EUROLYGA 2023

Lietuvos krepšinio rinktinės kandidatų sąrašą jau vartęs LKF prezidentas V. Gedvilas turi atsakymą, ar jis taps visiems netikėtu

Pasaulio krepšinio čempionate dalyvausiančios rinktinės kaip iš gausybės rago pradėjo siųsti žinias, kuriose pateikiami kandidatų į ekipas sąrašai. Lietuvos stovykloje vis dar laukimo nuotaikos – šalies krepšinio federacijos prezidentas Vydas Gedvilas tikina, kad toks kandidatų sąrašas jau yra ir jį strategas Kazys Maksvytis pateiks liepos pirmąją savaitę.

LKF prezidentas Vydas Gedvilas.<br>E.Jankausko nuotr.
LKF prezidentas Vydas Gedvilas.<br>E.Jankausko nuotr.
LKF prezidentas Vydas Gedvilas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
LKF prezidentas Vydas Gedvilas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
LKF prezidentas Vydas Gedvilas.<br>NKA.lt nuotr.
LKF prezidentas Vydas Gedvilas.<br>NKA.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 29, 2023, 3:39 PM, atnaujinta Jun 29, 2023, 3:48 PM

Latvija ir Prancūzija – šios planetos pirmenybėse kovosiančios rinktinės per praėjusią parą paskelbė savo kandidatų į komandą sąrašus.

Prancūzai apskritai ant stalo padėjo jau galutinį dvyliktuką, kuris važiuos kovoti dėl turnyro medalių. Šiai ekipai jau nereikia galvoti apie atranką į 2024-ųjų olimpiadą, nes žaidynės vyks Prancūzijos sostinėje Paryžiuje.

„Tas mūsų sąrašas su, berods, 24 pavardėmis, žinoma, yra. Bet tai rinktinės stratego Kazio Maksvyčio reikalas. Jis pristatys tas pavardes iki liepos 11 dienos, kai prasidės pirmoji stovykla jaunimui, kuris sieks prasimušti į pagrindinę ekipą. Bet iš esmės, nėra ko skubėti“, – tikino Lietuvos krepšinio federacijos prezidentas 64-erių V.Gedvilas.

Jau dabar aišku, kad nacionalinėje ekipoje nepamatysime žinomų sirgaliams krepšinio veidų.

„Tikrai komandoje nebus Mariaus Grigonio, Luko Lekavičiaus, Roko Giedraičio. Ir galiausiai Edgaro Ulanovo. Visi kiti arba abejoja, arba bus“, – prieš kurį laiką kalbėjo ekipos treneris K.Maksvytis.

Praėjusią savaitę paaiškėjo, kad komanda bus priversta verstis ir be Arno Butkevičiaus, kuriam atlikta kojos operacija.

„Nemažai kolegų klausia, ar tokia lavina atsisakiusių padėti komandai gali neraminti, ar gali priversti jaudintis dėl galimų rezultatų.

Tai kad mes ne vieni tokie – tiek tie patys graikai, tiek prancūzai ar amerikiečiai turi nuostolių. Ir žiūri, su kuriais žaidėjais gali kovoti – kas pasirengęs, kas motyvuotas. Juk yra objektyvios priežastys – E.Ulanovui skauda nugarą, A.Butkevičius – po operacijos, Domantui Saboniui reikia galvoti dėl piršto problemų sprendimo.

Iš esmės, gal tik 2–3 krepšininkai atsisakė atvykti į stovyklą dėl visiškai asmeninių priežasčių. Tad viską įvertinus pasakysiu, kad rinktinė bus sudaryta iš pergalių išalkusių žaidėjų“, – tikino LKF vadovas.

– Turime šiai dienai kur kas mažesnį žaidėjų pasirinkimo ratą Lietuvos rinktinei. Gal derėtų šį čempionatą paversti savotišku „pereinamuoju etapu“, kad jaunimas perimtų vadžias iš jau apie atsisveikinimą su rinktine galvojančių krepšininkų?, – lrytas.lt paklausė V.Gedvilo.

– Ne. Mes apie tai tikrai negalvojame. Pasaulio čempionate turi žaisti patys stipriausieji žaidėjai. Ir tikrai negaliu pasakyti, kad Lietuvos rinktinė yra sudaryta iš „senių“, ten nėra jaunimo ir būtinas atsišviežinimas.

Imkime kaip pavyzdį kad ir Roką Jokubaitį, Margirį Normantą ar Tadą Sedekerskį – jie nėra „seniai“. Tai koks tas būtinumas atjauninti ekipą? Be kalbų, važiuos į čempionatą tik patys geriausieji...

– Jei turime šiokį tokį „nukraujavimą“, tai apie kokius tikslus turime kalbėti pasaulio čempionate mūsų rinktinei?

– Tas tikslas buvo iškeltas anksčiau ir jis išlieka nepakitęs – Lietuvos komandai keliama užduotis būti tarp aštuonių geriausių komandų.

Gal tai ir atrodo sunkus tikslas, tačiau tam ir buriame motyvuotų ir alkanų pergalėms krepšininkų ekipą.

Taip, girdėjau, kad mus ten šiam čempionatui reitingavo, skyrė lyg ir 15 vietą, nuvertino, bet visą tą aplink varžybas kylančią opiniją vertinu kaip atributą sukelti susidomėjimą varžybomis. Ne daugiau. Viską juk lemia žaidėjai aikštėje, o ne reitingai.

– Ar galima būtų teigti, kad būsimas kandidatų į rinktinę sąrašas turės tam tikrą netikėtumo faktorių? Pamatysime pavardžių, kurios sukels nuostabą.

– Manau, to tikėtis neverta. Tai žinomos pavardės, kažko visiškai netikėto neturėtų būti. Kaip sakoma, didžioji dalis trenerių seka krepšinio įvykius, tai jie ir numano, kas ir kaip gali žaisti.

Mes turime rinktinės trenerį K.Maksvytį, kuriuo pasitikime ir neužsiminėjame jokiais patarimais jam ar prašymais. Tai jo rinktinės vizija, jis su pakviestais į komandą vyrais sieks aukštumų pasaulio čempionate.

Šiais metais Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė dalyvaus FIBA pasaulio krepšinio čempionate, kuris rugpjūčio 25 – rugsėjo 10 dienomis vyks Japonijoje, Indonezijoje ir Filipinuose. Mūsiškiai varžysis Filipinų sostinėje Maniloje.

Pasaulio čempionate rinktinės kovos ne tik dėl apdovanojimų, bet ir dėl kelialapių į 2024 metų vasaros olimpines žaidynes Paryžiuje.

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės kontrolinių rungtynių tvarkaraštis:

Liepos 22 d. (Alytus) Lietuva – Jordanija;

Liepos 24 d. (Alytus) Lietuva – Jordanija;

Liepos 29 d. (Panevėžys) Lietuva – Ukraina;

Rugpjūčio 1 d. (Kaunas) Lietuva – Sakartvelas;

Rugpjūčio 4 d. (Tamperė, Suomija) Suomija – Lietuva;

Rugpjūčio 9 d. (Orleanas, Prancūzija) Prancūzija – Lietuva;

Rugpjūčio 11 d. (Vilnius) Lietuva – Prancūzija;

Rugpjūčio 14 d. (Klaipėda) Lietuva – Suomija;

Rugpjūčio 19 d. (Taipėjus, Taivanas) Lietuva – Puerto Rikas;

Rugpjūčio 22 d. (Taipėjus, Taivanas) Lietuva – Latvija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.