EUROLYGA 2023

Snaudžiančio Kauno „Žalgirio“ galvos skausmas – kaip įmesti į krepšį

Kauno „Žalgirio“ krepšininkų įgūdžiai tikriausiai niekam nekelia abejonių. Vis dėlto šį rudenį svarbiausia krepšinio užduotis – įmesti kamuolį į krepšį – aukščiausio meistriškumo žaidėjams yra sunkiai įvykdoma.

Kauno „Žalgirio“ komanda.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kauno „Žalgirio“ komanda.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kauno „Žalgirio“ komanda.<br>zalgiris.lt nuotr.
Kauno „Žalgirio“ komanda.<br>zalgiris.lt nuotr.
Kauno „Žalgirio“ komanda.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kauno „Žalgirio“ komanda.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kauno „Žalgirio“ komanda.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kauno „Žalgirio“ komanda.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kauno „Žalgirio“ komanda.<br>zalgiris.lt nuotr.
Kauno „Žalgirio“ komanda.<br>zalgiris.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Nov 15, 2023, 3:51 PM

„Žalgiris“ – tarp autsaiderių

Lietuvos krepšinio lygos čempiono vardą ginantis Kauno „Žalgiris“ ir šį sezoną yra vienas iš nacionalinių pirmenybių lyderių. Pirmosiomis turnyro savaitėmis kauniečiai laimėjo 8 iš 9 rungtynių ir lapkričio viduryje dalijasi pirmąją vietą su dviem Vilniaus komandomis „Wolves“ bei „Rytu“.

Tačiau pagal vieną iš svarbiausių krepšinio statistikos rodiklių „Žalgiris“ yra tarp autsaiderių. Kazio Maksvyčio treniruojama komanda kankinasi puldama, pelno vos 79,2 taško ir pagal rezultatyvumą užima devintąją vietą. LKL pirmenybėse mažiau taškų negu „Žalgiris“ šį rudenį įmeta tik Kėdainių „Nevėžis“, „Mažeikiai“ ir „Gargždai“.

Geriausiai atakas rengia „Rytas“, kurio vidurkis yra 93,2 taško. Pasvalio „Pieno Žvaigždės“ pelno 89,9 taško, „Wolves“ – 87 taškus.

Prieš du mėnesius tokį „Žalgirio“ puolimo paveikslą buvo sunku net įsivaizduoti. Juo labiau kad pirmosiose sezono rungtynėse čempionai „Gargždų“ komandą nugalėjo net 107:55.

Tačiau po to įvyko sunkiai paaiškinama metamorfozė – „Žalgirio“ puolimas įstrigo net žaidžiant su gerokai silpnesniais varžovais. Per kitas aštuonerias rungtynes Kauno krepšininkai vos du kartus pasiekė 80 taškų ribą, nė karto neįmetė 90 taškų, o praėjusį savaitgalį žaisdami su „Wolves“ tenkinosi 64 taškais ir patyrė pirmąjį pralaimėjimą (64:75).

LKL pirmenybėse taip nerezultatyviai „Žalgiris“ praėjusį kartą žaidė 2022 metų gegužės 16 dieną, kai išvykoje pralaimėjo Panevėžio „Lietkabeliui“ 55:79.

Atmetus pirmąsias sezono rungtynes (su „Gargždais“), „Žalgirio“ vidurkis būtų vos 75,8 taško. O juk tarp varžovų šiuo laikotarpiu buvo net keli LKL autsaideriai („Pieno Žvaigždės“, „Mažeikiai“, „Nevėžis“).

Eurolygoje puola geriau

„Žalgirio“ vidurkis LKL pirmenybėse niekada anksčiau nebuvo toks žemas. Daugkartiniai čempionai iki šiol nerezultatyviausiai žaidė 2013–2014 metų sezone, kuriame jų vidurkis buvo 82,1 taško (skaičiuojant tik reguliariojo sezono rungtynes).

Praėjusį sezoną K.Maksvyčio treniruojama komanda šalies pirmenybėse rinkdavo 87,1 taško.

Įdomu, kad šio sezono pradžioje „Žalgiris“ daug rezultatyviau žaidžia Eurolygoje. Tarptautiniame turnyre Kauno komandos vidurkis yra 83 taškai (7-oji vieta tarp 18 komandų).

Praėjusį Eurolygos sezoną kauniečiai pelnydavo tik 75,2 taško ir pagal rezultatyvumą užėmė 16-ąją vietą (reguliariajame sezone).

