EUROLYGA 2023

Į NKL aikštes ruošiasi ir buvę ilgamečiai LKL krepšininkai, ir 15-mečiai vaikinai

Praėjusį savaitgalį buvo sužaistos pirmosios Nacionalinės krepšinio lygos (NKL) rungtynės. Tiesa, tuomet veiksmas vyko tik vienoje salėje, o dauguma komandų sezoną atidaro šią savaitę. 2021-2022 metų NKL pirmenybėse kovos 14 komandų, kurių paraiškose yra keletas garsių buvusių LKL krepšininkų pavardžių.

Simas Galdikas.<br>bcneptunas.lt nuotr.
Simas Galdikas.<br>bcneptunas.lt nuotr.
Marius Runkauskas.<br>Twitter nuotr.
Marius Runkauskas.<br>Twitter nuotr.
R.Vaišvila.<br>G.Šiuparys
R.Vaišvila.<br>G.Šiuparys
Simas Galdikas.<br>LKL/BNS nuotr.
Simas Galdikas.<br>LKL/BNS nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Oct 7, 2021, 6:13 PM

Turnyras

Šį sezoną NKL pirmenybėse dalyvauja 14 komandų: „Telšiai“, Šakių „Vytis“, Marijampolės „Sūduva“, „Gargždai“, Kauno „Žalgiris-2“, „Šilutė“, Klaipėdos „Neptūnas-2“, Palangos „Kuršiai“, Vilkaviškio „Perlas“, Vilniaus „Perlas“, Joniškio „Delikatesas“, „Mažeikiai“, „Kretinga“ ir Kauno rajono „Atletas“.

Pavasarį čempione tapusi „Jonava“ pakilo į LKL, paskutinę vietą užėmusi Šilalės „Lūšis“ nebežais nacionalinėse varžybose, o Molėtų „Ežerūnas“ nutarė rungtyniauti RKL pirmenybėse (trečiojoje pakopoje). Pasitraukusias komandas pakeitė šių metų RKL čempionė „Kretinga“ ir „Atletas“. Tiesa, jau praėjusį sezoną „Ežerūnas“ ir „Atletas“ buvo formaliai susijungę į vieną klubą.

NKL komandos pirmajame etape žais dviem ratais. Antrajame etape bus sudarytos dvi grupės, kuriose komandos kovos dėl 1-7 ir 8-14 vietų. Po to vyks atkrintamosios varžybos, kuriose dalyvaus 12 komandų.

Veteranai

NKL komandų paraiškose yra nemažai krepšininkų, anksčiau žaidusių LKL pirmenybėse. Tarp jų – keletas milžinišką LKL patirtį sukaupusių veteranų.

Daugiausiai patyrusių krepšininkų subūrė „Gargždai“. Jų gretose yra Mantas Ruikis (36 metų), Marius Runkauskas (35), Mindaugas Stašys (35) ir Simas Galdikas (34).

M.Ruikis šioje komandoje žaidžia jau trečią sezoną, o M.Runkauskas ir S.Galdikas vos prieš kelis mėnesius kovojo LKL pirmenybėse. M.Runkauskas į Gargždų komandą perėjo iš Utenos „Juventus“, S.Galdikas – iš Klaipėdos „Neptūno“.

Įdomu, kad „Gargždų“ treneriui Erikui Kubiliui yra vos 26 metais. Keli jo komandos žaidėjai už trenerį vyresni beveik visu dešimtmečiu.

Trys labai patyrę krepšininkai padės „Atletui“. Ši komanda įregistravo Gytį Sirutavičių (38), praėjusį sezoną „Prienuose“ žaidusį Egidijų Dimšą (36) ir Martyną Linkevičių (35).

„Sūduvai“ atstovauja Aurimas Kieža (38), „Kuršiams“ – Laurynas Mikalauskas (36), „Kretingai“ – Aidas Viskontas (35), „Šilutei“ – Valdas Vasylius (38) ir Luko Lekavičiaus vyresnysis brolis Linas Lekavičius (36), kuris didžiąją karjeros dalį praleido Rusijoje ir LKL komandose žaidė labai trumpai.

Tarp šių krepšininkų LKL pirmenybėse ilgiausiai rungtyniavo E.Dimša – 13 sezonų. Po 12 sezonų LKL komandose žaidė G.Sirutavičius (beje, jis LKL debiutavo 2002 m. sausį) ir S.Galdikas, 11 sezonų – M.Ruikis, 10 sezonų – V.Vasylius.

Jaunimas

Visiška priešingybė yra „Žalgirio“ dublerių komanda. Kai G.Sirutavičius pirmą kartą žaidė LKL pirmenybėse dauguma jaunųjų žalgiriečių dar nebuvo gimę.

Vyriausias „Žalgirio-2“ krepšininkas yra Gytis Nemeikša, kuriam spalio viduryje sukaks 20 metų.

NKL pirmenybėse žaidžia dar dvi dublerių komandos. Vis dėlto Vilniaus „Perlo“ („Ryto“ dublerių) ir „Neptūno-2“ vyriausi žaidėjai yra bent keliais ar keliolika mėnesių vyresni negu G.Nemeikša.

Jauniausias „Žalgirio“ dublerių paraiškoje yra vokietis Joshua Bonga. Jam yra 16 metų (gimė 2005 m. sausio 13 d.).

Tačiau J.Bonga bėra jauniausias NKL krepšininkas. 16-ojo gimtadienio dar nepažymėjo du 2005 metų rudenį gimę kitų komandų žaidėjai: Justas Žiubrys (gimė 2005 m. spalio 18 d.) iš „Kuršių“ ir Augustas Merkys (2005 m. lapkričio 19 d.) iš „Sūduvos“.

Užsieniečiai

Pusėje NKL komandų žaidžia vien Lietuvos krepšininkai. Užsieniečių įregistravo tik „Delikatesas“, „Kretinga“, „Mažeikiai“, „Kuršiai“, „Šilutė“, Vilniaus „Perlas“ ir „Žalgiris-2“.

Treneriai

Tarp NKL komandų trenerių taip pat yra vienas krepšinio specialistas, praėjusį sezoną dirbęs LKL klube.

Tai – Marius Kiltinavičius, kuris pabandė jėgas Kėdainių „Nevėžyje“, bet šį sezoną grįžo į „Sūduvą“. M.Kiltinavičius prieš kelerius metus jau treniravo Marijampolės komandą ir su ja dukart tapo NKL čempionu.

Vis dėlto garsiausias yra „Telšių“ treneris. Šią komandą treniruoja buvęs Lietuvos rinktinės žaidėjas, olimpinių žaidynių prizininkas Rytis Vaišvila.

Buvęs ilgametis LKL krepšininkas Erikas Kučiauskas yra „Vyčio“ treneris.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.