EUROLYGA 2023

„Trakų“ lyderis L. Bankieta: tarp krepšininko ir ugniagesio

2022–2023 m. RKL sezone į lygą po ilgos pertraukos grįžta sunkusis krašto puolėjas Lukas Bankieta. Tačiau „Trakų“ krepšininkas Lietuvą džiugina ne tik puikiu žaidimu – laisvalaikiu jis gesina varžovų atakas, o darbo metu – gaisrus. Prieš mažiau nei metus ugniagesiu gelbėtoju tapęs Lukas Bankieta jau spėjo išgelbėti žmogaus gyvybę.

 L. Bankieta<br> BC „Druskininkai“ nuotr.  
 L. Bankieta<br> BC „Druskininkai“ nuotr.  
 L. Bankieta<br> BC „Druskininkai“ nuotr.  
 L. Bankieta<br> BC „Druskininkai“ nuotr.  
 L. Bankieta<br> BC „Druskininkai“ nuotr.  
 L. Bankieta<br> BC „Druskininkai“ nuotr.  
Daugiau nuotraukų (3)

rkl.lt

2022-12-24 16:50

Meilė krepšiniui – paveldima šeimoje

Druskininkuose gimęs ir augęs Lukas Bankieta su krepšinio pasauliu susipažino dar vaikystėje – tėtis Raimondas Bankieta buvo profesionalus krepšininkas, žaidęs Kauno „Drobėje“. Iš jo Lukas ir paveldėjo meilę krepšiniui.

„Aš nuo mažų dienų su kamuoliu rankose, – pasakoja L.Bankieta. – treniruotis pradėjau pas legendinį krepšinio trenerį Algį Gedminą, o vėliau perėjau pas trenerį Sigitą Šimkūną. Nuo to ir prasidėjo mano krepšinio istorija.“

Krepšininko kelias Luką atvedė į Regionų krepšinio lygą – jis 2014-aisiais prisijungė prie Druskininkų „Citus“ klubo, žaidusio RKL A divizione. Tačiau po trečiaisiais metais patirtos sunkios traumos krepšininkas ilgai negrįžo į lygą.

„Pertrauka buvo priverstinė – žaidžiant už Pabradės „Žeimeną“ ketvirtfinalyje trūko kryžminiai kelio raiščiai. Po ilgo sveikimo ir reabilitacijos nesijaučiau visiškai užtikrintas savimi, todėl žaidžiau tik savo malonumui Sostinės krepšinio lygoje“, – atvirauja L.Bankieta.

Neplanuotas sugrįžimas – sėkmingas

Vis dėlto Lukas Bankieta šiemet sugrįžo į Regionų krepšinio lygą – krepšininko planus pakeitė skambutis iš „Trakų“. Nors kvietimas buvo netikėtas, sprendimą priimti nebuvo sunku.

„Trakų komandoje žaisti siūlė ne tik man – pakvietė visą draugų būrį iš SK „Ferimsta“ komandos. Taip pat keletą metų esu žaidęs su „Trakų“ vyr. treneriu Edvinu Justa, o komandos vadovas Rolandas Jarutis žinomas visoje Lietuvoje. Tiesiog negalėjau atsisakyti“, – tikina L.Bankieta.

Šį sezoną Nostra.lt-RKL B divizione debiutavęs „Trakų“ klubas stebina puikiais rezultatais – ekipa yra B grupės lyderė su 10 pergalių ir vos vienu pralaimėjimu. Sėkmingai į RKL sugrįžęs Lukas Bankieta yra naudingiausias komandos žaidėjas, tačiau jis šio fakto nesureikšmina.

„Žaidžiu, kaip žaidžiu – svarbiausia, kad laimime. Komandos branduolį sudaro gerai vienas kitą pažįstantys žaidėjai, ne vienerius metus žaidę pas trenerį Edviną Justą. Jaunimas taip pat nesunkiai pritapo ekipoje, todėl sezono pradžia sėkminga“, – pasakoja L.Bankieta.

