EUROLYGA 2023

„Ryto“ vadybos sprendimą kritikavusi klubo legenda sulaukė D. Gudelio atsako

Permainomis, skambiais pirkiniais ir didelėmis ambicijomis į naujo sezono vandenis išplaukęs Vilniaus „Ryto“ laivas pradėjo grimzti gilyn.

D.Gudelis pateikė atsakymą A.Šležui<br>Lrytas.lt montažas.
D.Gudelis pateikė atsakymą A.Šležui<br>Lrytas.lt montažas.
D.Gudelis pateikė atsakymą A.Šležui<br>D.Umbraso nuotr.
D.Gudelis pateikė atsakymą A.Šležui<br>D.Umbraso nuotr.
D.Gudelis pateikė atsakymą A.Šležui<br>T.Bauro nuotr.
D.Gudelis pateikė atsakymą A.Šležui<br>T.Bauro nuotr.
D.Gudelis pateikė atsakymą A.Šležui<br>T.Bauro nuotr.
D.Gudelis pateikė atsakymą A.Šležui<br>T.Bauro nuotr.
D.Gudelis pateikė atsakymą A.Šležui<br>lrytas.lt nuotr.
D.Gudelis pateikė atsakymą A.Šležui<br>lrytas.lt nuotr.
Andrius Šležas<br>T.Bauro nuotr.
Andrius Šležas<br>T.Bauro nuotr.
D.Sirvydis atvedė sostinės klubą į pergalę 2018 m. Eurolygos jaunimo turnyre.<br>G.Šiupario nuotr.
D.Sirvydis atvedė sostinės klubą į pergalę 2018 m. Eurolygos jaunimo turnyre.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Jan 30, 2021, 9:10 PM, atnaujinta Jan 30, 2021, 10:22 PM

Vilniečiai savo pasirodymą tarptautinėje arenoje baigė vos po šešerių rungtynių, smūgį pasitikėjimui, kuris galutinai sulaužė trenerio Donaldo Kairio kėdę, sudavė ir pralaimėjimas Karaliaus Mindaugo taurės (KMT) turnyro ketvirtfinalyje.

Tapo aišku, kad prieš sezoną Dainių Adomaitį pakeitęs D.Kairys tapo ne pačiu geriausiu Vilniaus klubo vadovų sprendimu. Tačiau prieš sezoną „Rytas“ permainų ėmėsi ne tik trenerio poste.

2020-ųjų vasarą sostinės ekipa nusprendė pasukti nauju maršrutu – FIBA Čempionų lygos link.

„Perėjimas į FIBA Čempionų lygą nėra žingsnis atgal – tai atsakingai pasvertas sprendimas klubo pertvarkos procese, siekiant ilgalaikio tikslo – žaisti stipriausiame Europos klubiniame turnyre. FIBA „Ryto“ organizacijai suteikia finansinį stabilumą ir galimybę dirbti prioritetine klubo kryptimi – jaunimo sistemos ugdyme.

Nenorime būti įstrigę vidutinioko vaidmenyje, tad turėjome pasirinkti sudėtingesnį, bet ilgalaikį organizacijos pertvarkos procesą.

Tikiu, kad „Ryto“ šeima pasitikės šiuo sprendimu, o juo abejojančius klubas įtikins savo rezultatais, kurie visiems kartu dirbant tikrai ateis“, – prieš sezoną teigė „Ryto“ klubo valdybos pirmininkas Adomas Bužinskas.

Palikdami Europos taurę vilniečiai kuriam laikui uždarė savo duris galimybei prasibrauti į Eurolygą.

Europos taurės pabaiga?

Ne vienerius metus su sostinės jaunimu dirbantis ir visų laikų rezultatyviausias bei daugiausiai rungtynių stipriausiame Vilniaus klube sužaidęs krepšininkas Andrius Šležas stebėjosi „Ryto“ vadovų sprendimu persikelti į FIBA Čempionų lygos turnyrą.

Legendinis žaidėjas savo nuomonę motyvavo vilniečių ambicijomis ateityje rungtyniauti Eurolygoje bei prarasta vieta Eurolygos jaunimo turnyre.

„Mano nuomone „Ryto“ vieta yra Europos taurės turnyre su kasmetine ambicija patekti į Eurolygą, bet dabar praradome galimybę dalyvauti net Eurolygos jaunimo turnyre“, – „Ryto“ tinklalaidės vedėjas Jonas Radzevičius citavo A.Šležo žodžius.

Iki tol daugelį metų Europos taurės turnyre rungtyniavęs sostinės klubas net du kartus (2005 m., 2009 m.) į Eurolygą prasibrovė tapdami Europos taurės nugalėtojais. 2007 m. tuometinė „Lietuvos ryto“ ekipa bilietą į Eurolygą gavo kaip Europos taurės finalo dalyvė.

Sostinės klubui Europos taurės turnyras ne kartą tapo tramplynu prasibrauti į stipriausią Senojo žemyno klubinį čempionatą.

