EUROLYGA 2023

Ką iki rinktinių lango nuveikė užsienio klubuose žaidžiančios Lietuvos krepšininkės

Tarp užsienio lygose žaidžiančių Lietuvos krepšininkių šį sezoną stipriausiai pradėjo Gintarė Petronytė, Laura Juškaitė ir Kamilė Nacickaitė, o pergalių keliu tvirčiausiai žengia Monikos Grigalauskytės ekipa.

 lrytas.lt koliažas
 lrytas.lt koliažas
Laura Juškaitė<br>FIBA nuotr.
Laura Juškaitė<br>FIBA nuotr.
Giedrė Labuckienė.<br>Facebook nuotr.
Giedrė Labuckienė.<br>Facebook nuotr.
 Gintarė Petronytė<br> G.Šiupario nuotr.
 Gintarė Petronytė<br> G.Šiupario nuotr.
 Kamilė Nacickaitė<br> G.Šiupario nuotr.
 Kamilė Nacickaitė<br> G.Šiupario nuotr.
 Gabija Meškonytė<br> G.Šiupario nuotr.
 Gabija Meškonytė<br> G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Nov 6, 2023, 7:30 PM

Europos moterų klubų krepšinio varžybose prasidėjo trumpa pertrauka, per kurią geriausios krepšininkės susibūrė rinktinėse ir žais Europos pirmenybių atrankos rungtynes. Pusė Lietuvos rinktinės žaidėjų – septynios iš keturiolikos – šią savaitę namo grįžo iš užsienio klubų.

Lietuvos krepšininkės žaidžia visose stipriausiose Europos nacionalinėse lygose: Turkijos, Prancūzijos, Ispanijos, Italijos, Vengrijos ir Lenkijos (būtent šioms šešioms šalims Eurolygoje atstovauja po dvi arba tris komandas).

Kelios lietuvės žaidžia aukščiausius tikslus keliančiuose klubuose, bet kai kurios Lietuvos krepšininkės rungtyniauja komandose, kurioms vos ne kiekviena pergalė yra didelis įvykis.

Turkija

Šiais metais į Turkijos lygą po keturių sezonų pertraukos grįžusi Gintarė Petronytė (34, 195) atstovauja dėl aukščiausių vietų nekovojančiai „Kayseri“ komandai.

Kaiserio klubas superlygos atkrintamosiose varžybose pastarąjį kartą žaidė 2017 metais, praėjusį sezoną užėmė tik 11-ąją vietą, bet šį sezoną kėsinasi pakilti į aukštesnes pozicijas – per aštuonerias rungtynes iškovojo keturias pergales ir pirmajame ratui peržengus pusiaują dalijasi aštuntąją vietą.

G.Petronytė tapo galingu pastiprinimu. Patyrusi Lietuvos rinktinės vidurio puolėja pelno 16,9 taško, atkovoja 9,6 kamuolio ir blokuoja 1,3 metimo. Ji superlygoje užima ketvirtąją vietą pagal blokuotus metimus ir aštuntąją vietą pagal atkovotus kamuolius.

Kaiserio krepšininkės žaidžia ir Europos taurės turnyre. Jame „Kayseri“ laimėjo dvejas iš ketverių rungtynių ir kovoja dėl kelialapio į atkrintamąsias varžybas. G.Petronytės vidurkiai tarptautinėse rungtynėse – 9,3 taško ir 6 atkovoti kamuoliai.

Prancūzija

Per šį atrankos langą Lietuvos rinktinei nepadėsianti Kamilė Nacickaitė (34, 182) šį rudenį debiutavo Prancūzijos lygoje. Anksčiau ji žaidė keliose stipriose Europos lygose, daugiausia sezonų praleido Turkijos klubuose, o šiais metais perėjo į Buržo „Tango“, kuris siekia susigrąžinti Prancūzijos čempiono vardą.

„Tango“ sezoną pradėjo sėkmingai, bet ne idealiai. Buržo komanda laimėjo visas ketverias rungtynes Europos taurės turnyre ir penkerias iš šešerių rungtynių Prancūzijos lygoje. „Tango“ vienintelę nesėkmę patyrė žaisdama su lygos lydere Vilnevo ESB ekipa, kurios sąskaitoje yra šešios pergalės, ir šalies pirmenybėse dalijasi antrąją vietą su „Landes“.