„Komandoje juokavome, kad laimėsime lygą iš karto. Naujokams labai sunku tą padaryti, bet kol kas sekasi tikrai gerai. Džiaugiamės, kad komandos vadovas ir treneris skiria tiek daug dėmesio ir laiko šiai ekipai, – sako L.Bankieta. – Kviečiame visus trakiškius ateiti į rungtynes ir palaikyti „Trakus“ – stengsimės tą juokelį paversti realybe.“

Ugniagesiu tapti svajojo dar vaikystėje

Laisvalaikiu žaisdamas krepšinį, Lukas Bankieta pragyvenimui užsidirbdavo darbuodamasis finansų sektoriuje. Tačiau po šešerių metų jis suprato, kad tokia veikla – ne jam. Vyras nusprendė įgyvendinti seną svajonę tapti ugniagesiu gelbėtoju.

„Mane nuo vaikystės žavėjo ugniagesio profesija. Norėjau save išbandyti šioje srityje, juk ne kiekvienas gali tokį darbą dirbti. Vien patekti į ugniagesių gelbėtojų mokyklą buvo nelengva – reikėjo praeiti medicininę apžiūrą, išlaikyti teorijos testus, atlikti fizinio rengimo pratybas“, – prisiminimais dalinasi L.Bankieta.

Ryžto kupinas vyras įveikė visas kliūtis ir galiausiai išpildė vaikystės svajonę – pradėjo dirbti Vilniaus priešgaisrinės gelbėjimo valdybos 3-iojoje komandoje. Nors ugniagesio darbas toks, kokio jis ir tikėjosi, L.Bankieta atskleidžia, kad naujos pareigos pastebimai pakeitė kasdienį gyvenimą.

„Darbas vyksta pamainomis – pamaina trunka 24 valandas, o po to turiu 3 laisvas dienas. Gyvenimas tarsi perskirtas į dvi dalis: viena dalis – ugniagesio gyvenimas, kita dalis – įprastas, šeimyninis gyvenimas“, – pasakoja L.Bankieta.

Suderinti krepšinį ir ugniagesio gelbėtojo darbą Lukui sekasi neblogai, tačiau kai pareiga šaukia, krepšinis turi palaukti.

„Kartais pasitaiko, kad pamaina ir rungtynės vyksta tą pačią dieną – tada tenka varžybas praleisti. O būna ir taip, kad reikia žaisti dieną po pamainos. Visą parą gaisrų negesiname, bet po paros be miego rungtynės būna sunkios“, – atvirauja vyras.

Žygdarbis ant plono ledo

Vos prieš keletą mėnesių įgijęs plaukiko gelbėtojo kvalifikaciją, Lukas Bankieta jau spėjo panaudoti žinias ir sugebėjimus išgelbėdamas žmogaus gyvybę. Lapkričio 28 dieną gautas pranešimas, kad Also ežere Vilniuje įlūžo moteris. Į pagalbą vykusioje ugniagesių gelbėtojų komandoje buvo ir L. Bankieta.

„Atvykę pamatėme apie 30 metrų nuo kranto įlūžusią moterį, kuri laikėsi įsikibusi į ledą. Esu apmokytas gelbėti tiek skęstančius, tiek įlūžusius žmones, todėl ant gelbėjimo rogių nušliaužiau iki moters ir ištraukiau ją iš vandens“, – prisimena L.Bankieta.

Herojišką žygdarbį atlikęs vyras sulaukė daugybės padėkų socialinėje erdvėje, tačiau šlovės vien sau neprisiima ir teigia, kad tarp krepšinio ir ugniagesio pareigų yra esminis panašumas.

„Tai yra ne vieno žmogaus, o visos komandos darbas. Aš šliuožiau ledu, o kolegos mane laikė pririštą ir partempė atgal, prieš tai padėjo greitai pasiruošti gelbėjimui, – sako L.Bankieta. – Kaip krepšinyje, taip ir ugniagesyboje vienas nieko nenuveiksi – reikalinga komanda.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.