EUROLYGA 2023

Pernykštį triumfą menančioje Šiaurės Makedonijoje – Lietuvos 16-mečių titulo gynyba ir bilietų į pasaulio čempionatą dalybos

Paskutines dienas iki starto skaičiuoja jau paskutinė vaikinų jaunimo rinktinė šią vasarą. Tai – Lietuvos šešiolikmečiai, treniruojami Tomo Urbelionio, rugpjūčio 5–13 dienomis Šiaurės Makedonijos sostinėje Skopjė besikausiantys su geriausiomis žemyno bendraamžių komandomis.

Dovydas Buika<br>MKL.lt nuotr.
Dovydas Buika<br>MKL.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 3, 2023, 11:40 AM

Būtent Skopjė priėmė ir pernykštį U16 Europos čempionatą, kuriame Tomo Purlio vadovaujama Lietuvos rinktinė septyniomis pergalėmis iš tiek pat galimų užtikrintai nužingsniavo iki aukso medalių.

Per mėnesį trukusį pasirengimo ciklą lietuviai sužaidė aštuonis draugiškus mačus. Dukart pasiektos užtikrintos pergalės prieš ukrainiečius. Saragosoje vykusiame turnyre T. Urbelionio auklėtiniai 70:72 krito prieš graikus, 73:66 palaužė izraeliečius ir 66:72 nusileido šeimininkams ispanams. Prieš kelias dienas Rygoje pasibaigusioje Baltijos taurėje lietuviai tapo čempionais po to, kai 80:65 įveikė vokiečius, 96:40 nepasigailėjo latvių ir 98:70 sutriuškino estus.

„Pasiruošimą vertinu gerai, – tikino T. Urbelionis. – Atrodo, kad esame tinkamai pasiruošę, sužaidėme nemažai kontrolinių rungtynių, matėme pozityvių dalykų žaidime. Dėl to džiaugiamės, bet turime išlaikyti maksimalią koncentraciją kiekvienose rungtynėse. Kovoti reikės su visais.“

„Treniruočių stovykla praėjo sklandžiai, – mintimis dalinosi rinktinės puolėjas Dovydas Buika. – Jau gan ilgai esame kartu. Džiugu, kad atėjome iš skirtingų miestų, susirinkome iš visos Lietuvos, bet sugebėjome susilipdyti į vieną komandą. Kiekvienas daugiau ar mažiau atradome savo rolę. Nuopelnai dėl to keliauja treneriams, kurie puikiai atliko savo darbą.“

D. Buika – vienintelis šios rinktinės žaidėjas, turintis tokių čempionatų patirties. Pernai jis taip pat vyko į Šiaurės Makedoniją ir auksinėje rinktinėje turėjo gan svarbią rolę – per beveik 20 minučių vidutiniškai pelnydavo 7,6 taško, atkovodavo 4,6 kamuolio, išdalindavo 2,1 rezultatyvaus perdavimo ir rinkdavo 10,6 naudingumo balo.

„Komandos draugai klausia ir domisi praėjusiu čempionatu. Pasisekė, kad ir vieta ta pati, todėl daugiau galiu nupasakoti, kaip viskas vyksta. Tikėkimės, kad tai padės lengviau priprasti prie Šiaurės Makedonijos“, – apie praverčiančią patirtį pasakojo D. Buika.

Sostinės krepšinio mokyklos auklėtinis FIBA buvo išskirtas kaip vienas iš dešimties žaidėjų, verčiausių dėmesio artėjančiose pirmenybėse. Visgi pats krepšininkas nejaučia, kad dėl to jo pečius slėgtų papildoma atsakomybė.

„Spaudimo nejaučiu. Mes, lietuviai, visada garsėjame ne savo individualumu, o komandiniu žaidimu. Manau, kad šios komandos didžiausia stiprybė ir yra ta, kad vienas kitą stipriai palaikome ir galime papildyti. Tai ir turėtų mus vesti į pergales“, – teigė Europos čempionas.