K.Nacickaitė ryškiai spindi Europos taurės turnyre, kuriame pelno 17,8 taško. Prancūzijos lygoje lietuvės vidurkis mažesnis – 11,3 taško.

Prieš kelis mėnesius iš „Tango“ ekipos čempionės vardą atėmė Liono ASVEL komanda, su kuria pergale džiaugėsi Justė Jocytė (18, 188). Šį sezoną ASVEL pradėjo labai blogai, o J.Jocytė dar nežaidė dėl vasarą Lietuvos merginų rinktinėje patirtos traumos.

Liono komanda Prancūzijos lygoje laimėjo tik dvejas iš šešerių rungtynių ir užima septintąją vietą, o Eurolygoje per penkis turus neiškovojo nė vienos pergalės.

Ispanija

Giedrė Labuckienė (33, 192) tęsia bendradarbiavimą su „Girona“ klubu, kuriame pradėjo jau ketvirtą sezoną.

„Girona“ be nesėkmių žygiuoja Europos taurės turnyre, kuriame laimėjo visas ketverias rungtynes, o Ispanijos lygoje per šešis turus pasiekė keturias pergales ir dalijasi ketvirtąją vietą.

G.Labuckienė daug sėkmingiau žaidžia Europos turnyre, kuriame pelno 8,7 taško ir atkovoja 6 kamuolius. Ispanijos lygoje jos vidurkiai – 3 taškai ir 4,3 atkovoto kamuolio.

Ketvirtąją vietą su Žironos komanda dalijasi Gernikos „Bizkaia“. Šis klubas vasarą sudarė sutartį su lietuvių kilmės Anglijos krepšininke Gabriele Nikitinaite (25, 180). Ji pirmą sezoną žaidžia tokioje stiprioje lygoje ir kol kas nespindi – pelno 4,2 taško.

Ispanijos lygoje pirmauja visas šešerias rungtynes laimėjusi Salamankos „Perfumerias Avenida“. Po penkias pergales iškovojo čempionės vardą ginanti „Valencia“ ir „Zaragoza“.

Italija

Laura Juškaitė (26, 187) pirmąjį sezono tarpinį finišą pasitiko būdama rezultatyviausia Italijos lygos krepšininkė. Praėjusio sezono pabaigoje sutartį su Raguzos „Eirene“ klubu sudariusi puolėja vasarą nekeitė komandos ir šį sezoną „Seria A1“ turnyre pelno 17,2 taško bei atkovoja 4,8 kamuolio.

Tiesa, „Eirene“ laimi nedažnai. Raguzos komanda per penkerias rungtynes iškovojo dvi pergales ir dalijasi septintąją vietą.

Kita Lietuvos rinktinės krepšininkė Eglė Šventoraitė (32, 198) pavasarį padėjo Skijaus „Famila“ komandai tapti Italijos čempione, bet vasarą perėjo į gerokai silpnesnę „Roma“ komandą. Romos krepšininkės šį sezoną kol kas pasiekė vos vieną pergalę ir užima dešimtąją vietą. E.Šventoraitės indėlis nedidelis – 5,6 taško ir 4,4 atkovoto kamuolio.

Kampobaso „Magnolia“ komandoje rungtyniauja Italijoje šaknis įleidusi Gabrielė Narvičiūtė. „Magnolia“ iškovojo keturias pergales ir dalijasi trečiąją vietą, o G.Narvičiūtė šį sezoną pelnė tik 1 tašką.

Italijos lygoje pirmauja visas šešerias rungtynes laimėjusi Venecijos „Reyer“, antrąją vietą užima penkias pergales iškovojusi Bolonijos „Virtus“.

Vengrija

Nelauktai galingai šį rudenį žaidžia „Miskolc“ komanda, kuriai nuo praėjusio sezono vidurio atstovauja Monika Grigalauskytė (31, 192). Miškolco krepšininkės rugsėjį laimėjo Eurolygos atrankos mačą ir po to nepatyrė nė vienos nesėkmės nei Eurolygos grupės varžybose, nei Vengrijos lygoje.

