EUROLYGA 2023

Paskutinė ledo šokėjų viltis – prezidentės malonė

Ar Deividas Stagniūnas pasmerktas jau antrąsyk per karjerą atsisveikinti su olimpine svajone? Pilietybės reikalų komisija vakar rekomendavo nesuteikti Lietuvos pilietybės ledo šokėjo partnerei Isabellai Tobias.

Siekdama Lietuvos pilietybės I.Tobias jau gerus metus tris kartus per savaitę atkakliai mokosi lietuvių kalbos.<br>J. Stacevičius
Siekdama Lietuvos pilietybės I.Tobias jau gerus metus tris kartus per savaitę atkakliai mokosi lietuvių kalbos.<br>J. Stacevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Giedrius Janonis („Lietuvos rytas“)

Jan 4, 2013, 3:23 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 12:36 AM

„Aš trokštu Kalėdoms gauti Lietuvos pilietybę!” – apie laukiamiausią dovaną prieš Naujuosius metus prisipažino 21-erių amerikietė, kai ant Kauno rotušės aikštėje papuoštos eglės pakabino savo norų lapelį.

Bet Lietuvos valdininkai, regis, nelinkę tapti Kalėdų Seneliais.

Šalies Pilietybės reikalų komisija vakar pasiūlė prezidentei Daliai Grybauskaitei nesuteikti Lietuvos pilietybės ledo šokėjai amerikietei I.Tobias.

Jeigu D.Stagniūno partnerė negaus mūsų šalies paso, stipriausia Lietuvos ledo šokėjų pora negalės dalyvauti 2014-ųjų olimpinėse žaidynėse Sočyje.

„Tikrai tikėjomės kitokio sprendimo”, – nusivylimo neslėpė Lietuvos dailiojo čiuožimo federacijos (LDČF) prezidentė Lilija Vanagienė.

Laikė lietuvių kalbos testą

Dvi paskutines gruodžio savaites D.Stagniūnas ir I.Tobias praleido Lietuvoje.

Ledo šou „Liepsnojantis ledas” žiūrovai Šiauliuose, Klaipėdoje, Vilniuje ir Kaune turėjo progos įvertinti gimtinėje retai pasirodančios poros talentą, o Pilietybės reikalų komisija – ir I.Tobias lietuvių kalbos žinias.

„Aš mokausi tris dienas per savaitę, bet kalba sunki”, – neslėpė Kalėdas pirmąsyk kartu su savo partneriu Lietuvoje sutikusi amerikietė.

Siekdama Lietuvos pilietybės I.Tobias jau gerus metus tris kartus per savaitę atkakliai mokosi lietuvių kalbos.

Niujorke gimusi čiuožėja gruodžio 20-ąją apsilankė Lietuvos prezidentūroje, kur pirmiausia viena laikė lietuvių kalbos testą.

Pasak „Lietuvos ryto” šaltinių, amerikietė atsakė į 58 iš 60 čia jai pateiktų lituanistų klausimų.

„Isabella intensyviai mokėsi lietuvių kalbos. Lituanistai nustatė, kad lietuvių kalbą ji moka. Tikėjomės, kad tai bus vienas pagrindinių dalykų svarstant pilietybės reikalus”, – prisipažino L.Vanagienė.

Įstatymo raidė – akla

Bet nei „Liepsnojantis ledas”, nei I.Tobias pastangos nesuminkštino Lietuvos valdininkų širdžių.

Devyni Pilietybės reikalų komisijos nariai – Rasa Svetikaitė, Indrė Pukanasytė, Rasa Jablonskytė-Barbuškienė, Darius Raulušaitis, Eglė Bagdžiūnaitė, Andrius Pulokas, Almantas Gavėnas, Daiva Vežikauskaitė ir savo tapatybę slepiantis Valstybės saugumo departamento atstovas – nusprendė, kad amerikietė nėra verta gauti Lietuvos pilietybės.

„Yra du kriterijai, kuriuos asmuo turi atitikti norėdamas gauti pilietybę išimties tvarka.

Vienas – neginčijami išskirtiniai nuopelnai Lietuvos valstybei, kitas – įsiliejimas į Lietuvos visuomenę. Komisijos daugumos sprendimu I.Tobias neatitinka nė vieno iš numatytų kriterijų”, – vakar teigė prezidentės patarėja I.Pukanasytė.

Pilietybės reikalų komisijos pirmininkė „Lietuvos rytui” pripažino, kad sprendimas nebuvo priimtas vienbalsiai, nors „pilietybės suteikimo teisinis reguliavimas yra labai griežtas”.

„Mes negalime vadovautis emocijomis. Dar 2006-aisiais priimti Konstitucinio teismo sprendimai tiesiog nepaliko daug vietos įstatymo interpretacijoms”, – tvirtino I.Pukanasytė.

Nuo 2003 metų pabaigos, sugriežtėjus žaliųjų pasų skyrimo taisyklėms, nė vienas sportininkas negavo Lietuvos pilietybės.

D.Grybauskaitės „ne” išgirdo ir buvusi D.Stagniūno partnerė amerikietė Katherine Copely, kuri su lietuviu šoko 2007–2009 metais, kol baigė karjerą patyrusi traumą.

Pasak prezidentės patarėjos, vien faktas, jog komisija pati stengėsi prisiderinti prie I.Tobias galimybių atvykti į Prezidentūrą, įrodo, kad ji stengėsi atsižvelgti į visas kitas amerikietės prašymo aplinkybes.

