EUROLYGA 2023

Čiuožėjai I. Tobias ir D. Stagniūnas stos į kovą dėl pilietybės (papildyta)

„Isabella, kaip sekasi?“ - lietuviškai paklausiau čiuožėjos ant ledo, lietuvio Deivido Stagniūno partnerės Isabellos Tobias, kuri tikisi gauti Lietuvos pilietybę ir iškovoti mūsų šaliai kelialapį į Sočio olimpines žaidynes. „Gerai, ačiū. Kaip sekasi jums? - lietuviškai atsakė I. Tobias ir nusijuokė. - Mokausi lietuvių kalbos su mokytoju. Užsiėmimai vyksta tris kartus per savaitę. Lietuvių kalba labai sunki, tačiau stengiuosi daryti viską, ką galiu, - prisipažino čiuožėja. - Per treniruotes kartais su Deividu bandome kalbėti lietuviškai. Jis susierzina, kai išgirsta mane lietuviškai skaičiuojant iki dvidešimties. Bandau kalbėti kuo daugiau lietuviškai. Vietoj angliško „I like“ neretai pasakau „Man patinka“.

D. Stagniūno ir I. Tobias pora nori atstovauti Lietuvai Sočio olimpinėse žaidynėse.<br>J. Stacevičius
D. Stagniūno ir I. Tobias pora nori atstovauti Lietuvai Sočio olimpinėse žaidynėse.<br>J. Stacevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Mantas Stankevičius

Oct 5, 2012, 8:21 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 7:54 AM

Šalia stovintis D. Stagniūnas šypsodamasis taria: „Parodyk, ką moki: pirmadienis, antradienis, trečiadienis...“

„Ketvirtadienis, penktadienis, - lietuviškai tęsia I. Tobias. - šeštadienis... Aštuntadienis.“

Ir tada juokais prapliumpa abu šokėjai. „Gerai būtų, jei savaitės tokios ilgos visada ir būtų“, - juokiasi Deividas, o Isabella lietuviškai susigėdusi taria: „Atsiprašau.“

„Žinote, viskas dabar priklauso nuo prezidentės sprendimo, ar suteikti pilietybę Isabellai. Jei pilietybė nebūtų suteikta – tai prilygtų antram dūriui tiesiai man į širdį. Olimpinės žaidynės – mano ir Isabellos svajonė nuo mažų dienų, - kalbėjo D. Stagniūnas. - Suprantame, kad esame mišri pora. Vienam teko rinktis. Džiaugiuosi, kad Isabella pasirinko mano šalį, esu be galo jai dėkingas už tai. Visada norėjau atstovauti Lietuvai, čia gimiau, augau, tai mano gimtinė. Mama, šeima, širdis norėjo, kad atstovaučiau būtent šiai šaliai. Jeigu antrą kartą neišvažiuočiau į olimpiadą, tektų viską gerai pergalvoti.“

D. Stagniūnas prisipažino, kad laiškų su pasiūlymais atstovauti kitai šaliai yra gavęs jau ne vieną. „Visose šalyse mišrios poros yra priimamos tarsi savos. Daugelis mūsų konkurentų – būtent tokios poros“, - sakė D. Stagniūnas.

Paklausta, apie ką galvotų, jei nesulauktų palankaus prezidentės sprendimo, I. Tobias pabrėžė, kad yra nusiteikusi pozityviai. „Mūsų svajonė – olimpinės žaidynės, mums patinka čiuožti kartu, tai teikia mums labai daug džiaugsmo. Žinau, kad neigiamas atsakymas labai nuviltų Deividą. Vieną kartą valstybė jau yra jį nuvylusi, tačiau dabar privalome vienas kitą palaikyti. Tai svarbu mums abiems, - kalbėjo I. Tobias. - Kai sulauksime atsakymo, sudėliosime taškus. Dabar tikimės tik teigiamo atsakymo.“

Kadenciją baigiantis Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) prezidentas Artūras Poviliūnas priminė, kad jau paprašė šalies prezidentės Dalios Grybauskaitės išimties tvarka suteikti Lietuvos pilietybę šokėjai ant ledo. „Ne visada palaikau užsieniečių integravimą į rinktinę, tačiau ši pora yra išskirtinė. Laikau kumščius, kad jums pasisektų“, - sakė A. Poviliūnas specialioje spaudos konferencijoje.

Savo patirtimi dėl pilietybės klausimo pasidalijo ir garsiausia Lietuvos šokėjų ant ledo pora Povilas Vanagas ir Margarita Drobiazko. „I. Tobias priėmė sudėtingą sprendimą. Kažkada tokį patį žingsnį žengė ir Margarita. Kai pora yra mišri, vienas turi rinktis. Kitos išeities nėra. Tai yra labai sunkus pasirinkimas. Mes turime abejoms merginoms nusilenkti už tai. Abi jos savo gimtosios šalies vaisius bando pernešti į kitą valstybę. Tai džiugu“, - kalbėjo P. Vanagas.  

Savo nuomonę apie pilietybę išreiškė ir teatro režisierė Dalia Ibelhauptaitė, turinti dvi pilietybes. „Žinote, nėra daug tokių talentingų ir išprotėjusių žmonių, kurie pasiryžtų stoti į eilę prie Lietuvos pilietybės. Isabella, tu esi fantastiškai išprotėjusi“, - spaudos konferencijoje kalbėjo režisierė.

M. Drobiazko prisiminė, kad pirmose savo olimpinėse žaidynėse čiuožti teko be lietuviško paso. „Taip jau nutiko, niekas neprieštaravo, kad ir kitose olimpinėse žaidynėse čiuožčiau už Lietuvą. Man pasisekė. Kokį pasirinkimą dabar turi Deividas ir Isabella? Nemanau, kad LTOK norės prarasti Deividą. Juk jis išaugintas Lietuvoje. Lietuvės partnerės, deja, nėra. Vienintelė galimybė – suteikti pilietybę Isabellai. Dabar spręsime lietuvio berniuko likimą. Jis galėjo būti JAV pilietis, tačiau savo pasirinkimą jau padarė. Jis pasirinko Lietuvą“, - kalbėjo M. Drobiazko.

I. Tobias ir D. Stagniūnas spalio 17 dieną sezoną pradės prestižinėse „Grand Prix“ - „Skate America“ varžybose, vėliau startuos Europos čempionate, o kovo mėnesį pasaulio čempionate Kanadoje kausis dėl kelialapio į 2014-ųjų Sočio olimpines žaidynes.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.