„Miskolc“ laimėjo visas penkerias Eurolygos ir visas ketverias Vengrijos lygos rungtynes. Šalies pirmenybėse „Miskolc“ dalijasi pirmąją vietą su Djoro „Uni“, bet lenkia čempiono vardą ginantį „Sopron“, kuris pirmosiomis savaitėmis neišvengė vieno pralaimėjimo.

Šią savaitę į rinktinę neatvyksianti M.Grigalauskytė daugiau galimybių gauna Vengrijos lygoje, kurioje pelno 8,3 taško, atkovoja 4,3 kamuolio ir pirmauja pagal blokuotus metimus (vid. 1,3). Lietuvės vidurkiai Eurolygoje – 3,4 taško ir 2,7 atkovoto kamuolio.

Santai Baltkojienei (31, 180) ir jos komandos draugės iš „Szigetszentmiklos“ sprendžia visai kitokias užduotis. Sigetsentmiklošo komanda tik užpernai debiutavo Vengrijos pirmojoje lygoje ir abu praėjusius sezonus kovojo dėl išlikimo. Užduotis nesikeičia ir šį sezoną, kurio pradžioje „Szigetszentmiklos“ per trejas rungtynes dar nepatyrė pergalės skonio. S.Baltkojienė pirmuosiuose turuose pelnydavo vidutiniškai 14 taškų, atkovodavo 6 kamuolius, atlikdavo 4,7 rezultatyvaus perdavimo, išprovokuodavo 8 pražangas ir padarydavo 6,7 klaidos!

Lenkija

Po sunkios traumos atsigavusi Laura Miškinienė (31, 190) grįžo į Gdynės „Arka“ komandą, kurioje jau žaidė 2020–2021 metų sezone.

„Arka“ kelia tikslą kovoti dėl prizinių vietų ir kol kas planą vykdo. Gdynės krepšininkės Lenkijos lygoje laimėjo trejas iš ketverių rungtynių ir dalijasi trečiąją vietą. Europos taurės turnyre „Arka“ taip pat laimėjo trejas iš ketverių rungtynių ir yra grupės lyderė.

L.Miškinienė, kaip įprasta, šeimininkauja baudos aikštelėse. Vidurio puolėjos vidurkiai Europos taurės varžybose yra 11 taškų ir 9,5 atkovoto kamuolio, Lenkijos lygoje – 10 taškų ir 8 atkovoti kamuoliai. Lenkijos lygoje L.Miškinienė pagal atkovotus kamuolius yra šešta.

PLKK turnyre pirmauja visas ketverias rungtynes laimėjusi Gožuvo AZS ir tris pergales per trejas rungtynes iškovojusi „Polkowice“.

Belgija

Į Lietuvos rinktinę nepatenkanti Laura Želnytė (29, 189) praėjusio sezono viduryje išvyko į Belgiją ir vasarą pratęsė sutartį su Namiuro „Capitale“ klubu.

Namiuro komanda šį rudenį laimėjo dvejas iš trejų Europos taurės rungtynių ir penkerias iš šešerių Belgijos lygos rungtynių. Belgijos lygoje „Capitale“ užima trečiąją vietą ir atsilieka tik nuo dviejų komandų, kurios nesėkmių dar nepatyrė. Breno „Castors“ iškovojo šešias pergales, čempionės vardą ginanti Mecheleno „Kangoeroes“ – penkias.

L.Želnytės vidurkiai šalies pirmenybėse – 9,5 taško ir 5,7 atkovoto kamuolio, Europos turnyre – 11,7 taško ir 4,3 atkovoto kamuolio.

Latvija

Gabija Meškonytė (25, 182) po dviejų Ispanijoje praleistų sezonų grįžo arčiau namų ir sudarė sutartį su Latvijos krepšinio lyderiu Rygos TTT klubu.

TTT šį rudenį bandė patekti į Eurolygą, bet pralaimėjo atrankos mačą ir sezoną tęsia Europos taurės turnyre. Jame Latvijos čempionės žygiuoja tvirtai ir laimėjo visas ketverias rungtynes. G.Meškonytės indėlis – 9,5 taško ir 4 atkovoti kamuoliai.

Latvijos sostinės komanda taip pat rungtyniauja Baltijos lygoje. Šiame turnyre čempionės vardą ginanti TTT kol kas laimėjo visas trejas rungtynes, o G.Meškonytė pelnydavo 14,3 taško ir atkovodavo 5,7 kamuolio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.