„Tai stiprus žaidėjas ir stipri asmenybė, – apie savo auklėtinį kalbėjo rinktinės strategas. – Ne paslaptis, kad jis vienas lyderių, bet komandoje visi yra geri žaidėjai. Labai svarbu, kad jis žaistų ir įtrauktų ir kitus, turėtume pilnavertį pasitikėjimą vieni kitais, nes nėra didelės prarajos tarp žaidėjų, tikrai yra, kam žaisti“, – savo lūkesčius vardino T. Urbelionis.

U16 rinktinei atstovaus ir Artūras Butajevas, neseniai tapęs dar vienu „Barcelona“ jaunimo akademiją papildžiusiu talentu iš Lietuvos.

„Jis viso pasirengimo metu buvo stabilus, tikras „penktas“ numeris. Viskas su juo tvarkoje, svarbu, kad ateitų susikoncentravęs ir padarytų viską, ko prašome. Irgi ryški figūra“, – aukštaūgio svarbą pabrėžė rinktinės vairininkas.

Pirminiame rinktinės sąraše buvo ir kitoje Atlanto pusėje tobulėjantis Vincas Buzelis. Visgi pastarasis dėl patirtos traumos negalėjo užbaigti pasiruošimo ir čempionate nedalyvaus.

„Įdomus žaidėjas, buvo keturioliktuke, kuris važiavo į Ispaniją. Vincas turi puikių savybių, tikrai apmaudu, kad trauma jam sutrukdė vykti į čempionatą. Linkiu kuo greičiau pasveikti ir grįžti į aikštelę“, – apie JAV augantį Mato Buzelio brolį pasisakė specialistas.

B grupės kovose mūsiškiai startuos šį šeštadienį (rugpjūčio 5 d.), kuomet 22.00 val. laukia mūšis su Prancūzija. Sekmadienį (rugpjūčio 6 d.) 17.00 val. lietuviams kelią pastoti mėgins Belgija, o pirmadienį (rugpjūčio 7 d.) 19.30 val. – čempionato šeimininkė Šiaurės Makedonija.

„Gyvename mintimis apie prancūzus. Tikimės daug fiziškumo, kurio pietinės šalys turi daug, žaidžia agresyviai. Mums svarbu to nepabūgti, atsakyti į tai ir, dar geriau, patiems diktuoti fiziškumą, o ne tik prie jo prisitaikyti“, – akcentus turnyro startui dėliojo T. Urbelionis.

Į atkrintamąsias žengia visos keturios grupės komandas, o B grupės ekipos aštunfinalyje bus poruojamos su A grupe, kurioje rungtyniaus Slovėnija, Italija, Turkija ir Juodkalnija.

Penkios geriausios čempionato komandos pateks į kitąmet Turkijoje vyksiantį U17 pasaulio čempionatą. Jei geriausiųjų penketuke bus turkai, tuomet vieta planetos pirmenybėse priklausys ir šeštajai galutinės rikiuotės komandai.

„Dabar mūsų koncentracija į tai, kad užimtume kuo geresnes pozicijas prieš atkrintamąsias. Žingsnis po žingsnio turime eiti į kiekvienas rungtynes ir ten padaryti viską, ką galime“, – tvirtino treneris.

„To negaliu nuspėti, bet atiduosime visas jėgas. Tikimės aukščiausių tikslų“, – apie siekius nedaugžodžiavo D. Buika.

T. Urbelionis trenerių štabe darbuojasi kartu su asistentais Arimantu Mikaločiumi ir Nedu Pacevičiumi, fizinio rengimo treneriu Žilvinu Kriukovu ir kineziterapeute Austėja Miniotaite. Komandos vadybininkas – Andrius Liachovičius.

Rinktinės sudėtis: Dovydas Buika, Ignas Urbonas, Erikas Sirgedas, Ernas Pakamanis (visi iš Sostinės KM), Artūras Butajevas (V. Knašiaus KM), Kajus Mikalauskas (Klaipėdos KM), Jordanas Jančiauskas (Kauno KM „Perkūnas“), Ainardas Misius (Šilutės SM), Arnas Vaištaras (Plungės SRC), Arminas Vilkas (Tornado KM), Rokas Norutis (Šiaulių KA „Saulė“), Dominykas Daubaris (Mažeikių SM).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.