EUROLYGA 2023

J. Zdovcas neplanavo rungtynių pabaigoje išleisti spindėjusio P. Jankūno – atskleidė, kas pakeitė jo sprendimą

Sekmadienį Nemuno saloje nusileido Kauno „Žalgirio“ 2021-2022 metų sezono Eurolygos uždanga. Jure Zdovco auklėtiniai sužaidė paskutiniąsias šio sezono tarptautinio turnyro rungtynes, o jose savo aikštėje priėmė Belgrado „Crvena zvezda“ krepšininkus. Tai buvo atkeltoji 21-ojo turo dvikova.

J.Zdovcas ir P.Jankūnas.<br>G.Bitvinsko nuotr. koliažas.
J.Zdovcas ir P.Jankūnas.<br>G.Bitvinsko nuotr. koliažas.
J.Zdovcas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
J.Zdovcas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
J.Zdovcas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
J.Zdovcas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
J.Zdovcas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
J.Zdovcas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
J.Zdovcas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
J.Zdovcas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
P.Jankūnas atsisveikino su Eurolyga.<br>G.Bitvinsko nuotr.
P.Jankūnas atsisveikino su Eurolyga.<br>G.Bitvinsko nuotr.
P.Jankūnas atsisveikino su Eurolyga.<br>G.Bitvinsko nuotr.
P.Jankūnas atsisveikino su Eurolyga.<br>G.Bitvinsko nuotr.
P.Jankūnas atsisveikino su Eurolyga.<br>G.Bitvinsko nuotr.
P.Jankūnas atsisveikino su Eurolyga.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Apr 3, 2022, 10:24 PM, atnaujinta Apr 4, 2022, 10:31 AM

Itin dramatiškoje ir permainingoje dvikovoje žalgiriečiai po pratęsimo pranoko savo varžovus 103:98 (23:14, 22:18, 15:35, 28:21, 15:10).

„Sunkios rungtynės. Turėjome dvi skirtingas dvikovos dalis – pirmoji buvo gera, bet antroje pusėje jie žaidė su mažesniu penketu. Pradėjome keistis gynyboje, bet to neužteko. Buvo sunkių momentų.

Pabaigoje kažkaip pataikėme sėkmingus metimus, bet manau, kad jų nusipelnėme dėl šio sunkaus sezono. Pagavome momentą, pakilome ir tapo aišku, kad laimėsime rungtynes.

Ačiū žaidėjams, ačiū sirgaliams, ačiū Pauliui Jankūnui. Jo pasirodymas buvo tarsi pasakoje – pergalė, taškai, neįtikėtinas vakaras jam“, – po akistatos samprotavo kauniečių treneris J.Zdovcas.

Tai buvo ypatingos rungtynės ne tik Kauno ekipai, bet ir komandos kapitonui P.Jankūnui. 37-erių komandos kapitonas oficialiai užbaigė savo krepšininko karjerą Eurolygoje.

Šventišką nuotaiką „Žalgirio“ arenoje palaikė ir daugiau nei 10 tūkst. „žaliai-baltų“ sirgalių, tačiau džiaugsmingoje atmosferoje dar prieš rungtynes „pridergti“ nusprendė svečiai iš Serbijos.

Prieš pat akistatos pradžią „Crvena zvezda“ ekipos startinis penketukas atsisakė pasmerkti kruvino Rusijos sukelto karo Ukrainoje – žaidėjai nusprendė nelaikyti Ukrainą remiančio plakato „STOP WAR“.

Toks elgesys įsiutino į „Žalgirio“ areną susirinkusius sirgalius ir vietoje įprastų plojimų Nemuno saloje pasigirdo kurtinantis triukšmas.

Vis dėlto toks Serbijos krepšinio milžino akibrokštas neišmušė iš vėžių žalgiriečių – nuo pirmųjų rungtynių minučių svečiams smogęs Kauno klubas įgijo dviženklį pranašumą ir po pirmosios rungtynių pusės buvo priekyje – 45:32.

