EUROLYGA 2023

Europos čempionato atranka: apkartęs A. Džikičiaus debiutas, LKL krepšininko trauma ir galingos prancūzų pajėgos

Penktadienį vykusiose Europos vyrų krepšinio pirmenybių atrankos rungtynėse didžiausią staigmeną pateikė Danijos rinktinė, o didžiausiu skirtumu laimėjo Bosnijos ir Hercegovinos krepšininkai.

 Europos čempionato atranka: apkartęs A. Džikičiaus debiutas, LKL krepšininko trauma ir galingos prancūzų pajėgos<br> lrytas.lt koliažas
 Europos čempionato atranka: apkartęs A. Džikičiaus debiutas, LKL krepšininko trauma ir galingos prancūzų pajėgos<br> lrytas.lt koliažas
 Graikijos krepšininkai<br> FIBA nuotr.
 Graikijos krepšininkai<br> FIBA nuotr.
 Ivanas Vranešas<br>FIBA nuotr.
 Ivanas Vranešas<br>FIBA nuotr.
 Prancūzijos krepšininkai<br>FIBA nuotr.
 Prancūzijos krepšininkai<br>FIBA nuotr.
 Prancūzijos krepšininkai<br>FIBA nuotr.
 Prancūzijos krepšininkai<br>FIBA nuotr.
 A. Džikičiaus treniruojami kartvelai patyrė netikėtą pralaimėjimą<br>FIBA nuotr.
 A. Džikičiaus treniruojami kartvelai patyrė netikėtą pralaimėjimą<br>FIBA nuotr.
Estai įveikė Šiaurės Makedonijos rinktinę<br>FIBA nuotr.
Estai įveikė Šiaurės Makedonijos rinktinę<br>FIBA nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Feb 24, 2024, 8:29 AM

Varžovai

Lietuvos rinktinę pirmadienį priimsiantiems Estijos krepšininkams per pirmojo turo rungtynes teko pasijaudinti. Vis dėlto estai penktadienį išlipo iš balos sausi ir Skopjės arenoje nugalėjo H grupės autsaiderę Šiaurės Makedonijos komandą 74:69.

Estijos rinktinė beveik tris kėlinius niekaip negalėjo rasti judrios varžovų gynybos raktų ir buvo priversta vytis. Vis dėlto 28-ąją min. labiausiai patyrusiam Estijos krepšininkui Siimui Sanderiui Venei tolimu metimu persvėrus rezultatą (54:53), skylė šeimininkų gynyboje buvo pramušta ir ketvirtajame kėlinyje estai, vėlgi po S.S.Venės tolimo metimo, vienintelį kartą rungtynėse įgijo dviženklę persvarą 72:62.

Nors rankų nenuleidę makedonai dar ir po to pasispyriojo, rungtynių baigtis buvo nulemta.

Svarbiausiu metu labai brandžiai žaidęs buvęs LKL klubų krepšininkas S.S.Vene pelnė 16 taškų. Jis ir tiek pat taškų įmetęs Vitorijos „Baskonia“ vidurio puolėjas Maikas Kalevas Kotsaras. 14 taškų prie pergalės pridėjo buvęs Panevėžio „Lietkabelio“ gynėjas Kristianas Kullamäe.

Lietuvių ir estų rungtynės pirmadienį vyks Taline. Tą pačią dieną Sosnovece susitiks Lenkijos ir Šiaurės Makedonijos rinktinės.

Lietuvos rinktinė pirmajame ture ketvirtadienį nugalėjo lenkus 83:64.

Uteniškiai

Šią savaitę į rinktines iškeliavo du Utenos „Juventus“ aukštaūgiai: kroatas Ivanas Vranešas ir bosnis Ajdinas Penava. Jų komandos žaidžia toje pačioje E grupėje, bet per šį langą dar nesusitiks. Abejos Kroatijos bei Bosnijos ir Hercegovinos rinktinių rungtynės vyks lapkričio mėnesį.

Penktadienį ir kroatai, ir bosniai žaidė išvykoje, tačiau jų varžovai buvo skirtingo kalibro. Bosnijos ir Hercegovinos rinktinė sutriuškino Kipro krepšininkus 99:66 (beje, Kipras, kaip vienas iš Europos pirmenybių šeimininkų dėl kelialapio nekovoja).

A.Penava pelnė 15 taškų (3/4 dvitaškių, 2/3 tritaškių, 3/4 baudų). Tarp nugalėtojų rezultatyviau žaidė tik Madrido „Real“ gynėjas Džananas Musa, surinkęs 26 taškus.

Kroatijos rinktinė nusileido Prancūzijos komandai 61:73. Prancūzai jau antrajame kėlinyje įgijo dviženklę persvarą ir apie 10 taškų skirtumu pirmavo iki paskutinės sirenos.

I.Vranešas žaidė trumpai, bet pelnė 4 taškus.

Sudėtis

Stipriausią sudėtį per šį atrankos langą subūrė Prancūzijos rinktinė. Jos treneris Vincent‘as Collet penktadienį starto penkete į aikštę įleido Andrew Albicy (Las Palmo „Gran Canaria“), Isaia Cordinier (Bolonijos „Virtus“), Timothe Luwawu-Cabbarot (Vilerbano ASVEL), Guerschoną Yabusele (Madrido „Real“) ir Vincent‘ą Poirier („Real“).

Nuo suolo kilo Matthias Lessort‘as (Atėnų „Panathinaikos“), Matthew Strazelis („Monaco“), Sylvainas Francisco (Miuncheno „Bayern“), Damienas Inglis („Valencia“).

