio, bet keliomis anksčiau suteiktomis progomis nepasinaudojo. Šiais metais puolėjas, sugrįžęs į Vitoriją po Klaipėdos „Neptūne“ praleisto sezono, gavo dar vieną progą,

Pirmoji T.Sedekerskio užduotis – įrodyti, kad jis vertas vietos „Baskonia“ dvyliktuke. Bent kol kas atrodo, kad lietuvis gali ne tik gauti nuolatinę vietą dvyliktuke, bet ir būti leidžiamas į aikštę per kiekvienas rungtynes. Vis dėlto per svarbiausius rungtynių tarpsnius Vitorijos komandos penkete T.Sedekerskio tikriausiai nebus.

Tomas Dimša

„Žalgiris“, 26 metai, 196 cm.

Eurolygoje. 2 sezonai, 25 rungtynės, 69 taškai.

Praėjusį sezoną. „Lietkabelis“ (13,2 tšk., 3,3 rez.perd. Čempionų lygoje; 14,1 tšk., 3,6 rez.perd. Lietuvos lygoje).

Profesionalo karjeros pradžioje T.Dimša du sezonus žaidė „Žalgirio“ pirmojoje komandoje, bet iš jos išvykęs išgyveno ilgą nuopolį ir atgimė tik praėjusį sezoną Panevėžio „Lietkabelyje“.

Nors prieš šį sezoną „Žalgiris“ susigrąžino gynėją į savo gretas, jis nepadarė gero pirmo įspūdžio naujam treneriui M.Schilleriui. T.Dimša gali apskritai negrįžti į Eurolygą, nes kalbama, kad Kauno klubas ketina jį perleisti kitai komandai.

Marekas Blaževičius

„Žalgiris“, 19 metų, 209 cm.

Eurolygoje. Žais pirmą sezoną.

Praėjusį sezoną. „Rytas“ (4,1 tšk., 3 atk.kam. Europos taurėje; 7 tšk., 3,3 atk.kam. Lietuvos lygoje).

Eurolygos naujokas stovi eilėje į „Žalgirio“ dvyliktuką. Jei kiti aukštaūgiai bus sveiki ir žais pagal galimybes, M.Blaževičius į rungtynių paraišką pateks tik LKL pirmenybėse. Tiesa, jis turi ir kitą galimybę – jei jaunasis vidurio puolėjas per LKL rungtynes pasirodys geriau nei kuris nors vyresnis kolega, treneris M.Schilleris gali jauniausiam komandos žaidėjui suteikti šansą ir Eurolygos varžybose.

Karolis Lukošiūnas

„Žalgiris“, 23 metai, 195 cm.

Eurolygoje. 1 sezonas, 6 rungtynės, 3 taškai.

Praėjusį sezoną. „Žalgiris“ (0,5 tšk. Eurolygoje; 6,3 tšk. Lietuvos lygoje).

Sezono pradžioje „Žalgirio“ paraiškoje yra penkiolika krepšininkų, o pernai Eurolygoje debiutavęs K.Lukošiūnas yra penkioliktas pagal reikalingumą komandos žaidėjas. Nesunku paskaičiuoti, kokia tikimybė, kad gynėjas pateks į rungtynėse registruojamų žaidėjų dvyliktuką ir bus įleistas į aikštę. Tiesa, tikimybė truputį padidės, jei „Žalgiris“ atsisveikins su T.Dimša.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.