„Niekas tikrai nenori, kad būtų blogiau. Jeigu atsiribotume nuo teisinės bazės, žmogiškai visi norėtume, kad olimpiadoje skambėtų Lietuvos vardas.

Su sportininke specialiai derinome datas, kada ji galėtų atvykti į komisijos posėdį, – atskleidė I.Pukanasytė. – Bet šis prašymas labai panašus į K.Copely atvejį, todėl ir mūsų sprendimas buvo analogiškas.

Jeigu tas teisinis reguliavimas nebūtų toks griežtas, tai ir sprendimai būtų kitokie.”

Nuopelnų varžybose neužteko

D.Stagniūnas ir I.Tobias nuo 2009-ųjų čiuožia kartu.

Po dešimties metų nuo Povilo Vanago ir Margaritos Drobiazko karjeros laikų jie pirmąsyk šalies dailiojo čiuožimo istorijoje vėl užlipo ant garbės pakylos per pasaulio Didžiojo prizo serijos varžybas – 2011-aisiais „Skate America” turnyre JAV Lietuvos pora užėmė trečiąją vietą.

2012-ųjų Europos čempionate D.Stagniūnas ir I.Tobias liko devinti, o šių metų pasaulio reitinge užima 13-ąją vietą tarp 149 ledo šokėjų porų.

Pilietybės reikalų komisija nusprendė, jog tokie rezultatai yra nepakankami, kad amerikietei būtų padaryta išimtis.

„Peržiūrėjome vyriausybės nutarimus: ji skiria premijas Lietuvos sportininkams tuomet, kai jie Europos čempionate patenka į pirmąjį trejetą.

Ši pora užėmė devintą, K.Copely – dešimtą vietą, – komisijoje vykusias diskusijas ir argumentus prisiminė I.Pukanasytė. – Pastangos ir noras – taip. Bet negalima suteikti pilietybės už galimus ateities nuopelnus.”

„Man nesuprantamas toks požiūris tų žmonių, kurie sėdi toje komisijoje. Jie nori atstovauti Lietuvai, bet Deividui antrąkart pakišama koja, – kalbėdamas „Lietuvos ryto” televizijai apgailestavo P.Vanagas. – Gal tie valdininkai nenusipažino su visa pateikta medžiaga arba skaitė tik kas trečią puslapį?”

Amerikiečiai remia porą

Po viešnagės Lietuvoje į JAV grįžę D.Stagniūnas ir I.Tobias toliau ruošiasi sausio 21–27 dienomis Zagrebe vyksiančiam Europos čempionatui.

Lietuvos porą treniruoja geriausiu pasaulyje ledo šokių treneriu vadinamas Igoris Špilbandas.

Vien už ledo arenos nuomą čiuožėjai priversti mokėti po 400 JAV dolerių per dieną, o didžiąją Lietuvos poros išlaidų dalį apmoka I.Tobias tėvai.

„Isabellos šeimos indėlis labai didelis. Lietuva niekuomet nepajėgtų mokėti mūsų porai tokių lėšų, kurias dabar skiria amerikietės šeima, – prisipažino L.Vanagienė. – Pernai vasarą mirė Deivido mama.

Jis pažadėjo mamai, kad būtinai dalyvaus olimpiadoje.

Deividui buvo labai sunku, bet jis surado jėgų tęsti karjerą ir toliau siekti šio tikslo.”

Kaip pasielgs šalies vadovė?

Ledo šokių porai liko paskutinė viltis – sulaukti Lietuvos prezidentės malonės.

Galbūt priimdama galutinį savo sprendimą D.Grybauskaitė laikysis ne Pilietybės reikalų komisijos rekomendacijos, o dailiojo čiuožimo mėgėjų norų?

„Viliamės, kad prezidentė įvertins ne tik įstatymo raidę ir teisininkų argumentus, bet ir visas aplinkybes. Vis dar tikime, kad iš prezidentės sulauksime kitokių žinių, – neslėpė L.Vanagienė. – Deividas yra geriausias pavyzdys Lietuvos jaunimui ir visiems mūsų šalies sportininkams.

Jis buvo sulaukęs daug pasiūlymų keisti pilietybę, bet net gavęs vieną antausį iš savo šalies jau antrąjį olimpinį ciklą nekeičia valstybės. Jis nori atstovauti šaliai, kurioje gimė ir užaugo.

Jis turėtų būti pavyzdys visam Lietuvos jaunimui, kaip reikia gyventi, kaip reikia stengtis ir kovoti. Tiesiog neįmanoma patikėti, kad tėvynė jam kirstų naują žiaurų smūgį.”

Pilietybės reikalų komisija

Indrė Pukanasytė,

Lietuvos Respublikos prezidentės patarėja.

Rasa Svetikaitė,

Lietuvos Respublikos prezidentės patarėja teisės klausimais.

Rasa Jablonskytė-Barbuškienė,

Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarijos Teisės grupės vyriausioji specialistė pilietybės klausimams.

Andrius Pulokas,

Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerijos Konsulinio departamento direktorius.

Darius Raulušaitis,

Lietuvos Respublikos generalinio prokuroro pavaduotojas.

Eglė Bagdžiūnaitė,

Lietuvos Respublikos teisingumo ministro patarėja.

Almantas Gavėnas,

Migracijos departamento prie Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerijos direktorius.

Daiva Vežikauskaitė,

Migracijos departamento Pilietybės reikalų skyriaus vedėja.

Lietuvos Respublikos valstybės saugumo departamento atstovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.