EUROLYGA 2023

10 didžiausių Europos čempionato netekčių: kurių krepšinio žvaigždžių turnyre taip ir nepamatysime

Jau rugsėjo 1-ąją dieną, ketvirtadienį, startuoja Europos krepšinio čempionatas, kuris dar neprasidėjęs yra įvardijamas kaip vienas stipriausių istorijoje. Tiesa, turnyro lygis galėtų būti dar aukštesnis, jeigu jame netruktų skaudžių netekčių.

 10 didžiausių Europos čempionato netekčių: kurių žvaigždžių ir kodėl nepamatysime<br> lrytas.lt montažas
 10 didžiausių Europos čempionato netekčių: kurių žvaigždžių ir kodėl nepamatysime<br> lrytas.lt montažas
Paolo Banchero.<br>AP/Scanpix nuotr.
Paolo Banchero.<br>AP/Scanpix nuotr.
 M. Kleberas.<br> FIBA nuotr.
 M. Kleberas.<br> FIBA nuotr.
 Nando de Colo.<br>G.Šiupario nuotr.
 Nando de Colo.<br>G.Šiupario nuotr.
Tornikė Šengelija.<br>FIBA nuotr.
Tornikė Šengelija.<br>FIBA nuotr.
Danilo Gallinari.<br>FIBA nuotr.
Danilo Gallinari.<br>FIBA nuotr.
 N. Batumas.<br> FIBA nuotr.
 N. Batumas.<br> FIBA nuotr.
 OG Anunoby.<br> AP/Scanpix nuotr.
 OG Anunoby.<br> AP/Scanpix nuotr.
 N. Vučevičius.<br> FIBA nuotr.
 N. Vučevičius.<br> FIBA nuotr.
 R. Rubio.<br> FIBA nuotr.
 R. Rubio.<br> FIBA nuotr.
B. Bogdanovičius. <br> FIBA nuotr.
B. Bogdanovičius. <br> FIBA nuotr.
Daugiau nuotraukų (11)

Lrytas.lt

Aug 31, 2022, 3:38 PM, atnaujinta Oct 11, 2022, 10:26 AM

Krepšinio mylėtojai čempionate galės išvysti keturis pastaruosius NBA geriausių sezono žaidėjų titulus laimėjusius Nikola Jokičių ir Giannį Antetokounmpo, Slovėnijos vunderkindą Luką Dončičių ir galybę kitų NBA bei Eurolygos žvaigždžių.

Žaidėjų sąrašas galėtų būtų dar įspūdingesnis. Deja, čempionate nepamatysime kai kurių žvaigždžių, kurioms turnyrą teks praleisti dėl traumų ar pasirinkto poilsio šią vasarą.

Lrytas.lt sudarė dešimtuką krepšininkų, kurių praradimas bus skaudžiausias rinktinėms, o šiame sąrašė vietos neatsirado tokiems krepšininkams kaip Sergio Llullui, Victorui Webanyamai ar Milošui Teodosičiui.

10. Paolo Banchero (Italija)

Statistika NCAA: 17,2 tšk, 7,8 atk. kam., 3,2 rez. perd.

19-metis italas dar nėra sužaidęs nei vienų rungtynių profesionaliame krepšinyje, tačiau vietos šiame jau yra užsitarnavęs vien dėl to, kad šią vasarą buvo pakviestas pirmuoju šaukimu į NBA lygą.

Sunkiojo krašto pozicijoje rungtyniaujantis krepšininkas nuo šiol priklauso „Orlando Magic“ ekipai ir į čempionatą nusprendė nevykti, kadangi dabartinis jo tikslas – pasiruošti pirmajam NBA sezonui.

Jungtinėse Amerikos Valstijose gimęs krepšininkas vasaros lygoje sužaidė vos 2 rungtynes, tačiau jų pakako, kad gerbėjai pamatytų išskirtinį P.Banchero talentą. Italas vasaros lygoje fiksavo 20 taškų, 5 atkovotų ir 2,5 perimto kamuolio bei 6 rezultatyvių perdavimų vidurkius.

