EUROLYGA 2023

Europos čempionato atrankos starte – Lenkijos krepšininkių sensacija ir sutriuškintos Baltijos šalių komandos

Europos moterų krepšinio pirmenybių atrankos pirmajame ture didžiausią sensaciją pateikė Lenkijos rinktinė. Staigmeną brandino ir Kroatijos krepšininkės, bet daug rungtynių baigėsi triuškinamu skirtumu.

Lietuvos moterų krepšinio rinktinė<br>Roko Lukošiaus nuotr.
Lietuvos moterų krepšinio rinktinė<br>Roko Lukošiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 10, 2023, 7:28 AM

Lietuvės

Lietuvos moterų krepšinio rinktinės užduotis pirmajame atrankos ture nebuvo sudėtinga. Mūsų šalyje ketvirtadienį viešėjo Azerbaidžano rinktinė, kuri Europos pirmenybių atrankos turnyre dalyvauja po 28 metų pertraukos, o praėjusius devynerius metus nežaidė jokių rungtynių – nei oficialių, nei draugiškų.

Lietuvos krepšininkėms viešnios sunkumų nesukėlė – lietuvės pasiekė pergalę 99:62.

Kur kas įdomiau buvo kitose C grupės rungtynėse, kurios trečiadienį vyko Antverpene. Ten griausmingą sensaciją sukūrė Lenkijos krepšininkės, įveikusios šių metų Europos čempionę Belgijos rinktinę 67:62.

Lenkės, kaip ir lietuvės, Europos pirmenybėse praėjusį kartą žaidė 2015 metais, o paskui patyrė nesėkmes keturiuose iš eilės atrankos turnyruose.

Antrajame ture C grupės lyderėmis tapusios Lietuvos ir Lenkijos rinktinės išmėgins jėgas tarpusavyje. Kaimynių dvikova vyks sekmadienį Katovicuose.

Varžovės

Belgijos krepšininkės pirmą kartą nuo tada, kai iškovojo Europos pirmenybių aukso medalius, žaidė namie. Antverpeno sporto rūmuose keturiems tūkstančiams sirgalių prisistatė visos pagrindinės „Belgian Cats“ žaidėjos, bet ryškiausios žvaigždės Emma Meesseman, Julie Vanloo, Julie Allemand, Kyara Linskens rungtynes pradėjo aiškiai nesusikaupusios. Belgės kelis kartus nepataikė laisvos (J.Vanloo įmetė vos 2 iš 12 tritaškių), darė vaikiškas klaidas.

Varžovėms tiek ir tereikėjo. Lenkijos krepšininkės jau pirmojo kėlinio viduryje pradėjo tolti, antrojo kėlinio viduryje pirmavo 17 taškų skirtumu. Nors paskutiniame ketvirtyje Belgijos rinktinė buvo sumažinusi atsilikimą iki 2 taškų 51:53, kraujo kvapą pajautusios lenkės neišsigando ir išplėšė pergalę.

„Mes visas rungtynes buvome tik stebėtojos. Keistos rungtynės, nežinau, ką pasakyti“, – stebėjosi viena iš Belgijos rinktinės žvaigždžių J.Vanloo.

„Visi galvojo, kad šios rungtynės susiklostys visiškai kitaip. Mes nusiteikėme, kad priešinsimės iš visų jėgų. Viskas klostėsi taip, kaip norėjome“, – džiaugėsi viena iš Lenkijos rinktinės lyderių Weronika Gajda, kuri pelnė 11 taškų ir atliko 10 rezultatyvių perdavimų.

Lenkijos rinktinėje labiausiai pasižymėjo natūralizuota Zimbabvės-JAV krepšininkė Stephanie Mavunga. Neseniai Lenkijos pasą gavusi ir per oficialias varžybas pirmą kartą rinktinėje žaidusi puolėja pelnė 21 tašką ir atkovojo 8 kamuolius. Naujokei gerai talkino ne tik W.Gajda, bet ir kita komandos senbuvė Agnieszka Skobel, pelniusi 12 taškų.