Vis dėlto „Crvena zvezda“ trečiajame kėlinyje smogė su dviguba jėga – ketvirtį serbai laimėjo 35:15 ir prieš lemiamą rungtynių atkarpą pirmavo – 67:60.

Ketvirtajame kėlinyje vyko tikras emocijų karas ir nors atrodė, kad Belgrado klubas išsiveš pergalę iš Kauno, tačiau svarbiausiu metu tolimą metimą pataikęs Tyleris Cavanaugh išlygino rezultatą ir komandos keliavo į pratęsima (88:88).

Jo metu spindėjo P.Jankūno žvaigždė – 205 cm ūgio puolėjas per papildomas penkias rungtynių minutes įmetė daugiau nei pusę pratęsimo metu „Žalgirio“ surinktų taškų (8 iš 15).

„Sprendimą ketvirtajame kėlinyje leisti P.Jankūną man padėjo priimti abu asistentai. Tai buvo Tautvydo Sabonio idėja, aš kiek bijojau, nes Paulius antroje pusėje sėdėjo ant suolo, bet mes neturėjome ko prarasti, jis nusipelnė pabaigti rungtynes. Tai suveikė“, – apie sprendimą svarbiausiu metu pasitikėti kapitonu kalbėjo J.Zdovcas.

Apskirtai „Žalgirio“ kapitonas savo atsisveikinimo rungtynėse per 17 minučių įmetė 13 taškų (1/4 dvit., 2/3 trit., 5/6 baud.), atkovojo 7 kamuolius ir surinko 17 naudingumo balų.

Šiame Eurolygos sezone Kauno „Žalgiris“ iškovojo 8 pergales. Kol kas kauniečių galutinė pozicijoje turnyrinėje lentelėje nėra aiški. Ji bus žinoma, kai sezoną užbaigs Atėnų „Panathinaikos“ ir Vilerbano ASVEL ekipos.

– Kodėl buvo nuspręsta nesiremti P.Jankūnu trečiajame kėlinyje? – buvo paklausta J.Zdovco.

– Varžovai žaidė žemu penketu, mes keitėmės, o su P.Jankūnu tai daryti nėra lengva. Tai buvo viena iš priežasčių.

– Ką manote apie rungtynių atmosferą ir politines žinutes?

– Komentuoti ne man. Tai išlieka sportu, bet kiekvienas turi savo asmeninę nuomonę. Buvo įdomu matyti tokį vaizdą rungtynių pradžioje, bet manau, kad tai ne krepšininkų nuomonė. Turbūt jie gavo nurodymus iš aukščiau.

Pirmoje rungtynių pusėje tai padėjo mums, bet antroje varžovai užsimotyvavo patys. Vis dėlto rungtynės baigėsi ir mes jas laimėjome.

– Kokia jūsų patirtis sugrįžus į Eurolygą po dešimties metų pertraukos?

– Didžiulė garbė būti to dalimi. Reikia šiek tiek laiko, kad tai suvoktum. Turėjome sunkų tvarkaraštį, žinant visą situaciją, nebuvo lengva, bet aš laimingas, kad buvau čia.

Daug išmokau. Tikiuosi, kad ateityje išliksiu šiame cirke, nes dirbti treneriu ir žaisti Eurolygoje – tai lyg būti cirke. Tu nuolat keliauji kaip cirke.

– Kaip jaučiatės sezono pabaigoje? Ar manote, kad galėtumėte ir toliau dirbti Eurolygoje?

– Jaučiuosi patogiai. Tai skirtingas krepšinis nei Europos taurėje arba kai viskas buvo ankstesniais laikais.

Pasikartosiu – buvo sunkūs metai tiek man, tiek komandai – traumos, problemos, tvarkaraštis. Jei žaistume rungtynes su visais žaidėjais... Bet jei stebite suolą – jo gale matote tris žaisti negalinčius žaidėjus, bet tai niekam nerūpi.

Tu turi laimėti kiekvienas rungtynes ir aš laimingas, kad galiu būti šiame mieste, dėkoju sirgaliams, žiniasklaidai, nors ir nesuprantu, ką rašote, bet manau, kad turėjome gerus santykius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.