EUROLYGA 2023

Medalį iš rankų išleidusi A. Skujytė: „19 taškų skiria sidabrą nuo medžio“

Lrytas.lt spec. korespondentas, Londonas

A. Skujytei medalis buvo pasiekiams ranka, bet varžovės jį išplėšė (R.Dačkaus/fotodiena.lt nuotr.)
A. Skujytei medalis buvo pasiekiams ranka, bet varžovės jį išplėšė (R.Dačkaus/fotodiena.lt nuotr.)
Daugiau nuotraukų (1)

Tautvydas Mikalajūnas

Aug 5, 2012, 12:21 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 2:19 PM

Nagais, dantimis ar kuo tik nori. Austra Skujytė kabinosi į olimpinį medalį, bet jo neišplėšė. Paskutinėje rungtyje – nekenčiamame 800 metrų bėgime - lietuvė distanciją įveikė per 2 min. 20,59 sek. ir smarkiai atsiliko nuo savo tiesioginių konkurenčių. Šio rezultato nepakako, kad ji pačiuptų bet kurios spalvos medalį. Iki pat paskutiniosios rungties antra žengusi ir per dvi varžybų dienas ne sykį pirmavusi septynkovininkė iš Lietuvos galutinėje įskaitoje Londone užėmė 5-ąją vietą. Nuo prizininkų pakylos lietuvę skyrė vos 29 taškai.

Rikiuotė. Olimpine čempione tapo 2009 metų pasaulio ir 2010 metų Europos čempionė 26-erių metų britė Jessica Ennis, surinkusi 6955 taškus. Bronzos medalį iškovojo dabartinė pasaulio čempionė 24-erių metų rusė Tatjana Černova (6628 taškai), o sidabras atiteko vokietei Lilli Schwarzkopf (6649). Po varžybų skelbta, kad diskvalifikavus esą savo takelį bėgimo rungtyje per anksti palikusią vokietę, sidabras atiteko rusei T.Černovai, o bronza - ukrainietei Liudmilai Josypenko (6618). Nuo pastarosios lietuvė atsiliko vos 19 taškų - bėgimo terminais - vos pora sekundžių.  Tačiau vėliau buvo patenkintas vokiečių protestas ir L.Schwarzkopf atgavo savo pelnytą sidabrą. Tokiu būdu nuo trečiosios vietos A.Skujytė (6599) atsiliko jau 29 taškais.

Ašaros. Po finišo lietuvė krito ant žemės ir nesulaikė ašarų. Tačiau bendraudama su žurnalistais ji keletą kartų išspaudė šypseną. "19 taškų skiria sidabrą nuo medžio", - iš karto po finalo, dar nežinodama, kad vokietės protestas patenkintas, sakė A.Skujytė.

Dopingas. Iš karto po finalo Lietuvos septynkovininkė sužinojo, kad, kaip ir pirmąją varžybų dieną, jai vėl teks lankytis dopingo kontrolėje. "Eisiu pasysiosiu ir diena bus geresnė", - ramindama save juokavo lietuvė.

Pritrūko kelių sekundžių

- Ko gero, per greitai prabėgote pirmuosius 200 metrų? - žurnalistai paklausė A. Skujytės.

- Nežinau, atrodo, bėgau bėgau. Jaučiau, kad per greitai, bet nejaugi stabdysi (šypteli). Tai ir bėgau. Ką dabar... Kažkaip per daug savo jėgomis pasitikėjau. Galvojau, dar jų liks truputį.

- Kiek reiškia 19 taškų skirtumas bėgime?

- Dabar tiksliai nepasakysiu. Man atrodo, keletą sekundžių.

- Iš karto po finišo dar tikėjotės, kad iškovosite medalį?

- Ne, jau pamačiusi pagrindinių varžovų rezultatus supratau, kad to nebus. Nors akies krašteliu sekiau, galvojau, gal.. Nežinojau, kokią vietą užėmiau. Gražiausia tai, kad ką tik pranešė, jog vėl mane dopingo kotrolė išsirinko. Ką, jiems vakar neužteko? Vėl porą valandų pasėdėsiu, pagersiu.

