EUROLYGA 2023

Kurie Lietuvos sportininkai nebedalyvaus kitose olimpinėse žaidynėse?

Londono olimpiadą Lietuva įsimins ne tik dėl laimėtų penkių medalių. Virgilijui Aleknai, Šarūnui Jasikevičiui ir dar keliems tituluotiems sportininkams šios žaidynės buvo paskutinės per jų karjerą.

V. Aleknai tai buvo penktoji ir paskutinė olimpiada. (A. Pliadis/fotodiena.lt.)<br>A. Pliadis/fotodiena.lt.
V. Aleknai tai buvo penktoji ir paskutinė olimpiada. (A. Pliadis/fotodiena.lt.)<br>A. Pliadis/fotodiena.lt.
Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Rimkus ("Lietuvos rytas")

2012-08-19 13:26, atnaujinta 2018-03-17 07:17

Per ne vieną olimpiadą mūsų šalį garsinusių sporto žvaigždžių nebematysime po ketverių metų Brazilijoje, nors sezoną kitą šie atletai dar ketina sportuoti.

O kai kurie žinomi Lietuvos sportininkai karjerą baigė sulig paskutiniu startu Londone.

1. Virgilijus Alekna

Disko metimo karalius išeina. Nors jo diskas tebeskrieja toli, penkiose olimpiadose kovojęs 40-metis atletas nenori, kad žaidynėse savanoriai jį painiotų su treneriu.

„Galiu drąsiai sakyti, kad man tai – paskutinė olimpiada”, – pranešė V.Alekna, Londone geriausiu bandymu diską nuskraidinęs 67 m 38 cm ir likęs ketvirtas.

Penkeriose žaidynėse jis visada buvo stipriausiųjų penkete ir laimėjo 3 medalius – du aukso ir 1 bronzos.

„Bet kurios šakos Lietuvos sportininkui bus sunku pakartoti mano kelią”, – sakė tituluočiausias visų laikų mūsų šalies atletas.

Šįmet V.Alekna dar ketina dalyvauti penkiuose turnyruose, tačiau kitąmet jį tikriausiai dažniau išvysime vilkintį ne varžybų aprangą, bet sporto valdininko kostiumą.

2. Šarūnas Jasikevičius

„Aišku, gražu būtų – paskutinės rungtynės rinktinėje, pataikai lemiamą metimą ir išeini pamojęs visiems ranka: saliut ir viso gero”, – prieš vykdamas į Londoną idealų atsisveikinimo su rinktine scenarijų nubraižė Š.Jasikevičius.

36 metų įžaidėjo svajonė neišsipildė.

Londone jis perkopė 100 rungtynių ir 1000 taškų ribą atstovaudamas Lietuvos rinktinei, bet savo ketvirtąsias olimpines žaidynes baigė su komanda likę 8-ojoje vietoje.

Š.Jasikevičiaus ir jo kartos bendražygių 34 metų Dariaus Songailos bei 35 metų Rimanto Kaukėno gulbės giesmė Londone buvo liūdna, tačiau krepšinio aistruolių atmintyje turėtų išlikti ne tik tamsios ketvirtfinalio rungtynių su Rusija akimirkos.

Vargu ar be šių žaidėjų Lietuvos rinktinė apskritai būtų patekusi į atrankos turnyrą Venesueloje, o iš ten – į Londoną.

Mes taip pat nepamiršime ir to pasididžiavimo jausmo, kuris užplūsdavo po rinktinės pergalių Sidnėjaus, Atėnų, Pekino olimpinėse žaidynėse, Europos čempionatuose.

3. Austra Skujytė

32-ejų septynkovininkė Londono olimpiadoje atrodė daug galingesnė nei 2008-aisiais Pekine, kai varžybų nebaigė.

Ji net surinko daugiau taškų negu 2004 metais Atėnuose, kai laimėjo olimpinį sidabrą.

Tačiau sustiprėjusios varžovės ir dopingo kontrolierių pavogtos poilsio valandos neleido A.Skujytei dar kartą užlipti ant garbės pakylos. Ji liko penkta.

Po Londono žaidynių paklausta, ar svarsto apie karjeros pabaigą, lengvaatletė pripažino, kad atsakymo į šį klausimą neturi: „Tiesiog nežinau.”

Rio de Žaneire A.Skujytei būtų 36-eri ir pragariškose septynių rungčių lenktynėse atlaikyti jaunesnių varžovių konkurenciją taptų dar sunkiau. Todėl labiausiai ir apmaudu, kad medalis išslydo Londone.

4. Egidijus Balčiūnas

37-erių baidarininkas Londono žaidynėse rėžė tiesiai šviesiai.

„B finalas manęs netenkina, – sakė 10-ąją vietą 200 m distancijoje užėmęs E.Balčiūnas, paguodos plaukimą dėl 9–16 pozicijų pavadinęs „lūzerių varžybomis”. – Jei būčiau plaukęs pagrindiniame finale, būtų malonu širdžiai. O B finalas yra B finalas.”

Sąžiningam baidarininkui tai buvo ketvirtosios ir paskutinės olimpinės žaidynės, po kurių jis išardė savo irklą.

„Sportinę karjerą vertinu gerai. Laimėjau pasaulio ir Europos pirmenybes, dešimtis medalių iškovojau pasaulio taurės varžybose, – sakė didžiąją karjeros dalį su Alvydu Duonėla dvivietę baidarę irklavęs atletas. – Gaila, kad olimpinio medalio nėra, bet ką padarysi. Ne kiekvienam skirta.”

5. Vytautas Janušaitis

Daugelyje sporto šakų 30-metis sportininkas pasiekia karjeros brandos etapą, tačiau baseine tokio amžiaus plaukikai – lyg dinozaurai.

Londone 6 medalius iškovojęs Michaelas Phelpsas apie karjeros pabaigą paskelbė būdamas 27-erių.

Kita plaukimo legenda Ianas Thorpe’as motyvaciją plaukti prarado būdamas 24-erių.

V.Janušaitis Londono žaidynėse, kurios jam buvo trečiosios, įvykdė savo tikslą ir pateko į 200 m plaukimo kompleksiniu būdu pusfinalį.

Tačiau prieš olimpiadą po tris kartus per dieną vykusios treniruotės plaukimo mohikaną išsunkė.

„Gyvenime nesinori apsiriboti tik sportu, reikia siekti ir kitų tikslų”, – po paskutinio starto neslėpė V.Janušaitis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.