EUROLYGA 2023

Europos dvidešimtmečių merginų čempionate siaučianti Latvijos gynėja: „Kas daugiau žais ir pelnys taškus, jei ne aš?“

Latvijos dvidešimtmečių rinktinė iškovojo dar vieną pergalę Europos čempionate, vykstančiame Lietuvoje, ir pateko tarp aštuonių geriausių komandų Europoje. Latvės 81:72 įveikė švedes, o kitame etape jų laukia portugalių barjeras.

 Vanesa Jasa<br> FIBA nuotr.
 Vanesa Jasa<br> FIBA nuotr.
 Vanesa Jasa<br> FIBA nuotr.
 Vanesa Jasa<br> FIBA nuotr.
 Vanesa Jasa<br> FIBA nuotr.
 Vanesa Jasa<br> FIBA nuotr.
 Vanesa Jasa<br> FIBA nuotr.
 Vanesa Jasa<br> FIBA nuotr.
 Vanesa Jasa<br> FIBA nuotr.
 Vanesa Jasa<br> FIBA nuotr.
 Vanesa Jasa<br> FIBA nuotr.
 Vanesa Jasa<br> FIBA nuotr.
 Vanesa Jasa<br> FIBA nuotr.
 Vanesa Jasa<br> FIBA nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

2023-08-02 19:30, atnaujinta 2023-08-02 19:57

Šešioliktfinalio mače prieš švedes Latvijos merginų rinktinė įtikinamu skirtumu prieš varžoves pirmavo kone visą susitikimą, tačiau ketvirtojo kėlinio pabaigoje įkrito į duobę, kuomet švedės sumažino latvių pranašumą iki 4 taškų (68:64).

Visgi Vanesos Jasos ir Luizes Silos traukiamos latvės sugebėjo atlaikyti varžovių šturmą ir galop patekti tarp aštuonių geriausių Europos komandų.

„Visų pirma – ketvirtajame kėlinyje buvo sunkoka dėl mūsų rungtynių laiko, kadangi tarp praėjusių ir šių rungtynių buvo labai mažai laiko pailsėti, žaidžiame 6–7 žmonių rotacija, kas lemia, kad mes esame truputį pavargusios, bet mes toliau kovojome, mąstėme, kad turime ir toliau eiti į priekį bei galop laimėjome“, – po rungtynių kalbėjo naudingiausia Latvijos dvidešimtmečių rinktinės žaidėja V.Jasa.

Ar tokio rezultato, kokį jau dabar pasiekė Latvijos dvidešimtmetės, užtenka?

„Ne, ne, ne neužtenka (šypsosi – red.). Laimei, kad turėjome gerą ir vieną stipriausių grupių čempionate, tad toliau mūsų laukia kito lygio varžovės.

Žaidėme prieš švedes, kurios nėra tokia stipri komanda. Nežaidėme prieš ypač stiprias ispanių ar prancūzių rinktines, tad galvoju, kad artėjančiose dvejose rungtynėse galime pasirodyti gerai, jei būsime su tokiu pačiu noru, gynyba ir puolimu. Mes turime išlaikyti susikaupimą ir žaisti kartu. Tada viskas bus gerai“, – pasakojo V.Jasa.

Paklausta apie komandos tikslą ir siekiamybę šiame čempionate, Latvijos rinktinės gynėja išliko kukli ir neatskleidė komandos svajonės.

„Šitą pasilaikysime sau (juokiasi – red.)“, – sakė V.Jasa.

V.Jasai praėjęs klubinis sezonas buvo sunkus.

Gynėja pirmąkart išvyko iš Latvijos ir persikėlė žaisti į aukščiausią Ispanijos moterų krepšinio lygą, kur jai buvo sunku atrasti save.

Ispanijos lygoje gynėja per vidutiniškai nepilnas 12 praleidžiamų minučių aikštelėje rinko vos po 2,1 taško, o Europos taurėje, per panašų laiką aikštelėje, rinko po 2,7 taško.

Visgi sezono viduryje latvė grįžo į gimtinę, kur tęsė sezoną Rygos TTT klube. Jame V.Jasa taip pat nespindėjo, kaip buvo iš jos tikimasi.

Gynėja rinko po 9,5 taško (39 proc. trit.) ir atkovojo po 2,6 atšokusio kamuolio.

