EUROLYGA 2023

Precendento šalies krepšinyje neturintis perėjimas: D. Zavackas į „Wolves“ išsineša ir visas „Ryto“ paslaptis

Vilniaus „Wolves“ klubas žengė Lietuvos krepšinyje kol kas precendento neturintį manevrą – iš Vilniaus „Ryto“ klubo perviliojo sporto direktorių Donatą Zavacką. Netikėtas sprendimas įnešė dar daugiau intrigos ir priešpriešos tarp dviejų sostinės komandų, o nuo to neutraliems krepšinio aistruoliams šį sezoną bus tik dar įdomiau.

Precendento šalies krepšinyje neturintis perėjimas: D. Zavackas į „Wolves“ išsineša ir visas „Ryto“ paslaptis.<br> Lrytas.lt montažas.
Precendento šalies krepšinyje neturintis perėjimas: D. Zavackas į „Wolves“ išsineša ir visas „Ryto“ paslaptis.<br> Lrytas.lt montažas.
Rimantas Kaukėnas.<br>D.Umbraso nuotr.
Rimantas Kaukėnas.<br>D.Umbraso nuotr.
 Tomas Inčikas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
 Tomas Inčikas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Darius Gudelis.<br>T.Bauro nuotr.
Darius Gudelis.<br>T.Bauro nuotr.
Rolandas Jarutis.<br>T.Bauro nuotr.
Rolandas Jarutis.<br>T.Bauro nuotr.
Donatas Zavackas<br>bcwolves.com
Donatas Zavackas<br>bcwolves.com
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Oct 10, 2023, 12:12 PM, atnaujinta Oct 10, 2023, 3:53 PM

Portalas lrytas.lt įvertino, kuo D.Zavacko perėjimas naudingas „Wolves“ klubui ir kaip tai atsilieps „Rytui“.

Verslo specialistą keičia krepšinį išmanantis ir patyręs buvęs krepšininkas

Iki šiol „Wolves“ sporto direktoriaus pareigas ėjo Tomas Inčikas, kuris patirties krepšinyje nelabai turėjo. Ir tai jautėsi jau pirmojo sezono metu, kai „Wolves“ buvo priversti permokėti kai kuriems krepšininkams tik dėl to, jog iš pradžių daug kam kėlė nemažai klausimų „Wolves“ klubo atsiradimas ir jo ateitis.

Vis dėlto ir prieš antrąjį sezoną krepšinio ekspertai krapštė galvas dėl kai kurių žaidėjų pasirašymo. Ypatingai paskutiniųjų – lietuvio Vaido Kariniausko ir latvio Artūro Žagaro. Atrodo, jog „Wolves“ pritrūko fantazijos ir į komandą pakvietė „žemai kabančius obuolius“. Daug kas suabejojo ir Lietuvai puikiai žinomo serbo Džordže Gagičiaus papildymu, kuris anksčiau yra žaidęs Panevėžio „Lietkabelio“ komandoje. Sezono starte jis kol kas atrodo blankiai.

Komandos legionieriai Rasheedas Sulaimonas ir Tre‘Shawnas Thurmanas kol kas taip pat neįkvepia, tad prieš įsibėgėjant sezonui „Wolves“ komandos potencialą sunku prognozuoti. Visgi vienintelis Christianas Mekowulu kol kas pateisina lūkesčius ir jį galima vadinti įdomiu bei apgalvotu pirkiniu.

Europos taurės starte vilkai neturėjo vilčių prieš „Paris“ komandą – 78:105. Po šio pralaimėjimo Gedimino Žiemelio kurtas klubas ėmėsi veiksmų ir vietoje T.Inčiko sporto direktoriaus pareigas perdavė D.Zavackui.

Tiesa, T.Inčikas toliau liks „Wolves“ komandoje, kur bus atsakingas už tarptautinius klubo projektus ir plėtrą. Jis taip pat tęs darbą komandos valdyboje.

Jį pakeitęs D.Zavackas turi kur kas gilesnę patirtį krepšinyje. Buvęs krepšininkas jau ne vienerius metus įrodinėja, kad turi gerą supratimą, kaip atlikti sporto direktoriaus pareigas. Tai jis įrodė Klaipėdos „Neptūno“ komandoje, o pastaruosius sezonus puikiai darbavosi Vilniaus „Ryto“ klube.

„Ryto“ klube iki D.Zavacko atvykimo vyko tikras chaosas ir intrigų virtinė. Darbais sunkiai sekėsi dalytis buvusiam sporto direktoriui Linui Kleizai bei vadovams Rolandui Jaručiui bei Dariui Gudeliui. Galiausiai trys vyrai išsidraskė, ir iš jų trijų klube liko vienintelis D.Gudelis, kuris kartu yra ir komandos akcininkas.

