EUROLYGA 2023

Pokalbiai su kitais treneriais ir pasitikėjimas K. Maksvyčiu – P. Jankūnas įvardijo, kas vyksta „Žalgiryje“

​Ketvirtadienį po dar vieno Kauno „Žalgirio“ pralaimėjimo Eurolygoje žiniasklaidoje pradėjo rodytis viena naujiena po kitos, jog Kazys Maksvytis yra atleidžiamas iš vyriausiojo trenerių pareigų. Tačiau penktadienį viskas apsivertė aukštyn kojomis. Specialią spaudos konferenciją surengęs „Žalgirio“ vadovas Paulius Motiejūnas išreiškė pasitikėjimą strategu, tačiau patvirtino, jog kalbos su kitais strategais vyko ir pareikalavo komandos pasitempti.

Paulius Jankūnas<br>G. Bitvinsko nuotr.
Paulius Jankūnas<br>G. Bitvinsko nuotr.
Paulius Jankūnas<br>G. Bitvinsko nuotr.
Paulius Jankūnas<br>G. Bitvinsko nuotr.
Paulius Jankūnas<br>G. Bitvinsko nuotr.
Paulius Jankūnas<br>G. Bitvinsko nuotr.
Paulius Jankūnas<br>G. Bitvinsko nuotr.
Paulius Jankūnas<br>G. Bitvinsko nuotr.
Paulius Jankūnas<br>G. Bitvinsko nuotr.
Paulius Jankūnas<br>G. Bitvinsko nuotr.
Paulius Jankūnas<br>G. Bitvinsko nuotr.
Paulius Jankūnas<br>G. Bitvinsko nuotr.
Paulius Jankūnas<br>G. Bitvinsko nuotr.
Paulius Jankūnas<br>G. Bitvinsko nuotr.
Paulius Jankūnas<br>G. Bitvinsko nuotr.
Paulius Jankūnas<br>G. Bitvinsko nuotr.
Paulius Jankūnas<br>G. Bitvinsko nuotr.
Paulius Jankūnas<br>G. Bitvinsko nuotr.
Paulius Jankūnas<br>G. Bitvinsko nuotr.
Paulius Jankūnas<br>G. Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Dec 15, 2023, 5:36 PM, atnaujinta Dec 15, 2023, 6:22 PM

Ketvirtadienį Kauno „Žalgiriui“ namuose 85:93 nusileidus Belgrado „Partizan“ ekipai tiek Lietuvos, tiek užsienio spaudoje pasipylė naujienos, jog Kazys Maksvytis yra atleistas iš vyriausiojo trenerio pareigų ir jį komandoje pakeis italas Andrea Trinchieri.

Tačiau belaukiant oficialios naujienos krepšinio pasaulyje sprogo dar nematyta bomba. „Basketnews“ žurnalistas Donatas Urbonas pranešė, kad penktadienį ryte į „Žalgirio“ rytinę treniruotę susirinkę žaidėjai pasikvietė į pokalbį komandos vadovybę ir griežtai prieštaravo trenerio atleidimui.

„Žalgirio“ vadovas Paulius Jankūnas savo nuomonę pakeitė ir atšaukė sprendimą atleisti K.Maksvytį.

Lietuvos čempionai taip pat viešai išreiškė visišką pasitikėjimą 46-erių treneriu iš Darbėnų bei surengė specialią spaudos konferenciją, kurioje pakomentavo įvykius. Joje „Žalgirio“ vadovas paneigė kalbas, jog pokalbis su žaidėjais pakeitė mintis atleisti trenerį.

„Kaip šiandieną ir paskelbėme viešoje erdvėje – pilnai pasitikime Kaziu Maksvyčiu. Šiuo sunkiu metu turime daug pokalbių komandos viduje. Šiandien taip pat turėjome pokalbį su treneriais ir žaidėjais išanalizavome visą situaciją. Turime traumuotų žaidėjų, du naujokus, kurie ne per seniausiai prisijungė ir kuriems prireiks laiko pilnavertiškai prisijungti prie komandos. Po visų pokalbių ir analizių, kurias pasidarėme toliau tęsiame darbus. Tikimės, jog rezultatai gerės ir komanda padarys išvadas bei pradės dirbti ties tais dalykais, kurių mums labiausiai trūksta“, – spaudos konferencijoje situaciją komentavo P.Jankūnas.

– Kokias išvadas komandą turėtų padaryti?