9. Maxi Kleberas (Vokietija)

Statistika NBA: 7 tšk, 5,9 atk. kam., 1,2 rez. perd.

Vokietis su „Dallas Mavericks“ ekipa praėjusiame sezone pasiekė Vakarų konferencijos finalą, kuriame nusileido būsimiems čempionams – „Golden State Warriors“ krepšininkams.

Gera gynyba po krepšiais, žaidimu du prieš du bei tolimais metimais pasižymintis aukštaūgis buvo vienas svarbiausių komandos krepšininkų, o jo dalyvavimas Europos čempionate būtų padėjęs vokiečiams siekti aukščiausių rezultatų.

Vokietis pareiškė, jog jaučia nuovargio pasekmės ir dėl to nedalyvaus namuose vykstančiame čempionate.

8. Nando de Colo (Prancūzija)

Statistika Eurolygoje: 11,9 tšk, 2,2 atk. kam., 3,8 rez. perd.

Nors prancūzams talentingų įžaidėjų šioje pozicijoje ir netrūksta, N.de Colo be abejonių būtų geriausias kūrėjas komandoje. 35-erių veteranas jau sužaidė 10 čempionatų su nacionalinė rinktine ir savo šaliai padovanojo 5 medalius.

2021 metais vykusioje olimpiadoje Prancūzijos rinktinė iškovojo sidabro medalius, o N.de Colo rinko 13,5 taško, 4,5 atkovoto kamuolio ir 6,2 rezultatyvaus perdavimo vidurkius.

Gynėjas čempionate nepasirodys, kadangi nusprendė šią vasarą skirti poilsiui.

7. Tornikė Šengelija (Gruzija)

Statistika Eurolygoje: 12,7 tšk, 4,7 atk. kam., 2,5 rez. perd.

Tornikė galbūt ir nėra geresnis krepšininkas už prieš tai išvardintus žaidėjus, tačiau jo svarba Gruzijos rinktinei yra kur kas didesnė.

30-metis gruzinas privalės praleisti namuose vyksiantį grupių etapą, dėl patirtos peties traumos.

„Man sielą skauda labiau nei petį, – sakė gruzinas. – Aš negalėsiu padėti Gruzijos rinktinei tokiu svarbiu momentu, negalėsiu atsistoti aikštėje šalia šių vaikinų pačiu tinkamiausiu metu“, – apmaudo neslėpė T.Šengelija.

6. Danilo Gallinari (Italija)

Statistika NBA: 11,7 tšk, 4,7 atk. kam., 1,5 rez. perd.

Antrasis italas atsidūręs šiame sąraše, tačiau skirtingai nei P.Banchero, 34-erių veteranas jau yra įrodęs, kad savo žaidimu jis gali duoti naudos savo komandai.

Kaip ir T.Šengelija, D.Gallinari privalės praleisti namuose vyksianti grupių etapą. Italas pasaulio atrankos rungtynėse su Gruzija patyrė kairiojo kelio traumą.

Italą jau ilgą laiką persekioja nesėkmės prieš Europos čempionatus. Tai jau bus ketvirtas kartas, kuomet puolėjas dėl traumų praleis šį turnyrą. D.Gallinari italams taip pat negalėjo padėti 2007, 2013 ir 2017 metais.

5. Nicolasas Batumas (Prancūzija)

Statistika NBA: 8,3 tšk, 4,3 atk. kam., 1,7 rez. perd.

33-ejų krepšininkas rinktinėje būtų galėjęs „mirtiną“ gynybos duetą su Rudy Gobertu, tačiau lengvojo krašto pozicijoje rungtyniaujantis žaidėjas nusprendė vasarą skirti poilsiui.

N.Batumas olimpinėse žaidynėse sudalyvavo bene svarbiausiame turnyro epizode. Pusfinalio rungtynėse prieš Slovėnija N.Batumas paskutinėmis mačo sekundėmis blokavo Klemeno Prepeličiaus metimą, o jau po kelių akimirkų prancūzai šventė pergalę rezultatu 90:89.

„Los Angeles Clippers“ žaidėjas pasižymi ne tik savo puikia gynyba, tačiau ir neprastu pataikymu iš tolimesnio nuotolio.