Rekordui – dvidešimt metų

Sunkiai pagerinamas Lietuvos krepšinio lygos rezultatyvumo rekordas jau dvidešimt metų priklauso Vilniaus „Lietuvos rytui“. 2002–2003 metų LKL reguliariajame sezone Jono Kazlausko treniruojama komanda pelnydavo 103,9 taško. Nė vieną kitą sezoną nė vienos komandos taškų vidurkis nebuvo triženklis.

2002–2003 metų sezono pradžioje Arvydo Macijausko ir Ramūno Šiškausko vedamas „Lietuvos rytas“ net septyneriose iš eilės rungtynėse pelnė daugiau nei šimtą taškų. Po to vilniečiai truputį pristabdė arklius, bet net 22 iš 36 reguliariojo sezono rungtynių pelnė šimtą ar daugiau taškų.

Rezultatyviausiose sezono rungtynėse „Lietuvos rytas“ nugalėjo Klaipėdos „Neptūną“ 132:80.

Nors Vilniaus komanda džiugino greitu žaidimu ir taiklių metimų gausa, LKL čempionų žiedais savo sirgalių nenudžiugino. 2003 metų pavasarį „Lietuvos rytas“ finalo serijoje nusileido „Žalgiriui“. Paskutines finalo serijos rungtynes „Lietuvos rytas“ pralaimėjo 69:80. Tai buvo vienintelės sezono rungtynės, kuriose vilniečiai nepasiekė 70 taškų ribos.

Nedaug trūko iki šimto

Kitais sezonais iki triženklio vidurkio nedaug trūko „Žalgiriui“ ir vėlesnės versijos „Lietuvos rytui“.

Kauno komanda galingiausiai puolė 2003–2004 metų sezone, kai į „Žalgirį“ prieš karjeros pabaigą grįžo Arvydas Sabonis. Antano Sireikos treniruojamo „Žalgirio“ vidurkis LKL reguliariajame sezone buvo 99,4 taško.

Tiesa, LKL pirmenybėse A.Sabonis žaidė mažiau negu pusę rungtynių. Tačiau baudos aikštelėse beveik nesustabdoma jėga buvo Tanoka Beardas, jam gerai talkino Mindaugas Timinskas, Dainius Šalenga, Ainaras Bagatskis.

Būtent tą sezoną „Žalgiris“ pasiekė iki šiol nepagerintą LKL per rungtynes įmestų taškų rekordą. 2004 metų sausį Kauno komandų mače „Žalgiris“ nugalėjo „Atletą“ 146:64.

2008–2009 metų sezone 99,4 taško įmesdavo „Lietuvos rytas“. Prie Vilniaus komandos puolamosios galios taip pat prisidėjo A.Sireika, rengęs krepšininkus sezonui, bet gruodžio mėnesį turėjęs užleisti vyriausiojo trenerio pareigas Rimui Kurtinaičiui.

Vadovaujant A.Sireikai, „Lietuvos rytas“ dar spėjo pasiekti iki šiol nepagerintą klubo rezultatyvumo rekordą. 2008 metų spalio pabaigoje Vilniaus komanda sutriuškino „Alytų“ 134:76.

„Lietuvos ryto“ puolimo lyderiai tą sezoną buvo Chuckas Eidsonas, Marijonas Petravičius ir Artūras Jomantas.

Varžovai buvo silpni

Stipriausi Lietuvos klubai rezultatyviausiai žaidė šio amžiaus pirmajame dešimtmetyje.

Tuo metu LKL susidarė dvivaldystė – „Žalgiris“ ir „Lietuvos rytas“ buvo visa galva pranašesni net už komandas, kurios kovojo dėl trečiosios vietos, o autsaiderius triuškindavo vos ne viena koja. Favoritų treneriai per LKL rungtynes dažnai leisdavo pailsėti vienam ar keliems lyderiams, kuriuos tausojo Europos turnyrų mačams, bet tai neturėdavo jokios įtakos šalies pirmenybių rezultatams.

Antrajame dešimtmetyje konkurencija padidėjo, kitos komandos pradėjo atkakliau priešintis lyderiams ir nebesileido triuškinamos. Todėl ir rezultatyvumas sumažėjo.

Po 2008–2009 metų sezono, kuriame „Lietuvos ryto“ įmesdavo 99,4 taško, nė viena komanda nepasiekė 95 taškų vidurkio. 95 taškų ribą „Lietuvos rytas“ ir „Žalgiris“ visus aštuonis kartus peržengė XXI amžiaus pirmajame dešimtmetyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.