Belgijos komandoje rezultatyviausiai žaidė abi vidurio puolėjos E.Meesseman (16 taškų) ir K.Linskens (15 taškų).

Sutapimas

Įdomu, kad praėjusių Europos pirmenybių atrankos turnyre grupės, kurioje tuo metu žaidė Lietuvos krepšininkės, varžybos taip pat prasidėjo griausminga sensacija. 2021 metų lapkritį B grupės pirmajame ture Ukrainos rinktinė namie sutriuškino 2021 metų Europos vicečempionę Prancūzijos komandą.

Tačiau po to prancūzės klaidų nebedarė ir grupėje užtikrintai užėmė pirmąją vietą. Antros buvo ukrainietės, trečios – lietuvės.

Kova

Pirmosiose šio ciklo atrankos rungtynėse su ugnimi žaidė ir 2023 metų Europos vicečempionė Ispanijos rinktinė. Ispanėms į atlapus kibo šių metų Europos pirmenybėse nedalyvavusi Kroatijos komanda.

Atkakli dvikova Kroatijos mieste Splite baigėsi sunkia ispanių pergale 70:65.

Atkakliausios turo rungtynės vyko Mančesteryje, kur Švedijos rinktinė nugalėjo Didžiosios Britanijos komandą tik dviejų taškų skirtumu 64:62.

Verta pažymėti vienos iš mažiausių Europos šalių Liuksemburgo (660 tūkst. gyventojų) rinktinės pergalę išvykoje prieš Šveicarijos ekipą 56:48. Tiesa, šio rezultato negalima vadinti staigmena, nes liuksemburgietės bei šveicarės praėjusiame atrankos turnyre taip pat žaidė vienoje grupėje ir tuomet Liuksemburgo komanda taip pat laimėjo vienerias rungtynes.

Triuškinimai

Lietuvos krepšininkės ketvirtadienį nugalėjo 37 taškų skirtumu. Šis skirtumas nebuvo didžiausias.

Didesniu skirtumu baigėsi rungtynės, kuriose buvo galima tikėtis daug atkaklesnės kovos. Serbijos komanda namie net 42 taškais sutriuškino Ukrainos krepšininkes 82:40.

Dideliu skirtumu pralaimėjo dvi Baltijos šalių rinktinės. Estės išvykoje nusileido danėms 53:81, latvės taip pat svečiuose – prancūzėms 49:71.

1 turas

C grupė

Lietuva – Azerbaidžanas 99:62. G.Labuckienė 20, L.Miškinienė 12, 10 atk.kam., L.Juškaitė 10, G.Raulušaitytė ir D.Donskichytė po 9, B.Sinickaitė ir E.Šventoraitė po 8, S.Baltkojienė ir G.Meškonytė po 7, G.Petronytė 5, G.Šulskė ir E.Zabotkaitė po 2 / B.Fraser 24, A.Mollenhauer 21, D.Uljanova 9.

Belgija – Lenkija 62:67. E.Meesseman 16, K.Linskens 15 / S.Mavunga 21, A.Skobel 12.

A grupė

Kroatija – Ispanija 65:70, Nyderlandai – Austrija 64:45.

B grupė

Vengrija – Slovėnija 70:51, Bulgarija – Suomija 65:75.

D grupė

Danija – Estija 81:53, Didžioji Britanija – Švedija 62:64.

E grupė

Prancūzija – Latvija 71:49. Izraelis – Airija nukeltos.

F grupė

Rumunija – Islandija 82:70, Turkija – Slovakija 75:40.

G grupė

Serbija – Ukraina 82:40, Portugalija – Šiaurės Makedonija 65:52.

H grupė

Bosnija ir Hercegovina – Juodkalnija 70:91, Šveicarija – Liuksemburgas 48:56.

I grupė (neįskaitinė)

Italija – Graikija 76:67, Čekija – Vokietija 41:85.

(Šios keturios šalys bus Europos pirmenybių šeimininkės. Jų rinktinės jau turi teisę dalyvauti baigiamojoje dalyje ir žaidžia atskirame neįskaitiniame turnyre.)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: kaip A. Armonaitė ir E. Gentvilas vienas kitam pamokslavo