– Šiame sezone nedemonstruojame tokio žaidimo, kokį demonstravome praėjusiais metais. Yra subjektyvių priežasčių, kaip žaidėjų traumos, išvykimai ir panašiai, bet komanda praėjusiais metais buvo žinoma kaip viena geriausiai Eurolygoje besiginančių. Šiemet ši dalis labai šlubuoja. Anksčiau galėjome remtis savo gynyba ir joje gerai atlikus darbą, puolime būdavo lengviau. Dabar gynyboje nepadarome visko iki galo, yra nesusikalbėjimo ir tuomet mums įsimeta kažkokios abejonės ir nepasitikėjimas.

– Ar pokalbis su žaidėjais pakeitė vadovybės planus?

– Tikrai, ne. Pokalbis su žaidėjais vadovybės planų nepakeitė, tačiau kaip ir sakiau, jog dabar yra toks momentas, kai turime tokius pokalbius. Turėjome ir prieš rungtynes su Atėnų „Panathinaikos“, po kurių buvo teigiama reakcija. Taip ir vakar turėjome pokalbį tiek su treneriais, tiek su žaidėjais. Žaidėjai išreiškė nuomonę, jog yra ir jų kaltė bei ne tik treneris atsakingas už šiuos rezultatus ar mūsų demonstruojamą žaidimą.

– Kodėl po pirmojo pokalbio nebuvo spaudos konferencijos?

– Šiandienos žinutė yra ta, jog mes pilnai pasitikime treneriu Kaziu Maksvyčiu. Viešoje erdvėje atsirado daug nuomonių, jog klubas turėtų elgtis vienaip ar kitaip. Norime jas išsklaidyti bei parodyti pasitikėjimą treneriu.

– Visa pasirodžiusi informacija apie derybas su Šarūnu Jasikevičiumi ir Andrea Trinchieri buvo iš piršto laužta?

– Taip neteigiame. Kaip ir visada bendraujame su agentais, žaidėjais ir kitais treneriais. Ypatingai tokioje situacijoje, kuomet komanda buksuoja, žaidžia ne pagal savo galimybes galbūt yra natūralu, jog bendraujame su daug skirtingų žmonių.

– Kiek toli buvo pažengusios derybos su A.Trinchieri?

– Negaliu komentuoti šių dalykų. Jeigu turime kažką oficialaus, tą visą laiką ir pranešame.

– Pokalbis su žaidėjais buvo lemiamas rodiklis, leidęs K.Maksvyčiui išsaugoti trenerio postą?

– Ne. Tas pokalbis tikrai nebuvo toks svarbus.

– Ar tiesa, kad A.Trinchieri penktadienį turėjo leistis Kaune?

– Tai vėlgi yra gandai ir mes jų nekomentuojame.

– Ar galite patvirtinti, kad pastarąjį mėnesį bendravote tiek su Š.Jasikevičiumi, tiek su A.Trinchieri?

– Taip, mes bendravome. Bet tik tiek.

– Anksčiau informacija išėjusi iš klubo dėl naujokų pasiteisino. Kodėl šį kartą informacija neva nepasiteisino?

– Čia labai geras klausimas. Dar būdamas žaidėjas susidurdavau su problema, kad reikalingą informaciją stengdavomės laikyti klubo viduje, bet jūs (red. – žurnalistai) gerai dirbate ir gaunate tą informaciją. Vienokią ar kitokią. Nesakau, kad ji yra teisinga.

– Dažnai klubai, kurie išreiškia visišką pasitikėjimą, tai įprasmina naujomis sutartimis. Ar yra svarstoma tokia galimybė šiuo atveju?

– Rodome pasitikėjimą K.Maksvyčiu, bet sezonas dar neįpusėjo ir tikimės, kad ši sunki situacija dar pagerės. Tuomet ateityje ir priimsime sprendimus.

– Ar šiandien Gintaras Krapikas dalyvavo rytinėje treniruotėje?

– Ne, šiandien G.Krapiko nebuvo. Kiek žinau jis turėjo sveikatos problemų ir buvo kažkur klinikoje.

– Kokius argumentus vykusiame pokalbyje išsakė krepšininkai?

– Krepšininkai teigė, kad jų netenkina dabartinė situacija ir sakė matantys, kur yra komandos bėdos. Ta diskusija buvo labai atvira. Jie jaučia, kad situacija nėra gera, kad jie yra atsakingi. Turėjome labai gerą pokalbį.

– Kaip K.Maksvytis reagavo į visą šią situaciją?