„Manau, kad sprendimas persikelti į Čempionų lygą yra teisingas. Matome, kad Eurolyga tampa vis labiau uždaresnė, komandos, kurios rungtyniauja šiame turnyre, gauna ilgalaikes licencijas.

To pasėkoje matome, kad sportiniu principu taps nebeįmanoma pereiti iš Europos taurės į Eurolygą“, – „Ryto“ tinklalaidėje kalbėjo Darius Gudelis.

Pastaruoju metu vis labiau sostinės ekipos sirgalių ir krepšinio bendruomenės dėmesio sulaukiantis Vilniaus komandos dalininkas taip pat pridūrė, kad iki tol konfliktais garsėjęs FIBA ir Eurolygos dialogas pastaruoju metu tapo švelnesnis.

Pasak D.Gudelio, Europos taurės turnyro ateitis yra miglota, todėl sprendimas prisijungti prie Čempionų lygos yra kur kas saugesnis ir stabilesnis sprendimas.

„Diskusijos tarp FIBA ir Eurolygos vėl atsinaujino ir šiuo metu yra sprendžiamas klausimas, ar išvis reikia trijų tokio lygio turnyrų Europoje.

Europos taurės likimas nėra aiškus ir iki galo išspręstas. Ateityje pamatysime, kas išvis taps su šiuo turnyru“, – teigė D.Gudelis.

Granatuota vieta turnyre

Tačiau pirmasis FIBA Čempionų lygos blynas sostinės klubui prisvilo.

Prieš sezoną iškeltas tikslas patekti į kitą turnyro etapą ėmė virsti miražu, o vilniečiai savo pasirodymą E grupėje baigė paskutinėje pozicijoje į priekį praleisdami Atėnų „Peristeri“, Rygos VEF ir Strasbūro SIG ekipas.

Šiuo metu traumų išretintas „Rytas“ rikiuojasi trečioje Lietuvos krepšinio lygos (LKL) vietoje.

Pasirodžius pranešimams, kad sostinės klubas dėl prastų rezultatų gali netekti teisės kitame sezone rungtyniauti Čempionų lygoje D.Gudelis patikino, kad visą tai neturi jokio pagrindo.

„Mes esame garantuoti (dėl vietos Čempionų lygos turnyre – red.). Spėliojimai tegul lieka spėliojimais, o mes darykime savo darbus. Turime savo tikslus LKL, turime padaryti viską, kad juos pasiektume“, – kalbėjo D.Gudelis.

Pasak jo, šiuo metu vilniečiai turi koncentruotis į LKL kovas ir siekti užsibrėžto tikslo – vietos turnyro finale.

„Privalome eiti iš rungtynių į rungtynes ir tą turi daryti visi – tiek žaidėjai, tiek treneriai, tiek organizacija, tiek ir visa Vilniaus bendruomenė.

Kad ir kaip būtų sunku turime susitelkti ir pripažinti savo klaidas. Kito kelio nėra – turime susitelkti ir judėti į priekį“, – samprotavo D.Gudelis.

Jaunimo gali laukti alternatyva

Sostinės klubas ne kartą tikino, kad pagrindinis „Ryto“ tikslas yra auginti jaunus ir perspektyvius krepšininkus.

Tačiau pasitraukimas iš Europos taurės turnyro uždarė duris ne tik į Eurolygą, bet ir į Eurolygos jaunimo turnyrą, kuriame praeityje sėkmingai pasirodydavo jaunieji „Ryto“ žaidėjai.

Pasak D.Gudelio, prieš pasirinkdama Čempionų lygą „Ryto“ vadovybė pagalvojo apie jaunimo turnyrą ir FIBA organizacijai pasiūlė alternatyvų sprendimą.

„Sutardami su FIBA aiškiai iškėlėme pasiūlymą, kad Čempionų lyga pati turi turėti savo jaunimo turnyrą. Šį pasiūlymą Čempionų lygos vadovai priėmė labai palankiai.

Tikiuosi, kad bus priimtas teigiamas sprendimas ir artimiausiu metu galėsime paskelbti, kad  FIBA Čempionų lygos jaunimo turnyras įvyks dar šiame sezone. Žinoma, tam daug įtakos turės ir COVID-19 situacija“, – kalbėjo „Ryto“ dalininkas.

D.Gudelis taip pat neatmetė galimybės, kad šis turnyras galėtų įvykti ir sostinėje.

„Mes dedame visas pastangas, kad šis turnyras įvyktų Vilniuje“, – teigė jis.

Vilniečiai Eurolygos jaunimo turnyro nugalėtojais tapo du kartus (2012 m., 2018 m.).

Paskutinio triumfo metu nugalėtojus į priekį vedė Marekas Blaževičius ir Deividas Sirvydis. Nuo 2020-ųjų vasarios šie krepšininkai jau nebepriklauso „Ryto“ klubo sistemai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.