Trauma

Du „Mažeikių“ krepšininkai išvyko į Suomijos rinktinę. Deja, penktadienį žaisti su Serbijos komanda galėjo tik Danielis Dolencas. Jo komandos draugas Henri Kantonenas išvakarėse per treniruotę patyrė traumą.

D.Dolencas ir kiti suomių krepšininkai vykdė sunkiai įvykdomą misiją, bet išvykoje beveik tris kėlinius priešinosi serbams ir 28-ąją min. dar pirmavo 51:50.

Tačiau trečiojo kėlinio pabaigoje ir ketvirtojo kėlinio pradžioje Serbijos komanda pelnė net 17 taškų be atsako. Rezultatas tapo 67:51.

Skirtumas nepasikeitė iki rungtynių pabaigos. Serbijos rinktinė nugalėjo 77:61. D.Dolencas pelnė 2 taškus.

Scenarijus

F grupėje labai panašiai klostėsi Graikijos ir Čekijos komandų rungtynės, kuriose favoritai pranašumą įrodė tik ketvirtajame kėlinyje. Po trijų kėlinių namie žaidę graikai pirmavo tik 53:50, bet paskutiniajame ketvirtyje per kelias minutes susikrovė dviženklę persvarą, kurią čekai sumažino tik tada, kai pavyti buvo nebeįmanoma.

Graikijos rinktinė laimėjo 72:64.

Graikijos rinktinėje žaidė du buvę LKL krepšininkai Thomasas Walkupas (16 taškų) ir Panagiotis Kalaitzakis (0 taškų), o rezultatyviausiai rungtyniavo Eurolygos klubų žaidėjai Konstantinos Mitoglou (22 taškai) ir Kostas Papanikolaou (16 taškų).

Čekijai atstovavo vienas iš dviejų „Barcelona“ žaidėjų – Tomašas Satoransky (9 taškai). Janas Vesely į rinktinę neatvyko.

Kitose F grupės rungtynėse Didžiosios Britanijos rinktinė namie nugalėjo Nyderlandų komandą 98:94.

Staigmena

G grupė – vienintelė, kurioje žaidžia net trys komandos, prieš pusę metų kovojusios pasaulio pirmenybėse. Vienai iš jų – Suomijos rinktinei – nereikia kovoti dėl kelialapio į Europos pirmenybes.

Formali grupės autsaiderė – Danijos rinktinė, kuri Europos pirmenybėse pastarąjį kartą žaidė 1955 metais. Vis dėlto danai jau pirmajame ture parodė, kad varžovų autoritetas jų neslegia, ir Nėstvedo arenoje parklupdė Sakartvelo krepšininkus 75:69.

Iki pertraukos atrodė, kad Sakartvelo komandai nekils jokių problemų. Svečiai greitai įgijo dviženklę persvarą ir ilgai pirmavo apie 10 taškų skirtumu. Tačiau trečiajame kėlinyje Danijos rinktinė viską apvertė aukštyn kojomis ir sakartveliečiai pakriko. Nors ketvirtajame kėlinyje danai pirmavo vos kelių taškų skirtumu, Sakartvelo krepšininkai žaidė karštakošiškai, dažnai klydo ir net neturėjo realių šansų susigrąžinti iniciatyvą.

Klystkeliais komandą vedė garsiausias Sakartvelo krepšininkas Tornike Šengelija. Nors T.Šengelija pelnė net 27 taškus, jo neapgalvoti sprendimai svarbiausiu metu pridarė daugiau žalos, negu davė naudos.

Pokyčiai

Sakartvelo rinktinė šį atrankos turnyrą pradėjo pasikeitusi. Jai pirmą kartą vadovavo buvęs Vilniaus „Ryto“ treneris serbas Aleksandaras Džikičius, o aikštėje komandos draugams taip pat pirmą kartą dirigavo naujas natūralizuotas amerikietis Joe Thomassonas, kuris šį sezoną pradėjo „Granada“ komandoje, bet vasario mėnesį perėjo į Tel Avivo „Makabi“ klubą.

A.Džikičius prie Sakartvelo rinktinės vairo pakeitė buvusį Kauno „Žalgirio“ strategą graiką Iliją Zourą (jis šią komandą treniravo net aštuonerius metus), J.Thomassonas – taip pat ilgai Sakartvelo marškinėlius vilkėjusį Thaddusą McFaddeną.

J.Thomassonas debiuto rungtynėse pelnė 16 taškų.

1 turas

H grupė

Šiaurės Makedonija – Estija 69:74. N.Dimitrijevičius 25, E.Happas 18, 10 atk.kam. / S.S.Vene ir M.K.Kotsaras po 16, K.Kullamae 14.

Lietuva – Lenkija 83:64.

E grupė

Kipras – Bosnija ir Hercegovina 66:99. D.Willisas 22, 13 atk.kam., F.Tigas 19 / Dž.Musa 26, A.Penava 15, K.Kamenjašas 13, 10 atk.kam.

Prancūzija – Kroatija 73:61. T.Luwawu-Cabarrot 15, M.Strazelis 12, G.Yabusele 11, M.Lessort‘as 10 / M.Hezonja 22, J.Smithas 13.

F grupė

Didžioji Britanija – Nyderlandai 98:94. M.Hessonas 23, A.Yeboah 17 / K.Van der Vuurstas 23, Ch.Kloofas 15.

Graikija – Čekija 72:64. K.Mitoglou 22, K.Papanikolaou ir Th.Walkupas po 16 / O.Balvinas 13, 10 atk.kam.

G grupė

Danija – Sakartvelas 75:69. I.Lundbergas 19, K.Larsenas 13 / T.Šengelija 27, J.Thomassonas.

Serbija – Suomija 77:61. L.Mitrovičius 19, A.Avramovičius 18 / M.Jantunenas 11.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.