„Man šis čempionatas yra nauja galimybė. Viskas yra nauja – aš esu komandos kapitonė, turiu galvoti apie kitas merginas, trenerius ir kaip būti kartu, kaip visus suvienyti ir motyvuoti, prižiūrėti merginų apšilimą, ar visos miega pakankamai ir jaučiasi gerai. Aišku, turiu kovoti ir už save. Kartu bandau palaikyti ir kitas – jeigu visos bus teigiamai nusiteikusios, bus ant pozityvios bangos ir judės viena linkme, viskas bus gerai“, – apie šansą Europos čempionate kalbėjo V.Jasa.

Visgi šiame čempionate V.Jasa žaidžia neįtikėtiną krepšinį ir atsiskleidė pačiomis gražiausiomis spalvomis – latvė renka po 19,8 taško (80 proc. dvit., 25 proc. trit., 77,8 proc. baud.), atkovoja po 4,5 atšokusio kamuolio, atlieka po 3,3 rezultatyvaus perdavimo, perima po 2 kamuolius ir fiksuoja 18,8 naudingumo balo vidurkį.

Įdomu, kad V.Jasa Europos čempionate, kuris yra rengiamas Lietuvoje (Vilniuje ir Klaipėdoje – red.), vidutiniškai per vieną mačą meta net po 11,2 baudos metimo, o pataiko po 8,8.

„Kas daugiau žais ir pelnys taškus, jei ne aš? (šypsosi – red.). Mes neturime daug kitų žaidėjų. Turėjome lyderę (Raina Tomašicka – red.), kuri patyrė traumą ir mes dabar žaidžiame dar trumpesne rotacija. Turime tiesiog žaisti.

Kiekvienose rungtynėse merginos atlieka savo darbą – kai kuriose rungtynėse geriau sužaidžiu aš, kai kuriose geriau žaidžia Luize Sila, kuri šiandien puikiai žaidė (23 taškai, 11 atk. kam., 6 rez. perd. – red.). Visos turime būti kaip vienas kumštis“, – kalbėjo V.Jasa.

Nors latvės puikiai žaidžia Europos čempionate, o kaip V.Jasa ir minėjo, kita komandos lyderė R.Tomašicka patyrė traumą rungtynėse prieš Italijos bendraamžes. Visgi ar žais R.Tomašicka šiame čempionate – aišku nėra, tačiau V.Jasa ir komanda ruošiasi blogiausiam scenarijui.

„Mes vis dar nežinome, kas jai tiksliai yra. Gali būti, kad ji sugrįš į čempionato pabaigą, tačiau, jei atvirai – mes negalvojame, jog ji sugrįš ant parketo šiame čempionate. Ji jau anksčiau turėjo panašią traumą ir ją vėl patyrė Lietuvoje. Ji nieko nepasisuko, ji tiesiog jaučia didelį skausmą kojoje“, – pasakojo gynėja.

Artėjantį sezoną V.Jasa ir toliau žais Rygos TTT, kuri dalyvaus moterų Eurolygos atrankoje. Gynėja džiaugiasi turėdama tokią galimybę pasirodyti aukščiausiame lygyje.

Be to, V.Jasa artėjantį sezoną žais su Lietuvos moterų krepšinio rinktinės puolėja Gabija Meškonyte.

„Na, Eurolyga! (šypsosi – red.). Eurolyga yra aukščiausias lygis, kuriame galiu žaisti. Ypač džiugu, kad galėsiu tą daryti namuose – Rygoje. Būdama Rygoje aš atsiduodu viskam šimtu procentu – treneriams, komandai. Tai yra mano namų komanda“, – džiūgavo V.Jasa.

Nors Vilniuje, kur grupių etapo ir pirmąsias atkrintamųjų rungtynes žaidė Latvijos dvidešimtmetės daug sirgalių „Jeep“ arenoje nebuvo, V.Jasa teigė, kad ji jautė artimiausių žmonių palaikymą, kuris būtent buvo visų rungtynių metu Lietuvos sostinėje.

„Esu jiems (tėvams – red.) labai dėkinga. Mūsų tėvai yra patys geriausi. Aikštelėje mes girdime tik juos. Nežinau, ką daryčiau, jei jų nebūtų. Jie atlieka labai puikų darbą palaikydami mus“, – baigė V.Jasa.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.