- J. Ennis pergalė turbūt nenustebino?

- Tikrai ne. Ėjo užtikrintai. Kaip monstras.

- Ką merginos sakė, kaip priėjo prie jūsų po finišo?

- Klausė, ar gyva (juokiasi). Nieko, ką padarysi.

***

Situacija. Žinant, kad 800 metrų bėgimo rungtis - bene silpniausia lietuvės arsenale, jai teko sudėtinga užduotis. Pagrindinė - neatsilikti nuo artimiausių persekiotojų daugiau nei 6 sek. Dauguma jų bėga kur kas greičiau už Austrą. A. Skujytės šios rungties asmeninis rekordas - 2 min. 15,92 sek. Šį sezoną lietuvė distanciją buvo įveikusi per 2 min. 19,99 sek. Ji Londone savo geriausio rezultato nepakartojo.

Šūvis. Priešpaskutinė - ieties metimo - rungtis A. Skujytei klostėsi permainingai. Pirmuoju bandymu ji ietį numetė tik 48 m 64 cm, o antrasis bandymas nebuvo įskaitytas. Tačiau situaciją pagerino geras trečiasis bandymas. 51 m 13 cm jai lėmė 6-ąją vietą tarp visų dalyvių. Ieties metimo varžybas laimėjo 27-erių metų graikė Sofia Ifadidou - 56 m 96 cm.

Šuolis. 5-ojoje rungtyje – šuolyje į tolį A.Skujytė nušoko 6 m 25 cm. Šis rezultatas mūsų šalies atstovės taupyklę papildė 927 taškais - iki 4901 taško. Audringai šeimininkų aistruolių palaikoma lyderė britė Jessica Ennis, matyt, jau nepavejama - 5159 taškai. Lietuvei į nugarą kvėpuoja trečia žengianti rusė Tatjana Černova (4869).

Pirmasis lietuvės šuolis buvo nesėkmingas. Ji vos pora centimetrų užmynė šuolio liniją ir rezultatas nebuvo įskaitytas. Situaciją kiek palengvino antrasis bandymas - 6 m 25 cm. Tai A.Skujytei leido rizikuoti per 3-ąjį šuolį, nebijant likti be įskaitinių taškų. Tačiau 3-iasis bandymas nebuvo sėkmingesnis - 6 m 17 cm.

Vėjas. "Vėjas!", - ranka numojo A.Skujytė, aiškindama apie jai trukdžiusį priešinį vėją.  Šuolio į tolį rungtyje lietuvė liko 7-ta. Lietuvė šįsyk nepriartėjo prie savo asmeninio rekordo - 6 m 39 cm.

Katastrofa. Liūdnas likimas šuolio į tolį rungtyje ištiko vieną A.Skujytės konkurenčių ukrainietę Nataliją Dobrynską. Pekino olimpinė čempionė du sykius mynė liniją, o trečiame, pamanė, kad vėl suklupo, ir nutraukusi šuolį nusileido ant vaikiškos žymos - 3 m 70 cm. Ji gavo vos daugiau nei 200 taškų ir pasitraukė iš kovos dėl medalių. Tokią pat nesėkmę  patyrė ir lenkė Karolina Tyminska, negavusi nė taško.

Dopingas. A. Skujytei teko papildomų užduočių. Po sėkmingos pirmosios dienos ji vienintelė iš visų septynkovininkių turėjo apsilankyti pas dopingo kontrolierius. Po patikros procedūros lietuvė išskubėjo į olimpinį kaimelį poilsio.

Penktadienis. Penkatdienį pirmojoje rungtyje - 100 m barjeriniame bėgime - A. Skujytė buvo 32-a (14,00 sek.), tačiau vėliau laimėjo šuolių į aukštį varžybas (1 m 92 cm - asmeninis rekordas) ir pakilo į ketvirtąją vietą, o po laimėtos rutulio stūmimo rungties (17 m 31 cm) buvo tapusi lydere. 200 m bėgime lietuvė buvo 32-a (25,43 sek.) ir bendrojoje įskaitoje nukrito į antrąją vietą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: G. Nausėda ir I. Šimonytė apie antrąjį prezidento rinkimų turą