EUROLYGA 2023

Rinktinės štabe – didžiulis NBA lietuvio indėlis: yra būdų, kaip Lietuvai pranokti JAV Specialiai lrytas.lt, Manila

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės sudėtyje yra penki krepšininkai, kuriems teko ragauti NBA duonos, tačiau prieš sekmadienio pasaulio čempionato akistatą su JAV rinktine didžiausias krūvis teko ne žaidėjams, o rinktinės trenerių štabo nariui Benui Matkevičiui.

 Rinktinės štabe – didžiulis NBA lietuvio indėlis: yra būdų, kaip Lietuvai pranokti JAV.<br> LKF/FIBA nuotr.
 Rinktinės štabe – didžiulis NBA lietuvio indėlis: yra būdų, kaip Lietuvai pranokti JAV.<br> LKF/FIBA nuotr.
S. Reavesas.<br>FIBA nuotr.
S. Reavesas.<br>FIBA nuotr.
P. Banchero.<br>FIBA nuotr.
P. Banchero.<br>FIBA nuotr.
P. Banchero.<br>FIBA nuotr.
P. Banchero.<br>FIBA nuotr.
A. Reavesas.<br>FIBA nuotr.
A. Reavesas.<br>FIBA nuotr.
A. Edwardsas.<br>FIBA nuotr.
A. Edwardsas.<br>FIBA nuotr.
Treneris Benas Matkevičius<br>G.Šiupario nuotr.
Treneris Benas Matkevičius<br>G.Šiupario nuotr.
B. Matkevičius.<br>krepsinionamai.lt nuotr.
B. Matkevičius.<br>krepsinionamai.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Specialiai lrytas.lt, Manila

Sep 3, 2023, 8:00 AM, atnaujinta Sep 3, 2023, 8:58 AM

40-metis B.Matkevičius jau dešimtmetį sukasi NBA aplinkoje, kur šiuo metu dirba „Boston Celtics“ komandos tarptautiniu skautu, tad puikiai žino kiekvieno JAV rinktinės žaidėjo stiprybes ir silpnybes.

Nors į Filipinuose vykstantį pasaulio čempionatą JAV rinktinė šįkart atsivežė ne pačias ryškiausias NBA žvaigždes, Steve'o Kerro auklėtiniai kol kas žygiuoja be pralaimėjimų – įveikta Naujoji Zelandija, Graikija, Jordanija ir Juodkalnija.

Sekmadienį Lietuvos ir JAV rinktinės kausis dėl pirmosios J grupės vietos, taip išsiaiškindamos, iš kurios pozicijos keliaus į ketvirtfinalį, kurs lauks I grupės komandos (Italija, Serbija, Puerto Rikas, Dominikos Respublika).

Neabejojama, kad JAV rinktinė bus laikoma šio mačo favorite, tačiau B.Matkevičius tikina, kad ši ekipa dar tik pratinasi ne tik prie FIBA krepšinio, bet ir prie vienas kito.

„Reikia suprasti, kad tai yra kitoks krepšinis. Jie turi sudėtį, kuri yra nepaprastai gili, talentinga, atletiška. Visi suprantame, kas tie amerikiečiai yra. Tiesa, daugelis iš jų nėra įpratę žaisti be kamuolio, dėl to jie bando greitinti atakas, kad visi galėtų pažaisti, atakuoti. Aišku, greitas puolimas jiems yra labai aktualus. Jie po perimtų, atkovotų kamuolių bando bėgti ir kuo greičiau pelnyti greitus taškus. Logikos jų žaidime yra, mes taip žaisti negalėtume. Bet pagal jų sudėtį, charakteristiką – viskas logiška“, – pasakojo treneris.

Visgi amerikiečiams Lietuva taip pat bus kol kas grėsmingiausias varžovas čempionate, varžovus vidutiniškai triuškindamas 25 taškų skirtumu. Tai, jog ši JAV rinktinė yra įkandamas riešutas pademonstravo ir juodkalniečiai, kurie daugiau nei tris kėlinius laikėsi rungtynėse ir pralaimėjo tik mačo pabaigoje (73:85).

„Geriausia gynyba yra puolimas. Jeigu tu užpuoli prieš amerikiečius, tada turi laiko susistatyti gynybą, sulėtini jų ataką ir priversti sužaisti statiškiau. Juodkalnija dominavo po krepšiu, jei neklystu, jie atkovojo 22 kamuolius puolime. Tai irgi labai svarbu, nereikia duoti antrų šansų. Juodkalniečiai rado progas užpulti, žaidė drausmingai, galėjo susistatyti savo gynybą. Tik ketvirtojo kėlinio pabaigoje pasipylė klaidos, kuo pasinaudojo JAV ir pabėgo“, – kalbėjo B.Matkevičius.

Tačiau būtent ši Kazio Maksvyčio Lietuvos rinktinė demonstruoja puikų puolimą, kai per rungtynes pelno po 93 taškus, o tritaškius meta net 44 proc. taiklumu.

Anot B.Matkevičiaus, tai yra komandinio žaidimo vaisiai.