– Treneris kaip ir visi supranta, kad situacija rezultatų ir žaidimo prasme nėra gera. Visi jaučiame šiokią tokią įtampą. Natūralu, kad ją jaučia ir žaidėjai, ir treneriai. Tai yra normalu. Po pokalbių viską išanalizavus, manau, jog ta įtampa nukris ir komanda turėtų vėl susijungti, kad žaidimas gerėtų.

– Kaip galima suprasti, tie pokalbiai vyksta gerą mėnesį. Ar po šios įvykių sekos trenerio klausimas numetamas į šoną?

– Tie pokalbiai vyksta visados. Jie vyko ir praėjusį sezoną. Pokalbiai galbūt vyksta dažniau, kuomet situacija yra tokia. Taip, mes pasitikime treneriu ir leidžiame jam ramiai dirbti, kad rezultatai gerėtų.

– Sakote, jog pilnai pasitikite treneriu, bet neneigiate, kad kalbėjote su kitais treneriais dėl galimybės perimti komandos vairą. Kiek nuoširdžiai kalbant yra to pasitikėjimo?

– Dabartinėje situacijoje pasvarstymų visokių būna ir apgalvoji visas galimybes. Darome tuos susirinkimus, žiūrime, analizuojame, kur galime būti geresni ir palaikome tiek žaidėjus, tiek trenerį.

– Kiek „Žalgirio“ sprendimų priėmime dalyvauja Paulius Motiejūnas?

– P.Motiejūnui tikrai rūpi „Žalgiris“. Jisai domisi, nori žinoti, kuo mes kvėpuojame, bet sprendimų priėmime jisai nedalyvauja, nes dabar aš esu šiose pareigose ir toks yra mano darbas.

– O kam P.Motiejūnas išvykdamas perleido ar pardavė savo dalis?

– Žinokite aš nežinau. Atsimenu, jog konferencijoje apie tai šnekėjome, tada dar buvo neaišku. Kokioje dabar stadijoje yra šis procesas, aš nežinau. Reikėtų klausti P.Motiejūno.

– Kiek ši istorija gali pakenkti „Žalgirio“ įvaizdžiui? Mūsų žiniomis, vienas treneris jau turėjo lėktuvo bilietus į Kauną. Kiek toks pasikeitimas gali turėti neigiamos įtakos klubui?

– Aš manau, kad visuose klubuose vyksta pokalbiai ir visi reaguoja į susidariusias situacijas. Be abejo, tos situacijos nemalonios mums, gerbėjams, bet nemanau, kad tai gali kažkaip stipriai paveikti komandą. Kaip tik manau, jog po šios dienos išreikšto pasitikėjimo komanda turėtų mobilizuotis ir stengtis gerinti situaciją.

– Kas turėjo galutinį žodį parduodant Igną Brazdeikį ir Nazą Mitrou-Longą?

– Tai buvo mano ir trenerio pokalbis ir mes priėjome vienos nuomonės.

– Yra tokių gandų, nuomonę, jog K.Maksvytis stabdo žaidėjų pasirašymą. Kiek šiose kalbose yra tiesos?

– Tikrai nėra. Treneris žino, kiek yra traumuotų žaidėjų ir jis yra suinteresuotas, kad procesas vyktų sklandžiai, jog atvyktų nauji žaidėjai ir komanda galėtų siekti geresnių rezutlatų. Patys matote, kokia yra rinka Europoje, visos komandos ieško pastiprinimo.

– Ar Edmondą Sumnerį ir Austiną Hollinsą buvo galima pasirašyti iš karto po I.Brazdeikio ir N.Mitrou-Longo išvykimo?

– Mes turime eilę žaidėjų sąrašo, kuriame su treneriu išsigryniname 4–5 žaidėjus. Su vienais pavyksta susitarti, su kitais ne.

– Ar tiesa, kad E.Sumneris buvo siūlomas komandai nuo spalio pradžios?

– Ne.

– Kokia buvo idėja šiandien išstoti socialiniuose tinkluose ir žurnalistus padaryti atpirkimo ožiais, nors realiai tą situaciją žinome tiek mes, tiek jūs?

– Galbūt buvome ne taip suprasti. Idėja buvo parodyti treneriui pasitikėjimą, kad jisai šiek tiek nusiramintų ir su didesniu pasitikėjimu jis galėtų tęsti darbus.

– Komanda prieš sezoną prarado pagrindinį žaidėją, vėliau atsisveikino su dar vienu, tuomet seka trijų žaidėjų traumos ir tik tuomet atvyksta naujokai. Koki yra klubo lūkesčiai, jeigu net ir tokioje situacijoje atsiranda kalbos dėl trenerio pakeitimo?