Pastarasis į komandą pasikvietė trenerį Donaldą Kairį, kuris, po sezono pradžioje atleisto R.Jaručio, kartu užėmė ir sporto direktoriaus pareigas. Tačiau „Ryte“ D.Kairys ilgai neužsibuvo, kai dėl prastų rezultatų pats paliko vyr. trenerio postą, o po to – ir sporto direktoriaus. Po naujų metų į sostinę atvyko D.Zavackas, kuris ėmė greitai taisyti „Ryto“ komandos vidaus problemas.

Atvykus D.Zavackui, baigėsi sostinės komandos paskalų nutekėjimas žiniasklaidai. Tai buvo viena didesnių ekipos problemų, kuomet klube dirbo R.Jarutis, L.Kleiza bei D.Gudelis. Nuolatiniai barniai komandos viduje išlįsdavo į dienos šviesą, o tai labai trukdė ir sportiniams komandos rezultatams. D.Zavackui pavyko sutvarkyti šiuos dalykus taip, kad per keletą sezonų „Rytas“ tapo solidžia organizacija, kuri pati ėmė formuoti tai, kaip apie ją komunikuojama žiniasklaidoje.

Taip pat teigiamą įspūdį paliko ir solidžių žaidėjų pasirašymas, ypatingai praėjusiame sezone žibėjusio Marcuso Fosterio atvykimas į Vilnių. Tiesa, labai svarbu pažymėti, kad D.Zavackui pavyko „Ryte“ net kelis metus paeiliui išlaikyti lietuvišką branduolį – komandos kapitoną Margirį Normantą, Gytį Radzevičių, susigrąžinti Martyną Echodą bei prisivilioti Gytį Masiulį.

To paties nuo šiol galima tikėtis ir „Wolves“ klube.

„Wolves“ komandoje už žaidėjų pritraukimą iki šiol buvo atsakingas ne sporto direktorius T.Inčikas, o prezidentas Rimantas Kaukėnas ir operacijų vadovas Algimantas Bružas. Dabar šie vyrukai turės solidų pastiprinimą D.Zavacką, kuris turėtų priiminėti svarbiausius sportinės dalies klubo sprendimus.

Tikėtina, kad R.Kaukėnui atsiriš rankos, jis galės atlikti prezidentines pareigas, o A.Bružas – daugiau dėmesio skirti jam įprastoms skauto funkcijoms.

D.Zavackas garsėja talentu prispausti krepšinio agentus taip, kad klubas žaidėjus pasirašytų geriausiu įmanomu būdu. Užkulisiuose kalbama, kad buvęs krepšininkas derasi iki paskutinių centų.

Apie 4,7 mln. eurų biudžetą turinti „Wolves“ komanda žaidėjams skiria iki 2,9 mln. eurų. Palyginimui, „Rytas“ turi 4,5 mln. eurų biudžetą, tačiau komandos žaidėjams skiria tik 1,9 mln. eurų. Objektyviai vertinant, „Ryto“ sudėtis „ant popieriaus“ atrodo solidžiau. Reikia pripažinti, kad tai yra būtent D.Zavacko nuopelnas.

Išsineša „Ryto“ paslaptis

D.Zavackas į „Wolves“ atsineša ne tik patirtį ir „know-how“, bet ir tiesioginio konkurento sostinėje paslaptis.

„Ryte“ D.Zavackas prisidėjo prie visų svarbiausių komandos sprendimų, tad puikiai žino, kokiomis sąlygomis sudaryti dabartiniai „Ryto“ žaidėjų kontraktai, kaip vyko derybos su žaidėjais, kokie atlyginimai mokami ir pan.

Akivaizdu, kad „Wolves“ ir „Rytas“ sostinėje konkuruoja ne tik dėl aistruolių simpatijų, bet ir rėmėjų. D.Zavacko informacija apie „Rytą“ turėtų padėti „Wolves“ šioje konkurencinėje kovoje. 

Iš kitos pusės, „Wolves“ savo ėjimu kartu susilpnino ir patį „Rytą“, kuris prarado vieną svarbiausių organizacijos žmonių.

R.Jaručio žiniomis, D.Zavackas su „Wolves“ pasirašė trejų metų sutartį. Krepšinis.net tinklalaidėje kalbėjęs R.Jarutis spėjo, kad D.Zavackas per trejus metus vilkų komandoje turėtų uždirbti apie 200–220 tūkst. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.