„Rinktinė išsiskiria tuo, kad ji negaili perdavimų vienas kitam ir priima teisingus sprendimus. Krepšinyje tu turi priimti logišką sprendimą, logišką perdavimą, jei tu žaidi nesavanaudiškai, ieškai papildomų perdavimų, kai matai, kad komandos draugas yra laisvas, nors ir pats galėtum mesti, rasi dar geresnį metimą.

Yra geras, geresnis, geriausias, tai mes surandame geriausią metimą, o kai tu jį surandi, žaidėjas, gavęs kamuolį, yra tam pasiruošęs, automatiškai žaidėjo taiklumo procentas auga“, – taiklių tolimų metimų kilmę aiškino „Celtics“ atstovas.

Prieš mūšį su JAV – B.Matkevičiaus įžvalgos apie varžovų lyderius bei trūkumus. Lietuvos ir JAV rinktinės mačą sekmadienį nuo 15 val. 30 min. sekite portale lrytas.lt.

– Daug kas mėgsta sakyti, kad JAV žaidžia „bėk ir mesk“ krepšinį. Bet taip, ko gero, nėra. Kokie yra pagrindiniai šios rinktinės deriniai ir schemos?, – lrytas.lt paklausė B.Matkevičiaus.

– Jie dažnai pradeda rungtynes įmesdami Jarenui Jacksonui kamuolį po krepšiu. Pasitikrina, o paskui žaidžia iš skirtingų situacijų – bando gaudyti pranašumus, žaidžia du prieš du. Dažnai bando sumėtyti gynybą, pažiūrėti, ar varžovai stringa už užtvarų, o tada atakuoja su gynėjais. Aišku, Anthony Edwardsas, jei gauna kamuolį, bando ieškoti situacijų vienas prieš vieną.

Jų antrasis penketukas duoda labai didelį greitį, palengvina žaidimą, nebijo keistis gynyboje. Galima sakyti, kad JAV turi du skirtingus penketukus, bet ši komanda dar vis mokosi žaisti FIBA krepšinį. Nėra taip, kad jie jaučiasi gerai, aišku, nuo pasiruošimo pradžios patobulėjo.

– Kas yra šios rinktinės lyderiai?

A.Edwardsas dažniau imsis ant savęs, galiu išskirti Austiną Reavesą, kuris pakyla nuo suolo ir įneša energiją bei įvairiapusį žaidimą puolime. Paolo Banchero taip pat išsiskiria, gal jis daugiau galėtų žaisti sunkiu kraštu, bet JAV komandoje žaidžia vidurio puolėjo pozicijoje. Jis gali ir pataikyti, ir prasiveržti, o jo duomenys – įspūdingi. Nors dar jaunas, bet matosi, kad jau nori ir gali padaryti įtaką.

Kiekvienose rungtynėse gali iššauti vis kitas žaidėjas.

– Varžovai per mačą greitomis atakomis įmeta beveik po 30 taškų, tai reiškia, kad Lietuvai teks mažinti tempą?

– Mes negalime visiškai sulėtinti savo žaidimo, reikia nepamesti savo identiteto ir stiliaus. Aišku, tokias komandas reikia laikyti ties 80-ies taškų riba, tada galima atsimušti. Mes turime eiti, kautis ir žiūrėti. Jei iki ketvirtojo kėlinio žaisime lygiai, tada matysime, kaip JAV reaguos į situacijas.

– Ar minėtas A.Reavesas yra labiausiai prie FIBA krepšinio prisitaikęs JAV rinktinės žaidėjas?

– Jo žaidimas tinka FIBA krepšiniui. Jis gali ir pataikyti tritaškį, ir vidutinį, ir prasiveržti. Labai gerai atakuoja ir aštrina. Gal tokie krepšininkai natūraliai ir lengviau įsipaišo į bet kokį žaidimą, nes daug juda be kamuolio. Jis įpratęs būti be kamuolio ir NBA lygoje, kur žaidžia su žvaigždėmis.

– Daug kalbama apie JAV puolimą, bet jų gynyba neatrodo tokia neįveikiama?

– Amerikiečių gynyba skiriasi tuo, kad su J.Jacksonu ginasi vienaip, o su P.Banchero – kitaip. Su J.Jacksonu žaidime du prieš du ginasi pasyviau, palieka daugiau erdvės, nes jis yra blokus dalinantis žaidėjas, tai jie nori, kad tu ant jo liptum. Su P.Banchero jie daugiau keičiasi ginamaisiais, stabdo varžovų žaidimą du prieš du, verčia žaisti kitokį krepšinį. Tada daug kas priklauso nuo tavo puolimo, kaip keisi žaidimą. Daug kas priklausys nuo mūsų puolimo, kaip mes įskaitysime tas situacijas, ar mokėsime išnaudoti ir bausti.

– Ar ši JAV rinktinė yra kažkuo išskirtinė nuo iki šiol buvusių?

– Išskirtinė. Dar mokosi žaisti FIBA krepšinį, jie bando prisitaikyti vienas prie kito, suvokti savo vaidmenį. NBA rinka yra gili, ten tikrai bus talentingi vyrukai, kurie stengsis išnaudoti savo bruožus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.