N.Batumas su Prancūzijos rinktine per savo karjerą yra iškovojęs 6 medalius

4. OG Anunoby (Didžioji Britanija)

Statistika NBA: 17,1 tšk, 5,5 atk. kam., 2,6 rez. perd.

25-erių puolėjas būtų neabejotinas Didžiosios Britanijos komandos lyderis ir šią komandą būtų padaręs kur kas patrauklesnę.

„Toronto Raptors“ komandoje rungtyniaujantis krepšininkas iki šiol nėra sužaidęs nei vienų rungtynių už nacionalinę rinktinę, o į savo komandą jį taip pat tikisi prisiviliot ir Nigerija.

Pats OG Anunoby yra sakęs, jog galvotų apie galimybę žaisti Didžiosios Britanijos komandoje, tačiau į šį čempionatą krepšininkas nusprendė neatvykti.

3. Nikola Vučevičius (Juodkalnija)

Statistika NBA: 17,6 tšk, 11 atk. kam., 3,2 rez. perd.

2 kartus į NBA visų žvaigždžių komandą išrinkto aukštaūgio statistika šį sezoną gerokai krito, lyginant su praėjusiais, tačiau nepaisant to N.Vučevičius neabejotinai geriausias rinktinės ir vienas geriausių viso čempionato krepšininkų.

Aukštaūgis pasižymi išsiskirtinu talentu puolime. 31-erių krepšininkas gali varžovus bausti baudos aikštelėje, pataikyti tolimus metimus bei geba atlikti puikius perdavimus komandos draugams.

2011, 2013 ir 2017 metais savo nacionalinei rinktinei padėjęs vidurio puolėjas šią vasarą nusprendė paskirti poilsiui. Tiesa, pati Juodkalnijos rinktinė į čempionatą pateko tik po to, kai Rusija buvo pašalinta iš turnyro.

2. Ricky Rubio (Ispanija)

Statistika NBA: 13,1 tšk, 4,1 atk. kam., 6,6 rez. perd.

R.Rubio statistika NBA lygoje yra nuostabi, tačiau žaisdamas už rinktinę įžaidėjas savo žaidimo lygį pakelia dar kelis kartus. Geriausias to pavyzdys – 2019 metų pasaulio čempionatas, kuomet ispanai laimėjo aukso medalius, o R.Rubio buvo pripažintas geriausiu turnyro krepšininku.

Nuo 14-os metų profesionaliai rungtyniaujantis gynėjas yra be konkurencijos geriausias atakų organizatorius savo šalyje, o jo netekus Ispanijos krepšinio federacija puolė į paniką ir natūralizavo sąsajų su šalimi neturintį Lorenzo Browną, kad šis užpildytų R.Rubio paliktą skylę.

31-erių krepšininkas čempionatą yra priverstas praleisti dėl praėjusiais metais trūkusių kryžminių kelio raiščių.

1. Bogdanas Bogdanovičius (Serbija)

Statistika NBA: 15,1 tšk, 4 atk. kam., 3,1 rez. perd.

Serbijos rinktinėje pagrindinė žvaigždė neabejotinai yra Nikola Jokičius, tačiau žaidžiant pagal FIBA taisykles dažnai galima ginčytis, kas yra geresnis naudingesnis žaidėjas aikštelėje – N.Jokičius ar B.Bogdanovičius.

Būtent gynėjas praėjusiame pasaulio čempionate buvo išrinktas į simbolinį penketuką bei rungtyniavo rezultatyviausiai savo rinktinės gretose, pelnydamas vidutiniškai po 22,9 taško.

Serbija ir be B.Bogdanovičiaus yra minima tarp komandų, galinčių iškovoti aukso medalius, tačiau akivaizdu, jog jeigu 30-metis žaistų čempionate, serbai būtų laikomi aiškiais turnyro favoritais ir bet koks ne aukso spalvos iškovotas medalis būtų laikomas nusivylimu.

Krepšininkas nepadės savo rinktinei Europos čempionate, kadangi šią vasarą atliko kelio operaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.