– Klubo lūkesčiai ir tikslai nesikeičia nuo sezono pradžios. Žinau, jog šis laikotarpis yra sudėtingas. Bet esame dar gruodžio mėnesyje ir liko didžioji sezono dalis. Tikiuosi, kad po trauma sugrįžusiems ir atvykusiems žaidėjams įsivažiavusiems tas procesas stabilizuosis ir bus galima siekti užsibrėžtų tikslų.

– Paliekant visas emocijas šone, „Žalgiris“ per pastarąsias 10 rungtynių Eurolygoje patyrė 8 pralaimėjimus. Kurie ženklai neramina labiausiai?

– Galbūt tas prarastas identitetas – gera gynyba, kova. Nesakau, kad nesikauname, bet esant tokioje situacijoje, jeigu kelių rungtynių nelaimi, turėtų būti dar didesnis noras ir užsidegimas komandiškais veiksmais pataisyti situaciją. Kai kur bandome tai daryti per daug individualiai. Galbūt Keenanas Evansas gali individualiai nuspręsti vienas ar kitas rungtynes, bet mes vis tiek turime būti kaip komanda ir taip siekti pergalės.

– Jums tai yra pirmasis sezonas šiose pareigose. Ką šios kelios savaitės davė jums asmeniškai ir ką tai pasako apie „Žalgirio“ vadovybę ir joje galimus nesutarimus? Ir kiek pačiam tai yra ženklas, jog reikia vadovautis savo nuomone, o ne patarimų iš šono?

– Visą laiką reikia vadovautis savo nuomone, kad ir ką bedarytum. O nesutarimų tarp savininkų ir vadovybės tikrai nėra. Kaip ir minėjau, darome visus žingsnius.

– Ar „Tesonet“ taip pat pasitiki K.Maksvyčiu?

– Taip. Šiandien kaip tik turėjau pokalbį su Tomu Okmanu ir jisai palaiko komandą bei ja tiki.

– Akivaizdu, jog kilo daug šaršalo dėl informacijos paplitimo. Kaip ateityje planuojate su tuo kovoti?

– Ne mes vieni su tuo susiduriame. Viešoje erdvėje yra daug informacijos apie visus klubus. Visi žinome, jog „Žalgiris“ yra bene įdomiausias klubas Lietuvoje, už tai visokios informacijos ir atsiranda. Mums viduje reikia kalbėtis, kad viskas liktų viduje. Tai mus padarys tik stipresniais.

– Kaip šiuo metu atrodo A.Hollinsas ir kokia tikimybė, jog jis liks iki sezono pabaigos?

– Kaip žaidėjui, kuriam nežaidus ilgesnį laiką ir esant po traumos suprantame, kad reikia atgauti žaidimo ritmą. Sportinė forma gera. Jis sportavo ne tik individualiai, bet ir su kažkokia komanda būdamas namuose. Manau jam reikia tik žaidimo laiko. Jis yra žaidęs aukštame Europos lygyje ir turi patirties. A.Hollinsas supranta europietišką krepšinį ir žino kaip jį žaisti.

– Ar yra realus variantas, kad jis liks iki sezono pabaigos ir kad atvyktų dar vienas naujas žaidėjas?

– Kad A.Hollinsas liktų tai tikrai realu, o dėl pasipildymo, artėjant Eurolygos perėjimų lango sėsime ir spręsime. Po šio komandos sukrėtimo žiūrėsime kokia bus reakcija. Tada matysime, mums reikia papildymo ar ne.

– Gavau patvirtinimą, jog su A.Trinchieri tikrai buvo sutarėte. Ar galite nuoširdžiai paneigti informaciją?

– Tai yra gandai ir mes nekomentuojame.

– Tai nėra gandai, tai yra neoficiali informacija.

– Tai yra informacija, bet neoficiali. Mes šnekame apie oficialią informaciją, kurią patys ir ištransliuojame.

– Gandai yra neteisinga informacija, kurios nebuvo. Neoficiali informacija yra ta, kuri dar nėra oficiali.

– Mūsų oficiali informacija – mes pasitikime treneriu K.Maksvyčiu. O kokie pasvarstymai buvo yra mūsų organizacijos reikalas ir tai pasiliekame viduje.

– O galite pripažinti, kad antraštės nebuvo klaidinančios?

– Neturėjau laiko pažiūrėti jų

– Bet oficialiame klubo pranešime šias antraštes citavote.

– Man Almantas Kiveris pasakė viską ir kokia yra reakcija. Dėl to ir žinau tą dalyką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.